Natuur en meer regen ……

Regen, regen en nog meer regen valt er uit de lucht. De druiven in mijn tuin zwellen er in het najaar tot herkenbare vruchten. De slakken op mijn tuinpad kruipen steeds sneller voort op mijn tuinpad. Zodat mijn tuinegel in de zomer gewoon twee keer daags een rondje maakt door mijn voor- en achtertuin.

Steeds meer mensen wonen in Amsterdam-ZuidOost in een rijtjeshuis. Voor- en achtertuin en de auto tegen de voordeur aan geparkeerd. Sommige spreken nog over een parkachtige woonomgeving met vrije weidse uitzichten van meer dan 200 meter park aan de voorkant en de achterkant.

Jaren terug vond ik in mijn brievenbus een briefje over rioolreiniging en kans op opkomend rioolwater in huis. De sloop van de verfoeide Bijlmerflats heeft een waterprobleem veroorzaakt. De vergaande verstening heeft de natuurlijke opslag van regenwater in de woonwijken verstoord. Elke polder ver beneden de zeespiegel wordt drooggehouden door een poldergemaal. Maar voor een piekbelasting van hevige regenbuien is een grote pompcapaciteit nodig. Als deze plotselinge regenval tijdelijk in de bodem en overloopvijvers kan worden opgevangen heeft het waterschap minder pompcapaciteit nodig.

De vele kleine vinex-achtige woonbuurtjes uit de vernieuwingsgebieden van Amsterdam-ZuidOost zorgen voor een versteende woestenij. De meeste bewoners kiezen voor terras, partytent en bbq. Geen parkachtige woonomgevingen meer en geen rustige watervlaktes meer voor tijdelijke opvang van Nederlandse regenbuien. Straten staan dan ook bij regenbuien dagenlang onder water.

Met het gerenoveerde park de Bijlmerweide moet dit anders worden. Na een kaalslag van teveel bomen, de aanleg van ronde bruggetjes, twee stenen kades en een paar paddenpoelen moet dit parkje de wateroverlast gaan keren.

Wateroverlast komt steeds meer naar voren.  Nu noem ik het geen winter, maar een verlengt najaar. Mijn humeur wordt er niet beter van. Veel straten staan te lang blank. De bomen in de parken staan niet meer in het gras. Het zijn geen plassen meer in de Bijlmermeer, maar het lijkt op veel plaatsen wel weer een meer.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Natuur en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Natuur en meer regen ……

 1. Hier idem dito. Tien jaar geleden werd een wijk achter de onze aangelegd, waarbij de straat ongeveer een meter hoger ligt dan de onze. Resultaat: alle water, inclusief riooltoestanden, vloeit naar onze wijk, met alle gevolgen vandien. Ons regenwater kunnen we enkel voor sanitair gebruiken. Jammer!

  Geliked door 1 persoon

 2. bentenge zegt:

  Gisteren wandelde ik door mijn moerastuin en maakte me de bedenking dat er toch wel best veel water is heden ten dage. Zoals Thomas schrijft lijkt de truuk tegenwoordig om “op te hogen” zodat het probleem bij een ander terecht komt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Binnen niet al te lange tijd komen er paalwoningen en eengezinsarken. Mark my words 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. Jaixy zegt:

  Blij dat ik in een dorpje woon waar minder bebouwd wordt en de weilanden en groengebieden blijven bestaan…..

  Geliked door 1 persoon

 5. Zonde! (en je beschrijft het ook in zo’n ‘opgebouwde triestheid’…)

  Geliked door 1 persoon

 6. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  jij noemt het park en de tuintjes
  maar dit is een veel groter probleem
  ik heb het gezien als ik langs de Rijn fietste en in huizen de hoogste waterstand door overstroming zag , alle regen die hoger viel en die altijd deels in de aarde verdween , kan dat niet meer omdat alle weggetjes en paadjes en andere waterloopjes waren bestraat en vaak erger nog waren geasfalteerd

  en dit fenomeen zie je nu ook terug hier in kleiner formaat rond om ons :0

  bezorgde groet

  Geliked door 1 persoon

 7. fietszwerver zegt:

  zag je vrolijke groet
  ja ook ik kijk uit naar het voorjaar 🙂
  geef het tijd en het zal er zijn 🙂

  uitkijkende groet 🙂

  Like

 8. Het is echt opvallend, dat de plantsoenen al dat water ook niet meer aan kunnen, overal liggen enorme plassen. Het zal wel even duren voor al dat water is verdwenen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Bert zegt:

  Goedemorgen allen, van stijgend water heb ik allerminst last. Vanaf 6 hoog kijk ik naar de plassen en zie de brave burgers telkens springen om geen natte voeten te krijgen. Die enkele keer dat een chauffeur er wel in trapt doet me glimlachen. Uit een dure auto stappen met alle extra’s en dan toch natte voeten. Dat is de wanhoop ren top! Gelukkig is de showroom ook beneden, naast het parkeerterrein, misschien een model met ruimte voor reserve schoenen?
  Zonnige en droge groeten, Bert

  Geliked door 1 persoon

 10. burroholanda zegt:

  Wij wonen 4 meter beneden de zeespiegel. De dijken zijn in orde en de pompen voldoende. Zelfs als de regen overvloedig is, zie ik geen overstromingen. Het kan dus wel. Maar per jaar betalen we hier 160 euro meer aan het waterschap dan elders.

  Geliked door 1 persoon

 11. perdebytjie zegt:

  Julle veg teen water,ons veg vir water😜😬

  Geliked door 2 people

  • fialas zegt:

   mooie uitspraak, hier in Maastricht woont een aardige muzikale Touareg uit Niger, die
   van alles ensceneert om geld te verwerven voor diepere put met toegangspaden in zijn uitgedroogde geboortestreek. Leuk voor verjaardagen: collectebus plaatsen ipv kadootjes krijgen. Een drukke verjaardag ;levert al gauw een meter boordiepte op.

   Geliked door 2 people

   • perdebytjie zegt:

    Dis ’n baie goeie idee!Ons wat in droë lande grootword en altyd die wolke dophou vir reën,kan nooit verstaan hoekom mense kla as dit nat is nie.Vice versa,kan julle seker ook nie verstaan hoekom ons bly is as dit reën nie.

    Geliked door 1 persoon

 12. Lewies Mymer zegt:

  wateroverlast by julle, waterdors hier!

  Geliked door 2 people

 13. Patty zegt:

  We zitten al in het voorjaar 😉

  Geliked door 1 persoon

 14. fialas zegt:

  Mijn vader fietste vanaf de Berlagebrug naar Duivedrecht, en zo door de Bijlmer, die toen nog een prachtige polder was naar Ouderkerk. Slootjes, wilgen, boerderijen, koeien, poeltjes. Ik zat achterop en kon niet weten dat het voorgoed voorbij zou gaan.

  Geliked door 1 persoon

 15. joke_dev zegt:

  Groot gelijk heb je en mooi omschreven

  Geliked door 1 persoon

 16. bloggersterk zegt:

  Zuidoost is natuurlijk altijd al een nat gebied geweest. En met de huidige misschien wel extreem natte seizoenen ben je zo weer terug bij af. Ik zie het hier in de Flevopolder ook, maar in de natuur. De straten en de huizen blijven mooi droog. Daar is bij de aanleg waarschijnlijk al meer rekening mee gehouden door toereikende afvoer aan te leggen.

  Geliked door 1 persoon

 17. Apie zegt:

  Ha! Ik las eerst: “De duiven in mijn tuin zwellen ..” Ik zag het voor me. Maar in feite worden ze dus juist kleiner in de regen.

  Geliked door 1 persoon

 18. sjoerd zegt:

  Aan de andere kant vallen er ook grote hoeveelheden uit de laatste week… We hebben hier normaliter geen afwateringsprobleem. Maar als ik nog een vijver had gehad zwommen de vissen in het gras…

  Geliked door 1 persoon

 19. realjager zegt:

  Regen vindt ik wel meevallen. natte sneeuw is veel erger… Het valt hier ook wel mee met de regen overigens….

  Geliked door 1 persoon

 20. Kakel zegt:

  Hier is het ook een en al plasdras. Hele weilanden staan onder water. Af en toe vertikt de riolering het en staan de straten blank. Ik ben dat natte zo zat!

  Geliked door 1 persoon

 21. kleinborkel zegt:

  Mooi melancholisch beschreven, en heel interessant dit. Het schijnt dat het een extreem nat voorjaar is, omdat ook El Niño een duit in het zakje doet: http://www.cobouw.nl/artikel/1619686-flink-meer-grondwateroverlast

  Geliked door 1 persoon

 22. gewoonanneke zegt:

  Het klopt helemaal wat je zegt. Zeker de jongeren tegenwoordig kiezen voor bestratingen en weinig tuin waar het water in kan. Ik werd de regen ook meer dan zat moet ik zeggen. Afgelopen week wat in de tuin gewerkt die ook nog kleddernat is op bepaalde delen. Niet echt prettig nog om in te werken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.