Wereldwaterdag

Soms verbaas ik mij over leerlingen die vragen of het water uit de kraan drinkbaar. Tegelijkertijd word ik mij dan bewust van ons schone, heldere drinkwater. Een vriendin vertelde mij ooit dat je de gezondheid in een land kunt meten aan de tappunten van schoon water per inwoner. In Nederland is het vanzelf sprekend dat wij overal drinkbaar kraanwater hebben. De horeca kan hier nog iets van leren. Te dure flessen drinkwater zijn in Nederland overbodig.

Ook al maken we steeds meer ruimte voor instromend zeewater bestaat Nederland vooral uit veel zoet oppervlakte water. Gelukkig zijn wij ook hard op weg om dit zoete oppervlakte water weer schoon te maken. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen zorgen hierin jammer genoeg nog steeds voor problemen. Maar we zijn op de goede weg.

Waterschappen houden zich van oudsher bezig met dijkbescherming tegen overstromingen. Gelukkig zorgen zij ook voor schoner oppervlakte water. Klimaatveranderingen waarschuwen ons voor een stijgende zeespiegel. Het veranderende klimaat kan ook zorgen voor meer neerslag. Wat dat betekent voor onze rivierdijken wordt ook steeds meer bekend. Wij wonen en werken vooral beneden het NAP. Maar de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de waterschappen maakt dat dit nu nog veilig is.

De rijkdom van Nederland maakt dat wij kunnen genieten van ons waterrijke land. Maar over de grenzen kijkend naar andere werelddelen laat zien dat dit elders niet vanzelfsprekend is. Vandaag is zo’n dag om daarbij stil te staan.

22 maart 2016: Wereldwaterdag

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Geen categorie, gezondheid, Natuur, persoonlijk, Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

25 reacties op Wereldwaterdag

 1. Rebbeltje zegt:

  Mijn favoriete drankje 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. fietszwerver zegt:

  ja ik drink het ook veel en gewoon uit de kraan , en woon hier omgeven door waterwin gebieden , en ben blij dat we echt veel doen om het schoon t houden

  Geliked door 1 persoon

 3. nee, water is niet zo van zelfsprekend!
  proper water al helemaal niet. 😦

  Geliked door 1 persoon

 4. Wolf zegt:

  Ja, wij hebben ongelooflijk veel geluk met hoe wij hier leven. Alles lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het is goed om daar eens, maar liever zelfs elke dag bij stil te staan.

  Geliked door 1 persoon

 5. sjoerd zegt:

  Ik denk in het algemeen dat we het (te) goed hebben in vergelijking met de rest van de wereld…

  Geliked door 1 persoon

 6. Elizenn zegt:

  Zag laatst een filmpje waarin een Afrikaans jongetje voor ’t eerst schoon water dronk en (begrijpelijk) heel emotioneel reageerde. Ik werd vooral emotioneel (kwaad) om het bijschrift: “Kijk naar z’n reactie! Hoe mooi!”

  niks moois an, t geeft alleen aan hoe diep we zijn ‘gezonken’

  Geliked door 2 people

 7. Wat dat aangaat, zijn wij hier bevoorrecht hoor.

  Geliked door 1 persoon

 8. Bertie zegt:

  We zijn zonder meer verwend op dit punt: veilig, lekker en heel veel tappunten.

  Geliked door 1 persoon

 9. fialas zegt:

  “Allah must love your country very much”, , hoorde ik lang geleden uit de mond van een Saudische zakenman in witte jurk met zo’n theedoek op zijn hoofd. Hij was een week in Nederland en die hele week goot het van de regen. Hij genoot.

  Geliked door 2 people

 10. perdebytjie zegt:

  Ek woon in ’n waterskaarsland.Hier is verskeie dorpe wat hierdie somer aan en af geen water gehad het nie.Dan moet inwoners toustaan om by ’n waterkar te tap.Alles as gevolg van swak munisipale bestuur en ook weens ’n erge droogte!Julle is baie bevoorreg.

  Geliked door 1 persoon

 11. aargh zegt:

  Daar drink ik even een glaasje op, dit blog maakt dorstig! 🙂

  Geliked door 1 persoon

 12. Ferrara zegt:

  Schoon water, wij vinden het misschien wel te gewoon.
  En een dure fles bij het etentje buiten de deur? Geen sprake van. Gelukkig merk je daar enige kentering in.

  Geliked door 1 persoon

 13. Mooi logje!
  Het is hier allemaal maar normaal hè… Er zijn gelukkig restaurants die voor 1 euro bijvoorbeeld een literkan kraanwater neerzetten. Nog duur, maar beter als zo’n dure bronwaterfles..

  Geliked door 1 persoon

 14. Jaixy zegt:

  Klopt…
  Drinkwater is hier een vanzelfsprekendheid die wij echt meer als pure rijkdom moeten gaan zien…

  Geliked door 1 persoon

 15. Het is nog niet zo lang geleden dat je in de vakantie in Frankrijk op moest passen met het drinken van kraan water. Gelukkig hebben we daar in ons land nog steeds geen problemen mee, ook in dat opzicht zijn we nog steeds een klein, maar rijk landje.

  Geliked door 1 persoon

 16. fietszwerver zegt:

  ik ook hoor Rob
  al kleur ik altijd zo komisch , heet wielrenners bruin 🙂

  Like

 17. bloggersterk zegt:

  In Toscane afgelopen zomer geen water uit de kraan kunnen drinken. Lang geleden dat ik zoiets heb meegemaakt. Wel een heel gezellig punt in het dorpje was…..de watertapmachine. Voor een paar eurocenten kon je daar je drinkwater tappen…als je de flessen niet uit het supermarktje wilde halen.

  Geliked door 1 persoon

 18. Suskeblogt zegt:

  Water is hier iets vanzelfsprekends; Dat is inderdaad niet overal zo.

  Geliked door 1 persoon

 19. In Thailand moesten we het alvast niet uit de kraan drinken. Echt een luxe dat het hier wel kan, meer nog, dat zelfs het toilet ermee wordt gespoeld…

  Geliked door 1 persoon

 20. meninggever zegt:

  Water uit de kraan is in veel Noord-Europese landen goed geregeld. Het zuiden van Europa kan er veel van leren. In elk ander land dronk ik uit flesjes. Maar goed ook, want je kunt er aardig ziek worden van wat men daar als goed water omschrijft. Water is bij ons voldoende voorradig. En onze waterindustrie is van een voldoende hoog niveau. Ook de reiniging van afvalwater is top-of-the-bill. Maar het kost dan ook wat. De rekeningen voor al die waterige activiteiten zijn elk jaar weer hoger. Of het water nu hoger komt te staan door het een of het ander, het zorgt dat wij hier geen droogte kennen. Dat is in andere landen wel anders. Zouden we dat spul niet kunnen exporteren als we toch te veel hebben>??

  Geliked door 1 persoon

 21. gewoonanneke zegt:

  Mooi blog. Ja inderdaad het is een luxe dat je gewoon water uit de kraan kan drinken wat voor ons zo gewoon is. Ik zie wel dat hier in de Krimpenerwaard zowel bij de IJssel als de Lek de dijken op hoogte worden gebracht. Omvangrijke projecten zijn het. En gezien het aantal futen bijvoorbeeld in de polder is te merken dat het water een goede kwaliteit heeft gekregen. Ook de rivieren zijn schoner dan jaren geleden. Gelukkig wordt er veel aan gewerkt om dat te bereiken.

  Geliked door 1 persoon

 22. Atthesea zegt:

  Inderdaad niet vanzelfsprekend voor veel andere landen. Bronwater in flessen, de grootste flauwekul voor ons in onze contreien. Wij hebben zo’n beetje het zuiverste water hier wereldwijd. Ik vraag altijd specifiek om kraanwater in restaurants, als ze daar moeilijk over doen komt er een discussie (naar type ben ik 😉 Er bestaan zelfs apps om door te geven dat een restaurant niet deugt als ze weigeren kraanwater te schenken (blacklist!). Of deze app https://www.krnwtr.nl/krnwtr-app-op-wereld-waterdag-beschikbaar-voor-iphone-en-android/

  Lang leve ons water!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.