Nieuwe energie, nieuwe kansen

Regelmatig schrijf ik iets over de energietransitie in mijn wijk. Aardgasvrij is het streven van de Gemeente Amsterdam. Maar ik heb een aantal andere doelen. De ambtenaren willen de K-buurt aansluiten op het stadswarmtenet van Vattenfall. De warmte van de Biomassa gestookte Energiecentrale in Diemen moet de warmtebron voor Amsterdam-ZuidOost worden.

Ik denk vooral aan betaalbare warme huizen, scholingsmogelijkheden en werkgelegenheid voor de bewoners van Amsterdam-ZuidOost. Omdat energie duurder wordt is het isoleren van woningen  steeds belangrijker. Omdat er nieuwe modernere manieren van verwarming komen zijn er ook steeds meer nieuwe goed opgeleide vakmensen nodig.

Isoleren blijft bij oudere woningen noodzakelijk. In de K-buurt zijn de wijken Kantershof en Kelbergen slecht geisoleerd. Maar ook het Henriette Roland Holst Huis is zeer slecht geisoleerd. Dit zijn de oudere complexen in de K-buurt. De nieuwste isolatietechnieken zijn hier noodzakelijk om het verwarmen betaalbaar te houden. Kortvoort is indertijd met betere en nieuwere technieken gebouwd. De isolatie van de woningen van Kikkenstein, Kruitberg en Kleiburg kan ook verbeterd worden. De andere woningen zijn nieuwer en zijn veel beter geisoleerd gebouwd.

Naast het stadswarmtenet van Vattenfall zijn er ook nog vier andere manieren om te verwarmen. Warmtewisselpompen, biogas, all electric en een nieuw systeem van warmte halen uit  het oppervlakte water rondom de wijk zijn de vier andere systemen. Hier zijn nieuwe goed opgeleide vakmensen voor nodig. Samen met het stadsdeel, de stichting CO Force en het ROC van Amsterdam is er een nieuwe opleiding gestart voor deze vaklui.

Pratend met de verschillende bedrijven, woningcooperaties, energieleveranciers, fabrieken en onderhoudsbedrijven is er een grote vraag naar goed opgeleide professionals. Nu met een opleiding starten betekent dan ook verzekerd zijn van een goed betaalde baan.

Voor de bewoners van de K-buurt, huurders of eigenaren geeft dit de mogelijkheid om te kijken naar een nieuwe, comfortabele en betaalbare verwarming in hun huizen.

Bewoners-eigenaren zullen zelf moeten investeren. Maar die investering zal een meerwaarde geven aan hun huis. En die investering zal een verlaging geven van de toekomstige energielasten. Huurders zullen samen met hun verhuurder een traject van inspraak en samenspraak in moeten gaan. Wat kan en wil de verhuurder investeren in isolatie en nieuw verwarmingssysteem. Wat is acceptabel en betaalbaar aan energielasten voor de huurder.

Kortom er is werk aan de winkel! Werk in een nieuw participatieproces. Maar ook werk in een totaal nieuw vakgebied met uitdagingen en nieuwe kansen op verwarmingsgebied.

Ik zal hier op mijn blog nog vaker over gaan schrijven.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, Kinderen, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

26 reacties op Nieuwe energie, nieuwe kansen

  1. shivatje zegt:

    Hier is zeker nog veel werk aan de winkel.
    Alhoewel het hier in België en hoge verplichting is en al streeft naar een E40peil

    Aum Shanthi

    Geliked door 3 people

  2. Karel zegt:

    mogge Rob
    er is heel veel verzet tegen die biomassa centrale , dus of die er wel komt
    isoleren is zeer goed , ik merk er nu alle voordelen van
    en werk gelegenheid voor de jeugd in de buurt , staat bij mij ook op 1

    stormachtige groet

    Geliked door 3 people

    • Willem zegt:

      Het lijkt me niet geheel onlogisch dat verzet tegen biomassacentrales. Op de keeper beschouwd is biomassa niks meer of minder dan het prenatale stadium van fossiele brandstoffen als steenkool, aardgas en aardolie. Alleen bij die brandstoffen zit er vaak enige miljoenen jaren tussen het ontstaan en gebruik.
      Toegegeven, de technieken voor rookgasreiniging hebben de afgelopen decennia grote sprongen voorwaarts gemaakt, maar kunnen nog steeds niet wedijveren met zonne- en windenergie.
      Isoleren en het onvermijdelijk erbij behorende ventileren, blijft nog steeds de basis van een goed binnenklimaat en daardoor (indirect) ook van een betere leefomgeving.

      Geliked door 2 people

      • Rob Alberts zegt:

        Biomassa: Prenatale stadium van fossiele brandstoffen, wat een prachtige omschrijving.

        Stille groet,

        Like

        • Willem zegt:

          Toen ik nog op school zat, begin jaren ’60, hoorde ik bij een les Nederlands de zin “het zonlicht van duizenden jaren geleden ontmoet het zonlicht van nu” Het ging over een wolk kolenstof in de zon. Dat vond ik een mooi beeld en in dat licht moet ook de benaming voor de biomassa zien.
          De opleiding was bouwkunde en talen hingen er een beetje bij. In dat opzicht was ik een buitenbeentje in de klas; ik hield en houd nog steeds van (streek)taal.
          Talige groet.

          Like

  3. Nicole Orriëns zegt:

    Mooi om de transitie ook te zien als iets dat kansen schept. In alle boeken die ik erover lees wordt isoleren inderdaad altijd als de eerste stap genoemd.

    Geliked door 2 people

  4. Sjoerd zegt:

    En de tijd begint te dringen terwijl er nog geen serieus goede en betaalbare oplossingen zijn.

    Geliked door 1 persoon

  5. Bertie zegt:

    Isoleren is zonder mer aan te raden.
    Maar de kosten blijven voor velen een probleem, hoe mooi er ook verteld wordt van de financiële voordelen.
    ‘Na ons de zondvloed’ hoor je ook. Een dubbelzinnig gezegde in dit verband. 😁

    Geliked door 2 people

  6. De gemeente hult zich hier nog in stilzwijgen m.b.t. de plannen voor de warmtevoorziening. Zelf hebben we intussen de knoop doorgehakt om binnenkort zonnepanelen te laten plaatsen.

    Geliked door 2 people

  7. Matroos Beek zegt:

    De resultaten van isoleren zijn onweerlegbaar positief, een grote verbetering voor je huis. Wij haalden met isoleren en dubbele beglazing een energielabel B. Het is ook heel goed voelbaar in de stookkosten.
    Groene groet.

    Geliked door 2 people

  8. het past in het verhaal van David Smeulders, gisteren aangehaald door Martin Sommer in de Volkskrant

    Geliked door 1 persoon

  9. fialas zegt:

    ene professor Smeulders in Delft betoogt dat het niet verstandig is om nu al het gas af te schrijven, ons omringende landen doen het dan ook niet.

    Geliked door 2 people

  10. gewoonanneke zegt:

    Hier zijn de woningcorperaties druk bezig om allerlei energie projecten te doen waaronder bij mezelf. Allemaal om de stookkosten te drukken. Ook als er ruimte is wordt er al de elekticiteitskast aangepast voor zonnepanelen op het dak. Van mij mag het.

    Geliked door 2 people

  11. basdew1922 zegt:

    Bij mij in de straat is men druk bezig om het stadswarmtenet uit te breiden.

    Geliked door 2 people

  12. Ik hoop nog vaak je blogs over de energietransitie te lezen.

    Geliked door 2 people

  13. Spontanity zegt:

    Mooie plannen allemaal.
    Laat ze hier eerst maar beginnen met isoleren.

    Geliked door 1 persoon

  14. Pingback: Blog: van het gas af biedt werk in nieuw vakgebied - 1104 en zo

  15. meninggever zegt:

    Het blijft lastig om over te brengen dat er niet een simpel model is voor deze zgn. energietransitie. Daarbij blijken de kosten opnieuw verkeerd berekend en veel te positief benaderd. Leuk voor de Groningers dat wij van het gas af gaan, maar helpt het hen in de verwerking van schadeclaims? Nee! Had het veel uitgemaakt als Den Haag niet consequent de baten had binnengehengeld maar ook had geinvesteerd in de provincie waar dat schone spul in de grond zit? Ja! Maar nog steeds is dat inzicht er niet. En lijdt het hele land onder het juk van de gedachte dat schoon gewoon betaald moet worden door de hele bevolking, of die dat nu kan betalen of niet. Slecht plan, dito beleid. En een opbrengst die vermoedelijk ook schromelijk wordt overdreven.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.