E-mailen

๐—›๐—ฒ๐˜ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐˜๐˜‚๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ-๐—บ๐—ฎ๐—ถ๐—น ๐—ด๐—ฒ๐—ฒ๐—ณ๐˜ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐˜‚๐—ถ๐˜๐˜€๐˜๐—ผ๐—ผ๐˜ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐Ÿฐ ๐—ด๐—ฟ๐—ฎ๐—บ #๐—–๐—ข๐Ÿฎ 

Dat lijkt niet veel, maar als je 50 mailtjes op een dag stuurt, loopt het aardig op. Er is uitgerekend dat het dagelijks versturen en opslaan van 1 mail, een jaar lang, gelijk is aan de CO2 uitstoot van een auto die 50 km rijdt*

Naast het stroomverbruik van je laptop of telefoon, zorgt de opslag van data in de #cloud voor veel CO2 uitstoot. Door digitaal te ontspullen, verklein je dus je voetafdruk!

Schoon je mailbox op: verwijder oude e-mails die je nooit meer leest, en leeg de prullenbak en verzonden items.

Verstuur geen onnodige mailtjes, bijvoorbeeld waar alleen ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฌ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ญ in staat.

Wees zuinig met het versturen van bijlagen in de mail. Je kunt bestanden beter versturen via WeTransfer. Dan beslist de gebruiker of de bestanden gedownload worden รฉn de link verloopt na een tijdje. In tegenstelling tot bijlagen in een mail die lang bewaard blijven…

Meld je af voor nieuwsbrieven die je toch nooit leest.

Verwijder (een teveel aan) foto’s, video’s en documenten uit je cloud, zodat je minder opslag nodig hebt.

Deze informatie lees ik op LinkedIn bij: Margriet Blanken van Opruimen & ontspullen โ™กโฃ | The Green Works & The Green Tale

E-mailen doe ik niet zo veel. Wel maak ik veel blogreacties en Whatsapp-berichten. Van mijn papieren archief heb ik vooral een digitaal e-mail archief gekregen. Met deze tips ben ik daar flink in gaan opruimen. Werkgerelateerde e-mails en nieuwsbrieven zijn opgeruimd. Foto’s, video’s en documenten heb ik nauwelijks tot niet in de cloud.

De vergelijking met autorijden is voor mij niet van toepassing. Maar duurzaam leven probeer ik wel zo veel mogelijk. Mijn voetafdruk verkleinen is een hobby geworden.

https://www.nporadio1.nl/nieuws/onderzoek/d0954139-20d9-4e64-8108-00a8b2247108/zo-vervuilend-is-het-sturen-van-een-mail

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in energie besparen, Geen categorie, persoonlijk. Bookmark de permalink .

35 reacties op E-mailen

  1. ollieherman zegt:

    Ik had dit al eerder gehoord. Mail opruimen kan natuurlijk nooit kwaad. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor foto’s en filmpjes. Veel mensen bewaren dat in de cloud en dat is ook allemaal opslag in de grote “pakdozen in het weiland”, die we niet willen.

    Geliked door 1 persoon

  2. groengenot zegt:

    Inderdaad Rob. Ik sta daar ook niet genoeg bij stil. Deze week heb ik ook mijn mailbox eens opgeruimd, het was nodig. ๐Ÿ˜ฉ
    Fijne zondag voor jou!

    Geliked door 1 persoon

  3. Bertie zegt:

    Hierover denk ik niet veel na.
    Ik doe mijn dingen op Internet, ben daarin niet bovenmatig spilziek, gooi weg wat ik niet nodig heb, ook cookies, en mailen is langzamerhand een zeldzaamheid. Appen nam het over.
    Ook opslaan van teksten doe ik weinig, daarvoor gebruik ik mijn weblog.
    Afspraken gaan nog steeds in de papieren agenda.

    Het beetje waarmee ik mijn voetafdruk vergroot moet het milieu, ET, klimaat of wie dan ook me maar vergeven, een uitlaatklep heb je gewoon nodig.
    Dat mag wat kosten. ๐Ÿ˜‰

    Like

  4. Anuscka zegt:

    Dit is precies de reden waarom ik er wel eens over denk te stoppen met bloggen. Want inderdaad: al die landschaps-ontsierende pakhuizen die zo lieflijk ‘de cloud’ worden genoemd… daar ben ik mede schuldig aan met elk woord wat ik typ. En dat geldt voor alle ‘sociale media’ waar ALLES wordt bewaard. Ik ga weer eens even flink de digitale bezem hanteren. Dank dat je me hier weer even aan hebt helpen herinneren, Rob. Fijne zondag nog!

    Geliked door 2 people

  5. picpholio zegt:

    Zeer interessante bedenkingen ze het is zeker zo dat ons computergebruik en vooral alle data-opslagcenters enorme grote ecologische voetafdrukken nalaten. De gegeven tips zijn zeker het overwegen waard. Anderzijds zou ik dit toch maar niet te hard van de daken schreeuwen, want in een maatschappij die meer en meer een verdienmodel aan het worden is, kan dit wel eens aanleiding geven tot extra heffingen door vadertje staat.

    Geliked door 1 persoon

  6. djaktief zegt:

    Ik wist niet dat het zoveel was bij mailen. Ik maak voor foto’s geen gebruik van de cloud maar we hebben bewust gekozen voor een externe harde schijf en een backup.

    Like

  7. Matroos Beek zegt:

    Mijn mailbox is altijd leeg. Ik ruim alles dagelijks op. Veel van wat hier staat, doe ik. Ik verdraag geen rommel of โ€˜teveelโ€™ zo ook digitaal. Maar ik wist niet dat ik daarmee mijn voetafdruk verklein. Weer iets bijgeleerd.

    Like

  8. Sjoerd zegt:

    Ik heb meteen even mijn digitaal archief opgeruimd.

    Geliked door 1 persoon

  9. Je verrast me met het feit dat e-mailverkeer en cloud-toestanden onze voetafdruk mede bepalen. Van mij zullen ‘ze’ niet veel last hebben, want ik sla weinig op.

    Geliked door 1 persoon

  10. KnutzEls zegt:

    Wat te denken van alles wat er bewaard wordt door instanties. Alle enveloppen die je in de bus krijgt, daarvan wordt een foto genomen. Geen idee hoe lang die data bewaard blijven.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      En toch raken er bonnetjes zoek.
      En toch weten bestuurders, politici, ministers en onze minister-president zich niets te herinneren.

      Om maar te zwijgen van veel verdwenen belastinggeld!

      Bezorgde groet,

      Like

  11. Oh wist niet dat er een uitstoot aan vast hing. Cloud gebruik ik niet. Mail alle weken opkuisen doe ik en fotoโ€™s vliegen op een harddrive. Er zal wel iets blijven hangen maar nu nog preciezer bijhouden.

    Geliked door 1 persoon

  12. Suskeblogt zegt:

    Ik heb deze week nog mijn mails opgeruimd. Daar zaten er nog tussen uit 2011.

    Geliked door 1 persoon

  13. Spontanity zegt:

    Dit voelt voor mij als een 1 april grap.
    Digitale bestanden opslaan geeft CO2 uitstoot?
    Hoe dan??

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Er staan in ons land grote blokkendozen van internetbedrijven die onze emails en foto’s bewaren. Onze bewaarde emails en foto’s zitten dus niet in onze computer maar in de via het internet verbonden servers van bedrijven. Dat gebeurt op reuzegrote stroomvretende computers/servers. Door zelf de emails en foto’s weg te gooien wordt er veel minder stroom verbruikt door deze servers. Stroomverbruik geeft ook CO2 uitstoot. Het is dus geen 1 april grap …. Duurzame groet,

      Like

  14. Een blog naar mijn hart.
    Op het werk maar ook thuis loop ik regelmatig allerlei mappen door op zoek naar spul wat opgeruimd kan worden. Niet alles hoeft bewaard te worden (zoals zes bijna identieke foto’s van 1 paddenstoel, om maar een dwarsstraat te noemen).

    Geliked door 1 persoon

  15. Tijd om er een vaste gewoonte van te maken. Een keer per week even de mailboxen legen. Kleine moeite en goed voor het milieu. Alle kleine beetjes helpen. Marco Polo reisde helemaal van Venetiรซ naar China en weer terug en een groot deel te voet. Gewoon stap voor stap en je komt een heel eind. Je hebt er alle tijd van de wereld voor.

    Geliked door 1 persoon

  16. Willem zegt:

    Toch nog even een vraagje over een stap terug; per post een brief sturen, want daarvoor is de e-mail onderhand het (snelle) alternatief geworden. Precieze getallen ken ik er niet over, maar het komt me voor dat een brief per post bezorgen een grotere CO2-uitstoot geeft dan een e-mail.
    Eigenlijk hetzelfde wat ooit met de fluorescentielamp gebeurde; dat is van stroombesparend alternatief voor de gloeilamp, met de komst van de ledlamp een stroomvreter geworden.
    In de jaren ’90 werkte ik voor de e-bedrijven en was rookgasreiniging bij elektriciteitscentrales ‘een groot ding’, waarin we destijds ook grote stappen hebben gemaakt. Om de laatste promillages (zwavel in dit geval) ook uit de rookgassen te halen waren vele miljoenen nodig. We kregen uiteindelijk toestemming om die miljoenen te besteden aan rookgasontzwaveling bij Poolse energiecentrales, want dat land kende nog geen enkele vorm van rookgasreiniging, waardoor er wereldwijd een veel grotere milieuwinst behaald kon worden.
    Dat voorval heeft mijn denken over de uitstoot van wat ook maar wel beรฏnvloed waardoor ik kwam op de vraag aan het begin van dit commentaar.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Deze blogpost gaat vooral over de opslag en niet het verzenden/ontvangen van emails.

      In een huishouden blijft de CO2-uitstoot t.b.v. ruimteverwarming en warmwatervoorziening in verhouding het grootst.

      PS: Papieren post blijft nostalgisch mooi.

      Duurzame groet,

      Like

      • Willem zegt:

        Mijn reactie was vooral ingegeven door de eerste zin van dit blog “๐—›๐—ฒ๐˜ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐˜๐˜‚๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ-๐—บ๐—ฎ๐—ถ๐—น ๐—ด๐—ฒ๐—ฒ๐—ณ๐˜ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐˜‚๐—ถ๐˜๐˜€๐˜๐—ผ๐—ผ๐˜ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐Ÿฐ ๐—ด๐—ฟ๐—ฎ๐—บ #๐—–๐—ข๐Ÿฎ”.
        Maar wat ik wel merkwaardig vind is dat, ondanks de uitstekende mogelijkheden van elektronische archivering, zelfs heden ten dage bijna altijd nog een papieren opslag van de documenten ernaast op nagehouden wordt. Dubbelop lijkt het. De starheid van wet- en regelgeving in Nederland heeft hier erg veel mee te maken en misschien ook wel het conservatisme van de bedrijven.
        Voor mijn pensionering had ik een eigen bedrijf (eenmanszaak) en konden alles wat van belang was probleemloos bewaren op รฉรฉn spiegelplaatje, maar o.a. de belasting eiste altijd papieren bewijzen. Ze accepteerden (toen nog) geen elektronische documenten, terwijl dat 30 jaar geleden al mogelijk was.
        Gelukkig heeft de belastingdienst tegenwoordig wel het elektronische licht gezien

        Like

  17. Willem zegt:

    Dat alles laat onverlet dat je wel attent moet blijven en niet achterover moet gaan leunen.

    Geliked door 1 persoon

  18. opgeruimd staat netjes..

    maar of de impact zo groot is, verwondert me wel

    wat is het altenatief ?

    prettige dag Rob

    Geliked door 1 persoon

  19. gewoonanneke zegt:

    Ik werk het ook regelmatig wel bij mijn digitale archief. Verstuur ook niet zoveel mailtjes hoor, nu toch vaker een appje of zo.

    Geliked door 1 persoon

  20. Plato zegt:

    Ik had nooit kunnen denken dat een e-mailtje ook uitstoot geeft. Maar het zal toch een stuk minder zijn dan een brief? Wat moeten we dan doen Rob, behalve dan het mailverkeer beperken en mail zo snel mogelijk weer weggooien?

    Geliked door 1 persoon

  21. Interessant dit nooit zo over nagedacht ook dus bedankt. Er hangt een wolk aan mijn email weet ik, ik zal er eens naar kijken.

    Like

  22. Ik ben sinds kort bezig met het opruimen van mijn Google Mail, stukje bij beetje kom ik er wel.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.