De Eenhoorn van Maagdenburg

Een eenhoorn is een mythisch dier dat sinds de Oudheid wordt beschreven als een beest met een lange, puntige hoorn midden op zijn voorhoofd. De hoorn is kaarsrecht en heeft een spiraalvormige groef.

Maar er bestaat ook een heuse Eenhoorn van Maagdenburg. Al zeggen anderen weer dat dit meest slechte reconstructie is van gevonden fossielen. Geschiedenis in de meest amateuristische vorm. Al dacht men daar toen natuurlijk anders over.

In 1663 vond men in Duitsland, Maagdenburg, delen van het fossiele geraamte van een neushoorn. Otto von Guericke, stond bekend als een slimme man. Maar wat hij nu in handen had wist hij niet. Von Guericke is de uitvinder van de vacuumpomp. Bijna iedereen heeft wel eens een plaatje gezien met de 2 Maagdenburger halve bollen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Maagdenburger_halve_bollen

Met botten was deze wetenschapper minder goed. Zoals velen in die tijd geloofde Otto von Guericke in eenhoorns. Of hij juist daarom een samengesteld skelet van een niet bestaande eenhoorn in elkaar heeft geknutseld? Met veel gegrinnik hebben velen naar het geraamte gekeken. Maar met de kennis van nu is alles veel makkelijker te begrijpen. ( Of maken wij nu nog dezelfde wetenschappelijke fouten? Ik gebruik zelf geen Feestboek. Maar ik begrijp dat daar nu ook nog de nodige onzin is te vinden? )

Op Wikipedia lees ik iets over de https://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_Palace_Dinosaurs. En dichterbij huis zijn de beelden op het Kleine Gartman Plantsoen wetenschappelijk verantwoord of gewoon kunst. Het plantsoen kent sinds 1994 veertig kleine kunstwerkjes in de vorm van reptielen van Hans van Houwelingen. Tijdens de vernieuwing van het plein werden de veertig reptielen weggehaald om bij terugkeer in een kleiner bedje te worden verzameld.

Reconstructies kunnen soms veel verduidelijken maar feitelijk blijven het de uitbeelding van de fantasie van de betrokkenen.

Des te meer we onderzoeken, leren en bedenken? Misschien, heel misschien krijgen we een idee, een voorstelling van iets van lang, heel lang geleden.

Zelf denk ik dat stil staan bij het verdwijnen van ouder leven ons misschien inzichten kan geven om te voorkomen dat huidige planten en dieren uitsterven door de catastrofes waar wij nu mee te maken hebben.

Of daar een bezoek aan het Maagdenburger Historisch Museum, Het Crystal Palace of het Kleine-Gartmann plantsoen voor nodig is weet ik niet.

Ik schreef deze blogpst n.a.v. dit Twitter bericht: https://twitter.com/dinosven/status/1080755082420019200

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

10 reacties op De Eenhoorn van Maagdenburg

 1. Karel zegt:

  mogge Rob
  ja leren van fouten is altijd goed , maar of het , het uitsterven van planten en dieren voorkomt , de geschiedenis leert ons ook , dat ” men ” niet van de fouten leert

  ietsje zonnige groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik kwam een tijdje geleden een leuk bericht tegen.
  Diverse mensen hadden op basis van een skelet het bijbehorende dier getekend. Laat ik je vertellen, het pinguïn skelet geeft een heel ander beeld van het beestje dan wat onze ogen zien. Waarbij meteen de opmerking gemaakt werd: dus we denken te weten hoe dinosaurussen eruit hebben gezien, maar het is en blijft een gok.

  Geliked door 2 people

 3. KEES (PACO) zegt:

  Ik twijfel bij het zien van die foto op twitter. Geloof mij, ik sta er open voor maar die foto ….

  Like

 4. myrelar zegt:

  Op internet bekeek ik foto’s van eenhoorns uit het Natuurhistorisch Museum in Magdeburg. Heel ongebruikelijk en interessant.

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  We zijn bereid veel te geloven, maar niet alles is acceptabel. We weten domweg te weinig.
  Bij twijfel: afwachten. 🤔😁

  Geliked door 1 persoon

 6. Willem zegt:

  Geweldig, die twitterfoto. Ik hoop alleen dat dat creatuur geen dikbevleesde staart is toegekend, want dan kwam de kop niet meer bij de grond en zou de hongerdood het gevolg zijn. Dat had een wetenschapper van het niveau van Guericke toch na kunnen gaan.
  Maar het leuke hiervan is wel weer dat je daarom ook meteen weet waarom het dier al uitgestorven was voor het het licht zag en dus leuke gesprekstof oplevert op sociale media. En zolang FB mij maar niet als bron van die theorie neerzet vind ik het best.

  Geliked door 1 persoon

 7. Sjoerd zegt:

  Als ik naar de mensheid kijk hebben we nooit iets geleerd van het verleden, de mensheid sterft eerder uit dan de natuur.

  Like

 8. Spontanity zegt:

  Ik denk dat catastrofes nooit uit zullen blijven. Ze verplaatsen zich en het blijft een cirkel, denk ik.

  Like

 9. Plato zegt:

  We leren misschien wel wat van het verleden maar ik denk dat de meeste mensen terugdeinzen voor de consequenties m.b.t. hun levensstijl. Ze moeten gewoon teveel inleveren en daar hebben ze geen zin in. Dus graven ze de waarheid nog een beetje dieper en kopen een nog grotere auto etc.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.