Inspreken voor Monumentale Bomen

Sinds jaren heb ik weer ingesproken bij de bestuurscommissie Amsterdam-ZuidOost. Ik wil jullie deze tekst graag laten lezen:

Beste mensen,

Jaren terug is er een adviescommissie Monumentale Bomen in Amsterdam-ZuidOost geformeerd en aangesteld door het toenmalige Dagelijkse Bestuur.

Mag ik even stilstaan bij de voorzitter Co Stein, vele bewoners uit Venserpolder, maar ook oudere ambtenaren en politici in dit stadsdeelkantoor zullen de betrokkenheid van Co Stein herinneren.

En dat wil ik ook de toenmalige ambtelijke ondersteuner van de afdeling Groen noemen. Mijn buren roemen nu nog zijn natuurkennis en bereikbaar zijn.

De adviescommissie is bij mijn weten nooit officieel/formeel opgeheven. Ik durf hier dus te spreken als de vicevoorzitter van de adviescommissie. 

Waarbij ik ook wil vermelden dat er toendertijd aan de bewoners ruim de gelegenheid is gegeven om bomen voor te dragen.

Niet voor niets zaten er 3 bewoners uit Amsterdam-ZuidOost in de adviescommissie. En is er voor langere tijd gevraagd aan alle bewoners om bomen voor te dragen.

Ik heb wat algemene opmerkingen: 

Waar ligt de grens tussen Driemond en Amsterdam-ZuidOost? Ik mis namelijk de machtige beuken bij de ingang van Boerderij Langerlust aan de provinciale weg van de definitieve bomenlijst.

Waarom ligt er nog steeds een harde grens over de spoordijk tussen Amsterdam en Utrecht? Ik mis een prachtige berk van de schaduwlijst. Er staan helemaal geen bomen op de lijst van de andere zijde van de spoordijk?

En in algemene zin mis ik een Bomenstructuurplan voor heel Amsterdam-ZuidOost. Wat zijn de ambities? Wat is de toekomst van oude en nieuwe bomen.

In de E-buurt is er 06-01-2023 een manifestatie geweest m.b.t. de bomen die vanwege bouwplannen moeten verdwijnen.

Stadsdeelvoorzitter Mevrouw Beliot heeft bij de ingang van het Nelson Mandelapark een prachtige treurbeuk geplant.  Door plannen van de toenmalige portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening moest deze boom binnen een jaar verplant worden. Deze boom staat nu bij Hofgeest zonder aanduiding. En deze boom ontbreekt op de lijst.

Elders in Nederland worden bestaande bomen ontzien en opgenomen in het bouwplan als te handhaven bestaand groen. In Amsterdam-ZuidOost lijkt het alsof elke projectontwikkelaar/architect met een leeg vel/leeg terrein mag beginnen?

Ook bij het onderhoud en beheer van erkende monumentale bomen heb ik vraagtekens. De prachtige moerbeiboom in Kelbergen wordt regelmatig toegetakeld door groenmedewerkers. Dit tot verdriet van vele kinderen. Want zij waarderen deze moerbeiboom en haar vruchten. Als vicevoorzitter van de adviescommissie Monumentale bomen in Amsterdam-ZuidOost pleit ik voor meer professionaliteit in het onderhoud en beheer van de bomen en het groen.

Ik mis een aantal bomen:

In het Nelson Mandelapark staan bomen namens de laatste groep stadsdeelraadsleden. In het Nelson Mandelapark staat vlakbij het Bijlmer Theater een Koninklijke herdenkingsboom. Bij Hoogoord staat een herdenkingsboom voor inspecteur Keijzer. En bij de laatste rechte H-flat staat een gedenkboom voor Lucas van Herwaarden. 

Een monumentale berk tussen de EBG-kerk, de brede school Kortvoort en het HRH-huis ontbreekt.

Wie kent de oud-deelraadsleden, inspecteur Keijzer en Lucas van Herwaarden? Prominente en gewaardeerde mensen in Amsterdam-ZuidOost waar bewust herdenkingsbomen voor zijn aangeplant. Ook deze bomen ontbreken op de lijst.

Dat de Linda van Weesboom wordt genoemd vind ik weer mooi. Vele oud-leerlingen van deze te vroeg gestorven onderwijzeres herinneren haar nog steeds. 

Over onderwijs gesproken. Naast de Rozemarn school staat een wilde appelboom. Een van de eerste leerlingen of leerkrachten heeft een appelkroosje door het raam van een nu verdwenen klaslokaal naar buiten gegooid. De appelboom staat elk jaar in bloei. En is het perfecte symbool van het belang van fruit voor kinderen. Maar ook het belang van grote bomen op een schoolplein. Bij de kinderopvang naast de basisschool Samenspel zijn grote bomen gekapt en wordt nu met doeken schaduw gemaakt ….

Samenvattend: Ik mis een aantal bomen, ik mis professioneel onderhoud en beheer. Ik mis een bomenstructuurplan met een duidelijke toekomstvisie waarin bomen de kans krijgen om ouder en monumentaler te worden. En ik mis een zorgvuldige afweging m.b.t. het handhaven van bomen en groen in nieuwbouwprojecten.

Jammer genoeg werken de weblinks van de stadsdeelorganisatie met de indertijd vastgestelde lijst Monumentale bomen en de daarbij behorende schaduwlijst niet meer.

Dank voor uw aandacht.

Vriendelijke groet,

Rob Alberts

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Driemond, Geen categorie, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

19 reacties op Inspreken voor Monumentale Bomen

  1. Koen zegt:

    Goed geformuleerd. Hier en daar een compliment en een grote blijk van kennis. Proficiat.

    Geliked door 1 persoon

  2. Karel zegt:

    mogge Rob
    nu ben ik benieuwd naar het antwoordt op dit goede schrijven
    ben bang dat het allemaal niet uithaalt , project ontwikkelaars en politiek lijken meer en meer als 2 handen op 1 buik , en dat is helaas niet alleen in Amsterdam ZO 😦

    bedroefde groet

    Like

  3. lil188 zegt:

    Wat heb je er weer werk van gemaakt. Goed hoor! 💪💪💪

    Geliked door 1 persoon

  4. staartje zegt:

    Mooi verhaal, Rob! Veel kennis. Die appelboom! Wauw. Ik hoop dat ze je aanbevelingen meenemen

    Geliked door 1 persoon

  5. Sjoerd zegt:

    Ik hoop dat het vruchten afwerpt…

    Geliked door 2 people

  6. Suskeblogt zegt:

    Nu afwachten of er reactie komt.

    Geliked door 1 persoon

  7. Rebbeltje zegt:

    Hoop dat het je veel antwoorden oplevert 🙂

    Geliked door 1 persoon

  8. Jan Bon zegt:

    Wat een droevig stemmend bericht voor ons Stadsdeel en haar huidige bestuurders…. ik hoop dat jouw zeer goed geformuleerde harte kreet wordt opgepakt door het Bestuur en haar ambtenaren!!!
    Ons GROENE stadsdeel behoeft onderhoud met ‘ t hart van ons allemaal!!!!

    Geliked door 1 persoon

  9. Herman zegt:

    Petje af voor de immens grote betrokkenheid. Bomen delven maar al te snel het onderspit in de ambtelijke molens.

    Like

  10. Willem zegt:

    Rob, je had diplomaat moeten worden, je hebt er aanleg voor. Een goed diplomaat kan iemand op een dusdanige manier naar de hel wensen dat de betreffende persoon zich op de reis erheen verheugd. Die gedachte kwam bij mij op toen ik jouw rede gelezen had.
    Heb met plezier en vermaak het stuk gelezen en genoten hoe je naar de climax in jouw samenvatting toewerkt. Daarin geef je de beleidsmakers op een zeer nette manier een enorme schop onder hun achterste, zonder ook maar een onvertogen woord te gebruiken.
    En nou maar hopen dat de protocollenvretertjes die meestal ook aan de knoppen draaien niet eerst gaan opzoeken hoe ze de schuld bij de ‘anderen’ neer kunnen leggen, maar in de eigen spiegel zichzelf eens kritisch gaan bekijken. Maar helaas, vaak is dat ijdele hoop. Des te bewonderenswaardiger dat je desondanks de moeite wel neemt en onverdroten doorgaat.
    Succes en sterkte met de strijd.

    Geliked door 1 persoon

  11. hermanstel55 zegt:

    Een uitstekend verhaal, Rob. Onderhoudend en voldoende kritisch. Jammer, dat de ambtenarij in dit land in toenemende mate arrogant doet alsof ze van niets weten.

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Intussen heb ik een afspraak met de verantwoordelijk bestuurder in mijn agenda staan.
      De verantwoordelijke stedelijk ambtenaar gaat mij uitnodigen wanneer het een en ander is bijgewerkt.

      Ik kom hier vast nog eens op terug.

      Boomvriendelijke groet,

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.