Mi krop (หมี่ กรอบ) 

De Thaise keuken heeft diverse exotische gerechten die de smaakpapillen verwennen en/of prikkelen. Mi krop, gefrituurde rijstvermicelli met een zoetzure saus, is waarschijnlijk in China ontstaan.

Mi krop (หมี่ กรอบ) betekent “knapperige noedels”. Het gerecht wordt gemaakt van dunne rijstnoedels en een saus die vooral zoet is aangevuld met citroen of limoen. De zure/citrussmaak die in dit gerecht prominent aanwezig is, komt vaak van de schil van een Thaise citrusvrucht die ‘som sa’ wordt genoemd.

Mi krop heeft ook een aantal alternatieve namen zoals Mi krop sawoei sawan (หมี่ กรอบ เสวย สวรรค์) (hemels krokant) en Mi krop ror ha (หมี่ กรอบ ร) (knapperig) deze naam kreeg het gerecht door koning Rama V die er gek op was.

Over Mi krop worden mooie verhalen verteld. Toen koning Rama V per boot de bewoners van het Talad Phlu-gebied bezocht, rook hij het gerecht dat door een Chinese immigrant genaamd “Chin Li” (จีน หลี) werd bereid. Hij stopte de boot, name enkele happen en vond het erg lekker. Hierdoor kreeg het gerecht een andere naam: Mi krop ror ha.

  1. Breek de mie in stukjes en frituur deze in olie totdat ze krokant is.
  2. Pas op voor verbranden van de mie.
  3. Laat ze uitlekken op papier en bewaar ze droog.
  4. Fruit de ui(1 eetlepel) en de knoflook(1 theelepel) goudgeel en ringetjes spaanse peper(3) toe.
  5. Roerbak wat voorhanden is en je lekker vindt breng de massa op smaak met citroensap.
  6. Voeg indien gewenst nog peper, suiker en citroensap toe totdat de smaak u bevalt.
  7. Doe nu de mie erbij en roerbak het geheel totdat de mie enigzins aan elkaar blijft plakken.
  8. Strooi de geblancheerde taugeh(100 gram) er over, roer eenmaal door, garneer met lenteuitjes(1 stuk) en korianderblad(0,5 kopjes) en peperringetjes en serveer.
Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Geen categorie, thailand. Bookmark de permalink .

15 reacties op Mi krop (หมี่ กรอบ) 

  1. Karel zegt:

    smakelijke groet

    Geliked door 1 persoon

  2. KnutzEls zegt:

    Lijkt me zeker lekker. Kan het bijna ruiken.

    Geliked door 1 persoon

  3. Suskeblogt zegt:

    Een smakelijke blog.

    Geliked door 1 persoon

  4. Bertie zegt:

    Lijkt me niet moeilijk, een dezer dagen proberen, bedankt.

    Geliked door 1 persoon

  5. Sjoerd zegt:

    Voor mij wat veel van het zoete… Ik zou dit zoete vervangen door wat pepertjes voor de smaak.

    Geliked door 1 persoon

  6. groengenot zegt:

    Klinkt lekker Rob! 😋

    Geliked door 1 persoon

  7. Yova zegt:

    Het lijkt me wel lekker om klaar te maken. En nog gezond!!
    Fijn weekend gewenst.

    Geliked door 1 persoon

  8. elsjeveth zegt:

    Dank je wel weer voor deze smakelijke tip.
    Een fijn smul weekend gewenst

    Geliked door 1 persoon

  9. Nergens zo heerlijk gegeten als in Thailand. Dit lijkt me ook heel smakelijk.

    Geliked door 1 persoon

  10. Anuscka zegt:

    De leukste (en lekkerste) manier om een nieuwe taal te leren: via de maag…

    Geliked door 1 persoon

  11. ollieherman zegt:

    Mmmmm, dat lijkt me heel lekker.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.