Dijken, ringslangen, bevers en otters

Bij het bekijken van oude kaarten van de omgeving van Amsterdam valt mij op dat er veel oude zeedijken voorkomen. Niet alleen het gevecht met de zee, maar ook gevechten op deze zee zijn al lang vergeten.

Tussen Muiden, Weesp, Diemen en Amsterdam staan op oude kaarten verschillende zeedijken. De meest roemruchte zeedijk hiervan ligt natuurlijk in Amsterdam. Maar veel van deze andere zeedijken zijn verdwenen en/of vergeten. In een oud veerhuis zag ik zelfs schilderijen van felle zeeslagen voor een van deze verdwenen en vergeten zeedijk. Water speelt rondom Amsterdam-ZuidOost nog steeds een grote rol. Het tegenhouden van dreigend water en het afvoeren van overtollig water bepaalt nog steeds de bewoonbaarheid van dit gebied.

Voor het leefbaar houden is ook steeds meer aandacht. Ecolinten, de Ecologisch Hoofd Structuur en Natuur 2000 maken dat er nieuw natuurlijk water wordt gemaakt. Smalle waterranden komen er voor de migratie van ringslangen. Driemond, maar ook de rest van Amsterdam-ZuidOost wordt heringericht voor deze dieren.. Meteen vraag ik mij af of er dan ook rekening gehouden kan worden met de bever en otter? De ringslang is vooral een cultuurvolger. Het overwinteren gebeurt vlakbij mensen. Maar de bever en otter is juist afhankelijk van ongerepte natuur.

Het dammen bouwen van bevers zal een prachtbeleving van echte natuur rondom Amsterdam geven. Of de dijken zullen verzwakken door de aanwezigheid van de bevers weet ik niet. De otter zal vooral last hebben van dammen en dijken. De nu aangelegde sluiproutes langs en onder de wegen zijn in ieder geval veel te klein en smal voor een otter. Ik vind dat vooral jammer! Van mij mogen de biologen en ecologen bij grootschalige projecten nu al rekening gaan houden met de echte terugkeer van de bevers en otters in Nederland.

 

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Driemond, Natuur, Politiek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

31 reacties op Dijken, ringslangen, bevers en otters

 1. Hillechien Prins zegt:

  Er moet inderdaad rekening worden gehouden met allerlei dieren misschien zelf een otter/bever tunnel bouwen zodat de beestjes het niet kapot maken, of zorgen voor genoeg natuurlijk materiaal

  Geliked door 1 persoon

 2. Paul zegt:

  Ja, allen de roemruchte zeedijk ken ik inderdaad… andere oude dijken kan ik niet benoemen. Otters zijn prachtige beesten dus daar mag meer voor worden verbeterd!

  Geliked door 1 persoon

 3. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ja er liggen heel wat oude dijken rond de stad , eigenlijk door het hele land wel
  als je bij de Gaaspermolen kijkt zie je hoe diep dat land er achter ligt en wat verder zie wat de zandopspuiting voor de bouw van de Bijlmer daar met wat huisjes gedaan heeft , maar ze zijn overal aardig bezig om ecodcuten en meer van dat aan te leggen , mooi voorbeeld zie je rondom Hilversum maar ook bij Ankeveen
  geniet de dag

  Like

 4. In belgie vorig jaar een hele beroering in de media dat er bevers gespot waren in Leuven. En gisteren las ik in de krant dat er een otter gezien was. Goed laat ze maar komen.

  Geliked door 1 persoon

 5. bittytje zegt:

  Natuurbehoud is prima, daar wordt ook al jaren het een en ander voor gedaan. Het is wel te hopen dat de deskundigen vooruitdenken; zijn bevers, otters en andere natuurbewoners absoluut nodig? Of is het een kwestie van liefhebbers die deze beestjes zo graag willen bekijken?

  Geliked door 1 persoon

 6. Rebbeltje zegt:

  Hoi Rob
  Je ziet het eenieder wil die dieren wel terug in de natuur…en eigenlijk is het ok wel mooi om te zien…als we ze zien 😉
  Wens je vooral veel plezier op de nieuwe werkplek en ook hier zal het je wel bevallen
  Het gaat je toch om werk en het lesgeven. Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 7. sjoerd zegt:

  Voor mij moeten we vooral ervoor zorgen dat de natuur zijn gang kan gaan en het aantal mensen in die natuur wordt teruggedrongen. Als ik op zondagmorgen hier in Limburg kijk is er geen beest meer veilig voor de toeristen die hier massaal naar toe trekken.

  Geliked door 1 persoon

 8. cat zegt:

  Beavers and Otters and Snakes will go to sleep soon here … if they haven’t already …

  Geliked door 1 persoon

 9. terrebel zegt:

  Ik vind het geweldig te ontdekken hoe de natuur leert samenleven met de stad. In het industriegebied rond het huidige station Sloterdijk was de bodem ernstig vervuild door allerlei fabrieken die er ooit stonden. De natuur liet gewoon allerlei beestjes en plantjes daar spelen en leven die het gif in de grond als voedsel gingen gebruiken!

  Like

 10. frank-103 zegt:

  over een paar jaar gewoon tijgers loslaten in het woud bij Castricum, Dan gaat die natuur er echt weer op lijken!

  Ehh, vallen er lijken.

  Doden.

  Hachelijk!

  Geliked door 1 persoon

 11. bittytje zegt:

  De natuur zijn gang laten gaan….
  Een akelig vooruitzicht!

  Like

 12. anna1985nl zegt:

  Ik ken Amsterdam ZuidOost niet goed genoeg om hierover mee te praten, maar zo te lezen ben je een dierenvriend. Dat doet mijn hart goed. 😉

  Misschien een domme vraag, maar zijn er plaatsen in ZuidOost die leuk zijn om te ontdekken? Ik wil graag binnenkort met dochterlief naar Amsterdam. Het centrum is uiteraard leuk, maar het is nog leuker om op plaatsen te komen waar je als ‘toerist’ niet snel zelf terecht komt.

  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 13. logbankje zegt:

  Amsterdam heeft een rijke zeegeschiedenis, aan twee kanten van de stad was er de zee.
  Is het niet de muskusrat die veel schade aan dijken maakt, in plaats van de Bever. Hans

  Geliked door 1 persoon

 14. benjamín zegt:

  Als de Cobra Naja Nivea die in Made (Noord-Brabant) ontsnapt is maar niet naar dat gebied onderweg is.

  Geliked door 1 persoon

 15. Suskeblogt zegt:

  Op de lange duur zal de natuur het winnen van de vervuilende en verkwistende mens.
  Daar ben ik van overtuigd.

  Geliked door 1 persoon

 16. bittytje zegt:

  Vergeten wordt dat de mens ook natuur is.

  Geliked door 1 persoon

 17. meninggever zegt:

  De vraag is maart of die beesten in vroegere tijden ook voorkwamen in deze omgeving. De huizen van Zuidoost staan in een oud polderlandschap met sloten en vaarten. Maar daar zaten vermoedelijk meer kikkers en snoeken in dan otters en dat soort dieren. De Diemerzeedijk kent haar populatie van ringslangen en ik ben er in Muiderberg ook eens een tegen het gladde en kronkelende lijf gelopen. Vond het geen genoegen overigens. Niks voor mij, slangen horen in Artis….achter dik glas…..:)

  Like

 18. ezelgedachten zegt:

  Nog even en de cobra is hier ook inheems. 😉

  Geliked door 3 people

 19. De bever is ondertussen bijna een tekenfilmdiertje geworden – jammer toch eigenlijk. Het zou inderdaad leuk zijn als er bij bepaalde projecten wat meer rekening gehouden werd met bepaalde diersoorten.

  Geliked door 1 persoon

 20. Jan Jaap zegt:

  De herintroductie van bevers, otters en andere dieren blijft toch een beetje hobbyisme voor mij. De achteruitgang van de natuur gaat namelijk door. Dit land is te klein en te vol.

  Like

 21. Pingback: Herinneringen aan Weesperkarspel | Blogger uit Amsterdam-ZuidOost

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.