Kleine en grote muizenissen

Ik houd niet van huismuizen in mijn huis, maar tuinmuizen vind ik onweerstaanbaar. Huismuizen bezetten je keukenkasten en gebruiken het logeerbed als latrine. Zo klein als ze zijn, ze stinken als een bunzing. Mijn laatste huismuis betrapte ik in de meterkast. Via de leidingen is het beestje omhoog geklommen. Vanuit de meterkast is er alleen een weg terug naar buiten de kou in. Verder naar binnen kan niet, alle hoekjes en gaten zijn goed dichtgestopt. Veel muizen worden vergiftigd. Dat is zinloos want voor elke gedode muis komen er weer een paar bij. Huismuis is namelijk erg goed in het voortplanten.

In mijn tuin wonen wel een paar huismuizen. Hier moeten ze het opnemen tegen natuurlijke vijanden als een passerende jonge sperwer. Ook de vele buurtkatten liggen om de beurt op de loer. Nachtdieren die op muizenjacht gaan hebben het gemakkelijk want muizenurine geeft ultraviolet licht af. Dat verraadt hun verblijfplaats.

De tuinschuurmuizen overwinteren in het schuurtje van mijn voortuin. In een van de kasten van mijn tuinschuur bewaar ik het vogelvoer. Het maakt de muizen niet uit of het voer bestemd is voor voedersilo’s of voerplanken. Ze doen zich dagelijks te goed aan alle gemorste granen en komen zo volgevreten de winter door.

Nu scharrelen ze nog hun eigen kostje bij elkaar. Hiervoor beschikken ze over twee composthopen en een afgebakend tuinreservaat vol klein gespuis. Mijn tuin is een mooie thuisbasis voor een familie die maximaal zo’n 400 vierkante meter bezet dat met urine wordt afgebakend. Ze wonen in een rond hol in de grond, dat verbonden is met een nestkamer.  Die laatste hebben ze hard nodig want in voortplanten zijn het ware topatleten. Een vrouwtje werpt 5 tot 10 keer per jaar een nest en de jongen zijn na twee maanden al geslachtsrijp. Daar staat tegenover dat ze maar een kort leven hebben. Hun tweede verjaardag zullen ze zelden vieren.

Over de tuinschuurmuizen maak ik mij geen zorgen. Maar nu het eerder donker wordt word ik meer en meer somber. Dus wat kan ik doen aan de sombere muizenissen tussen mijn oren ???

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Natuur en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

19 reacties op Kleine en grote muizenissen

 1. Bertie zegt:

  Tja, wat te doen? Mijn gedachten over muizen is altijd dubbel: ik wilde ze niet in huis maar vond het enig om ze in de tuin te zien rondscharrelen, meestal op late zomeravonden.
  Intussen zijn er drie buurkatten die ook bij mij welkom zijn; dit werkt preventief dus is er geen muis meer te zien. Stiekem vind ik het jammer.

  Geliked door 1 persoon

 2. terrebel zegt:

  Neem een kat! Of hang een bordje op:”‘Verboden voor muizen’.

  Geliked door 1 persoon

 3. Corja zegt:

  Terrebel heeft een goede oplossing. Maar ik vrees dat die muizenissen al aardig gesetteld zijn. En lezen is er natuurlijk niet bij. Er zijn speciale lampen voor/tegen, maar dat weet je vast wel. 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. constantinoc zegt:

  Heel mooi verhaal, Rob. Ik voel met je mee. Dat tweede voorstel van Terrebel lijkt me heel goed. Jij kunt dan denken: ik heb ze toch gewaarschuwd. En zij kunnen op eigen risico gewoon hun gang blijven gaan/graven.

  Geliked door 1 persoon

 5. Frank103 zegt:

  Wij hebben 2 katten die dol zijn op rauwe muis, we hebben geen huismuizen en de tuinmuizen zijn in de wijde omgeving hun leven niet zeker. In de avonduren komen onze wilde jagers binnen op schoot uitrusten van de jacht. Dat helpt ook tegen de sombere muizenissen tussen de oren!

  Geliked door 1 persoon

 6. omimieke zegt:

  Wat de springlevende muizen betreft kan ik niet veel raad geven, heb er gelukkig geen last van.
  Maar die muizenissen, die hebben we allemaal vrees ik. Maar die geef ik elke dag een kwartiertje om in mijn hoofd rond te spoken, dan mogen ze hun gang gaan, zo luid ze kunnen maar nadien dan sluit ik ze weer op voor een ganse dag. Helpt, eerlijk waar.

  Geliked door 1 persoon

 7. fietszwerver zegt:

  ook hier nog geen muis in huis aan getroffen , veldmuizen wilden nog wel eens van uit de heide naar de huizen gaan , denk dat het weer er nog niet naar is
  en natuurlijk is het afgeschermd door vele katten
  geniet de dag

  Geliked door 1 persoon

 8. benjamín zegt:

  Ik beschouw ze niet als ongedierte ─ dat doe ik met geen enkel levend wezen ─ maar toch ben ik ze liever kwijt dan rijk.

  Geliked door 2 people

 9. Ik haat muizen zowel in huis als in de tuin. Erger nog vind het vreselijk als mijn kat met een levende muis binnenkomt en er dan een uur mee speelt tot het beestje dood is, maar dat doet ze wel in mijn keuken en eetplaats en ik sta bovenaan de trap te kijken waar ze dat grut overal laat rondlopen. Als het beestje zijn levenslicht uit is, hoor ik het geraamte kraken en verorbert ze er de helft van, de andere helft is voor mij, die mag ik opkuisen. Grrrrrr.
  Muizenissen, dat is nog erger. Als die komen raken ze er soms niet meer uit, uit dat hoofd en dat vind ik vreselijk. De dagen die minder lang worden, ze staan voor de deur. Gelukkig hebben we nog zonnige dagen, die verjagen de grijze gedachten nog even, voor even … Maar de treurnis van de feestdagen verhelpt het niet, integendeel. Ik kijk moedig uit naar de lente 🙂 Probeer toch.

  Geliked door 1 persoon

 10. sjoerd zegt:

  Tsja, met drie katten hier blijven de muizen wijselijk weg en gaan naar de buren. Zo slim zijn ze wel, want die hebben geen katten. Die muizenissen in het hoofd is andere koek, daar zoek ik ook nog een goed recept voor.

  Geliked door 1 persoon

 11. cat zegt:

  Depending on the winter, we, too, had trouble with mice in the house, especially the old house … so I invested in a device that you keep plugged into an electrical outlet and that … supposedly … gives up high frequencies of sound, which drive mice away… if you ever see something like that offered in stores or on line … don’t buy it, because it does not work … here are 3 suggestions, that do work … 1. set traps that kill. 2. have a cat in the house. 3. set humane traps, and release the lil critters … good luck, Rob. Love, cat. PS: I’m off to Cuba shortly … won’t forget the shirt 🙂

  Geliked door 2 people

 12. Rob Alberts zegt:

  Wish you à good trip!
  And lots of fun.
  Enjoy THE warmth.
  Love,
  Rob

  Like

 13. kakel zegt:

  Zorg ervoor dat je muizenissen zich niet voortplanten 😉
  Eigenlijk vind ik muizen heel mooi om te zien. Behalve in mijn voorraadkast.
  In een hondenkennel waar ik heb gewerkt, moest ik muizenvallen plaatsen. Geen lekker klusje…

  Geliked door 1 persoon

 14. Aad Verbaast zegt:

  Mooie beestjes op zich. Maar eenmaal binnen lopen ze bij mij toch in de (muizenvriendelijke) val!

  Geliked door 1 persoon

 15. staartje zegt:

  mijn katten hielden de muizen weg en nu ik die niet meer heb, zijn de muizen gelukkig ook weg. Mochten ze terugkomen, dan is er nog de muisvriendelijke muizenval. tegen de muizenissen in je hoofd: wandelen, museumbezoek, de genoemde lamp en jezelf verwennen met een reisje naar de zon. Sterkte Rob

  Geliked door 1 persoon

 16. bentenge zegt:

  Tegen de muizenissen tussen de oren helpt alleen “warmte” en “licht” in de brede zin. Ik wens je van beide heel veel toe.

  Geliked door 1 persoon

 17. realjager zegt:

  We hebben hier niet zoveel last van muizen gelukkig. Wel gehad toen we nog kippen in de achtertuin hadden maar die zijn nu weg evenals de muizen. Dat zal ook wel door de vele buurtkatten hier komen!

  Geliked door 1 persoon

 18. Leuk stuk Mus Musculus.
  En wat de muizenissen in november betreft, misschien is biedt het gedicht ‘November’ van J.C. Bloem wel vertroosting, juist door zijn droefgeestigheid.
  Vorig jaar schreef ik over dit prachtige gedicht: http://hansvandergaarden.blogspot.nl/2013/11/driewerf-droef-te-moede.html

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.