Voedingswetten

Getogen in het Katholieke Zuiden ken ik de Vrijdag als Visdag. Ongezond heb ik veel tijd in ziekenhuizen en een kinderdorp doorgebracht. Standaard menu op vrijdag: lauwwarme aardappelpuree, stuk gekookte worteltjes, witte vis in botersaus. Voor mij smakeloos, zonder pit. Ik kauw graag op mijn eten. Het hoe en waarom van vrijdag visdag is mij nooit verteld of uitgelegd. Verder als: ‘zo hoort dat ‘ zit er niet in mijn geheugen. Later lees ik: Het vijfde gebod uit het Oude Testament (Ex. 20,13), ook van toepassing op christenen, zegt “Gij zult niet doden.” ), ook van toepassing op christenen, zegt “Gij zult niet doden.” Dit zou wel of niet van toepassing zijn op het doden van dieren?

Het vasten na carnaval stelde in mijn jeugd al weinig voor. Hoe dat nu is weet ik eigenlijk niet.

Dit in tegenstelling tot mijn Afghaanse buren. Zij eten halal. En daar zijn zij heel streng in. Etiketten worden uitgeplozen om te kijken of er niet stiekem dierlijke producten in verwerkt zijn. Hetzelfde bij mijn Marokkaanse buren. Het vasten tijdens Ramadan is ook echt een serieuze zaak. Waarbij het niet drinken mij extra zwaar lijkt. Waarbij er natuurlijk een flink verschil zit tussen de daglengte in de winter of de zomer.

Mijn Vietnamese vrienden zijn Boeddhisten. Al merk ik daar weinig van. Maar het bezoek aan de Tempel voor hun NieuwJaar vind ik dan weer wel indrukwekkend. Zij eten vooral Varken. En soms kip, maar zeker geen rund, schaap of geit. Al heeft dit volgens mij meer met hun persoonlijke smaak te maken.

De mensen uit Thailand, de Isaan, die ik ken hebben een simpele uitleg. Alles dat loopt, vliegt of zwemt wordt gegeten. Alleen tweebenige, de mens, mag niet gegeten worden. Terwijl zij zichzelf toch echt Boeddhist noemen.

In Thailand mag je volgens de Boeddhistische leer geen levende wezens doden. Je zou dus verwachten dat veel Thais vegetarisch zijn. Thaise boeddhisten volgen over het algemeen de voedingsrichtlijnen die zijn gebaseerd op de boeddhistische leer, die zich richt op geweldloosheid en het vermijden van het toebrengen van schade aan levende wezens. Dat de bewoners van de Isaan daar hun eigen invulling aan geven vind ik mooi.

De boeddhistische benadering van voeding zou meer gericht zijn op de intentie achter het consumeren van voedsel en de impact ervan op het lichaam en de geest, dan op strikte dieetrichtlijnen? De nadruk ligt op gematigdheid, bewustzijn, en het cultiveren van mededogen en geweldloosheid.

Thaise Monniken mogen vlees eten zolang ze niet betrokken zijn bij of getuige zijn van het doden van het dier, en het dier niet speciaal voor hen gedood is? In Thailand zag ik dagelijks de Monniken hun bedelronde maken. Met rolkoffers en winkelwagens werden alle giften meegenomen naar de Tempels. En daar zaten wel degelijk vlees en vleesproducten bij!

Zowel door mijn Vietnamese vrienden als door de Thaise mensen wordt geaccepteerd dat ik geen dieren wil eten. Waarbij mijn Vietnamese Vrienden dit wel eens vergeten. Vooral omdat zij mij graag speciale lekkernijen willen laten proeven. In Thailand kreeg ik gewoon apart vleesloze gerechten voorgeschoteld.

Wat mij duidelijk is geworden? Er is niet een Boeddhisme. Er zijn meerdere stromingen. En over eten wordt heel verschillend gedacht? Of is het vooral heel praktisch en meer cultureel en sociaal bepaald?

Bij de Islamieten hoor ik vooral wat er beschreven en voor geschreven is. Maar dat de een dat strenger mee om gaat dan de ander?

De afgelopen jaren is er een heftige discussie over halal en kosjer slachten. Regel- en wetgeving verankerd in een geloof. Nu met een religieuze betekenis, maar ontstaan uit gezondheidsredenen?

De Tenach, Oude Testament, Nieuwe Testament en de Koran schrijven voor goed te zorgen voor jezelf, je lichaam, je familie, je omgeving en de Natuur. Kosjer en Halal slachten waren daar onderdeel van. Als de eerste Hindoes, Boeddhisten, Joden, Christenen of Moslims nu zouden zien hoe slachtvee leeft en geslacht wordt? Zou wellicht veganisme de norm zijn?

Wetenschappers ontwikkelden de Schijf van Vijf. Waarbij nieuwe inzichten aanpassingen en veranderingen worden doorgevoerd in de principes van de Schijf van Vijf.

De voorschriften vanuit Tenach, Oude Testament, Nieuwe Testament en de Koran hebben misschien ook een nieuwe invulling nodig. Hoe dat voor het Hindoeisme en Boeddhisme geldt weet ik niet. Ooit volgde ik de Makrobiotiek van George Oshawa. Nu probeer ikzelf vooral zonder dode dieren te leven.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, eten en drinken, Geen categorie, gezondheid, Kinderen, Natuur, persoonlijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

26 reacties op Voedingswetten

  1. marieclaire zegt:

    Bij voorkeur zou niemand dode dieren moeten eten. Maar daar zijn we nog een eind van weg.

    Geliked door 1 persoon

  2. Karel zegt:

    ha die Rob
    als kind was er wat eten betreft 1 wet , je eet wat de pot schaft
    nu is er nog steeds maar 1wet , ik eet wat ik lust

    smakelijke groet

    Geliked door 2 people

    • Rob Alberts zegt:

      Dat is een mooie ontwikkeling.

      Smakelijke groet,

      Geliked door 1 persoon

      • Karel zegt:

        je weet , ik heb niets met elk geloofje dan ook , brengt niets dan oorlog en verderf , en ze gaan me zeker niet vertellen wat en wanneer ik mag eten 😁

        druk met pc bezig groet

        Geliked door 1 persoon

        • Willem zegt:

          Iedereen leeft vanuit een overtuiging en het maakt weinig uit of je dat christendom, islam, boeddishme, liberalisme, socialisme, nihilisme, atheïsme, etc, noemt. Er is op zich niks mis mee, maar de fouten/misstanden worden altijd veroorzaakt door de kleine groep fanatici en domme volgers die er altijd omheen hangt.

          Geliked door 1 persoon

          • Karel zegt:

            ze zijn al eeuwen lang oorlog brengend
            door een boekje lang geleden geschreven door een enorme fantast , zo zie ik het tenminste , niemand heeft mij ooit wetenschappelijk iets van waarheid in dit boek aan te tonen
            op een christelijke landbouwschool , kregen we een verhaaltje te horen , Adam en Eva krgen 2 zoons , 1 er van ging naar het buitenland en trouwde daar een vrouw , mijn vinger vloog omhoog , hoe komt die vrouw er dan , dominee Derde uit Purmerland kon het mij niet vertellen , en niemand nadien

            Geliked door 1 persoon

            • Willem zegt:

              Wat in ieder geval wel wetenschappelijk bewezen is dat Stalin, Hitler en Mao, meer slachtoffers gemaakt hebben dan in de oorlogen die er in de duizend jaar ervoor geweest zijn. En je kunt toch moeilijk beweren dat die oorlogen/revoluties religieus getint waren. Wel allemaal gebaseerd op een bepaalde overtuiging. Dus wat is het echte verschil tussen een religie en een levensovertuiging vraag ik je dan bij deze.

              Like

              • Karel zegt:

                noem het zo je wilt Willem
                ik zal dichtbij blijven , Ierland , zuiver op een geloofje gebaseerde oorlog
                je noemt wat uitzonderingen , en wat doen uitzonderingen , juist die bevestigen de regel
                ik respecteer ieders mening , en hoop dat is wederzijds , maar vaak is dat niet zo
                over uit en sluiten

                Like

                • Willem zegt:

                  Beste Karel, het enige wat ik trachtte te bereiken was dat jij even breder ging kijken en je niet beperkte tot het enge gezichtsveld dat beperkt wordt door je oogkleppen.

                  Heb niet de indruk dat jij daartoe bereid bent, wat ik jammer vind.

                  Geliked door 1 persoon

                  • Karel zegt:

                    en juist dat probeerde ik bij jou Willem , maar dat sprookje is er zo diep ingestampt , geen doorkomen aan , wel jammer hoor

                    Like

                    • ww zegt:

                      Dan kan ik je troosten Karel, ik ben bij geen enkel kerkgenootschap aangesloten, maar weet er desondanks wel het een en ander van. Gewoon enige kennis van iets te hebben, daar lijkt me niks mis mee.

                      Nog plezierige paasdagen n verder 

                      Like

    • Willem zegt:

      Treffend het verschil beschreven tussen zelfstandig wonen en voor jezelf zorgen en nog wonen onder de hoede van je ouders/opvoeders.

      Like

  3. shivatje zegt:

    Top hoe je het Thaise boeddhisme goed beschrijft 🙏😊

    Aum Shanti

    Geliked door 2 people

  4. KnutzEls zegt:

    Je hebt strenge en minder strenge volgers in de leer. Ik hou me er niet mee bezig. Eet matig, van alles wat.

    Geliked door 1 persoon

  5. Suskeblogt zegt:

    Ik ga regelmatig naar zo’n islamitische supermarkt en eet dus ook halal maar niet altijd. Moslim zie ik me niet vlug worden.

    Geliked door 1 persoon

  6. bertjens zegt:

    Je legt de etensvoorschriften duidelijk uit Rob.

    Maar ja, een geloof. Of wat de mensen daarvoor houden. De paar goede zaken ervan worden te vaak ondergesneeuwd door fanatisme, ook wat voedsel betreft.

    Geliked door 1 persoon

  7. gewoonanneke zegt:

    Heel veel verschillende meningen en dat zal altijd wel zo blijven denk ik ook. En denk dat in iedere godsdienst zo nu en dan flink gesmokkeld wordt met eten en drank 😉

    Geliked door 1 persoon

  8. Dhyan zegt:

    Mijn buren, menseneters eten op vrijdag vissers.

    Geliked door 3 people

  9. en zo heeft iedereen zijn gewoontes Rob

    en dat mag men respecteren

    Geliked door 2 people

  10. Sjoerd zegt:

    Ik ben een aanhanger van het Boeddhisme, strikt genomen geen geloof, maar een levenswijze. Mijn lijfspreuk is dan ook “doe zoveel als noodzakelijk, niet zoveel als mogelijk”. Dat er daarnaast geldende wetten en normen zijn, behoort tot het noodzakelijke. Aanpassen is een kenmerk van het Boeddhisme.

    Geliked door 2 people

  11. elsjeveth zegt:

    Je hebt het mooi beschreven zonder een oordeel te vellen.
    Ik bewonder mensen die, zoals jij, strikt geen dode dieren eten.
    Alhoewel ik zeker vlees/visloze dagen inlas, blijf ik toch genieten van de geur van geroosterd vlees en een visje is niet te versmaden.
    Wat betreft ben ik eigenlijk en nepotarier 🙂

    Geliked door 3 people

  12. Spontanity zegt:

    Vrijdag was bij ons ook visdag.
    Tijdens de periode dat mijn vader nog leefde.

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.