Herfst

Terwijl ik mijn kuipplanten naar binnen haal maak ik ook mijn zonneterras winter klaar. Onkruid, mos en afgevallen bladeren verdwijnen op de composthoop. Een klein klusje is het maar.

Binnen geniet ik ook van mijn kuipplanten. En de koolmeesjes genieten weer van de rust in mijn tuin. Met elkaar duikelen ze van de ene struik naar de andere struik. Insecten zijn er genoeg voor deze rappe vogels.

Toch verbaas ik mij er over dat er geen pimpelmezen langs komen. Pa en Ma Pimpelmees hebben ook deze zomer weer een tiental jonkies groot gebracht.

De bessen van de Vuurdoorn zijn al lang verdwenen. Maar de insecten maken dat er toch nog geregeld een aantal vogels voorbij komen.

In de voortuin vul ik het vogelhuisje met strooivoer. De mussen eten hier graag en veel. Al het zaad dat ze rondstrooien wordt door de duiven gegeten.

Mijn druiven heb ik voor de verandering eens geoogst. Een lieve vriendin heeft met veel plezier genoten van de druiven. Tot mijn verbazing zijn ze rijp lekker zoet.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Natuur, persoonlijk en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

40 reacties op Herfst

 1. Afscheid nemen van de zomer – heel mooi!
  Zou voor mij een werkje voor het weekend worden, maar het regent pijpenstelen en oude wijven!

  Geliked door 1 persoon

 2. Het was een goed jaar voor de druiven . Ik heb er ook een paar flessen heerlijk sap aan over gehouden . De Pimpelmeesjes zitten bij mij nog volop in de tuin . Ik zal vragen of ze zin hebben in een weekje vakantie bij jou

  Geliked door 1 persoon

 3. minofmeer zegt:

  Hier waren de druiven enorm zuur maar we maakten er een heerlijke sap van. De paar druiven die vergeten zijn of waar we niet goed bij konden met plukken vormen nu een feestmaal voor de vogels.

  Geliked door 1 persoon

 4. Sjoerd zegt:

  Het was toch een mooie zomer. Ondanks dat het af en toe herfst leek….

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Prettige klus, geeft veel voldoening.
  Hier ook een goed druivenjaar, ze smaakten beter dan menige wijn.

  Geliked door 1 persoon

 6. Morgaine zegt:

  Fijn dat de druiven zo goed gelukt zijn, bij mij ouders bleven ze zuur, hahaha

  X

  Geliked door 1 persoon

 7. HesterLeyNel zegt:

  Ons het voorheen ook so tuin reggemaak vir die winter, maar hier aan die kus verander daar nie veel in die tuin wanneer die seisoene verander nie. Ek mis die oorgang van winter na lente, wanneer alles weer nuut uitgegroei het en die vrugtebome begin bot het. Ek mis darem nie die koue winters nie.

  Geliked door 1 persoon

 8. Bij mij op het balkon, komt elk jaar, een koppeltje koolmeesjes overwinteren in het nestkastje.
  Leuk, druiven van eigen teelt.

  Geliked door 1 persoon

 9. That's me zegt:

  Ooh heerlijk…druiven uit eigen tuin…dadelijk wijn uit eigen tuin….alweer een “pimpelmees” meer.. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 10. Matroos Beek zegt:

  Een gezellige tuin die met liefde wordt onderhouden… waar het heerlijk toeven is voor vogeltjes. Daar houd ik ook van.
  Hier staat de vuurdoorn nog vol rode bessen… er is sowieso nog niet veel van de herfst te zien. De bomen staan nog vol in blad, maar het tij begint te keren. Bijna herfstgroet!

  Geliked door 1 persoon

 11. Michel zegt:

  Wij hebben twee vuurdoorns, een kleine met rode en een grote met gele/oranje bessen. Die laatste is rijkelijk gevuld, maar denk dat het over een paar maanden allemaal wel op is.

  Geliked door 1 persoon

 12. shivatje zegt:

  Ze kan je weer heerlijk gaan genieten van de herfst en winter die gaat komen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 13. Zilvertje zegt:

  Klikt erg knus. Fijn dat je druiven lekker zijn, ik kan mijn druiven niet eten ivm het wonen dichtbij een plaats waar vroeger de gasfabriek stond. Ik laat de druif ook niet meer groeien, ik snoei en snoei. Ik mijn kale tuin komt al weken een grote vogel met wit op de buik en heel mooi blauw, vind het prachtig. Fijne zondag!

  Geliked door 1 persoon

 14. Rebbeltje zegt:

  Ook wij hebben gesnoeid en de tuin winterklaar maar de potten staan nog buiten…bij vorst aan de grond gaan ze naar binnen. Er bloeit nog zoveel dus nog ffkes genieten.
  Wat ik gemist heb in onze tuin zijn de merels die ieder jaar terug kwamen om een nest in de vuurdoorns te maken. Dit jaar niet eentje 😦
  Fijne zondag

  Geliked door 1 persoon

 15. Ik heb 1 liter druivensap zelf gehouden. De rest, en dat is best veel, doneer ik aan de merels, de vlinders en de wespen. Zij hebben ook elke dag gekeken en gewacht tot het echt kon.

  Geliked door 1 persoon

 16. bentenge zegt:

  Blij toe dat er ook nog mussen zijn !

  Geliked door 1 persoon

 17. Spontanity zegt:

  Heerlijk he een eigen tuin!

  Geliked door 1 persoon

 18. meninggever zegt:

  De merels zijn verdwenen. Jarenlang vaste gasten. Mussen? In de afgelopen 25 jaar zelden of nooit gezien. Duiven genoeg, net als kraaien en dat soort zwarte broeders. Meeuwen tegenwoordig ook, die komen steeds verder het land op lijkt het.

  Geliked door 1 persoon

 19. Wolf zegt:

  Ja heerlijk jaargetijde, ook om in de tuin te klussen. De geuren en de kleuren.
  Vogels voeren we jaarrond [advies van de Vogelbescherming] maar de merels vonden het denk ik te druk geworden in de achtertuin, die zijn naar de voortuin verkast. Kool- en pimpelmezen, houtduiven, tortelduiven, eksters en een enorme groep mussen zijn hier vaste gast aan tafel, in het kippenhok en in de heg en struiken.
  Helaas ook weer wat veel muizen nu. Tijd voor een kerkuil…

  Geliked door 1 persoon

 20. Kakel zegt:

  Onze druiven waren ook heerlijk. Eigenlijk zijn ze van de buren maar de helft van hun struik, groeit ook in onze tuin. Tel je zegeningen (-:
  De spreeuwen hebben de laatste druiven opgevreten. Ze stortten zich massaal in de struik.
  Het najaar is zo’n rijk seizoen met bessen, bottels, bladeren…
  Herfstige groet!

  Geliked door 1 persoon

 21. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  goed bezig dus , alles ff winter klaar maken , al hoop ik dat die nog ff weg blijft 🙂
  merels zie ik nog wel in het bos , hier om huis ook zelden en ook de huismus is er minder , er zijn dan ook weer de nodige bomen en struiken uit vele tuintjes verdwenen 😦
  fijne avond groet

  Like

 22. Klink na ’n gelukkige tuin

  Geliked door 1 persoon

 23. Suskeblogt zegt:

  Je bent dus klaar om de herfst in te duiken Rob.

  Geliked door 1 persoon

 24. Mooie omschrijving van je nazomerse tuinbesognes.

  Geliked door 1 persoon

 25. Nog even doorbijten en het is weer zomer 🙂

  Geliked door 1 persoon

 26. afwaswater zegt:

  Heerlijk, een eigen tuin. Nooit saai. Qua seizoen verschillen we hier een half jaar, dus ook lekker veel in de tuin aan de slag. groetjes en mooi herfstweer gewenst, Hanneke

  Geliked door 1 persoon

 27. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja ik heb het druk en dus minder aan de pc
  nu koffie leuten en een ontbijtje
  en dan zien of ik 4 wijken weg krijg
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 28. Het binnenleventje gaat weer beginnen.. ook heerlijk toch?
  De enige vogels die nu nog in mijn tuin komen zijn eksters en duiven.. Terwijl ik die kleintjes juist zo leuk vind. Merk wel dat jij ook geniet van alle jaargetijden! Mooi!

  Geliked door 1 persoon

 29. gewoonanneke zegt:

  Heb ook nog wel wat klusjes te gaan maar gelukkig geven de komende dagen nog wat beter weer op. De meesjes in mijn bomen zie ik ook altijd allerlei insecten pikken.

  Geliked door 1 persoon

 30. Levensjutter zegt:

  De druiven hier zijn zuur, maar de merels weten er wel weg mee. Die zijn dit jaar verhuisd van de achter- naar de voortuin. Achterin nog dagelijks bezoek van meesjes, bonte spechten, houtduiven en tortels, mussen, roodborstje, Vlaamse gaaien, eksters…. Heerlijk! Die zal ik echt gaan missen als we hier weg zijn.

  Geliked door 1 persoon

 31. Willem zegt:

  Nogal verschillend, de smaak van de druiven dit jaar blijkt maar weer. Mijn druiven waren weliswaar iets minder zoet dan vorig jaar, maar voor mij als diabeet nog veeeeeeel te zoet. De oogst was wel uitzonderlijk groot en daar heeft de dame die er jam van maakt voor een goed doel, volop van geprofiteerd. Mijn schatting is dat ze een kilo of 40 druiven heeft gehad om te verwerken.
  Voor de goede orde, het is een blauwe druif en heb geen idee welk soort, want volgens het label zo’n 35 jaar geleden zou het een Vroege (witte) van der Laan zijn en dat is echt een witte druif.
  De druif is een late bloeier, half juni op zijn vroegst en de vruchten zijn eind augustus, begin september altijd rijp. De bessen zijn niet echt groot; formaat glazen knikker en krenten geeft geen grotere bessen, maar ze zijn wel erg aromatisch en zoet. Volgens een kennis kon je er uitstekende wijn mee maken. Geloof hem op zijn woord, maar ik houd niet van wijn, dus aan mij was dat niet besteed.
  is er iemand die aan de hand van die kenmerken een idee heeft welke ras ik heb? Niet dat het me echt wat uitmaakt, want ik heb de druif vooral voor mijn plezier en de buren genieten mee van de vruchten.

  Geliked door 1 persoon

 32. Patty zegt:

  Zo, jij bent wel vroeg dit jaar?
  Ik moet nog beginnen aan het winter klaar maken van de tuin…

  Geliked door 1 persoon

 33. wdfyfe zegt:

  This is why I love autumn

  Geliked door 1 persoon

 34. Heerlijk dat het al klaar is, hier moet ik nog beginnen, op de druiven na die waren heerlijk!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.