Tom en Jerry in het Groen

Steeds meer heb ik een probleem met het Openbare Groen. Terwijl dit juist mijn eigen vakgebied is.

De roddel gaat dat er bij de koffieautomaat gezegd wordt dat een portefeuillehouder maar 4 jaar aanwezig is. En dat de beleidsambtenaren tot hun pensioen blijven werken. Politieke keuzen zijn dan ook gemakkelijk opzij te schuiven en/of te negeren.  Ideeën en gedachten over de aanleg en het Beheer van het Openbare Groen blijven daarmee onveranderlijk. Gebruik van steeds meer exotische planten laten iets zien over de verouderde opleidingen. Ook wordt er voor grootschalige mechanisaties gekozen. (Maar de natuurlijke fauna wordt hier mee vermoord.) Oud-studiegenoten werken bij de grote groen-aannemers. De taal is hiermee een verbindende factor. En bij voorbaat wordt de kennis, ervaring en interesse  van bewoners opzij geschoven.

Meerdere managementslagen hebben gemaakt dat de werkelijkheid van het bureau en kantoor niet meer overeen komen met de huidige stand van zaken van het Groen in de wijk. Een vreemde competentiestrijd tussen Stedelijke beleidsambtenaren en de top van Beheer Openbare Ruimte in Amsterdam-ZuidOost speelt hier ook een zeer storende rol in. Rondom de voormalige wijkpost Groen in Kantershof zijn meer dan 50 meldingen gedaan van de invasieve exoot, de Japanse Duizendknoop. De bewoners hebben nooit een terugkoppeling gekregen over hun meldingen. Terwijl juist een goede communicatie misverstanden voorkomt. Verwaarlozing en/of ontkenning van de woekerende Japanse Duizendknoop maakt deze plant steeds verder voor woekert. De mensen van de Landelijke Expertise Centra geven ook aan dat het ontbreekt aan deskundigheid m.b.t. het groenbeheer in Amsterdam-ZuidOost.

De tijden zijn veranderd. Steeds meer bewoners voelen zich betrokken en verantwoordelijk voor hun woonomgeving. De verdwenen natuur roept bij andere bewoners weer grote zorgen op.

Aandacht voor natuurlijke beplantingen is het uitgangspunt van bewoners. Ruimte voor inheemse fauna, ook in de woonwijken, is nu de wens. Medezeggenschap in de aanleg en het beheer is wat de bewoners willen.

De belangrijkste vraag van dit moment is dan ook van wie is het Openbare Groen? Is dit het exclusieve werkterrein van de beleidsambtenaren? Veel beleidsambtenaren rijden in de ochtend en in de avond achter elkaar aan naar andere buurten. Of mag de politiek hier een sturende en leidende rol in hebben? En ook die politici komen steeds meer ingevlogen van elders. Of is het Openbare Groen per definitie van de bewoners in een woonwijk.

Ik ben benieuwd wanneer en hoe deze vragen beantwoord worden …

Het Kat en Muis spel dat vooral op de cartoons van Tom en Jerry lijkt hoort in dit geval niet thuis bij volwassen mensen!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Tom en Jerry in het Groen

  1. Sjoerd zegt:

    Ik vind dat de bewoners van het openbaar groen in een wijk zeker een medezeggenschap moeten hebben bij de uitvoering. Maar ik vrees dat dan ineens het budget niet toereikend is…

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      In mijn woonwijk zijn een aantal zelfbeheer initiatieven. Deze zijn zelfs kostenbesparend te noemen. De noodzakelijke beheer- en onderhoud werkzaamheden willen de bewoners namelijk zelf gaan uitvoeren.
      Daar ligt volgens mij ook et probleem. De beleidsambtenaren halen hun prestige uit het beschikbare budget wat zij mogen besteden. Als dit budget verdwijnt dan verdwijnt ook hun prestige ….
      Stille groet,

      Geliked door 1 persoon

  2. Bertie zegt:

    Ergerlijk Rob, iemand zal de baas moeten zijn over beleidsambtenaren en niet de ambtenaar zelf. Dergelijke problemen speelden ook bij de subsidieverdeling op scholen en in Europees verband, misschien nog steeds.
    Heel jammer dat de bewoners zo weinig hebben in te brengen.

    Geliked door 1 persoon

  3. Karel zegt:

    je zegt het al in een reactie Rob
    het prestige van de ambtenaren vinden deze belangrijker dan het werk ze eigenlijk zouden moeten doen , het is misselijkmakend gedoe , bah

    ik maakte een mooie wandeling , die door het missen van een markering ergens een ander eind doel kreeg 🙂
    fijne avond groet

    Geliked door 1 persoon

  4. terrebel zegt:

    Politiek is een spel waar niet iedereen de regels van naleeft. Zei het vroegere deelraadslid.

    Like

  5. Spontanity zegt:

    Inbreng van burgers is met veel dingen erg ver te zoeken.

    Like

  6. Folkert Buiter zegt:

    Ik begrijp je volkomen Rob. Ambtenaren hebben de macht, wethouders zijn marionetten en de gemeenteraad heeft al haar macht weggemandateerd. De ambtenaar woont niet in de omgeving waar hij over gaat, dus… power to the people

    Vriendelijke groet,

    Folkert Buiter Odin Wenting Bouwadvies B.V. 0031 (0)6 40790398

    Op ma 16 mrt. 2020 om 12:00 schreef Blogger uit Amsterdam-ZuidOost :

    > Rob Alberts posted: “Steeds meer heb ik een probleem met het Openbare > Groen. Terwijl dit juist mijn eigen vakgebied is. De roddel gaat dat er bij > de koffieautomaat gezegd wordt dat een portefeuillehouder maar 4 jaar > aanwezig is. En dat de beleidsambtenaren tot hun pensioen” >

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.