Aanpoten

WE STROPEN DE MOUWEN OP, WE MOETEN GEWOON AANPOTEN…

AANPOTEN is een idee van de vrienden Ruurd Jelle van der Leij en Ruben Hein om op een zo simpel mogelijke manier de biodiversiteit in Nederland te helpen herstellen. Simpelweg door het aanplanten van inheemse struiken en bomen, daar waar er vraag naar is, enerzijds. En anderzijds door een transparant platform te bieden waar je kunt doneren (en op die manier ook nog je CO2-uitstoot te compenseren).  Alle donaties worden direct ingezet om struiken en bomen te kopen en eventuele onkosten te vergoeden van onze vrijwilligers (bijvoorbeeld reiskosten wanneer we de beplanting rondbrengen). Voor de duidelijkheid, dit is een platform zonder winstoogmerk!

Startschot voor dit initiatief was de verkoop van Ruben’s vinyl OCEANS. Per verkochte vinyl zou er 1 boom aangeplant worden. Na een avond aan Ruurd Jelle’s keukentafel kwamen we erachter dat het allemaal nog effectiever, simpeler en duurzamer kan.  In plaats van 1 boom per vinyl, planten we nu wel 4 a 5 struiken en/of bomen. 

Ruurd Jelle’s ervaring en tomeloze enthousiasme over zijn eigen miniatuur natuurgebied, maakte het niet meer dan logisch voor Ruben om zijn OCEANS vinyl een doorstart te geven. Met het startkapitaal van alle verkochte vinyl kunnen we de eerste ca 2200 struiken en bomen planten. En dat is slechts het begin. Want met Aanpoten hopen we dit te kunnen blijven doen. 

Ruurd Jelle is ecoloog en werkt als fotograaf en wildlife filmer aan tal van projecten. Hij schrijft en fotografeert voor magazines en boeken in Nederland, levert foto’s aan boeken wereldwijd en hij filmt voor Ruben Smit productions (o.a. voor de films  ‘Wad’ en ‘Grutto’). Ruurd Jelle toverde in Corona tijd een stuk weiland in een half jaar tijd om tot een natuurparadijs. Binnen de kortste keren zaten er de meest bijzondere soorten.  ”Het is wonderlijk hoe beesten zo’n klein gebiedje vinden.”

Ruben Hein is artiest en fanatiek natuurliefhebber. In het voorjaar van 2022 bracht Ruben Hein zijn laatste plaat uit getiteld ‘OCEANS’. Daarnaast bracht hij gelijktijdig de Antarctica documentaire ‘Sounds of the South’ uit. Als artiest zet Ruben zich, op en naast het podium,  op vele vlakken in voor natuurbehoud en herstel van biodiversiteit. 

Ruurd en Ruben hebben een toekomstbeeld voor Nederland: “Een netwerk van miniatuur natuurgebiedjes als springplank voor de biodiversiteit. In eigen beheer van particulieren, boeren, landeigenaren.

Er moet veel gebeuren in Nederland als het om natuurherstel gaat het te langzaam.

Kortom: heb jij een plek, een stukje land of wil je steunen, doneren?

Kijk op de volgende website:

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Geen categorie, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk. Bookmark de permalink .

14 reacties op Aanpoten

 1. Bertie zegt:

  Goed initiatief, ik lees dat er vlot gebruik van wordt gemaakt.

  Like

 2. Karel zegt:

  ha die Rob
  ik vind OCEANS niet echt inheems ?
  suc6 en een fijn weekend groet

  Like

 3. Plato zegt:

  Klinkt wel goed. Alles wat helpt om het gif uit de grond en uit mijn bloemkool te halen is goed.

  Geliked door 1 persoon

 4. Sjoerd zegt:

  Het idee is goed, nu eens wachten op de uitvoering in het groot.

  Geliked door 1 persoon

 5. Zo’n initiatieven kunnen enkel maar toegejuicht worden.

  Geliked door 1 persoon

 6. terrebel zegt:

  Prachtig initiatief, Rob! De enige groep die daar niet blij van wordt is BBB…pardon…’Big Agro’.

  Geliked door 2 people

 7. elsjeveth zegt:

  Dat klinkt veelbelovend. Een bijzonder 🐝 initiatief

  Geliked door 1 persoon

 8. Anuscka zegt:

  Wauw, wat een mooi initiatief! Ik krijg meteen zin een stuk (vergiftigde, landbouw)grond tussen ons en buren aan te kopen en dat om te vormen tot natuur!

  Geliked door 1 persoon

 9. gewoonanneke zegt:

  Heb deze week ook weer een boompje aangepoot (laten poten) dus doe nog mee…. goed initatief

  Geliked door 1 persoon

 10. Spontanity zegt:

  Ik zaai denk ik genoeg, maar dat is iets anders als poten.

  Geliked door 1 persoon

 11. Herman zegt:

  Een heel mooi initiatief. Alle kleine beetjes helpen, dus heb ik een klein beetje gedoneerd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.