George Maduro

Als klein kind bezocht ik Madurodam. Van mijn ouders kreeg ik het verhaal van George Maduro en zijn ouders/familie te horen. Of de bezoekers van Madurodam dit verhaal ook kennen weet ik niet. Tijdens een Kerstvakantie op Bonaire pinde ik mijn geld bij een filiaal van een Maduro bank. Waarbij er weer veel herinneringen bij mij naar boven kwamen. Ook het levensverhaal van George Maduro hoort in mijn blogserie over verzetshelden.

George John Lionel Maduro (Willemstad (Curaçao), 15 juli 1916 – Dachau, 9 februari 1945) werd geboren op Curaçao als enige zoon in het Sefardisch-Joodse gezin van Joshua Maduro en Rebecca Levy. Hij ging naar Leiden voor een studie Rechten. In november 1939 werd Maduro benoemd tot reserve-tweede luitenant bij de Cavalerie. Tijdens de meidagen van 1940 was hij in Den Haag gelegerd als reserveofficier bij de Huzaren. Onder zijn leiding werd de door de Duitsers bezette “Villa Leeuwenbergh” bij Leidschendam veroverd, en werden Duitse parachutisten krijgsgevangen gemaakt.

Toen het Nederlandse leger had gecapituleerd, werd Maduro als krijgsgevangene opgesloten in Scheveningen (het Oranjehotel). Toen hij na een half jaar werd vrijgelaten, hadden de Duitsers voor Joden het dragen van de Jodenster verplicht gesteld. Maduro weigerde dit en sloot zich aan bij het verzet. Toen hij in 1943 geallieerde piloten via Spanje naar het Verenigd Koninkrijk hielp ontsnappen, werd hij verraden. Maduro werd weer gevangen gezet. Hij wist te ontsnappen en ging opnieuw in het verzet. Hij werd echter opgepakt, ditmaal door de Gestapo. Via een gevangenis in Saarbrücken werd hij overgebracht naar het concentratiekamp Dachau. Vlak voor de bevrijding van het kamp door Amerikaanse troepen, overleed Maduro op 28-jarige leeftijd aan vlektyfus. Hij werd begraven op de begraafplaats van het concentratiekamp.

Op 9 mei 1946 werd Maduro postuum de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend. Hij is de enige Nederlander van Antilliaanse afkomst die deze onderscheiding heeft ontvangen.

Na de Tweede Wereldoorlog hebben de ouders van George Maduro het startkapitaal beschikbaar gesteld voor een miniatuurstad, Madurodam geheten, die in 1952 in Den Haag werd geopend. Madurodam wordt door de familie beschouwd als monument voor hun enige zoon. Sinds 1993 is in Madurodam bij de entree een schaalmodel van het geboortehuis van Maduro te zien. Naast de maquette van het huis is een plaquette bevestigd, met de tekst: In hem eert Nederland zijn oorlogshelden uit de strijd 1940-1945. Ook van Villa Leeuwenbergh bevindt zich een maquette in Madurodam. Over zijn leven werd in 2002 een documentaire gemaakt door Alfred Edelstein en Frits van Veenendaal met daarin een exclusief interview met koningin Beatrix, de eerste burgemeester van Madurodam. Deze film getiteld ‘Madurodam, monument met een glimlach’ is uitgezonden door de AVRO-televisie.

https://wiki.beeldengeluid.nl/index.php/Madurodam:_monument_met_een_glimlach

http://www.madurodam.nl

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, persoonlijk, verzetshelden. Bookmark de permalink .

21 reacties op George Maduro

 1. groengenot zegt:

  Amai dat wist ik niet. Weer wat bijgeleerd. Dankjewel Rob!

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  ha die Rob
  ik ben er vroeger wel geweest als kind met het gezin en ook wel met schoolreisje
  hoe het is ontstaan was mij onbekend , en het staat ook niet op hun site onder een kopje geschiedenis of zo
  de andere link opent niet

  geniet de dag

  Geliked door 2 people

 3. shivatje zegt:

  Iets geleerd

  Aum Shanti

  Geliked door 2 people

 4. staartje zegt:

  Ik heb het later pas gelezen/gehoord waarom Madurodam zo heet.
  Dapper mens!

  Geliked door 1 persoon

 5. Bedankt voor de filmtip!

  Geliked door 1 persoon

 6. Matroos Beek zegt:

  Wat interessant Rob!

  Geliked door 1 persoon

 7. Als kind ben ik ooit eens in Madurodam geweest, op een schoolreisje. Het verhaal dat je ons vandaag brengt werd daar niet aan gekoppeld.

  Geliked door 1 persoon

 8. Herman zegt:

  Ik ben vroeger wel een paar keer in Madurodam geweest, maar kende dit verhaal niet. Fijn om het nu te weten, dank daarvoor.

  Geliked door 1 persoon

 9. Mooi achtergrondverhaal weer, ik ken het niet in detail.
  In mijn kinderjaren ben ik een keer bij Madurodam geweest, ik zal het nu waarschijnlijk niet meer herkennen.

  Geliked door 1 persoon

 10. Sjoerd zegt:

  Dit verhaal achter Madurodam kon ik niet, weer wat bijgeleerd.

  Like

 11. Suskeblogt zegt:

  Zo leren we weer iets bij.
  Fijne avond.

  Geliked door 1 persoon

 12. Het verhaal achter Madurodam heb ik nooit geweten.
  Dank voor deze geschiedenisles.

  Geliked door 1 persoon

 13. Plato zegt:

  Ik heb ooit, na een bezoek aan Madurodam zijn geschiedenis gelezen. Maar dat vergeet je op den duur weer. Dus heel leuk om het hier, uitgebreider nog, weer te lezen. Interessante man.

  Geliked door 1 persoon

 14. Als (ex) Haagse ken ik dit verhaal wel maar het blijft indrukwekkend.

  Geliked door 1 persoon

 15. Willem zegt:

  Op mijn lagereschooltijd (1951 – 1957) in Westerbork werd wel verteld over Madurodam, maar gek genoeg werd nooit werd het verband gelegd met WO II en waarom het zo heette als het heet. Dat las ik vele jaren later pas.
  Waarom niks over de naamgever verteld werd? Geen flauw idee. Al van jongs af aan waren wij kinderen bekend met de kampen die de voormalige gemeente Westerbork en enkele buurgemeenten van oudsher al kenden. Inmiddels waren er in 3 van die kampen, waaronder ook het beruchte ‘Durchgangslager’, Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen gehuisvest. En verder hadden verscheidene Drentse gemeenten wel een opvoedings- of strafkamp voor ‘onaangepaste gezinnen’ binnen hun grenzen. Allemaal gebouwd in opdracht van ‘Den Haag’.
  Maar goed, raadsels blijven er in het leven.

  Geliked door 1 persoon

 16. djaktief zegt:

  Nooit geweten. Bedankt voor dit leerzame stukje en de vele andere blogs van jou

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.