Biologie, de leer van het leven

In een eerste biologieles leren we de begrippen leven, levenloos en dood. Waarna snel wordt gekeken naar onze levensverschijnselen.

Wat zijn de zeven levensverschijnselen? Een eerste klasser gaf jaren terug het volgende ezelsbruggetje: Als vader uitgaat wordt vader goed bezopen.

Als = Ademhalen
Vader = Voortplanten
Uitgaat = Uitscheiden
Wordt = Waarnemen
Vader = Voeden
Goed = Groeien
Bezopen = Bewegen

Voor vader, de mens maar ook dieren zijn Ademhalen, Voortplanten, Uitscheiden, Waarnemen, Voeden, Groeien en Bewegen makkelijk te begrijpen.

Bij planten wordt dat moeilijker. Kunnen planten uitscheiden, poepen en/of plassen? Kunnen planten bewegen? Of kunnen planten waarnemen?

Water met opgeloste voedingszouten komt via de wortels in de planten. Maar kwekers bemesten ook d.m.v. het besproeien van de bladeren. In Tropische regenwouden blijkt dat de bomen en planten vooral uit de nevel het benodigde vocht opnemen m.b.v. hun bladeren i.p.v. hun wortels.

Uitscheiden gebeurt deels door het bladverlies in de herfst. Maar vooral met het uitademen van de bladeren wordt vocht en koolzuurgas en zuurstof afgegeven aan de omgeving.

Tussen micro-organismen in de bodem en de wortels worden ook allerlei stoffen uitgewisseld en doorgegeven. Is dit dan ook uitscheiden?

Door chemische stoffen wordt er gereageerd op vijandige organismen. Het lijkt er zelfs op dat andere planten hier ook mee gewaarschuwd worden. Is dat dan een vorm van waarnemen?

De planten groeien altijd in de richting van de zon naar boven. De wortels vinden automatisch hun weg naar beneden naar water en voedsel. Het lijkt wel alsof planten daardoor een perfect richtingsgevoel hebben.

Met het juiste oog zijn er ook bewuste bewegingen te zien. De bladeren volgen de zonnestand. Op een dag bewegen de bladeren onafhankelijk van elkaar en gezamenlijk op zo’n manier dat er optimaal oppervlak ontstaat om de maximale zon inval te gebruiken voor de fotosynthese.

Zonder dat er direct hersenen of zintuigen te onderscheiden zijn in een plant worden de levensverschijnselen toch aangestuurd binnen een plant. Boswachter Peter Wohlleben beschrijft op een indringende wijze over het leven van bomen in zijn boek; Het verborgen leven van bomen. Wat ze voelen en hoe ze communiceren; laat hij zien en legt hij uit;

https://www.youtube.com/watch?v=usFjuPmNTW4

ISBN 9789400507326

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, Natuur, Onderwijs en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Biologie, de leer van het leven

  1. gewoonanneke zegt:

    Ik heb pas een interview met hem gezien op tv. Maar ik vond het heel boeiend over het communiceren van bomen onderling. Fascinerend

    Geliked door 1 persoon

  2. Rebbeltje zegt:

    Leerzaam en een grappig ezelsbruggetje
    Goede start van de nieuwe week…groetjes

    Geliked door 1 persoon

  3. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ja leerzaam en ook ik hoop dat wat de boswachter al zegt , dat de mens intelligent genoeg is om in te zien dat het niet goed gaat en echte bossen niet meer laten verdwijnen , ik heb daar bij mijn twijfels als je ziet hoeveel oerwoud er per dag nog verwoest wordt

    werkse groet

    Geliked door 1 persoon

  4. eltjedoddema zegt:

    t Leven is kompleks en intrigerend. Toch leven sommegen der mor onverantwoord op lös…….

    Geliked door 1 persoon

  5. @matroosbeek zegt:

    Ja, las ik ook over hoe de bomen via hun wortels zouden communiceren. Interessant.

    Geliked door 1 persoon

  6. Marion zegt:

    Oh wat ontzettend mooi! Ik ga dit boek meteen op mijn verjaardagslijstje voor volgend jaar zetten. Ik ben helemaal gek op bomen en wil hier absoluut meer over weten. Thanks!!!

    Geliked door 1 persoon

  7. Volgens mij weten we eigenlijk nog lang niet alles over de wonderen en geheimen van Moeder natuur.

    Geliked door 1 persoon

  8. bloggersterk zegt:

    Ik hoor ze nog wel eens kraken en kreunen als ik door het bos loop.

    Geliked door 1 persoon

  9. Kakel zegt:

    Bedankt voor je tip! Ik ga proberen het boek via de bieb te lenen!
    Warme groet

    Geliked door 1 persoon

  10. tagrijn zegt:

    Als bomen zouden kunnen communiceren moet er in die boom ook een mechanisme (dat wij dan onze hersenen noemen ) aanwezig zijn. Dat heeft nog nooit iemand ontdekt. Behalve dan een van onze prinsessen die er mee kon praten. Dat bloemen naar het licht draaien is een chemische reactie, niets meer en niets minder.

    Geliked door 2 people

  11. Palescue zegt:

    Interessant ja. En wanneer wordt een niet-levende bouwstof (bv een stikstofpartikeltje) onderdeel van het leven? En, iets heel anders, ik sprak vandaag een gepensioneerd biologieleraar. Hij zei: “Biologie moet je ook ruiken.”

    Geliked door 1 persoon

  12. Bertie zegt:

    Grappig ezelsbruggetje.
    Het toeschrijven aan bomen en planten van diverse eigenschappen klinkt mooi en liefdevol, of het realistisch is is nog maar de vraag

    Geliked door 1 persoon

  13. Paul zegt:

    Wat een geweldig ezelsbruggetje. En dat is het lot van een leraar. Elk jaar weer een vergelijkbaar programma doorlopen. Hoe houd je dat voor jezelf uitdagend, Rob?

    Geliked door 1 persoon

  14. sjoerd zegt:

    Mensen moeten eindelijk eens inzien dat ze de natuur nodig hebben om te overleven. Laat het maar groeien…

    Geliked door 1 persoon

  15. meninggever zegt:

    Wij leven in een land waar de ‘natuur’ vooral bestaat uit aangelegde parken. Waar nog oerbossen voor komen zou ik moeten uit/opzoeken, maar ik meen is er nergens meer iets van terug te vinden. Wij mensen bepaalden waar welk groen kwam te staan en we richten nog steeds alles in volgens een menselijke maat. Doe eens drie maanden niets in een straat en zie hoeveel onkruid en andere zaken zich vestigen. Die kwekken vermoedelijk met elkaar en nemen de boel over. Na een jaar is alles groen. De natuur moet dus beheerst, geregeld. Omdat wij mensen daar nu eenmaal goed in zijn. Overigens is het in die kleinere of grotere parken heerlijk toeven hoor….maar we moeten wel opletten dat we niet alles zien als natuur.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.