Nieuwjaar door het jaar

Yennayer (Amazigh Nieuwjaar)

Het begin van het jaar Yennayer 2969 volgens de Berberkalender. Yennayer (letterlijk ‘Eerste Maand’) is het Amazigh Nieuwjaar (of Berbers Nieuwjaar) en wordt in Algerije op 12 januari gevierd met een officiële vrije dag. In Marokko (en door Nederlanders met Berberse roots) meestal op 13 januari.

Yennayer is het begin van het agrarische jaar dat sinds de oudheid door de Berbers in Noord-Afrika wordt gevierd. Het komt overeen met de eerste dag van het jaar volgens de Juliaanse kalender. Dat zou 14 januari moeten zijn, tegelijkertijd met Orthodox Nieuwjaar, maar veel Berbers in Marokko en Libië zijn van mening dat de 13e de juiste datum is (waarschijnlijk ontstaan door een misrekening bij het herinvoeren van deze feestdag).

Orthodox Nieuwjaar

Alle landen in Oost-Europa gebruiken de westerse (Gregoriaanse) kalender, maar de Russisch Orthodoxe Kerk (+ Servisch en Macedonisch Orthodoxe Kerk) hanteert de Juliaanse kalender, waardoor ‘Orthodox Nieuwjaar’ jaarlijks op 14 januari valt. Ook: Juliaans Nieuwjaar, Servisch Nieuwjaar of Oud Nieuwjaar.

Boeddhistisch Nieuwjaar (Mahayana)

In landen die het Mahayana boeddhisme volgen begint het boeddhistische nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in januari.

Culturele en etnische achtergronden bepalen echter op welke dag het nieuwjaar gevierd wordt. In China, Korea en Vietnam wordt nieuwjaar eind januari of begin februari gevierd (volgens de Chinese maankalender), terwijl Tibetanen het nieuwjaar pas een maand later vieren.

Chinees Nieuwjaar Xin Nian

Ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Chinees Nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit kan niet voor 21 januari en niet na 20 februari gebeuren. Ook: het begin van het Lentefestival (Ch’un-chieh) of Xin Nian (Nieuwjaar).

Losar (Tibetaans Nieuwjaar)

Nieuwe maan in februari / maart. ‘Losar’ is het ‘Tibetaanse Nieuwjaar’ en de belangrijkste feestdag in Tibet. De viering van Losar bestond al in de voor-boeddhistische tijd in Tibet. Voorbereidende oefeningen met het lezen van teksten en meditatie beginnen gewoonlijk vijf dagen eerder. Ook vindt er in de huizen eerst een grote schoonmaak plaats, heeft de familie nieuwe kleren, worden ruzies bijgelegd en schulden vereffend. Er wordt als het ware een nieuw leven begonnen.

Holi Hindoe Nieuwjaar

Het begin van Marathi Vikram Samvat 2075. Gudi Padwa. Marathi Nieuwjaar. De meeste hindoes vieren veertien dagen eerder met Holi nieuwjaar.

Holi 1 Krisjna Chaitra. Holi Phagwa. In februari/maart, op de eerste dag van de maand Chaitra, vieren hindoes Holi. Dit lentefeest is tevens het nieuwjaarsfeest van de hindoes. Een belangrijke feestdag in grote delen van India en andere landen met een grote hindoeïstische gemeenschap.

Het Holi-feest vindt vijf weken na het planten van de ‘holika’ op Vasant Panchami plaats. De avond voorafgaand aan Holi is Holika Dahan en wordt de brandstapel in brand gestoken.

Noroez (Perzisch Nieuwjaar)

Noroez’ betekent ‘nieuwe dag’ en is in oude Perzische landen nog altijd een belangrijke feestdag. Het Perzisch Nieuwjaar valt jaarlijks op 21 maart (op de eerste dag van de lente, wanneer de dag en de nacht precies even lang zijn).

Het is een nationale feestdag in landen als Iran, Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, Pakistan en Kazachstan. Vaak zijn de mensen de volgende 1 of 2 dagen ook vrij.

Het is geen feestdag met een islamitische grondslag, maar wordt door veel moslims (ook in Nederland) gevierd. Tevens wordt het gevierd door Koerden in Irak en Turkije.

In de oude Perzische godsdienst stond het vuur symbool voor de belangrijkste godheid (Ahura Mazda). Met Noroez worden nog steeds grote vuren ontstoken, nu om Allah te eren, hoewel dit bijgeloof eigenlijk niet strookt met de zuivere regels van de islam.

Naw-Rúz (Bahá’í Nieuwjaar)

Voor Bahá’ís begint het nieuwe jaar als de dag en de nacht even lang zijn. Om op deze dag nieuwjaar te vieren is een oude traditie in voormalige Perzische landen.

De bahá’í-dag begint bij zonsondergang. Als gevolg daarvan begint ‘Naw-Rúz (Bahá’í Nieuwjaar)’ bij zonsondergang op de dag vóór de gregoriaanse datum die hierboven is genoemd.

Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)

Het begin van het jaar 1440 volgens de Hijra-kalender (moslimkalender). Muharram (Islamitisch Nieuwjaar) begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang (bij het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan).

1 Muharram. Op de eerste dag van de islamitische maand Muharram begint het Islamitisch Nieuwjaar en herdenken moslims dat de profeet Mohammed en zijn volgelingen in het jaar 622 n. Chr. de stad Mekka verlieten en naar Medina verhuisden.

Boeddhistisch Nieuwjaar (Theravada)

In landen die het Theravada boeddhisme volgen begint het boeddhistische nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in april.

Het boeddhistische nieuwjaar begint op de laatste dag (de volle maan) van de (hindoe)maand Chaitra. Meestal is dat de eerste volle maan in april. Het feest is een hoogtijdag in Thailand, Birma, Sri Lanka, Cambodja en Laos.

Songkran (Thais Nieuwjaar)

Driedaags festival wat het nieuwjaar in Thailand inluidt. Jaarlijks vanaf 13 april.

Songkran is het traditionele Thaise Nieuwjaar uit de Siamese tijd. Hoewel Thailand sinds 1940 nieuwjaar op 1 januari viert, blijft het feestelijk gebruik van elkaar nat gooien met water en het bezoek aan oudere familieleden levendig bestaan.

Het Thaise woord ‘Songkran’ komt uit het Sanskriet en betekent: ‘verplaatsen’ of ‘van plaats veranderen’. In dit geval verandert de zon van positie.

Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar)

Het begin van het Joodse jaar 5779. Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) begint officieel de voorgaande avond bij zonsondergang, dus op zondagavond 9 september 2018.

1 en 2 Tisjri. De eerste twee dagen van de joodse maand Tisjrie, de zevende maand van de joodse kalender, is het Rosj Hasjana, het Joods Nieuwjaar. Ook wel: ‘Hoofd van het Jaar’, Jom Teroe’a, de dag van het Bazuingeschal.

Rosj Hasjana valt in de herfst, gewoonlijk in september of oktober. Het opent een gloednieuw kalenderjaar voor Joodse mensen. Maar Rosj Hasjana is niet alleen het Joodse Nieuwjaar, het is ook wat Joodse mensen Jom Hadin noemen, de Oordeelsdag.

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

26 reacties op Nieuwjaar door het jaar

  1. Rebbeltje zegt:

    Voor jou een Gelukkig 2019
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  2. Ezelsgedachten zegt:

    Eens een leraar….
    Rob, ik wens je een gelukkig en gezond 2019 toe.
    vr. gr.
    Herman

    Geliked door 1 persoon

  3. Sjoerd zegt:

    Een mooi rijtje nieuwjaardata, maar Ik wens je toch een gelukkig en gezond 2019.

    Geliked door 1 persoon

  4. rabirius zegt:

    Happy New Year!

    Geliked door 1 persoon

  5. fietszwerver zegt:

    ik hou het maar op het onze Rob
    een fijn en gezond 2019

    Geliked door 1 persoon

  6. Op de eerste dag van het nieuwe jaar meteen weer een stuk wijzer geworden! Godt nytår Rob!

    Geliked door 1 persoon

  7. Al die variaties op nieuwjaren die in feite dezelfde inhoud (zouden moeten) hebben.
    Interessant logje, Robert!

    Geliked door 1 persoon

  8. KnutzEls zegt:

    We zouden dus een heel jaar oud en nieuw kunnen vieren. Een keer is voor mij voldoende. Beste wensen voor 2019.

    Geliked door 1 persoon

  9. Bertie zegt:

    Mooie weetjes, ik wist dat er meer waren maar zóveel?
    Goed dat we ze niet allemaal hoeven te vieren. ☻

    Geliked door 1 persoon

  10. Vrouwtje Jas zegt:

    Dank dank dank! Heel leuk, deze nieuwjaarsweetjes. Ook dank voor het Perzische stukje 😉

    Geliked door 1 persoon

  11. Jolie zegt:

    Wow, dat zijn nòg méér Nieuwjaarsfeesten dan ik opneem in m’n zelfgetekende kalender 🙂 Hoedanook, Alle Goeds gewenst voor 2019 Rob!

    Geliked door 1 persoon

  12. Koen zegt:

    Mooi overzicht. Ook in Ethiopië tellen ze ‘anders’. Hun nieuwjaar is rond 10 september en het is nu 2012 denk ik.

    Geliked door 1 persoon

  13. Zo zie je maar weer dat tijd zeer relatief is.

    Geliked door 1 persoon

  14. Dick zegt:

    Heel veel goede nieuwe jaren dan maar, Rob!

    Geliked door 1 persoon

  15. Svara zegt:

    Tis heel wat Rob, interessant maar onthouden zal ik het niet.
    Dan maar elk moment vieren als een nieuw begin 🙂
    Hartelijks en een mooi nieuw jaar gewenst….vang…..nu!
    Svara

    Geliked door 1 persoon

  16. gewoonanneke zegt:

    Wat leuk om al die verschillende Nieuwjaarsvieringen te lezen..

    Geliked door 1 persoon

  17. wdfyfe zegt:

    It’s good thing I don’t celebrate New Year’s with alcohol anymore … all this could be life threatening. Cheers and thanks for the information.

    Geliked door 1 persoon

  18. eltjedoddema zegt:

    n Gelokkeg mor veuraal gezond 2019. Moak der wat van!

    Geliked door 1 persoon

  19. Kakel zegt:

    Hoi Rob,
    Het jaar is al niet meer zo kakelvers maar ik wil je toch nog het allerbeste wensen voor 2019. Ik wens je toe wat jij jezelf toewenst. Dat moet het goed komen…En nee, ik blog nog niet.
    Lieve groet,
    Kakel.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.