Dickpics …

Marc Overmars verloor zijn baan bij Ajax vanwege dickpics. Tijdens mijn werk in de onderbouw van het voortgezet onderwijs vond ik mop de gekste plaatsen een getekende penis. Nu lees ik dat er een heuse expositie is over Dickpics. In een combinatie van kunst en wetenschap geeft het Gents Universiteitsmuseum een tentoonstelling. Of Marc Overmars deze tentoonstelling bezoekt? Of de pubers uit de regio Groot-Amsterdam hier naar toe gaan? Ik schrijf er vandaag een blogpost over.En ondertussen zoek ikm ook uit hoe ik met het ov in Gent kan komen.

In het Gents Universiteitsmuseum (GUM) is tot 8 januari 2023 de tentoonstelling ‘Phallus. Norm & Vorm’ over het mannelijke lid te zien. Hieraan meegewerkt heeft ook kunst- en wetenschapshistoricus Marieke Hendriksen van de onderzoeksgroep NL-Lab.

NL-Lab is een gedeelde onderzoeksgroep van het Meertens Instituut en het Huygens Instituut en bestaat uit een multidisciplinair team dat onderzoek doet naar Nederlandse cultuur en identiteit in heden en verleden. Het onderzoek van Hendriksen richt zich op de materiële en zintuiglijke kenniscultuur van met name de geneeskunde en de chemie in de vroegmoderne Nederlanden (ca. 1600 – ca. 1800).

De expositie zet naar eigen zeggen het mannelijke lid centraal: “Op een voetstuk? Misschien wel. Maar dan vooral om dat ook af en toe onderuit te halen. ‘Phallus. Norm & Vorm’ belooft veel clichés te doorbreken.”

De penis is overal. Waar mensen zijn, duikt de vorm op: in oeroude grottekeningen, in kunst op een wc-deur of social media. In wetenschappelijk onderzoek komt het mannelijke lid ook uitgebreid aan bod. De vrouwelijke genitaliën krijgen een bescheiden bijrol. Terecht? Of sluipen maatschappelijke normen (on)bewust het onderzoek binnen?

https://www.gum.gent/nl/event/phallus-norm-vorm

https://meertens.knaw.nl/2022/05/26/gentse-tentoonstelling-phallus-norm-vorm-mede-tot-stand-gekomen-door-onderzoeksgroep-nl-lab/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

18 reacties op Dickpics …

 1. KnutzEls zegt:

  Gent is met de trein goed te bereiken. Overstappen op Antwerpen, mooie gelegenheid om een kopje koffie of een pintje te drinken in het prachtige café en de stationshal te bekijken. Maak er een gezellige dag van. 😁👍🍀

  Geliked door 2 people

 2. Gmt zegt:

  Amsterdam-express tot Antwerpen, daar directe verbinding met Gent. Welkom!

  Like

 3. Karel zegt:

  wat ze al niet verzinnen om te onderzoeken , en dan het vrouwelijke geslachtsdeel waar die van de man zo dol op is maar een bescheiden rol geven , te zot voor woorden
  wat deze grap gaat kosten had beter naar kanker onderzoek gegaan , maar natuurlijk is dat mijn mening
  goede reis
  https://www.treinreiswinkel.nl/treintickets/amsterdam-centraal-naar-gent-sint-pieters

  Like

 4. Rebbeltje zegt:

  Wat ze al niet verzinnen 😁

  Like

 5. Suskeblogt zegt:

  Een lullig onderwerp als je het mij vraagt en daar bedoel ik niets negatiefs mee. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Jan Bon zegt:

  De vrouwelijke genitaliën komen gelukkig steeds meer uit de kast: zie de vorm! van de clitoris…zeer bijzonder!

  Like

 7. Anuscka zegt:

  Ze bedenken inderdaad wat tegenwoordig, om publiek te trekken. En vanuit Amsterdam naar Gent met het OV zal een stuk makkelijk gaan dan wanneer wij met het OV naar Kopenhagen zouden willen, vermoed ik zo… Goeie reis, en gedraag je… 😉

  Like

 8. elsjeveth zegt:

  Geniet in Gent. Staat met een rijke historie. Over vrouwelijke en mannelijke uiterlijke kenmerken gesproken bezoek vooral het Belfort en met name de Mammelokker.De “Mammelokker” is een kleine annex, daterend van 1741, waar de bewakers van de stadsgevangenis verbleven. Die gevangenis besloeg een deel van de oude lakenhal van 1742 tot 1902. De naam verwijst naar de legende van de “Romeinse liefdadigheid”. In die legende werd een gevangene tot de dood door uithongering veroordeeld, maar hij weigerde te sterven. De legende wil dat zijn dochter een voedster was, die hem elke dag bezocht om hem borstvoeding te geven. Toen de cipiers dit ontdekten, vonden ze dit zo lief en goed, dat ze de man vrijlieten. Een standbeeld bij het gebouw beeldt die legende uit.

  Geliked door 1 persoon

 9. gewoonanneke zegt:

  Ik pas maar even…… lijkt me aardig lullig allemaal……:) 😉

  Like

 10. terrebel zegt:

  Zag gelukkig onlangs een dame langslopen met een handtasje gemoddeleerd naar het vrouwelijk geslacht en zie ook steeds meer door dames geplaatste foto’s van artistiek opgemaakte borden eten met de begeleidende tekst: ‘Wat zie jij hier in?’ Met bijvoorbeeld rolletjes ham en een strategisch geplaatste erwt. Ik mag dat wel.

  Like

 11. Ik vrees dat de tentoonstelling de moeite niet zal lonen om de reis A’dam – Gent te maken. Uiteraard ben je heel welkom in ons Vlaanderen. Gent heeft een heel mooie historische binnenstad waar je zeker van zult genieten.

  Like

 12. HesterLeyNel zegt:

  Lang geleden, in het Victoriaanse tijdperk, mochten dames niet pronken met hun enkels, maar mannenkleding maakte geen geheim van de bobbel in de broek.

  Like

  • Willem zegt:

   In de tijd dat het voor dames nog onfatsoenlijk was om de enkels te laten zien, zag je wel diep ingesneden decolletés. Alles lijkt dus betrekkelijk te zijn.

   Mag ik je een vraag stellen over je blog over mieliepap? Ik heb nooit beter geweten dat mieliemeel, het meel was van een wilde tarwe- of gierstsoort, die in ZA veel voorkomt/voorkwam, maar tijdens het lezen van je blog kreeg ik de indruk dat het van polenta (maismeel) gemaakt werd, of is het zo dat de witte mieliepap gemaakt wordt van tarwe- of gierstmeel en de gele mieliepap van maismeel? Ik beheers jouw moedertaal niet voldoende om de fijne nuance te onderscheiden, maar dankzij mijn grondige kennis van het Drents en bescheiden kennis van het Fries was het toch goed te lezen.
   Alvast bedankt voor het antwoord.

   Geliked door 1 persoon

   • HesterLeyNel zegt:

    In Suid-Afrika word twee soorte mielies (maize of corn soos wat dit in die USA genoem word) gekweek – dit is witmielies en geelmielies. Witmielies word gebruik om die wit mieliemeel te maak wat ons gewoonlik gebruik vir mieliepap, mieliegruis (grits in USA), mieliemeelblom (cornflower in USA) en mielierys. Geelmielies word gebruik vir veevoer en in sommige ontbytkosse, en ons eet die heel geelmielie (corn on the cob in USA) ook graag. Fyngemaalde geel mieliemeel is gewoonlik die hoofbestanddeel van ons polenta, maar daar word ook soms mieliemeelblom bygevoeg om dit meer romerig te maak.

    Like

    • HesterLeyNel zegt:

     Dankie dat hy saamgelees het en ek hoop ek het jou vraag goed beantwoord. Die Amerikaners maak my baie deurmekaar wanneer hulle praat van “corn” (wat ons mielies noem), terwyl by ons “koring” genoem word 😁

     Like

 13. meninggever zegt:

  Het blijft grappig dat mannen door de eeuwen heen zo zijn gefixeerd door het eigen uiterlijk geslachtsdeel. Vast omdat ze er elke dag diverse malen aanzitten en als jong mens wellicht ontdekken dat door welke oorzaak ook, verstijving kan leiden tot een behoorlijke (of bescheiden naar gelang formaat) uitrol van viriliteit. Voordat meiden ontdekken dat ook zij zulke uiterlijkheden in staat zijn, ben je wel wat jaren verder. Daarom wellicht dat men in achterlijke culturen meiden hun uiterlijke seksuele delen wegsnijdt opdat de opwinding en het genoegen ook verdwijnen? Dat men het lid als kunstvorm verheft tot iets mooiers dan het in feite is lijkt mij ook van alle tijden. En de fixatie van de kerken op dit voorwerp van opwinding maakte dat men in de loop van de eeuwen heel wat delen wegsloeg en uit de kunst verbande. Misschien dat we nu een heropleving meemaken van het mannelijk deel? Ik zelf ben meer van de vrouwelijke vormen om naar te kijken. Blijven mooi en kunstig. Die twee samenbrengen toch een ultiem kunstzinnig genoegen…

  Like

 14. Spontanity zegt:

  Lijkt me een bijzonder museum.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.