Wonen en zorg voor ouderen

Het is in Amsterdam-ZuidOost heel populair om te investeren in jongeren en jongerenhuisvesting. Dat er bij elke jongere vier grootouders zijn wordt gemakshalve maar vergeten. Slecht geisoleerde tochtige Energielabel E seniorencomplexen worden bewoond door ouderen met een gedeeltelijke AOW. De stadspas met groene stip zit bij de meeste ouderen in een lege portemonnee.

In een publicatie van de ING lees ik de volgende vraag: Was het radicaal sluiten van bejaardenhuizen wellicht toch niet verstandig? De ING voegt daar andere argumenten aan toe: de kostenstijging van de thuiszorg en de onmogelijkheid om voldoende personeel te krijgen. ING constateert dat nu veel tijd van de thuiszorg opgaat aan reistijd. En dan komen er vaak ook nog meerdere zorgaanbieders per oudere langs. Dat kan veel efficiënter als cliënten dicht bij elkaar wonen. ING pleit er daarom voor het komend decennium het aandeel geclusterde ouderenwoningen in de bouwopgave te verdubbelen. Dat zou het personeelstekort in 2031 halveren, doordat dan zo’n 9.000 thuiszorgmedewerkers minder nodig zijn, waaronder 1.000 wijkverpleegkundigen.

Eerder schreef ik al over mijn grote zorgen over de situatie in zowel Koornhorst als het HRH-huis. Maar ook over de gemiste kansen bij de renovatie van het Zandkasteel in de Amsterdamse Poort.

Tijdens mijn bezoeken aan een Parkinson patient in de Drecht kreeg ik altijd het volgende te horen. Kom maar na 14.00 uur. Deze Drecht-bewoner was voor het aankleden afhankelijk van een Thuiszorg-medewerker. En blijkbaar zat deze bewoner aan het einde van de aankleedronde …

Investeren in Wonen en Zorg voor Ouderen is in mijn ogen perfect te combineren met investeren in de jeugd. De werkgelegenheid voor de jeugd in de Thuiszorg en de wijkverpleging is aanwezig. Het op maat scholen van deze toekomstige thuiszorgmedewerkers en wijkverplegers kan in ons stadsdeel gerealiseerd worden. Voor heel veel inwoners in Amsterdam-ZuidOost zijn de Groot Families met meerdere generaties heel belangrijk. Contact tussen 3 generaties in een familie is voor veel bewoners van Amsterdam-ZuidOost normaal en noodzakelijk. Vreemd genoeg zie ik hier bij lokale bestuurders, politici, ambtenaren, investeerders en verhuurders weinig van terug …

De gehele publicatie van de ING is beschikbaar met: https://d9.nul20.nl/boeken/wonen-en-zorg-voor-ouderen

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Geen categorie, gezondheid, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

24 reacties op Wonen en zorg voor ouderen

 1. Karel zegt:

  ja Rob , alles moest zo nodig geprivatiseerd , en naar zogenaamde goedkope lonen landen , en nu zitten ze hier met lege handen , schappen leeg bij de apotheken en wat al niet meer
  het zelfde geld voor de zorg , of dat nu ouderen zijn of kinderen , bij de laatste worden zelfs hart afdelingen van ziekenhuizen gesloten , het is 1 grote bende 😦

  bedroefde groet

  Like

 2. staartje zegt:

  Triest verhaal, Rob.
  De vermarkting, de vergroting van de kloof tussen armen rijk heeft veel kwaad aangericht. Dat kwaad is nu erg zichtbaar. Het is in en intriest. Gisteren hoorde ik dat ook de huisartsen ‘vermarkt’ gaan worden. Je moet er niet aan denken.
  We hadden zo’n mooi systeem. Gebaseerd op solidariteit en draagt elkanders lasten. Nu zitten we met deze schrijnende ellende. Kunnen we nog iets doen? Jazeker wel. De democratie bewaken en stemmen. Rood en sociaal graag.

  Geliked door 2 people

 3. Bertie zegt:

  Misschien een idee om de tehuizen in te richten met appartementjes, één- en tweepersoons. En een kleiner gedeelte te behouden als volledig verzorgd pension.
  Want feit H is dat veel ouderen, ondanks de zorgbehoefte, liever op zichzelf blijven.|

  Geliked door 1 persoon

 4. Getto’s van ouderen spreken mij niet zo aan, liever een gezonde, brede mix waarin een sfeer en mentaliteit heerst als in een dropje. 1 of 2 wijkverzorgenden hoeven dan niet te reizen, zij wandelen simpelweg naar degene die verzorging nodig heeft, als de buren die zorg al niet gegeven hebben. Er zijn al succesvolle proeven gedaan met dit concept. Helaas lees ik daar niets meer over…

  Geliked door 1 persoon

 5. Herman zegt:

  Toen de bejaardentehuizen werden gesloten, die overigens ook geen paradijsjes waren, was de mening dat ouderen het liefst langer zelfstandig wilden wonen. Dat was toen zo en dat is nu nog steeds zo. Veel oudere mensen blijven het liefst in hun eigen huis wonen. Dat dit voor de zorg nu een handicap blijkt te zijn komt door de vermarkting van de zorg. Gemeenten zijn verplicht om aan te besteden en richten zich meestal op de laagste prijs. Daar gaat het fout, want marktpartijen willen winst maken en in de zorg kan alleen worden beknibbeld op de lonen. Minder betalen en meer doen!
  Naar mijn mening ligt de oplossing in het terugdraaien van de marktwerking in de zorg en niet zozeer in het opnieuw bouwen van bejaardenhuizen.
  Maar met de huidige vergrijzing moet er wel een oplossing komen en inderdaad, daar is de heer Rutte niet zo sterk in.

  Geliked door 2 people

 6. hermanstel55 zegt:

  Rob, allereerst de beste wensen voor 2023. En als commentaar op jouw blog. We constateren al decennia lang, dat er inderdaad o.m. als gevolg van bezuinigingen en privatisering zo verschrikkelijk veel verwoest is. En dat het vroeger misschien niet zo heel slecht georganiseerd was. Maar om het terug te schroeven of te herstellen gaan we met deze regering nergens komen. Daar is op zijn minst blijkbaar een revolutie of oorlog voor nodig. En dat hoop ik eigenlijk ook niet mee te moeten maken. Uitzichtloos.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Soms kom ik oud-leerlingen tegen actief bezig met de toekomst en het verbeteren van de omgeving.
   Maar ook zie ik oud-leerlingen in de nieuwsberichten over criminaliteit.

   Dank voor jouw wensen voor 2023.

   In de moedeloosheid en teleurstelling kunnen wij elkaar de hand schudden.

   Bezorgde groet,

   Like

 7. careldem zegt:

  Die bejaardentehuizen, dat is ook niet alles. Mensen willen zolang mogelijk de regie over hun eigen leven houden en dat wordt ze daar ontnomen. Maar dat het anders georganiseerd moet worden, daar ben ik het van harte mee eens. Kleinschalig graag, een hofje, een klein appartementencomplex in de woonwijk. Voordeel voor de oudere,hij/ zij blijft in de vertrouwde omgeving, voor de maatschappij, minder versnippering, lees onder andere minder reistijd voor verzorgers.

  Geliked door 2 people

 8. Rob Alberts zegt:

  Mooie omschrijving!
  Of beleidsmakers hier meelezen?
  Van enkele bestuurders, politici en ambtenaren weet ik dat.

  Of het meelezen ook vernieuwende plannen geeft?

  De tijd zal het leren.

  Al met ik bezorgd. Na mijn verhuizing naar mijn huidige woning stelde ik dat de laatste vervolgstap seniorencomplex Koornhorst zou worden. Ik kijk daar op uit.
  In mijn blogposts beschrijf ik regelmatig de mistoestanden in dit gebouw. Prostitutie, drugshandel en gebruik, illegale onderhuur zijn algemeen bekend.

  Of de verhuurder, het lokale bestuur daadwerkelijk ingrijpen? De feiten weerspreken dit ….

  Bezorgde groet,

  Like

 9. Matroos Beek zegt:

  Het is een complex probleem waar ik deze dagen helemaal werd in ondergedompeld wegens de ziekenhuisopname en daarna de verhuis naar een zorgtehuis voor mijn moeder. Mensen die 100 worden, kunnen maar weinig meer zelfstandig. Er zou bijna 24/24 iemand naast haar bed moeten staan. Helaas is er enorm personeelstekort. Ik heb de laatste drie weken bijna constant bij mijn moeder gezeten om voor haar te zorgen omdat het personeel er geen tijd voor heeft. Ze zijn ook maar onderbemand. Daar moet dringen werk worden van gemaakt. Maak de job aantrekkelijk voor jongeren.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Allereerst: Sterkte voor jou, jouw moeder en je familie.

   Zowel voor ouderen als jongeren is vaak een kleinere woning afdoende.
   Door dit te combineren zijn beiden voor elkaar een aanvulling.

   Ik herinner mij uit mijn studententijd: Oma, een oudere alleenstaande dame woonde in een studentenhuis. En allemaal zorgden wij op onze eigenwijze voor deze vrouw. Ik hoor van experimenten in Amsterdam-West waar jongeren en ouderen aan elkaar gekoppeld worden.

   Nogmaals heel veel sterkte met jouw moeder.

   Meelevende groet,

   Geliked door 1 persoon

   • Matroos Beek zegt:

    Dank je Rob. Het is knap lastig om je moeder zo te zien, ondanks haar gezegende leeftijd. Dankbaarheid moet je boven je verdriet zetten, zie iemand mij. En dat probeer ik echt. Maar waar zit die schakelaar? Het lukt niet goed.

    We zorgen er al jaren zo intens voor, dat het moeilijk is om haar alleen in een vreemde omgeving achter te laten. Iedere avond rij ik al wenend huiswaarts.

    Mijn opa en een groottante woonden bij ons in tot hun dood. Wij zorgden allen (negen kinderen) een beetje mee. En anderzijds hielp opa ook waar hij kon: een flesje geven, onze jasjes dichtknopen, sjaaltjes aan…

    Dank voor je medeleven Rob.

    Like

 10. KnutzEls zegt:

  Jammer toch dat eerst alles verprutst wordt en men achteraf bedenkt dat het eigenlijk toch niet zo slecht was. Zucht!

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   Wat ik me herinner is dat de wereld te klein was, vooral uit kringen van de socialistische partijen, toen in de jaren ’80 LC Brinkman in zijn functie van minister van CRM voorstelde dat de familie meer en vaker ingezet kon/moest worden voor de zorg van hun verwanten/ouders, teneinde de kosten van de ouderenzorg te drukken. In mijn beleving is hij de ‘uitvinder’ van de mantelzorg. En dat het zo door zou schieten als nu het geval is, zal hij misschien niet bedoeld hebben, maar hij zat toen ook lang genoeg in de politiek (voor en achter de schermen) om te weten dat daar grenzen onbekend zijn, of gemaakt zijn om te overschrijden en niet om te respecteren
   Het is buiten kijf dat het sindsdien te ver doorgeschoten is en de afgelopen 12 jaar met Mark R aan het roer is het nog verder het ravijn ingezakt. Wat ik het trieste aan alles vindt is dat de huidige regering de oplossing van de problemen nog steeds van de markt verwacht, of simpelweg over de schutting van gemeenten en instellingen kieperd en van hen de oplossing verwacht van de problemen die ze zelf veroorzaakt hebben.

   Geliked door 1 persoon

 11. gewoonanneke zegt:

  Het sluiten van de bejaardenwoningen is echt een slechte zet geweest. Daar konden mensen als het nodig was zorg krijgen en toch nog zelfstandig leven. ..

  Geliked door 1 persoon

 12. Sjoerd zegt:

  Het is net als bij de belastingdienst, leuker kunnen we het niet maken….

  Geliked door 1 persoon

 13. Ferrara zegt:

  Ik heb jaren met plezier in de zorgbranche (ziekenhuis, verpleeghuis, verzorgingshuis) gewerkt en heb de bomen tot in de hemel zien groeien, maar geleidelijk aan is de zorg tot op het bot uitgekleed met alle gevolgen van dien.
  Marktwerking en privatisering hebben vaak niet goed gewerkt.
  Natuurlijk wil je niet terug naar het bejaardenhuis waar je ging wonen als je 65 werd, maar tegenwoordig moet je soms te lang zelfstandig blijven wonen terwijl dat in sommige gevallen echt niet meer kan. Er zijn grenzen aan de kennis en kunde van de vrijwillige mantelzorgers waar m.i. een te groot beroep op wordt gedaan. Rutte’s participatiemaatschappij is doorgeschoten.

  Geliked door 1 persoon

 14. Spontanity zegt:

  Het is het minst slimste wat ze ooit gedaan hebben.
  Bejaardentehuizen sluiten.
  Echt belachelijk vind ik dat, maar goed.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.