Vrijwilligers Bijlmerweide

Voor mij is Ruud Wolterman al jarenlang de drijvende kracht achter de Werkgroep Bijlmerweide. Natuurlijk zijn er ook meer vrijwilligers actief op de Bijlmerweide. En nu is er ook een website van de vrijwilligers op de Bijlmerweide. En via de website is natuurlijk van alles voor iedereen zichtbaar en toegankelijk.

Op en rondom de Bijlmerweide is al bijna 30 jaar een groep bewoners actief. De Stichting Natuurontwikkeling Bijlmerweide werd alweer in 1993 opgericht en heeft in het verleden vele malen actie gevoerd om aantasting (lees: bebouwing) van het park te voorkomen. Natuurlijk heeft zij ook geijverd voor verbetering van het groen en betere bescherming en de toekomstbestendigheid van het park.

Ook is er een groep vrijwilligers maandelijks actief om mee te helpen met het onderhoud van het park. Deze werkzaamheden vinden plaats op de zaterdagochtend.

Sinds 2014 bestaat er ook een adviesgroep Bijlmerweide. Deze is opgericht om mee te praten over de hervorming naar een meer natuurlijke inrichting van het park met ecologische oevers. Dit werd noodzakelijk vanwege de bouw van de aangrenzende Gaasperdammertunnel.

In het park worden vlinders geteld, orchideeënveldjes in kaart gebracht en wordt de aanwezige populatie ringslangen geholpen door de aanleg van broeihopen.

Over de Bijlmerweide valt veel te vertellen; wat waren de ideeën bij het ontwerp, verhalen over een roerige geschiedenis, de huidige status, het beheer en onderhoud en uiteraard de rijkdom aan flora en fauna in het park. De website van de stichting is onlangs mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Buurtbudget G­buurt, maar is nog lang niet compleet. Er zal in de komende tijd nog veel meer informatie worden gepubliceerd. Op https://www.vrijwilligersbijlmerweide.nl/ zijn de geschiedenis, de aanwezige kunst, ringslangen, broeihopen, vlinderroutes en actualiteiten terug te vinden.

Voor zowel Geerdinkhoffers als Kantershoffers is de Bijlmerweide een bijzondere achtertuin. Sinds 2012 is de Bijlmerweide onderdeel geworden van het Natuur Netwerk Nederland (NNN voorheen de Ecologische Hoofdstructuur). Het stikstofdebat en de vele discussies over cijfers, feiten en meer gaan ook over de Bijlmerweide.

https://www.vrijwilligersbijlmerweide.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Geen categorie, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

5 reacties op Vrijwilligers Bijlmerweide

  1. Het was even schrikken toen ik las van die ringslangen. Even opgezocht op Google – blijkt het om niet bijtende schatjes (?) te gaan die tot 1.20 meter kunnen worden.

    Like

  2. Karel zegt:

    mogge Rob
    die groene long mag nooit volgebouwd worden

    fijn weekend groet

    Like

  3. Sjoerd zegt:

    Dit soort natuur moet je in ieder geval in stand zien te houden.

    Like

  4. Yova zegt:

    Heel goed dat de mensen aandacht geven. Natuur is zo belangrijk om te houden. Goede vrijwilligers helpen graag ermee. Al 30 jaar al. Best heel lang. Geweldig!!!! Goede tip!!! Fijne groet van ons.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.