Vietnamese tradities

In een van de eerste contacten met Kiet heeft hij mij gevraagd hoe wij in Nederland omgaan met onze grootouders. Mijn uitleg over de vroegere bejaardenhuizen en de huidige seniorencomplexen en/of verzorgingstehuizen en de hospicen werd aangehoord maar niet begrepen.

In de loop der jaren heb ik 2 Vietnamese oma’s en 1 Vietnamese opa leren kennen.

De 2 oma’s hebben elkaar jarenlang elke 3 maanden afgewisseld. De verzorging van de 2 kleinzoontjes is in de eerste 4 levensjaren grotendeels door de 2 oma’s gedaan. Zoals zij ook het koken voor het hele gezin hebben opgepakt.

Nu is de vader van Kiet overleden. En juist deze opa heb ik nooit ontmoet.

De Vietnamese familiebanden heb ik als warm, liefdevol en hecht leren kennen.

Het overlijden van opa heeft dan ook veel impact op het gezin.

Van Amsterdam, Nederland naar Hanoi, Vietnam blijft een grote afstand. Internet met berichtjes, filmpjes en beeldbellen is leuk en aardig. Maar wanneer het om echte emoties gaat is het internet onvoldoende. De totale reistijd is bijna een hele dag.

Rondom een overlijden hoor ik dat er een paar belangrijke data zijn.

Bij het sterven, de begrafenis zijn er allemaal tradities, gebruiken. Maar daarna is de rouwperiode.

Kiet legt uit dat de eerste rouwperiode 49 dagen is. Dit is hoe lang de wedergeboorte duurt. Traditionele Boeddhisten bidden deze periode elke zeven dagen voor de overledene om hen te helpen het volgende leven binnen te gaan. Voor traditionele boeddhisten is dit een bijzonder belangrijke tijd. Ze zijn ook van mening dat de juiste uitvoering van de rituelen en de ethische zuiverheid van de overlevende familieleden zorgen voor een soepele overgang naar het volgende leven.

Daarnaast, daarbij is er een rouwperiode van 100 dagen. Gedurende deze tijd houden of wonen ze geen feestelijke evenementen bij zoals bruiloften en babyborrels. Op de 100e dag kan een ceremonie worden gehouden om het einde van de rouwperiode en de succesvolle wedergeboorte van de ziel van de persoon te vieren.

Voor deze afsluitende honderdste dag is de familie is het hele gezin naar Vietnam afgereisd. Vanwege de afstand en andere verplichtingen als school en werk is de dag 49 in Nederland door gebracht.

Op mijn vraag wanneer deze blogpost het beste geplaatst kan worden wordt er even met Vietnam gebeld. Het antwoord is tussen 11.00 en 13.00 uur in het oude jaar van Vietnam. Zodat het nieuwe jaar vooral mooie en nieuwe herinneringen kan brengen.

Op mijn vraag voor meer details m.b.t. tradities rondom de begrafenis en bijbehorende rituelen krijg ik een weblink toegestuurd. Van taalcoach ben ik in de loop der jaren huisvriend geworden. Het wel en wee van elk gezinslid/familielid gaat mij ook ter harte. Dat ik intussen ook kennis maak met de Vietnamese cultuur en tradities vind ik een verrijking van mijn eigen leven. Daarom schrijf ik deze blogpost en geef ik de volgende weblink:

https://www.betterplaceforests.com/blog/articles/the-complete-guide-to-buddhist-burial-practices-and-rituals#:~:text=The%20Buddhist%20mourning%20period,-Most%20branches%20of&text=Some%20have%20a%20mourning%20period,is%20a%20particularly%20important%20time

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

18 reacties op Vietnamese tradities

  1. shivatje zegt:

    In oosterse landen helpen kinderen en familie elkaar. Daar worden de ouders door hun kinderen op handen gedragen. Dat is ver zoek in onze landen. Vaak worden ze hier aan hun lot overgelaten spijtig genoeg.

    Aum Shanti

    Geliked door 1 persoon

  2. Rebbeltje zegt:

    Daar kunnen we wat van leren…

    Geliked door 1 persoon

  3. Daar wonen de ouders bij de kinderen zoals dat ook vroeger de traditie was in BE. Helaas worden wij nu weggestoken…

    Geliked door 1 persoon

  4. Anuscka zegt:

    Gecondoleerd Rob. Wat een mooi gebaar vind ik het dat je hebt gevraagd wanneer je dit blog het beste kon plaatsen… ❤️🙏

    Geliked door 1 persoon

  5. Suskeblogt zegt:

    Wij kunnen nog veel van die mensen leren hoe we met onze ouders en ouderen moeten omgaan.

    Geliked door 1 persoon

  6. Dergelijke tradities, of toch iets wat erop lijkt, was bij ons ‘vroeger’ (vorige generaties) niet anders. Vandaag is ‘respect’ voor ouders, toch zeker als ze zorg nodig hebben, ver te zoeken. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen…
    (ps: ik heb je link geopend, maar het artikel was een té grote boterham om te verorberen)

    Geliked door 2 people

  7. Rob Alberts zegt:

    Veel tradities zijn wereldwijd.
    Soms veranderend in de loop der tijd.

    De toegevoegde link is deels voor mijn eigen archief, deels om aan te tonen dat niet alles op blog uit mijn fantasie is ontsproten.

    PS: het Vietnamese gezin geeft mij heel veel respect. Wellicht door mijn leeftijd, levenservaring, mijn opleiding of kennis of gewoon omdat het respect wederzijds is.

    Stille groet,

    Like

  8. Sjoerd zegt:

    Oosterse gebruiken zijn heel anders dan hier, maar beslist niet verkeerd.

    Geliked door 1 persoon

  9. Bertie zegt:

    Mooi.
    Inderdaad, hier was het vroeger ook zo. Maar beter? Vaak genoeg onze ouders en hun kring horen zeggen: toch liever op mezelf, vroeger was het financiële noodzaak.
    Ik denk dat we een andere manier van denken hebben.

    Like

    • Rob Alberts zegt:

      Eerder keek ik na mijn laatste verhuizing naar het bejaardenhuis aan de andere kant van de straat. Ik maakte toen de opmerking dat daarna toe mijn laatste verhuizing zou zijn.

      Nu heb ik heel andere fantasien, later schrijf ik daar meer over.

      Zoals ik eerder over de wantoestanden in Koornhorst schreef. Weet ik dat ik daar in ieder geval niet meer naar toe wil ….

      Stille groet,

      Geliked door 1 persoon

    • Willem zegt:

      Ook ik ben opgegroeid in een ‘cultuur’ waarin de ouders door (het gezin van) vrijwel altijd de oudste zoon, naar het ‘einde’ werd gebracht. In mijn kindertijd woonde mijn opa bij ons in. Hij had wel zijn eigen woon- en slaapruimte, maar omdat mijn grootmoeder al overleden was in 1921, was de praktijk dat hij gewoon onderdeel was van het gezin.
      Alles geheel volgens de traditie die al eeuwenoud was. Desondanks heb ik mijn ouders ook vaak horen zeggen dat ze zo lang als mogelijk was hun ‘eigen bezzems binden wolden’, -Drents voor zo lang mogelijk zelfstandig/onafhankelijk blijven (wonen)-, en alleen in alleruiterste noodzaak bij een van de kinderen wilden inwonen. Mijn moeder is vrij jong overleden, maar mijn vader is inderdaad tot op hoge leeftijd zelfstandig blijven wonen; in 2002 kwam hij in een aanleunwoning bij een zorgcentrum te wonen en is in 2004 op 88-jarige leeftijd uit de tijd geraakt.
      Later heb ik me ook wel eens afgevraagd of de huidige woningen überhaupt geschikt zijn voor meer gezinnen. In de boerderijen waarin mijn voorouders woonden was altijd ruimte genoeg om min-of-meer zelfstandig te wonen. De woningen die na WO II gebouwd werden, zijn in de loop der jaren ‘uitgekleed’ wat ruimte aangaat tot het minimale minimum, waardoor zich ook de noodzaak aandiende voor speciale woonvormen, toegespitst op ‘ouden van dagen’. Het sociale aspect werd hierbij wel eens naar de achtergrond verdrongen. Het bouwen onder supervisie van een ‘boekhouder’ heeft na WO II een grote vlucht genomen is mijn ervaring van jarenlang bij de bouwsector betrokken geweest te zijn.
      Dus om maar botweg te zeggen dat de huidige generatie weinig respect heeft voor de ‘ouderen’ is me iets te kort door de bocht. Onze overheid heeft het, misschien wel noodgedwongen, de afgelopen 75 jaar ook beslist niet gestimuleerd.

      Geliked door 1 persoon

      • Rob Alberts zegt:

        Ik ben het hiermee eens. Steeds meer ontdek ik met mijn contacten met anderen dat ik gewoontes herken als bekend. Juist daarom geniet ik telkens weer van mijn contacten met mijn buren uit andere landen.

        Onze grote woonwijken met teveel huidige uniforme huizen zijn jammer genoeg minder geschikt om vlakbij de kinderen en familie te kunnen wonen.

        Vriendelijke groet,

        Like

  10. Herman zegt:

    Altijd mooi om te lezen over andere culturen en hun belevingen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.