Gemeente gronden

In Amsterdam wordt er al jaren flink geruzied over de gemeentegrond. Erfpacht, afgekochte erfpacht, eeuwig durende erfpacht onbetaalbaar en niet begrepen zijn de steekwoorden in de discussie.

Uit mijn geschiedenislessen herinner ik mij de begrippen Meent en Meentgronden. Meent; landerijen, weiden of bosschen, in het woongebied van aan een collectiviteit toebehorende gronden. Gemeenschappelijk gebruik van heiden en weiden (de zogenaamde meentgronden) door de boeren.

Bouwen, wonen en werken wordt door een gemeente geregeld. Verkeer, onderwijs zorg en welzijn wordt ook door de gemeente geregeld. Deels worden de kosten hiervoor door het Rijk voorzien. Maar een klein deel wordt door de gemeentelijke belastingen betaald. Logisch dat de Gemeente Amsterdam de gemeentegrond wil uitmelken?

Gemeenschap, algemeen belang zijn begrippen die ik met de paplepel binnen kreeg.

Vreemd genoeg heeft het Grote Geld het nu vooral voor het zeggen.

Straten, huizen en gebouwen komen in het bezit van Klein en Groot Kapitaal. Groen en Parken worden gebruikt voor grote en kleinere evenementen. Bewoners zijn ondergeschikt geraakt aan het grote geldverdienen.

Straten, kades en bruggen verzakken onder dit commerciele geweld. En het groen moet wijken voor nog meer straten en stenen. Alsof elke steen direct in goud kan veranderen.

Het nu geld verdienen overwint alles.

In het tv-programma ‘De woestijn leeft’ van Max Pam en Jeroen Henneman met Theo van Gogh in de aftiteling brengt deze verloedering goed in beeld.

https://www.maxpam.nl/archief/woestijn/woestijnal.html

https://www.at5.nl/artikelen/199105/de-woestijn-leeft-terug-naar-het-museumplein

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Gemeente gronden

  1. meninggever zegt:

    Wellicht goed om te bedenken dat het huidige gemeentebestuur niet van de rechtstse soort is. Daarbij is die erfpachtsituatie wel typisch voor Amsterdam. Elders verhoogt men de algemene lasten iets om de algemene middelen te vullen. Eigen grond is toch best een dingetje. Niet dat dit overigens de verkoopprijzen van huizen in de stad laag weet te houden. Integendeel. Overigens is het ook zo dat juist linkse partijen pleiten voor dichtbouwen van de groene gronden rond om Amsterdam. Maling aan dat groen, bouwen is de boodschap…. Hoe zeer te begrijpen is vanuit de behoefte om steeds meer nieuwkomers onder dak te krijgen, dat groen is eigenlijk heilig en nodig om dat stikstofprobleem op te lossen. Maar helaas…..met bouwen verhogen we dat probleem juist…Staat haaks op elkaar…

    Geliked door 1 persoon

    • bentenge zegt:

      Een niet onbelangrijk element haal je hier aan denk ik meninggever. Onze landen zijn ven de dichtsbewoonde en dus ook dichtstbebouwde ter wereld denk ik. En de exodus van landen die opdrogen en in oorlog zijn naar het rustigere en groenere noorden zal blijven dus de druk op dat beetje groen zal helaas enkel toenemen.

      Geliked door 2 people

  2. Rebbeltje zegt:

    Ook wij hebben wat metertjes in bruikleen, die we netjes zelf bij houden maar het blijft van de gemeente
    Maar dat is weer een ander verhaal 😉
    Groetjes en een gelukkig en vooral gezond 2020

    Like

  3. Sjoerd zegt:

    Ik had de film al gezien. Heel bijzonder, maar snappen doe ik het ook niet….

    Like

  4. Wat is de ‘waarde’ van grondeigendom? Alles wat we bezitten is sowieso in bruikleen tot we het loodje leggen..

    Like

  5. Bertie zegt:

    Hier kan ik niet over meepraten al ken ik de betekenis van erfpacht. Wel weet ik dat het verschillende malen tot onmin tussen gemeentes en gebruikers ervan.
    Zelf heb ik het niet.

    Like

  6. Villasappho zegt:

    Ik kende de betekenis van meent niet, bedankt. Voor de rest ben ik er niet thuis in.

    Like

  7. wdfyfe zegt:

    We have a saying in North America, “Money talks and bullshit walks!” Luckily, in recent history money hasn’t been talking quite so loud and quite a few poorer voices are being heard. I am cautiously optimistic. Happy New Year, my friend!

    Like

  8. Morgaine zegt:

    ik kom jou even een heel gelukkig nieuwjaar toe wensen!

    X

    Like

  9. marieketypt zegt:

    Beste Rob,
    Bij gebrek aan contactgegevens doe ik het zo! Ik ga over op een ander mailingsysteem, maar omdat u mij enkel als ‘wordpress account’ volgt, kan ik u niet toevoegen aan mijn mailinglist. Als u emailalerts van mijn blogs wilt blijven ontvangen, mail dan naar marieketypt@gmail.com en ik meld u aan!
    Groeten, Marieketypt 😉

    Like

  10. ollieherman zegt:

    Al sinds de jaren 70 vind ik dat de grond in NL bezit is van alle NL’ers en dat wij het beheer hiervan hebben uitbesteed aan de overheid. Maar helaas heeft de overheid gevonden dat de verkoop van ons gezamenlijk bezit veel geld oplevert. Uiteindelijk resteert een versnipperd landbezit, dat voor niemand goed is. Kortom, een dom politiek besluit.
    Leve de erfpacht, roep ik derhalve!

    Like

  11. gewoonanneke zegt:

    Ik zie het bij mij in de straat al. Allemaal betegelden tuinen zo zonde voor de natuur. Makkelijk in onderhoud denken ze dan. Ze missen wel een hoop.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.