Overwinterende gasten

Eerder schreef ik al over tuintoerisme. Met een simpele handleiding bouwden we een wormenhotel. Nu wil ik het hebben over een bijenhotel. Kleine honingzoekers leggen graag hun eitjes in een bijenhotel. Het bouwen van zo’n hotel is een kleine moeite. Tussen en in allerlei organische materialen worden net zo makkelijk al bijeneitjes gelegd. Onderhoud is hier ook niet bij nodig. Een zonnig plekje is al goed.

Alleen levende bijen maken graag gebruik van een bijenhotel voor hun nakroost. Voor de juiste omgeving is alleen wat meer aandacht nodig! Bloeiende, nectar gevende bloemen zijn een must. Maar dat maakt het voor iedereen meteen plezierig. Wie wil er niet wonen in een kleurrijke en bloemrijke omgeving?

Als de solitaire bijen en hommels door de bloemen zijn gelokt zorgen zij met hun eitjes voor de volgende zomer weer voor nieuwe zoemende nectar zoekers.

http://www.bijenhotels.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, gezondheid, Natuur, persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

24 reacties op Overwinterende gasten

  1. Ik heb vorig jaar een neuskeutelhotel gebouwd in mijn achtertuin. Klinkt groter dan het is, zie het als een leeg bakje van mandarijnen waar ik een paar duizend onververdelingen heb gemaakt met elk hun matrasje waar de keutels kunnen slapen.
    En weet je? Geen enkele is er komen in overnachten de voorbije winter. Stank voor dank, heet ik zoiets.

    Geliked door 1 persoon

  2. perdebytjie zegt:

    Wat ’n uitstekende plan!

    Geliked door 1 persoon

  3. Jaixy zegt:

    Ja!! Erg leuk!! Ik heb er 1 hoor!!
    Op naar een mooie zomer met veel zonnige momenten.

    Geliked door 1 persoon

  4. fietszwerver zegt:

    ja dat is een goed plan , en als je aan de wandel bent wat weg van de gebaande paden op het wat ze noemen platte land zie er al wat , en ook belangrijk weer meer oog voor bloeiende bermen

    kranten groet

    Geliked door 1 persoon

  5. Het is erg belangrijk Rob, we moeten goed voor ze zorgen hoor, we kunnen niet zonder deze beestjes.

    Geliked door 1 persoon

  6. ollieherman zegt:

    We hadden een paar jaar een hommelnest in onze achtermuur. Heel gezellig zoemend, die hommels. Maar ineens waren ze weg, jammer genoeg. Voor een bijenhotel hebben we helaas geen plaats, maar voor bloemen wel en daar komen de buurtbijen dan weer op af 🙂

    Geliked door 1 persoon

  7. sjoerd zegt:

    Het bijenhotel in de tuin is een lustoord voor de vogels. Die slopen er alle stokjes uit en gaan ermee aan de haal

    Geliked door 1 persoon

  8. Rebbeltje zegt:

    We hebben veel hangen in de tuin maar een hotel hebben we nog niet maar vind ze wel altijd mooi als ik ze zie…dus je weet maar nooit 😉
    Groetjes

    Geliked door 1 persoon

  9. Hillechien zegt:

    Hier overwinteren ze gewoon in onze houtstapel

    Geliked door 1 persoon

  10. bloggersterk zegt:

    Weer een hotel in uw tuin….hep u daar een vergunning voor?

    Geliked door 1 persoon

  11. fietszwerver zegt:

    ha die Rob
    zaten wel leuke ideetjes bij ja 🙂

    avond groet

    Like

  12. Bertie zegt:

    Leuk idee, ik zal er misschien over nadenken.
    In een openbare tuin staan meerdere onderkomen voor insecten.Of er veel gebruik van wordt gemaakt weet ik niet.

    Geliked door 1 persoon

  13. Bertie zegt:

    ps
    Er is, naar ik las, een tekort aan bijen volgens de imkers. Misschien moeten we extra luxe hotels bouwen 🙂

    Geliked door 1 persoon

  14. hanscke zegt:

    Het is zeker vijftien jaar geleden dat ik voor het eerst iets hoorde over bijen – en insektenhotels. Nu hoor ik het rond om mij heen en dan vraag ik mij af, hoe komt het dat ik er voor die vijftien jaar geleden nog nooit van gehoord had?

    Geliked door 1 persoon

  15. Suskeblogt zegt:

    Sinds jaar en dag woont er een zwerfkat in onze tuin die denkt dat ons huis en tuin een hotel is. Voor zover ik weet heeft hij nog geen honing geproduceerd.

    Geliked door 1 persoon

  16. Wij hebben al een paar jaar een bijenhotelletje, en daar wordt eigenlijk elk jaar wel gebruik van gemaakt, zij het spaarzaam.

    Geliked door 1 persoon

  17. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    ja het is echt minder mooi weer 🙂
    en als ze gebracht worden , breng ik die stuk of 60 wel ff weg hoor , kan wel tegen een beetje regen 🙂
    en dan is het terug binnen lekker droog en warm

    afwachtende groet

    Like

  18. Voelsprieten zegt:

    Mijn favobeestje. Hier in de natuurtuin is alles aanwezig voor ze. En dan krijg je nieuwe buren die hun land bespuiten met Monsanto. Alles gifgeel.Heb er al veel over geschreven op FB. Heb niet echt goed opgelet hoe het met de bijenstand was…..Misschien een scherm opgetrokken….je kunt op FB veel info ontvangen. Het gaat niet goed met ze. Domme, domme mensen….bijen zijn zoveel intelligenter….We blijven echter hopen…..

    Like

  19. meninggever zegt:

    Ik heb er helemaal niets mee. Ben als de dood voor die stekers en kan het verschil tussen wespen en bijen nauwelijks herkennen. De een steekt als hij belaagd wordt, de ander ook, maar kan soms gewoon agressief zijn als hij iets lekkers ruikt… Moet ik die dan ook al onderdak bieden…:) Gelukkig is hier vlakbij, aan de Amstel een landgoed waar enorme insektenhotels te vinden zijn en waar je dan kunt kijken hoe het er in die flatgebouwen voor die gestreepte diertjes aan toe gaat….ook leuk!

    Geliked door 1 persoon

  20. prachtig, zo’n hotelleke!
    zo kan het verhaal van de bijtjes en de bloemekes nog eeuwen mee .. 😉

    Geliked door 1 persoon

  21. Ik vind al die kleinschalige initiatieven om de bijen te helpen fantastisch. We kunnen het hebben over ‘de schuldigen’ en daar uren over praten en we kunnen in plaats daarvan ook wat doen. Bijenhotels bijvoorbeeld of in plaats van een betegelde tuin bloemen voor de bijen zaaien. Mooi, leuk om te doen en vooral erg nuttig.

    Geliked door 1 persoon

  22. gewoonanneke zegt:

    Vorig jaar heb ik ook twee bijenhotels opgehangen in de tuin. Of het echt werkt weet ik nog niet, zie er nog niet veel beweging in. Ga dit jaar wel meer planten voor vlinders en vogels aanpoten.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.