Gras, nee lever niet

De imker van de Drakenbijen geeft in 10 punten mooi weer waarom hij niet voor gras kiest:

1. Gevoelig voor ziektes!

Tijdens mijn loopbaan heb ik een studie van gras gemaakt. Want een gazon lijkt makkelijk! Je gooit wat grasmatten op de voorbereide grond, en de komende jaren zit het wel goed. Het nadeel is dat heel vaak na 1 of 2 jaar de problemen pas beginnen. En gras kent nogal wat problemen en ziektebeelden! Vergeet nooit, een gazon is niet 1 plant, maar dit zijn miljoenen plantjes bij elkaar. En als er eentje ziek wordt, heb je een dikke kans dat die zijn buurman ook ziek maakt! En er ontstaat een klein drama in de tuin…

2. Gras is duur!

Gras lijkt heel goedkoop. En dat is het tijdens de oplevering ook geweest! Reken voor de aanleg ergens rond de € 7.50 tot € 10.- per m2 en je hebt een prachtig gazon. Maar de kosten beginnen dan pas. Uiteraard heb je om de paar jaar een nieuwe grasmaaier nodig. Of zo’n kekke maai robot (en die dingen werken echt geweldig overigens!) je gras heeft water en bemesting nodig, de grond moet gevoed blijven worden, het moet geverticuteerd worden en met een beetje geluk moet je het om de paar jaar beluchten. Je hovenier doet dit uiteraard met een grote glimlach, maar als je alle kosten bij elkaar rekent, dan is dat gras per saldo een dure keuze geweest!

3. Het kost ongelooflijk veel water!

Een gezond, mooi groen gazon kost nogal wat water! De zomer van 2019 liet dan al vrij vlot zien wie de moed opgegeven had. Het gazon werd daar een hooiveld. Alleen de echte liefhebbers hielden het vol, en pompten duizenden liters water in hun gazon. En zelfs het water geven van gras kan niet zo maar. Je moet dit op geschikte tijden doen, en dat meer dan 80% van het water verdampt dat neem je als liefhebber graag voor lief toch?

4. zeker niet duurzaam!

Ik zal niet eens meenemen hoeveel energie gebruikt is bij het kweken van graszoden. Maar wat te denken van de jaarlijkse kalkgift aan je gazon, tel hierbij op de 3 voedingsbeurten die je een gazon dient te geven en al vlot kun je niet anders dan concluderen dat dit niet echt een duurzaam product is. De betere meststoffen zijn dan wel organisch tegenwoordig, maar het vraagt nogal wat energie om te produceren, te vervoeren en zo verder.

5. Het vraagt veel energie.

Ga je maaien met een motormaaier? Dan gebruik je uiteraard veel brandstof! Ga je elektrisch maaien? Of je stroom nu groen is of niet, echt slim is het toch niet om zo veel stroom voor een gazon te maaien? Ben dan ook stoer en ga met een duwmaaier werken. Dat vraagt alleen energie van jezelf, en bespaart je minstens 1 gang naar de sportschool.

6. Het kost je veel tijd!

Ga voor de grap de uren maar eens tellen die je aan je gazon besteed! pak ‘m beet 30x per jaar maaien, 4 keer per jaar bemesten, 1 x per jaar kanten steken, 1x per jaar beluchten/verticuteren, en dan nog al die keren dat je met de sproeiers in de gang bent om alles water te geven.

7. het voegt niets toe!

Toegegeven, het is groen en het leeft. En de opvang capaciteit van regenwater is groot. Maar dat is dan ook ongeveer de hele en enige functie van een gazon. Verder leeft er bijna niets in, en heeft niemand niets aan een gazon. Een gazon wordt dan ook wel vaker de groene Sahara genoemd. En komt er leven in, dan komen er mollen op af, en dat is uiteraard de nachtmerrie van iedere gazon bezitter.

8. Het is gevoelig!

Als dan na al die inspanningen in je tuin jou gazon mooi ligt te wezen, komen de kinderen weldra aan dat ze graag een zwembadje, of tentje willen zetten. De rest van de tuin in beplant of verhard en dan blijft dat gazon over om dit te plaatsen. Je wil dit je kinderen niet ontzeggen, maar zodra het zwembad afgebroken wordt zit je met een dode plek in je gazon. Dat wordt herstellen! (kost weer tijd, energie, geld)

9. Het wordt zelden gebruikt.

Een vaste vraag bij mijn klanten, wat ga je doen met dit gras? De meest voorkomende antwoorden zijn lekker in liggen van de zomer, en de kinderen op laten spelen. Vraag ik verder wanneer ze de laatste keer echt in het gras zijn gaan liggen? Meestal blijkt dit al enkele jaren geleden… En erg lekker lag het niet eens! En die spelende kinderen? Zodra die iets ouder worden, en de eerste keer per ongeluk een voetbal tegen de raam knallen dan blijkt al rap dat moeder de kids doorverwijst naar het plaatselijke trapveldje.

10. Vaak is een gazon eigenlijk een oorlogsveld, soms met chemische wapens.

Nu de leveranciers beperkt zijn in de middelen betreffende gewasbescherming,  worden graszoden vaak al geleverd inclusief de Engerlingen die van de graswortels leven. Deze moeten uiteraard bestreden worden voor dat perfecte grasveld! Heb je een tijdje toch wat weinig voeding gegeven? Dan wordt je beloont met Klaver, dit moet uiteraard zo snel mogelijk dood! En dan heb je ook nog eens die vervelende paardenbloemen, daar blijf je maar tegen vechten en/of spuiten! Eigenlijk ben je vaak vooral druk alles te doden wat geen gras is, heerlijk duurzaam toch?

Jullie begrijpen dat er in mijn tuin geen gazon te vinden is.

Homepage

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, gezondheid, Natuur, persoonlijk en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Gras, nee lever niet

  1. Wat heb je dan wél in plaats van gazon?
    Als ik dat allemaal lees zou ik beter de Noordzee loslaten in mijn tuin, heb ik nog gratis vis ook. Platvogelvissen bijvoorbeeld…

    Geliked door 2 people

  2. Karel zegt:

    een mooi schrijven Rob
    ik heb het zo nooit bekeken , maar er is geen spelt tussen te krijgen
    zelf zie ik liever mooie bloemen en planten in de tuinen , de enige verharding een pad van leisteen naar het schuurtje of zo

    natuur groet

    Geliked door 3 people

  3. Bertie zegt:

    En het smaakt nergens naar. ☻

    Geliked door 2 people

  4. basdew1922 zegt:

    Ik heb ooit begrepen dat klaver beter is dan gras – hoewel het hier ging om rundervoeding…

    Geliked door 2 people

  5. Op deze manier heb ik eigenlijk nog nooit naar gras gekeken. Maar ik heb dan ook geen tuin, slechts een balkon van 1,5 bij 1,5 meter. Voor dat daar een keer gras op gaat groeien moet je lang wachten. Lang voor de tijd hebben de buren me er al gewezen dat het weer eens tijd wordt om mos en algen te verwijderen inclusief tips hoe dit het beste aan te pakken.

    Geliked door 2 people

  6. Willem zegt:

    Dat een imker niet zo snel zal kiezen voor gras, -ik heb in ieder geval nog nooit gehoord dat gazon-en weidegras goeie drachtplanten zijn-, kan ik me voorstellen. Echter, bij een snelle lezing van de bezwaren tegen gras kon ik me echt niet aan de indruk onttrekken dat veel argumenten tegen gras ook opgaan voor een bloemen en planten in de tuin.
    Het is gewoon heel simpel; een onderhoudsvrije tuin bestaat niet. Zelfs als je van dat kunstgras neerlegt moet je dat onderhouden, al is het alleen maar schoonhouden.

    Geliked door 1 persoon

  7. groengenot zegt:

    Wij hebben een ‘kruidenrijk’ gazon en zijn daar fier op. Gewoon al op een andere manier naar gazon kijken, helpt enorm. Hooilandje in de zomer? Lekker makkelijk, dan kan de grasmaaier op stal blijven. Paardenbloemen, klaver, madeliefjes, … in het gras? Super want heel goed voor de biodiversiteit! Mierennesten in het gazon? Zalig want dan komt de Groene Specht om de mieren te verorberen en da’s een mooi schouwspel!
    Bemesten, bekalken, verticuteren? Doen wij nooit! Da’s voor weirdo’s, wij genieten van de natuur!
    Een deel van het gazon hebben we ook omgevormd tot ‘biobloembollengraslandje’. Ideaal voor de bijen en mooi voor ons!

    Geliked door 1 persoon

  8. Matroos Beek zegt:

    Wij zaaiden weidegras in. Het staat vol klaver, distels, mos, kleine bloempjes in de zomer… enz. Maar dat vinden we niet erg. Dus moeten we ook niks bestrijden. Maaien hoort er wel bij, maar ook niet zo vaak.
    Natte grasgroet

    Geliked door 1 persoon

  9. Ferrara zegt:

    Het zal wel aan mij liggen, maar als ik die 10 tips zo lees ontbreekt het de imker ook niet aan humor. Natuurlijk gaat de man voor een bloemrijke tuin.

    Geliked door 1 persoon

  10. Happy Hulk zegt:

    Hier hebben we knarsgras gezaaid.
    Oftewel grind.
    1x per jaar schoffelen en besproeien hoeft niet.

    Geliked door 1 persoon

  11. Sjoerd zegt:

    Ik heb al bijna 40 jaar hetzelfde grasveld. Zelf ingezaaid. Meer dan af en toe maaien doe ik er niet aan…

    Geliked door 1 persoon

  12. Spontanity zegt:

    Hier geen gras meer.
    Wel bloemen en planten in de zijtuin, en potten op het terras.
    Nog werk genoeg aan.

    Geliked door 1 persoon

  13. Rebbeltje zegt:

    Half speelweide en half gazongras maar tegenwoordig is het groen van het niet kapot te krijgen onkruid…

    Geliked door 1 persoon

  14. Kakel zegt:

    Laten wij nou al ruim twintig jaar tuinieren zonder gras (-: Ik moet er wel bij zeggen dat onze konijnen een groene grasmat zeker gewaardeerd zouden hebben, maar we gaven ze royaal paardenbloemen en daar waren ze ook mee in hun sas. En ze vraten de violen uit de potten, de sodemieters.

    Geliked door 1 persoon

  15. Ik heb een klein stukje gras voor mijn windhondjes. Omdat dat handiger is. Voor de rest ben ik ook geen fan van een gazon 🙂 En er kruipt veel tijd in om het wekelijks af te maaien, gelukkig duurt het bij mij maar een half uurtje. En water geven doe ik nooit in periodes van droogte

    Like

  16. terrebel zegt:

    In de tijd van de dinosauriërs was er geen gras. Ongetwijfeld waren de dino’s al op de hoogte van de slechte eigenschappen ervan. 😉

    Geliked door 1 persoon

  17. Oudmaarnietversleten zegt:

    Heel veel gras maar ook een paar perken met bloemen en vlinderstruiken waar veel liefhebbers komen.

    Geliked door 1 persoon

  18. ollieherman zegt:

    Ik prefereer een grasveld met bloempjes en andersoortige plantjes boven een betegelde tuin. Beter voor de natuur, beter voor de waterafvoer, eigenlijk beter voor van alles. Vreemd dat een imker zo tekeer gaat tegen gras. Juist het dichtleggen van tuinen, die vroeger allemaal groen waren, is slecht. Kortom, ik begrijp niets van zijn argumenten.

    Geliked door 1 persoon

  19. gewoonanneke zegt:

    Het enige in mijn tuin dat ik mis is een stukje gras…… ik lig zo graag in het gras….. gelukkig heeft mijn zoon veel gras in zijn tuin. Zie tegenwoordig ook tuinen met nepgras, dat is pas echt vreselijk.

    Geliked door 1 persoon

  20. Nil zegt:

    Boeiend grasgesprek… 😉
    En nee, hier geen gazon… 😛

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.