Van wie is Amsterdam?

De meeste westerse allochtonen wonen in het Centrum, waar ze bijna een kwart uitmaken van de totale bevolking. Britten vormen de grootse groep westers allochtonen, op de voet gevolgd door Duitsers, Amerikanen en Italianen.

Verder van de grachtengordel vandaan wonen de grootste groepen niet-westerse bewoners , Marokkanen (26%), Surinamers (24%), Turken (15%) of komen van de Nederlandse Antillen of een ander niet-westers land.

De Gouden Bocht in de Herengracht was oorspronkelijk de plek van de rijkste Amsterdammer. De Jordaan kun je dan zien als de plek van armste Amsterdammers. Zoals veel dingen veranderen is dit ook veranderd. In de gouden bocht wonen nog maar weinig Amsterdammers. Zoals er nu alleen maar rijken wonen in de Jordaan. De uitbreidingen van Amsterdam zijn vooral gebouwd voor de werkende, beter gesitueerden in Amsterdam. Terwijl nu verder buiten de ring vooral de minder bedeelden wonen.

Nu drijft Amsterdam op Tolerantie, Talent en een Technologische infrastructuur. Waarbij Amsterdam eerder vooral afhankelijk was van haar havens en de industrie die daarbij hoort. Waarbij de functie van de havens vooral transport van goederen betekende. Schiphol heeft deze rol een beetje overgenomen. Als zijn het vooral toeristen en zakenlui die door de vliegtuigen naar Amsterdam komen. De vrachtvluchten zijn niet te vergelijken met het bulkvervoer van de oude Amsterdamse havens.

Het aantal hotelbedden in Amsterdam blijft maar stijgen. Terwijl het aantal sociale huurwoningen van 90% gedaald is naar 50% en verder daalt. Bij nieuwbouwprojecten is er vaak sprake van maar 25% sociale huur of zelfs nog minder. Sociale huurwoningen worden voor hoge commerciële prijzen verkocht en/of gesloopt.

Wie woont, werkt of leeft in Amsterdam blijft een moeilijk te beantwoorden vraag. In de tijd van het papieren telefoonboek was de familienaam de Vries het meest voorkomend in de de Amsterdamse versie. Welke nieuw-Nederlandse naam de familie de Vries heeft verdrongen weet ik niet.

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Van wie is Amsterdam?

  1. shivatje zegt:

    Ook een gemengd volkje Amsterdam net als Antwerpen.

    Antwerpse Groet

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

  2. Bertie zegt:

    Mooi en interessante logje.
    Zo zal in veel steden de bevolking veranderd zijn. Niet alleen door handel en industrie, ook populariteit en toerisme spelen waarschijnlijk een rol.

    Geliked door 1 persoon

  3. Amsterdam telt momenteel 177 verschillende nationaliteiten. Ik woon er nog altijd met veel plezier, maar de druk op het centrum wordt werk erg hoog.

    Geliked door 1 persoon

  4. Jokezelf zegt:

    Interessante vraag.
    Veel oorspronkelijke bewoners van Amsterdam begonnen eind jaren zestig te verhuizen naar de zogenaamde ‘overloopgemeenten’ Purmerend (van 10.000 inwoners in 1960 naar 80.000 nu) en het toen spiksplinternieuwe Almere (begon met 0 en groeit naar 350.000 inwoners. Een wat kleiner deel is naar Hoorn en Heerhugowaard gegaan, maar die vallen daar niet meer op. Dus opgeteld is ongeveer de helft van de oorspronkelijke Amsterdammers in de afgelopen 40 jaar vervangen door nieuwe – voor een groot deel luxere – Amsterdammers.

    Voor wat betreft sociale woningbouw is het, zeker in Purmerend, minstens zo erg: de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is daar inmiddels langer dan 10 jaar en veel van de bestaande sociale woningen zijn/worden op grote schaal verkocht (en echt niet aan mensen die alleen maar in de sociale sector kunnen huren) en nieuwbouw komt er mondjesmaat. Vorige maand werd met ronkende koppen aangekondigd dat er -tussen nu en 2032 1100 sociale huurwoningen bijkomen. Even rekenen: dat is gemiddeld maar liefst 78 woningen per jaar.

    Enfin, als je in een bepaalde plaats woont, ben je een inwoner van die plaats, dus Amsterdam is nog steeds van de (nieuwe) Amsterdammers, Purmerend van de (nieuwe) Purmerenders en Almere van de Almeerders (maar al die ‘ouwe’ Amsterdammers, ook ik, vinden toch nog steeds dat Amsterdam ‘hun’ stad is).

    Overigens is de Bijlmermeer destijds ook gebouwd om de Amsterdammers in de stad te kunnen blijven huisvesten, maar die dachten daar toen anders over.

    Geliked door 4 people

  5. Vraag is in hoever Amsterdam leefbaar blijft op die manier. Wij hebben in Brugge hetzelfde op kleine schaal. Typische woningen aan de grachtjes worden gekocht door steenrijke Amerikanen en Japanners, elke woning die vrijkomt en een beetje potentieel heeft verandert in een hotel of Airbnb-toestand. De horecaprijzen swingen de pan uit. Onze stad wordt een pretpark waar de echte Bruggeling zich nog amper thuis voelt.

    Geliked door 1 persoon

  6. KnutzEls zegt:

    Ik denk dat het Meertens instituut de vraag over de meest voorkomende naam kan beantwoorden. Ook in Rotterdam verandert er steeds meer.

    Geliked door 1 persoon

  7. Suskeblogt zegt:

    Amsterdam is net als andere grote steden een mengelmoes van culturen en volkeren geworden. Dat geeft zowel voor- als nadelen.

    Geliked door 1 persoon

  8. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    als geboren en getogen Amsterdammer , maar in ’66 verhuisd naar nieuwe SHELL woningen in Purmerend , blijf ik in hart en nieren toch Amsterdammer
    en heeft niet elke grotere plaats of stad deze kenmerken die jij schets , aan de reacties te zien is het overal

    opklaring groet

    Geliked door 1 persoon

  9. Er zijn verschillende steden en dorpen die het toerisme zat zijn, ondanks dat het toch een aardige bron van inkomsten is.

    Geliked door 1 persoon

  10. Stephano Stoffel zegt:

    Een mooi en leerrijk stukje historie en toekomst van Amsterdam.

    Geliked door 1 persoon

  11. Aan die veranderingen doe je niks meer. En het is nou eenmaal zo dat ieders leven uit veranderingen bestaat. Ook in de steden. Zoveel nationaliteiten en culturen. Wonen er in de Bijlmer niet de meeste nationaliteiten?

    Geliked door 1 persoon

  12. Rebbeltje zegt:

    Je kan ook niet alles weten en telefoonboeken zijn er toch niet meer 😉

    Geliked door 1 persoon

  13. Sjoerd zegt:

    De vraag is of de Vries er nog wel echt toe doet. Hoe groter de stad wordt hoe meer verpaupering er plaats gaat vinden.

    Geliked door 1 persoon

  14. Villasappho zegt:

    Ik vraag me af of de Amsterdammer er zich nog thuis voelt.

    Like

  15. Morgaine zegt:

    Er zijn te weinig leraren in Amsterdam zag ik gisteren in een docu op tv…. ze komen vanuit Twente waar teveel leraren zijn elke dag naar Amsterdam, een woning vinden kunnen ze niet, omdat er te weinig zijn…. en jij woont daar… ik bedoel 😉

    X

    Geliked door 1 persoon

  16. Astrid zegt:

    Bedankt voor deze samenvatting van de geschiedenis van de bevolking van Amsterdam.
    De achternaam de Vries is overigens een joodse achternaam. Mensen die uit Friesland afkomstig de naam de Fries hebben, spellen het met een F.
    De Vries met een V was een schuilnaam voor joodse mensen die een Nederlandse naam nodig hadden.
    Amsterdam is en was een centrum voor de Nederlandse joodse bevolking, waar ik deel van uitmaak.
    Vandaar dat Amsterdam zoveel de Vriesen had, en niet Smit of Jansen de meest voorkomende achternaam was.

    Geliked door 1 persoon

  17. meninggever zegt:

    Ik heb als geboren en getogen Amsterdammer de stad zien veranderen. Vroeger was de stad verdeeld in beteren en mindere wijken. Vergeet niet dat de 19e eeuwse uitbreidingswijken niet veel anders waren dan flats voor arbeiders. Je woonde er beter dan in de natte kledder van de souterains in de Jordaan of de oude Jodenbuurt, maar echt luxe was het allemaal niet. De na-oorlogse uitbreidingswijken als Buitenveldert zorgde voor verschuiving van woongenot. Mkb-ers en ondernemers maar ook Joodse mensen die niet wilden wonen in het zo geteisterde Zuid, gingen daar heen of zelfs naar Amstelveen. Dat laatste woongebied was ook het centrum voor hen die op Schiphol werkten bij KLM of Fokker. De Jordaan nog steeds het centrum van het ware Amsterdam. De arbeidersbuurten steeds meer het domein van lieden uit andere landen. Surinamers, Marokkanen, Turken, etc. En dat zorgde weer voor veel onrust bij de toenmalige bevolking. Die wilden weg. En met een wat meter inkomen kon dat ook. Naar de overloopgebieden als Purmerend, Hoofddorp, en zelfs Lelystad. Toen de Bijlmermeer werd gebouwd konden mensen met een aardig salaris daarheen verhuizen. Prachtige flats met alle luxe en comfort voor een hoge huurprijs. Maar dan hoorde je de nachtegaal fluiten. (nooit gehoord…). Na 1975 was dat over. De instroom van enorme groepen Surinaamse mensen die niet wilden wonen in een onafhankelijk eigen land maar de sociale uitkeringen en gesubsideerde huren veel interessanter vonden kwamen hierheen. De KLM-vlucht uit Suriname heette niet voor niets de ‘Bijlmer-Express’. Voor de oorspronkelijke bewoners reden om aan de stutten te trekken. Men vluchtte! O.a. naar het nieuwe Almere dat vanaf 1980 in de polderklei werd opgebouwd. Nu zie je dat veel oude wijken in de Amsterdam weer zijn gerenoveerd en zodanig in trek gekomen dat Yuppen en mensen uit de WTC-achtige kantoren er willen (en ook kunnen..) wonen. De stad likt haar wonden en sommige wijken knappen echt weer op. Maar of dit alles de ware Amsterdammer binnen houdt? Nog steeds heerst er woningnood voor hen. Zij kijken scheef naar de huren die onder de 1000 euro per maand geen enkele garantie bieden op een leuke woonplek. Horizontale verkoop van appartementen deden veel voorrraad aan woningen opdrogen. Koophuizen zijn exorbitant duur en verhuur van huizen aan toeristen ontdoen de stad van de laatste leuke huizen. Verpaupering zit in de oude tuinsteden. Waar de gemiddelde Amsterdammer niet meer te vinden is. Soms jammer, in andere gevallen logisch. Nee, Amsterdam is nu veel groter dan het ooit was. Want je moet die forenzengebieden er gewoon bij betrekken. Dan is het best een grote stad geworden. Maar met veel van dezelfde problemen die het 50,40,30,20 of 10 jaar geleden ook nog kende. En het nieuwe stadsbestuur zal daar helaas niet veel goeds aan doen veranderen…..

    Like

  18. EJW zegt:

    Mooie stad met helaas teveel criminaliteit. Ben er nu weg maar aan het eind van de straat waar ik woonde was laatst een schietpartij. Dan heb ik het nog niet gehad over de Mocro maffia die ook regelmatig iets van zich laat horen

    Geliked door 1 persoon

  19. Trudy zegt:

    Het centrum wordt me te druk en de winkels in het centrum zijn niet echt meer leuk, jammer, ik weet nog hoe gezellig het centrum was in de jaren zestig en zo schoon.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.