Vreemde vijgenbladeren

Bij sommige antieke beelden zijn de geslachtsdelen afgedekt met een vijgenblad. De ene keer is dat een minuscuul blaadje. De andere keer is dat een alles bedekkend groot vijgenblad. In Amsterdam staan nogal wat vijgenbomen. Sommige zijn spontaan op een onverwachte plek opgegroeid. Bij een aantal zijn de bladeren opvallend; groot, zeer groot of prachtig regelmatig ingesneden. Anderen vijgenbomen zijn bewust aangeplant vanwege de mythologie van de vijgenboom. Vaak hoor ik enthousiast vertellen over de prachtigste vijgenoogsten. Vooral in het laatste geval denk ik dan meteen aan de (bijna) niet meer te stoppen Klimaat Crisis.

Vruchtdragende bomen zijn geliefd. Het weggeven van (bijna) gratis perenbomen van even terug zorgde zelfs voor filevorming naar de uitgifte plekken.

Maar eigenlijk wil ik schrijven over een nieuwe mij onbekende boomsoort. In de plantsoenen en op de straten zie ik steeds meer vreemdsoortige bladeren liggen.Een bladsteel kan ik niet herkennen. De kleuren varieren van grauwwit, lichtblauw, zwart of diverse herfstkleuren. Ook zie ik dat het vooral grotendeels rechthoekige bladeren zijn. Aan twee kanten zie ik dan een lusje zitten. Misschien is het familie van de vijg? Want heel soms zie ik dat er mensen zijn die dat vreemdsoortige blad voor hun kin hebben hangen. Maar uit mijn biologielessen kan ik mij niet herinneren dat daar te bedekken geslachtsdelen zitten …

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, gezondheid, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

38 reacties op Vreemde vijgenbladeren

  1. Ja die zag ik ook al liggen de laatste maanden 😷

    Geliked door 2 people

  2. Ha, ha, humoristisch beschreven maar dat die nieuwe blaadjes zomaar rond dwarrelen is ergerlijk!

    Geliked door 1 persoon

  3. Ergerlijk, Dat niet opruimen van je eigen rotzooi. Terwijl het zo’n kleine moeite is

    Geliked door 1 persoon

  4. Zoewiezoe zegt:

    Vreemde tijden en nieuwe fenomenen – leuke manier van zichtbaar maken!

    Geliked door 1 persoon

  5. lil188 zegt:

    Hahaha Rob. Maar inderdaad vreselijk al die mondkapjes op straat net als alle andere troep die wordt achter gelaten. Bijv. De resten van een afhaalmaaltijd, laat maar gewoon staan op straat.😔

    Geliked door 1 persoon

  6. Rebbeltje zegt:

    Ja en die liggen dan waar ze niet horen te liggen…wat maken de mensen er een puinzooi van 😉
    Groetjes

    Like

  7. Bertie zegt:

    De mondkapjesboom. Bijverschijnsel. In- en uitheems.

    Geliked door 1 persoon

  8. Misschien is het een lokaal of regionaal verschijnsel, Rob, hier in de buurt heb ik het nog niet gezien. Misschien leven we hier dan toch net wat meer volgens de geldende regels en adviezen. 😉

    Geliked door 1 persoon

  9. KnutzEls zegt:

    Ik denk dat het van de vuile voddenboom komt. Er zijn verschillende soorten, in de buurt van supermarkten vind je dan ook bladeren van de handgelpapierboom en de cleancarboom. Te vies om aan te pakken, ergelijk om te vinden.

    Geliked door 1 persoon

  10. Hier in Vlaanderen zijn deze bomen niet zo te zien.
    Dus oog geen vijgenbladeren om dingen te verstoppen 😊
    Groetjes
    Theo

    Geliked door 1 persoon

  11. Tegenwoordig worden in straten en op pleinen meer en meer genetisch gemanipuleerde bomen gepland. Of het ‘gezond’ is laat ik in het midden…

    Geliked door 1 persoon

  12. Karel zegt:

    ja Rob , ik als OV gebruiker draag zo’n modern blad , om de mond en neus te bedekken wel te verstaan , en na gebruik gaat het in de vuilnisbak , helaas zie ik er ook wel heeeeeeellllllll veel naast liggen 😦

    bedroefde groet

    Geliked door 1 persoon

  13. bvision zegt:

    Triest vind ik dat, je wil ze ook niet oprapen want wie weet…

    Geliked door 1 persoon

  14. Ferrara zegt:

    In de zorg heten deze blaadjes ook wel smoeltjes.
    Wat zijn sommige soortgenoten toch viespeuken.

    Geliked door 1 persoon

  15. Matroos Beek zegt:

    Ik hoop maar dat men weet dat men er de mond moet mee bedekken en niet het geslachtsdeel.
    Vrolijke groet

    Geliked door 2 people

  16. fialas zegt:

    juujuu, wij zijn een morsig volkje…..(vrij naar Lodewijk van Deijssel)

    Like

  17. ollieherman zegt:

    Hallo Rob, er bestaat een gratis app die heet PlantSnap. Daarmee maak je een foto van blad, boom of bloem en vervolgens lukt het meestal om te determineren waar het om gaat. Misschien dat het helpt…..

    Like

  18. Dat zijn idd niét het soort bladeren die in de straten en in parken horen de liggen ! Wie voedde diegenen op met zo’n gewoonte ??? Is “heropvoeding” mogelijk ? misschien via de portemonaie … boetes dus …
    Wat betreft de bedekkende vijgenbladeren, ik vond tot op heden niet ‘mijn maat’ om er een bikini van te maken 😉 …. Zelfs niet hier in’t zuiden !
    Najaarse-warme groeten, hanny

    Geliked door 1 persoon

  19. Anuscka zegt:

    Het is verschrikkelijk Rob! Zelfs bij ons aan de kust vliegen ze ons af en toe om de oren… 😭

    Geliked door 1 persoon

  20. gewoonanneke zegt:

    Ik mis mijn vijg, in het voorjaar ga ik echt weer een vijgenboom kopen. Ja die mondkapjes kom ze overal tegen echt zo achterlijk toch…. pff

    Geliked door 1 persoon

  21. meninggever zegt:

    Als ik datgene moet bedekken wat de deugdbrigades en godsdienstigen van me willen, moet onze vijgenboom nog wel een stukje groeien. In de schaduw zitten van dat kleine ding is nog wel een uitdaging. Maar hij groeit aardig uit…..

    Like

  22. Spontanity zegt:

    Dat is het dus, ik vroeg het mij al af.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.