Verzuiling en integreren

Heeft de vroegere verzuiling te maken met de huidige problemen rond de multiculturele samenleving? Toen de Molukkers, Marokkanen, Turken, Surinamers hierheen kwamen was verzuiling nog merkbaar. We hadden een cultuur waarin men elkaar erkende en negeerde. Ouderen weten nog dat hun hele leven georganiseerd was naar hun geloof, kerk en aanwijzingen van hun geestelijk leider. Contacten en/of activiteiten over de geloofsgrenzen waren er niet of nauwelijks. De gedachte was dat de nieuwe Nederlanders zo ook hun eigen gemeenschappen zouden vormen, maar zij ervoeren deze houding als afwijzing.

En er zijn meerdere gemeenschappen te onderscheiden en te benoemen:

Mede Nederlanders uit voormalige Overzeese gebiedsdelen van Nederland. Vaak zijn dit Mede-Nederlanders die hun hele leven een paspoort van het Koninkrijk der Nederland hebben gehad. Hun (klein-)kinderen zijn hier in Nederland geboren en getogen.

Voormalige gastarbeiders die met kortlopende of langdurige contracten naar Nederland zijn gehaald om slecht betaald, smerig en gevaarlijk werk te doen. En nu komen er steeds meer EU-arbeidsmigranten naar Nederland.

De opvang van de Molukse gemeenschap in voormalige kampen uit de Tweede Wereldoorlog is tekenend voor Nederlands beleid. Woonwagen- en zigeunerkampen uit het zicht en de bewoonde wereld hoor daar in mijn ogen bij. De pension voor gastarbeiders zijn nog steeds berucht. En de EU-arbeidsmigranten ervaren een herhaling van deze bedroevende huisvesting.

Maar steeds meer en meer hoor ik andere geluiden.

Begin vorige eeuw kwamen er veel Chinezen naar Nederland. Sommige zijn een restaurant begonnen. Al lijkt het erop dat na de Tweede Wereld Oorlog de meeste Chinese uitbaters van de Chinees-Indische restaurants uit voormalig Nederlands-Indië kwamen. Al met al Aziatische Mede-landers/Nederlanders zijn er al lang en veel. De huidige generatie Nederlanders met een Aziatische achtergrond laat steeds duidelijker van zich horen. Het erkennen en negeren bleek in de praktijk vooral te bestaan uit openlijke en verborgen racisme.

De Folklore rondom het Nederlandse Sinterklaasfeest is ontstaan rondom de afschaffing van de Nederlandse slavernij. De invulling, inkleuring en uitvoering is in ruim anderhalve eeuw vele malen veranderd. De cultuur en de traditie van de Sinterklaasviering wordt buiten Nederland niet begrepen. Maar in Nederland wordt over dit kinderfeest al meer dan 50 jaar geruzied en gevochten. Erkennen en/of negeren van de gevoelens van Medelanders/Nederlanders ???

Verplicht aanpassen, de taal spreken, werken en de mond houden? De opmerking: Rot op naar je eigen land!” wordt veel en makkelijk gemaakt. Wanneer de persoon in Nederland geboren is en de familie altijd een Nederlandse nationaliteit heeft gehad? Een Marokkaanse collega vertelde de volgende anekdote. Hij moest oprotten naar Turkije. Waarop hij vertelde dat de afstand tussen Nederland en Marokko kleiner is dan de afstand tussen Marokko en Turkije. Anderen kennen wellicht het filmpje met de Nederlander die vindt dat alle Marokkanen terug naar Istanboel moeten gaan?

Op dit moment zie ik een grote onoverkomelijke scheidslijn door de Nederlandse bevolking. Aan de ene kant: Sympathisanten van de PVV, JA21, groep Haga of Belang van Nederland (BVNL), FvD en BBB afwijzend en vooral heel luidruchtig naar teveel om op te noemen. Voor mij is bij deze partijen kenmerkend dat zij geen oplossingen aandragen maar vooral mensen willen uitsluiten. Aan de andere kant aanhangers van andere politieke stromingen in Nederland.

Onze Nederlandse democratie is belangrijk voor mij. Welke verkiezingsuitslag de Provinciale Verkiezingen op 15 maar 2023 krijgt? De huidige versnippering en polarisatie maakt dat in mijn ogen ons land steeds meer wegduikt het afwijzen van dialoog en oplossingen ….

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Kinderen, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

14 reacties op Verzuiling en integreren

 1. Karel zegt:

  goed gesproken Rob

  Geliked door 1 persoon

 2. Ilana in Amsterdam zegt:

  Dank je voor een duidelijk overzicht van de migratie naar Nederland toe, en de reactie van Nederland.
  De verzuiling is niet alleen tussen Nederlandse ‘inboorlining’ en nieuwkomers. Het is altijd al verzuiling geweest tussen de verschillende geloven, de steden, platteland en dorpen, dorpen en steden, provincies en ga zo maar door.
  Er is zelfs verzuiling binnen het buurthuiswerk, waar elke organsatie alleen hun eigen dingetje wil doen, en niet wil samenwerken met een andere organsatie die hetzelfde aan het doen is. Want zij zijn die andere club.
  Het fijne van Nederlanders is dat we weten dat we een piepklein landje zijn tussen 27 EU landen, en dat we moeten samenwerken. Moeten. Dat willen komt dan later wel. Daarna verzuilen we weer. Ieder op z’n eigen eilandje.
  Ik kan niet zeggen dat het een oplossing is. De Kinderopvangaffaire is er een groot voorbeeld van, dat er onbewust (of bewust) racisme leeft in de structuur van Nederland. Dus veel beerputten opentrekken. Want als het aan het licht komt, dan blijkt Nederland een vooruitstrevend land te zijn.

  Geliked door 1 persoon

 3. Plato zegt:

  We moeten het dus hebben van de mensen aan die andere kant waar je het over hebt. Het grote probleem is dat zich daar voor een deel de zwijgende meerderheid bevindt, een diverse stroming die het op zich niet slecht bedoelen maar zichzelf uitsluit door niet te gaan stemmen of niet te gaan stemmen op een constructieve partij. De politiek slaagt er niet in het vertrouwen van die groep te winnen. Zo komt een deel van hun niet uitgebrachte stem bij de genoemde groepen op rechts.
  Ik denk trouwens dat er voldoende allochtonen (van waar dan ook) zijn die zich constructief opstellen, een leuke baan hebben en de kans grijpen een menswaardig bestaan op te bouwen. Ik woon in een klein achterstandswijkje in Zaanstad (altijd te beroerd geweest om te verhuizen) waar gewoon leuke buitenlanders wonen waarmee het goed praten is. Het is aan de politiek om zichtbaar te zijn, geen dubbele agenda’s te hebben, en duidelijk te maken (ook buiten verkiezingstijd) waar ze voor staat.

  Like

  • Ilana in Amsterdam zegt:

   Ik woon in een deel van 020 waar nette middenstandshuizen staan. Hier wonen steeds meer verschillende mensen. Een deel van hen zijn nog geen of voor het eerst Nederlander, andere tweede of derde generatie.
   Ik hoop dat al deze mensen de weg naar de stembus kunnen vinden. Het is echt nog niet zo makkelijk om te begrijpen hoe Nederland in elkaar zit, wat belangrijk is om te doen. Let maar eens uit wat Waterschappen zijn aan een jong stel dat uit een heel heet en droog land komt, twee kleine kinderen onder de 5 hebben, en ze hun handen vol hebben aan taal, baan, gezin, scholen uitzoeken, snappen wat de leerkrachten willen.

   Geliked door 1 persoon

   • Rob Alberts zegt:

    Het begrijpen en uitzoeken op wie te stemmen is al lastig.
    Maar het stemmen, hoe dat moet, waar, wat je nodig hebt, mee moet nemen is voor velen die voor de eerste keer in Nederland gaan stemmen ook niet eenvoudig.
    Telkens weer krijg ik daar de meest verrassende vragen over.

    Democratische groet,

    Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Morgen geeft duidelijkheid toch niet 😉

  Like

 5. Versnippering in de politiek …Rob

  hier is het niet anders

  prettige dag

  Like

 6. Spontanity zegt:

  De politiek heeft het er zelf naar gemaakt denk ik.

  Like

  • Dhyan zegt:

   Dat denk ik ook. Daarbij, genoemde partijen hoeven helemaal niet tegen buitenlanders te zijn. Zijn dat vaak ook niet maar hebben wel bezwaar tegen massa emigratie en het verlies aan herkenbaarheid van Nederland. Ik vind niet dat je zulke doelstellingen zomaar kunt veroordelen. Ieder zijn mening.

   Geliked door 1 persoon

   • Rob Alberts zegt:

    In de partijprogramma’s PVV, JA21, groep Haga of Belang van Nederland (BVNL), FvD en BBB a staan vooral negatieve opmerkingen over buitenlanders. Woordvoerders van PVV, JA21, groep Haga of Belang van Nederland (BVNL), FvD en BBB laten zich in het openbaar vaak negatief uit t.a.v. buitenlanders. In mijn blogtekst geef ik aan dat er in de lop van de vorige eeuw Molukkers, Marokkanen, Turken, Surinamers in Nederland terecht zijn gekomen. Omdat de Nederlandse Overheid hen hier naar toe heeft gehaald. Waarbij de Molukkers en Surinamers altijd in het Koninkrijk der Nederlanden hebben gewoond met een Nederlands Paspoort. Actueel onderzoek geeft aan dat er Institutioneel racisme en discriminatie heeft plaats gevonden naar de bewoners van Nederland.
    Dat iedereen een andere mening heeft over mijn blogpost en deze reactie past in een vrij en democratisch land.

    Blijft dat Nederland altijd buitenlanders heeft opgenomen uit diverse landen en windstreken. En dat al deze nieuwkomer uiteindelijk tezamen het huidige Nederland vorm geven. En dat elke bevolkingsgroep een deel van onze huidige cultuur, tradities, normen en waarden maken.

    Vredelievende groet,

    Like

    • Willem zegt:

     Als aanvulling op je laatste alinea: Nederland is al vanaf het begin van haar bestaan een emigratie en immigratieland geweest. Goedbeschouwd begon dat al bij de Batavieren en is in de loop van de geschiedenis gewoon doorgegaan. Soms massaal, soms wat minder, maar in- en uitstroom van mensen is er in Nederland altijd geweest. Koningin Maxima had destijds best wel gelijk dat ‘De Nederlander’ helemaal niet bestaat. Dus om je druk te maken over ‘de tsunami van vreemdelingen die uitsluitend profiteren van onze voorzieningen’ zoals sommige populisten het zeggen lijkt me nogal overdreven. Dat geldt ook voor de angst dat ‘De Nederlander’ ondergesneeuwd wordt door ‘vreemdelingen’. In mijn optiek allemaal koudwatervrees, maar de mens zit ook zo in elkaar dat een herkenbare zondebok altijd gemakkelijk is. Wat ook weer tot het onvoorstelbare kan leiden heeft de geschiedenis geleerd.

     Geliked door 2 people

 7. Pingback: Godsdienstige rassenwaan – Vlierbloesem

 8. Herman zegt:

  De vraag is ook of wij wel echt één land zijn. De geschiedenis leert dat Holland altijd voorop heeft gestaan en dat alles daarbuiten aan zijn lot is overgelaten. De Waterlinie was er om Holland te verdedigen, niet alle andere provincies. Feitelijk wordt er altijd geredeneerd vanuit de “Hollandse” gedachte. Dit begint zich nu te wreken omdat de andere provincies meer eisen gaan stellen.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.