Duurzaam wonen XXII

Vanuit Den Haag wordt het gebruik en de installatie van een warmtepomp afgedwongen. In deze serie duurzaam wonen zijn een aantal alternatieven voorbij gekomen. In deze aflevering wil ik een filmpje presenteren. De simpelste uitleg voor een warmtepomp is een omgekeerde airco of een omgedraaide koelkast. Maar hoe werkt dat dan? Het filmpje laat dat zien. Zoals airco’s en koelkasten in veel woningen gebruikt worden. Op zo’n zelfde manier kunnen er ook warmtepompen gebruikt worden.

https://www.nu.nl/291544/video/zo-werkt-een-warmtepomp.html

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in duurzame energie, Geen categorie. Bookmark de permalink .

30 reacties op Duurzaam wonen XXII

 1. Karel zegt:

  Duidelijke uitleg Rob

  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 2. Sjoerd zegt:

  Leuk, maar erg simplisties. het geeft niet aan waarom ik dit zou moeten toepassen en waarvoor het geschikt is.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Een warmtepomp schijnt nu de meest efficiente wijze te zijn om ruimtes te verwarmen.
   Zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.

   Maar elke huis en elk huishouden vraagt weer om andere oplossingen voor verduurzaming en energietransitie

   Vriendelijke groet,

   Like

 3. Rebbeltje zegt:

  Zo hebben wij een fietspomp in de garage van een koelkast
  Die blaast alles op…zwembadjes, banden,ballen en luchtbedden 🙂

  Geliked door 2 people

  • Willem zegt:

   Nooit geweten dat de compressor van een koelkast zoveel druk op kan bouwen dat een fietsband of bal ermee opgepompt kan worden. Voor die andere toepassingen die je noemt heb je betrekkelijk weinig druk nodig, dus dat lijkt me wel logisch.

   Like

 4. We hebben zo’n pomp, die echter slechts in staat is één ruimte te verwarmen (of af te koelen).

  Geliked door 1 persoon

 5. Heel interessant, duidelijk uitgelegd!

  Geliked door 1 persoon

 6. Ilana in Amsterdam zegt:

  Wij hebben de warmtepomp overwogen, maar de kosten komen gewoon niet uit.
  Het kost in betalen aan extra elektra evenveel als we nu aan gas betalen in totaal.
  Dus dat is 0,- voordeel. En daarbij is het erg duur.
  De installateur bij ons gaf aan dat het tussen de €12-18 duizend (!) zou kosten.
  Nee, dus het is echt nog niet haalbaar voor de normale mens.
  Wij kijken nu eerst naar een thuisaccu. Ook die zijn niet makkelijk terug te verdienen, maar da’s wel heel groen omdat je het netwerk dus niet meer belast met electriciteit erop pompen en eraf halen.
  Eigenlijk zou alles gewoon binnen 1 huis zelf moeten gebeuren. Da’s de toekomst waar we heengaan. En eventueel gecombineerd met een waternet in de wijk, waar de huizen op aangesloten kunnen worden.
  Allemaal mooie dromen, en ik heb er vertrouwen in dat het gaat gebeuren, hoe dan ook. Maar op dit moment is het nog niet de uiteindelijke oplossing, mijns inziens in een gewoon rijtjeshuis in 020.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Voor een woonwijkje van huurhuizen in Amsterdam-ZuidOost heb ik ooit het volgende voorbeeld beschreven:
   https://robalberts.wordpress.com/2022/12/01/duurzaam-wonen-xviii/
   Een investering van €12-18 duizend vergeleken met de besparing op de energierekening van 30 jaar geeft bij sommige huizen en huishoudens een mooi beeld.
   In Amsterdam is er nu ook de mogelijkheid om voor deze verduurzaming en energietransitie met zeer lage rentes ( rond de 1% ) te lenen.
   Het blijven afwegingen ….

   Duurzame groet,

   Geliked door 1 persoon

   • Ilana in Amsterdam zegt:

    Mooi ervarings verhaal.
    Maar dat werd voor hun gedaan door de woningcorporatie. Daar betalen ze maandelijkse bijdrage voor die heel redelijk is.
    Dit is voor de meeste mensen heel ver van hun bed. Eerst een sociale woning, dan eentje met goede voorzieningen, en dan nog een keer een volledige verduurzaming door de woningcorporatie. In 020 is dat wel een spelt in de hooiberg.
    Verder even opletten dat niet alleen mannen een naam hebben maar vrouwen ook!😄
    Als laatste punt ben ik tegen het lenen om te wonen, anders dan een hypotheek die past bij het gezinsinkomen. Leningen, hoe goedkoop ook, moet altijd worden terugbetaald.
    Spaar liever vooruit dan een schuld op je nemen die jarenlang afbetaald moet worden. Da’s mijnsinziens.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

     Je maakt een terechte opmerking!
     In mijn blogserie duurzaam wonen komen te weinig vrouwen aan het woord!

     Er is een blogpost met filmpje onderweg die ik kreeg van een vrouw. Zij is bestuurder van een sociale verhuurder.

     PS: wil je mij tippen voor meer vrouwen met hun verhalen over verduurzaming en energietransitie?

     Vriendelijke groet,

     Geliked door 1 persoon

     • Ilana in Amsterdam zegt:

      Ik vind het een beetje een probleem dat je de verduurzaming alleen bekijkt vanuit de ethische hoek, en niet uit de financiele hoek.
      Ten eerste is dit een k-a-l-o-t-e winter geweest voor velen van ons met de energie prijzen. Koud, en nog eens koud. Warmte kamers in buurthuizen. Het is echt geen triviaal iets – de portemonee.
      Ten tweede blijkt dat veel van de verduurzamingsoplossingen financieel echt niet uit kunnen. Ineens met 5 tot 10 keer hogere tarieven voor energie wel. Dat klopt. Waar een warmtepompinstallatie vroeger met 15 jaar terugverdiend werd, gaat het nu 5 keer zo snel, dus in 3 jaar. Maar niet als je volgende contract ingaat, en de prijzen weer de helft of een derde is. Dus nu kost het weer zo’n 9 jaar voordat het is terugverdiend. En waar ze geen rekening mee houden is dat je ook zo’n 1000 kWh aan elektra extra betaalt, en vaak in de seizoenen waar je zonnepanelen geen goed rendement leveren. Om het al niet eens over gewoon zonsondergang in de winter te hebben, om kwart voor vijf ’s avonds.
      Mijn kostenplaatje kwam uit op nul-op-de-rekening van het verschil met eerst, omdat wat ik niet aan gas betaal, ik dan wel aan elektra betaal. Daar kan ik geen meer dan €12.000,- voor uitgeven.
      Dat is niet gegeven aan het gemiddelde middenklasse huishouden.
      Dus behalve zonnepanelen zie ik nog niet echt wat er zin heeft om te doen. Zonneboiler bij je zonnepaneel? Als je het Nibud en zo erop naleest, kom je op een besparing van niet meer dan zo’n €30-60 per persoon per jaar(!) uit, ook deze winter. Daar kan ook geen zonneboiler van installeren.
      Natuurlijk is een zonneboiler veel makkelijker te veroorloven dan een warmtepomp, dus kleinere dingen zie ik wel dat je dat kan doen puur om de ethiek. Zoals het kopen van biologische eieren. Da’s prima te doen.
      Ik heb ook ‘Zon en Wind’ energie. Maar dat voorkwam er niet van dat de energiemaatschappij er van de winter €0,92 voor wilde hebben per kWh. Vroeger was dat €0,04. Ik bedoel maar.
      Voorlopig gaan wij dus voor de zonnepanelen. En da’s nog een heel verhaal als je van een vrouw wat wilt horen. Ongelofelijk wat daar allemaal om de hoek komt kijken.
      Succes!

      Geliked door 1 persoon

      • Rob Alberts zegt:

       Van de voorbeelden in blogserie Duurzaam wonen heb ik de financiele onderbouwing niet.

       Van mijn eigen energietransitie kan ik die wel geven.

       Alleen de cijfers van mijn zonneboiler heb ik niet meer. Aanschaf in het vorige Millennium, met een subsidie. Maar er ontbreken metertjes om de besparing te zien.
       Zomer 2020 liet ik mijn gasaansluiting verwijderen. 6 infraroodpanelen, een inductiekookplaat en een instant heater kwamen er voor terug. Investering bruto €8.000,- minus subsidie van €3.000,- maakt netto €5.000,-.
       In dat zelfde jaar liet ik 10 zonnepanelen plaatsen. Bruto investering €5.000,- minus btw-teruggave €1000,- maakt netto €4.000,-.

       Kalenderjaar 2022 verbruikte ik 2.048 kWh en produceerde ik kWh 2.939. Mijn zonnepanelen maakten dus 891 kWh meer dan mijn verbruik.
       Maakt dat ik met mijn toenmalige vaste contract €800 terug krijg en mijn maandbedrag bij een variabel contract nu op €0,00 staat.

       Ik heb een eengezinswoning waarin ik alleen woon. Mijn voordeel hierbij is dat ik een eigen dak heb. Mijn oorspronkelijke gasverbruik was jaarlijks 400 m3.

       Ik heb al mijn spaargeld in mijn energietransitie gestopt.

       Duurzame groet,

       Geliked door 1 persoon

       • Ilana in Amsterdam zegt:

        Superinteressant.
        Ik ga infraroodpanelen nog onderzoeken. Het warmtepomp en warmteterugwinningsysteem heb ik opgegeven, want het levert helemaal niets op.
        Wat ik lees in jouw verhaal is dat je maar 400 m3 aan gas verbruikte voor die tijd. Dat is errug weinig, zacht gezegd. Een rijtjeshuis, zoals jij beschrijft is normaal, en dus die 1200 m3 die de grens van het prijsplafond is.
        Dan concludeer ik dat jij bijna nooit je verwarming aan hebt. Je gasverbruik was voornamelijk keuken en badkamer/douche.
        Dat betekent dus ook dat je electra verbruik dmv de infraroodpanelen significant laag is. Daardoor kan ik niet inschatten hoe het zich tot elkaar verhoudt als je 3x zoveel verwarming wilt – en daarmee bedoel ik dus de normale verwarming bij normaal gebruik.
        Ik ken mensen die het gewoon 16C in huis hebben, en daarboven klagen van de hitte. Dus ik snap ‘m wel. Jij hebt de verwarming gewoon niet erg nodig.
        Normaal is 20C, en als je Calvinistisch wilt doen (zoals half Nederland) dan maak je daar 19C van. Wij hebben het tussen de 15-17C moeten doen deze winter, en dat was echt niet leuk. Daarmee is ons gasverbruik zeker niet gedaald naar 400 m3 omgerekend per jaar. Dus jij verbruikt nog minder dan dan.
        Heel fijn om te lezen hoe de subsidies je kostenplaatje hebben geholpen.
        Wij hebben bij het verhuizen naar de huidige woning in 2019 veel isolatiemaatregelingen genomen:
        HR++ glas, het hele huis. €5000
        Tonzon (duurste optie) in de kruipruimte. €1900
        Dak en dakkapel isolatie vernieuwd en aangebracht (kingspan en HR++ bio-parels) €2300
        Van dit alles hebben we met de SEEH subsidies 30% teruggekregen, ongeveer €3300
        Dit jaar hebben we nog de spouwmuur gedaan: €1100.
        Als het dak vernieuwd is nemen we 16 of meer zonnepanelen. Ons gebruik was normaal 4000 kWh. Dit jaar wordt het zo’n 3000 kWh, omdat we rigoreuze spaarmaatregelen hebben genomen.
        Ons normale gasverbruik voor onze hoge rendement CV ketel en nieuwe installatie 2019 was 1300 m3. Dat zal dit jaar zeer waarschijnlijk onder de 1000 m3 liggen (waarbij ik bizarre maatregelen heb genomen om warm te blijven, want dat was veel te koud).
        Wij deken voor de toekomst aan electrische vloerverwarming, omdat we dus veel zonnepanelen kwijt kunnen op het dak. En een thuisbatterij om het elektra van overdag naar de avond te kunnen verplaatsen.
        Ik probeer al een jaar zonnepanelen op het dak te laten leggen, en we zijn al 2x afgewezen door een gemeente-actie. Dak te oud (65 jaar). Dus we moeten het dak helemaal vernieuwen. Dat kost ook klouwen met geld. Daarna de zonnepanelen.
        Tja. Een heel verhaal. Je cijfers zijn interessant, maar het geeft wel meteen aan dat het erg afhankelijk is van wat voor gebruik men heeft in huis. Als de verwarming nooit aanstaat, dan is het makkelijker om het te vervangen. Als men nooit kookt, dan heeft een 3-fase kookplaat ook geen effect op je electra rekening. Want koken op gas is nog steeds voordeliger, ook toen de prijzen zo hoog waren in de winter. Koken op elektra is gewoon duur.
        En waar ik helemaal van van de leg was, was toen ze zeiden dat 1/3 van de elektriciteit nog steeds met gas opgewekt wordt! Ik heb al 25 jaar groene stroom. Om daar dan achter te komen, word ik echt niet blij van!

        Like

        • Rob Alberts zegt:

         Beste Ilana,
         al met al ben ik maar een amateur. Daarom wil ik je ook verwijzen naar een professional: https://krispijnbeek.nl/2023/03/12/een-jaar-zonder-aardgasverbruik/ Krispijn beschrijft op zijn blog de verduurzaming en energietransitie van zijn woning met grafieken en cijfers. Ook dit is weer een voorbeeld hoe het eventueel kan. Maar het mooie is dat hij de gevolgde stappen gedetailleerd beschrijft met grafieken en cijfers onderbouwd.
         Je woont in Amsterdam. De website https://02025.nl/ geeft toegang tot Amsterdammers, organisaties en bedrijven met eervaring en expertise.
         Nog een opmerking: met zonnepanelen kun je over het jaar heen je eigen stroomverbruik produceren. Maar de beschikbare accu’s zijn nog niet in staat om de zomerproduktie naar het winterverbruik voor ruimteverwarming te verplaatsen.
         De subsidies voor isolerende maatregelen vind ik persoonlijk te laag. Terwijl daar de grootste winst te maken is.

         Andere vraag: is jouw woning door gerekend voor een laagtemperatuur verwarming? Aangevuld met infrarood panelen kan dit veel warmtecomfort geven. Wat weet je van buurtinitiatieven m.b.t. laagtemperatuur warmtenetten?

         En inderdaad de produktie van stroom in Nederland blijft bizar genoeg afhankelijk van gas en biomassa. Romeins afval importeren om bij de AEB stroom te produceren en warmte voor een stadswarmtenet vind ik schandalig!

         Dank voor jouw reacties!

         Duurzame groet,

         Like

 7. Duidelijk eenvoudig filmpje

  Geliked door 1 persoon

 8. een duidelijke uitleg Rob

  waarvoor dank

  Geliked door 1 persoon

 9. Suskeblogt zegt:

  Ik zie geen reden om zo’n pomp aan te schaffen.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Een warmtepomp schijnt tot nu toe de meest efficiente wijze van ruimteverwarming te zijn.
   Al zijn er ook andere mogelijkheden.
   Mijn blogserie is er vooral op gericht om alternatieven voor fossiele brandstof bij ruimteverwarming te geven.

   Duurzame groet,

   Geliked door 1 persoon

 10. Het principe is duidelijk uitgelegd. Aan wat voor voorwaarden voldaan moet worden m.b.t. isolatie wordt echter helemaal voorbij gegaan.

  Geliked door 1 persoon

 11. Herman zegt:

  Het filmpje is duidelijk maar een warmtepomp lijkt me niet altijd de handigste oplossing.

  Like

 12. Spontanity zegt:

  Ik hou niet van dingen die afgedwongen worden, zeker niet vanuit DH, ook al woon ik er zelf!

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Vreemd genoeg betalen huurders in hun energierekening voor de slechte isolatie van hun huurwoning en de opgelopen energieprijzen.
   Huurders kunnen zich organiseren en een betere oplossing op maat afdwingen. Dat organiseren moet door de verhuurder gefaciliteert worden.

   Amsterdamse groet,

   Like

 13. Plato zegt:

  Ik vond het filmpje redelijk duidelijk. Ik wist niet dat een warmtepomp zijn energie niet alleen uit de grond maar ook uit de lucht betrekt. Dus het klinkt als een prima oplossing. Maar nu lees ik hier iets over de kosten. Dat is inderdaad niet op te brengen. Als dit wordt opgelegd door de overheid, zouden de woningbouwmaatschappijen beslist een deel (of geheel) van de kosten betalen en die doorberekenen via de huur, die dan op den duur flink verhoogd gaat worden. De consequenties zullen in dat geval snel duidelijk worden. De huren zijn al zo toren hoog. Ik wil me niet afzetten tegen noodzakelijke ontwikkelingen maar ik vraag me af hoe het pad naar een redelijk alternatief voor gas er dan komt uit te zien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.