Ronald Blonk, een bevriende meubelmaker – www.ronald-blonk.nl – , vroeg mij om het recept voor Tempura. In reacties op andere blogs heb ik het recept al eerder gegeven, maar nu staat het in mijn eigen rubriek eten en drinken.
De Portugese schepen zeilden als eerste naar Japan. Tempura schijnt oorspronkelijk een Japanse verbastering te zijn van de Portugese tijdsaanduiding voor een kwartiertje. Zo snel is dit gerecht te maken. Natuurlijk hebben de Japanners het geheel iets verfijnd. Het principe is stukjes groenten, vlees of vis m.b.v. een dun beslaglaagje licht frituren. Door het dichte beslaglaagje kookt het binnenste gaar in haar eigen vocht en gaat er geen smaak verloren. Sausjes kunnen gebruikt worden om in te dippen. Maar de oorspronkelijke pure smaak is een sensatie op zich.
Uit mijn macro-idiotische tijdperk is dit een van de vele plezierige en smakelijke herinneringen.
En heel lekker en gemakkelijk met echte eetstokjes te eten ….
Spruitjes worden er voor iedereen opeens smakelijk door! Roosjes bloemkool, broccoli, stukjes aubergine, zucchini, mini mais, wortel of kleine champignons, probeer van alles uit en geniet van de ontdekkingstocht van pure smaken. Voor vegetariërs zijn er zo ongekende mogelijkheden.
Benodigdheden:
3 eieren
50 gram maïzena
1,5 theelepel zout
1,5 theelepel peper
225 gram patentbloem
280 ml bier
Bereidingswijze:
Klop eidooiers en bier tot een licht citroenkleurig mengsel,
Zeef bloem, maïzena, zout en peper.
Klop het bloemmengsel en het eidooiermengsel door elkaar totdat alle klontjes weg zijn.
Klop het eiwit tot een stevig schuim.
Schep dit voorzichtig door elkaar.
Gebruik het beslag direct.
Verhit goed olie tot 170 graden.
Frituur de Tempura tot een lichtgoudbruin korstje.
Warm nuttigen is het lekkerst.
Dippen in Tamari, Japanse sojasaus of bestrooien met Gomasio kan.
Vers beslag en seizoen groenten geven het smakelijkste resultaat.
Tongstrelend …..
mogge Rob
dus nog vakantie , en als je er dan met het weer van de afgelopen dagen niet echt uit moet , valt het weer best mee 🙂 , maar op schiphol was het niet fijn pppfffttt
als ik dit verhaaltje lees , klinkt het lekker om te eten
geniet de dag
LikeLike
Dit klinkt smakelijk genoeg om het eens een keer te proberen.
groet
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben niet zo van buitenlands eten, ik beperk me tot oudhollandse pasta en rijstgerechten.
LikeLike
Ik ben niet dol op Japans eten, maar de gefrituurde groente gaat er altijd wel in. Leuk om eens te proberen!
LikeGeliked door 1 persoon
Lekker Rob
Harry Kato
LikeGeliked door 1 persoon
Vurrukkuluk
Obri Gado
LikeGeliked door 1 persoon
Ha met de kleinkinderen hier aan tafel bewaar ik deze nog even voor over een tijdje haha
Al zitten er tussen die echt alles eten van slakken tot haring en eentje die in april nog 2 moet worden doet zijn mond voor alles open en kijkt vreemd als hij de smaak nog niet kent maar eet het wel op 😉
Wens jou ook een gezellige jaarwisseling.
LikeGeliked door 1 persoon
Het hoort er idd lekker uit 🙂
ééntje om eens uit te proberen!
Dank je wel voor je bezoek aan mijn blog,
Nog een prettige jaarwisseling
LikeGeliked door 1 persoon
Wat grappig jouw onderwerp.
De wet van synchroniteit 🙂
Die frituurtjes lijken me heerlijk!
LikeGeliked door 1 persoon
Moet ik onthouden… Ga het zeker eens proberen.
LikeGeliked door 1 persoon
Even proberen, Rob, op een andere manier…
Alvast, Lie(f)s.
LikeGeliked door 1 persoon
Nieuwe poging, Rob, zonder http…
Lie(f)s.
LikeGeliked door 1 persoon
Mmm…, ‘k wil bijschuiven, Rob, voor om ’t even welke groente… !
Lie(f)s.
LikeGeliked door 1 persoon
Eens kijken of mijn vrouw dit kan en wil klaarmaken.
Ik kan alleen maar eieren tot explosie brengen.
LikeGeliked door 1 persoon
Lekker! Maar … Macro-idiotisch 🙂 Die uitdrukking pik ik van je!
LikeGeliked door 1 persoon
Wat een leuk recept Rob! Wieweet krijg ik de dametjes ermee tot het ‘nuttigen van grotere hoeveelheden groente’ (en met stokjes eten doen ze al met plezier, dus wieweet :-))
LikeGeliked door 1 persoon
Tja, ik ben geen kok, ben al blij met elk zelf gekookt ei, dus al die gerechten gaan aan mij voorbij….:)
LikeGeliked door 1 persoon
Lijkt me lekker, misschien maak ik het om te vergelijken met tjap tjoy. Ik ben meestal in voor iets anders dan anders..
LikeGeliked door 1 persoon
Dit is misschien nog lekkerderderrr
dan de oliebollen uit het Haagsche Kookboek uit 1932
van mijn Oma.
Heerlijk! ….en ja….waar vind je ze nog ….bevriende meubelmakers?
Geweldig om die nog eens te verwennen.
gr frap.
LikeGeliked door 1 persoon
Dit klinkt niet alleen lekker, ik krijg er spontaan trek in.
Ga dit gerecht opslaan voor later 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ik denk dat ik met het bier begin.
Gloeiende, gloeiende!
LikeGeliked door 2 people
je doet me watertanden ..
LikeGeliked door 1 persoon
Tempura… je mag me er altijd wakker voor maken, vooral die met die grote garnalen. Zo lekker. Ik ga jouw recept echt proberen want zelf is het me – tot op heden – niet gelukt het te krijgen zoals ik wil.
Een fijne jaarwisseling en een mooi, goed en gezond 2015!
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
ja die lijn heeft ook al wat meer gekost dan de bedoeling was 🙂 en dan in ongebruik raken , zou me wat zijn
mzl
LikeLike
het proberen waard!!!!
LikeGeliked door 1 persoon
Tjonge Rob, dat is een heel bijzonder recept. Ik zal het goed bewaren want Maria is een kookwonder op pootjes die er zeker interesse in zal hebben.
Ondertussen wens ik jou een heel fijn 2015 met een goede gezondheid en veel blogplezier.
Groetjes
Willem
LikeGeliked door 1 persoon
Dit recept heb ik onmiddellijk afgedrukt, dat lijkt me heerlijk. Zal ik voor mijn dochter eens maken en voor mezelf en dan maar lekker smullen met stokjes zo eet je dubbel smakelijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is een snelle snack, en ook niet ongezond.
Wokken met een deeg laagje. Hans
LikeGeliked door 1 persoon
‘Macro-idiotisch’ : aardige woordspeling! Eentje om te onthouden en zelf nog eens te gebruiken in een stukje.
Fijne jaarwisseling en alvast een goed 2015!
LikeGeliked door 1 persoon
We gaan het een keertje proberen. (Altijd gedacht dat ’t een veel ingewikkelder recept was.) Beste wensen voor 2015, Rob!
LikeLike
Zo dus jij hebt het ook over de macro idiotische tijd. Het zijn mijn woorden ook, alhoewel ikzelf nooit va die orde ben geweest. Ik gebruikte de term voor anderen.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik ben niet zo’n viseter …
Maar ik kom je wel even een rustige en veilige jaarwisseling wensen, gevolgd door een goed en bovenal gezond 2015!
LikeGeliked door 1 persoon
Oeh, lekker. Ik vind groenten in Tempura met een lekkere dipsaus altijd heerlijk. Maar het leek me altijd veel werk, maar als ik dit zo lees dan valt dat wel mee. Het komende jaar maar eens proberen.
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk!
LikeLike