Burgerparticipatie

Een ambtenaar in Amsterdam-ZuidOost beschrijft zijn ervaringen met burgerparticipatie:

Inmiddels ben ik 8 maanden bezig als projectleider Democratisering voor de Gemeente Amsterdam. Als ik de vacaturetekst erop nasla, draag ik verantwoordelijkheid voor het vergroten van zeggenschap en eigenaarschap van de bewoners van Amsterdam. Dit doe ik door uitvoering te geven aan het democratiserigsprogramma van de gemeente Amsterdam.

Het grootste probleem waar ik tegen aan loop bij de implementatie van dit programma is het volgende: Burgerparticipatie wordt nog té vaak enkel en alleen gezien als instrument. Burgers, of andere belangengroepen, mogen meepraten in zoverre het ten dienste staat aan een van tevoren bepaalde uitkomst. Dit leidt ertoe dat de afweging om burgers te betrekken berust op wat participatie toe kan voegen aan de doelen die een lokale overheid stelt. Het uitgangspunt wordt: Geen burgerparticipatie, tenzij […]. 

Te weinig wordt stilgestaan bij de conceptualisatie van burgerparticipatie als onvervreemdbaar recht. Een centraal en fundamenteel uitgangspunt van de liberale democratie is dat ieder burger zijn of haar directe leefomgeving mag inrichten naar zijn eigen opvatting van het goede, in zoverre het de rechten van de ander niet schaadt. Burgerparticipatie bevindt zich, naar mijns inziens, op het zwaartepunt van deze delicate balans: De burger heeft ideeën en opvattingen over zijn directe leefomgeving, middels participatie oefent hij zijn recht uit om deze in de praktijk te brengen. Dit recht dient enkel ingeperkt te worden in zoverre je daarmee het groter belang en de rechten van de ander beschermd.

Door burgerparticipatie als recht, in plaats van instrument, te conceptualiseren verandert er veel. De vanzelfsprekendheid waarmee ambtenaren keuzes maken die diepgaande gevolgen hebben op de alledaagse leefwereld van bewoners neemt af. Ook de afwegingen over wie betrokken kan worden veranderd. Indien participatie een instrument is worden enkel de actoren betrokken die bijdragen aan een beoogde uitkomst. Bij de conceptualisatie van participatie als recht, dienen de personen die beïnvloedt worden gefaciliteerd te worden in het uitoefenen van dit recht. 

Als bewoner van de Kbuurt inAmsterdam-ZuidOost heb ik 3 maanden moeten zeuren, bedelen bij de afdeling reiniging voor 20 zwerfvuilrapers met bijbehorende vuilniszakringen (dit was nodig voor het opzetten van een maandelijkse schoonmaakploeg van en door bewoners in mijn woonwijk). Voorbeeld 2: Van handhavers moet ik een buurtbank voor mijn huis verwijderen (buren kletsen hier met elkaar, in ambtenarentaal dit bevordert de sociale cohesie). Voorbeeld 3: Handhaving eisten dat ik een fietsenrek ging weghalen (bezoekers van buurtactiviteiten stallen hun fiets in dat rek). Voorbeeld 4: Handhavers vertelden dat de bloempotten op mijn stoep de doorgang belemmeren ( 2,5 meter vrije doorgang was niet voldoende volgens de handhavers). Voorbeeld 5: de gemeente weigert om de rattenplaag in mijn straat te bestrijden.

Het bewonersplatform Hart voor de Kbuurt wordt door bestuurders, politici en ambtenaren geroemd voor haar werk. Toch wordt hetzelfde bewonersplatform nog steeds tegengewerkt in mooie verbindende buurtactiviteiten. Zoals Hart voor de Kbuurt ook wordt gekort op al toegezegde en uitgegeven subsidiegelden voor goed bezochte buurtactiviteiten. Het jaren durende gesteggel om weggehaalde prullenbakken vreet energie bij de vrijwilligers van het bewonersplatform. Maar het maakt de woonwijk niet schoner.

De moeizame en tegenvallende start van de praktijkgemeenschap Voedselbos Amsterdam-ZuidOost (vbazo) is ook zo’n voorbeeld van ambtenaren die graag tegenwerken i.p.v. samenwerken met burgers.

Het gebrek aan medewerking voor het realiseren van 800 m2 zonnepanelen en laadpalen op de carports van Kantershof hoort voor mij ook in dit rijtje.

De bovenstaande cursieve tekst is door velen gelezen. Deze ambtenaar verdient de bescherming van een klokkeluider. Andere welwillende ambtenaren zitten ziek thuis of hebben overplaatsing aangevraagd of hebben elders gesolliciteerd.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Geen categorie, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

23 reacties op Burgerparticipatie

  1. ‘Projectleider democratisering’ lijkt een vlag waar het gemeentebestuur geen lading wil aan geven. Je moet veel moed hebben om vol te houden, Rob! Bewondering hiervoor.

    Geliked door 2 people

  2. staartje zegt:

    Wat verschrikkelijk is dit Rob. Ik zou deze post aangetekend naar Femke sturen of een gesprek aanvragen. Bij jou gebeurt precies wat we niet willen.
    Hulde voor de schrijvende ambtenaar! Ik hoop dat hij /zij wat bereikt

    Geliked door 1 persoon

  3. staartje zegt:

    De taal in het bericht van de ambtenaar is verschrikkelijk! Weinig burgers die hier wat mee kunnen ( zeg ik als ondersteuner van laaggeletterden)

    Geliked door 1 persoon

  4. Karel zegt:

    mogge Rob
    ik sluit mij geheel bij Liesbeth aan
    ik ben niet echt laaggeletterd , maar de taal die de ambtenaren bezigen in woord en geschrift is als Azteken schrift voor mij en velen , niet te begrijpen dus

    bedroefde groet

    Like

  5. Bertie zegt:

    Maar de ‘klokkenluider’ zou beter normaal Nederlands kunnen leren. En daarna de brief opnieuw schrijven.

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Ook voor mij is het moeizaam te lezen.
      Al denk ik dat de schrijver uitblinkt in het taalgebruik van ambtenaren, politici en bestuurders.
      Ik kopieer de tekst als bewoner.
      Maar ik vermoed dat de tekst vooral voor ambtenaren, politici en bestuurders is geschreven.

      Stille groet,

      Geliked door 1 persoon

  6. Herman zegt:

    De tekst is voor mij perfect duidelijk en geeft heel goed aan waar het bestuurlijke en ambtelijk aan schort. Moet verplichte kost worden op de ter zake doende opleidingen.

    Geliked door 1 persoon

    • Bertie zegt:

      Ook ik begrijp hem best, maar het is ambtenarentaal in optima forma.
      Ik ken legio mensen, ook een paar ambtenaren zelf, die dit schrijven eerst tot zich moeten laten doordringen voor ze het helemaal begrijpen, is dat nodig?

      Like

  7. careldem zegt:

    participatie betekent gratis hier meewerken in de gewenste uitwerking van de ideeën van de bestuurders/ ambtenaren. Zelf initiatief nemen en alternatieven aandragen werkt remmend op die uitvoering. Ik deel je ervaringen, zij het niet letterlijk.

    Geliked door 1 persoon

  8. Jan Schrijver zegt:

    Zou het nog uitmaken als je burgerparticipatie niet schetst als onvervreemdbaar recht (toch burger tegenover gemeente), maar als unieke mogelijkheid om beleid beter te maken?
    Wel weer instrumenteel, maar niet om ‘draagvlak’ te verwerven.
    Als beleid onvoldoende locale kennis inbouwt, kan het niet goed zijn.

    Geliked door 2 people

  9. Rebbeltje zegt:

    Voedselbos het klinkt zo uitnodigend 😉
    Democratisering…doe je stinkende best maar daar twijfel ik niet aan Rob
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  10. kniepertie zegt:

    Burgerparticipatie, inspraakavonden, meepraten, het zijn allemaal mooie woorden om de burger te laten denken dat hij of zij iets kan bereiken. Vervolgens is de ambtenaar aan zet en gaat ie met behulp van een beleidsnota aangeven dat hetgeen de burger inbracht een onmogelijkheid is.

    Geliked door 1 persoon

  11. Sjoerd zegt:

    met lef geschreven, ik mag dat wel. Nu maar hopen dat hij mag blijven om dit te ondersteunen…

    Geliked door 1 persoon

  12. Ximaar zegt:

    Duidelijk een stuk van een beleidsambtenaar. Handhavers, die lekker irritant bezig zijn, zijn geen beleidsambtenaren, maar uitvoederes met een beperkt denkraam.

    Zelf heb ik in veel klankbordgroepen gezeten. Tegenwoordig mag ik vaker opdragen als stakeholder bij gemeentes en provincie. Zie het daar vaak misgaan. Heel veel teleurgestelde mensen. Grootste probleem zit misschien wel in het gratis daaraan meewerken. Flutbureaus met flutrapporten hebben meer invloed, omdat daarvoor betaald is.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.