Sluipvlees ?

Vegetariër, veganist, pescetariër, klimatariër. Allemaal namen om aan te geven dat je minder of zelfs helemaal geen dierlijke producten eet. Voor het milieu, dierenwelzijn, je gezondheid of omdat je gevarieerd eet. Stuk voor stuk goede redenen om een dag of meer geen vlees of vis te eten. Toch zit de consumptie van dierlijke producten flink ingebed in onze eetcultuur, en vinden sommige mensen het moeilijk of niet fijn om vlees helemaal te laten staan. Om die reden kwamen we enkele jaren geleden met de term flexitariër. Maar wat is nou eigenlijk een flexitariër? Wat past er wel en niet in een dagje zonder vlees? En waarom is het belangrijk om je hier bewust van te zijn?

 

Sluipvlees

Heb je gisteren vlees gegeten? En tijdens de lunch? Bij een dagje geen vlees denken veel mensen aan hun avondmaaltijd, maar niet zo snel aan het ontbijt, lunch of de borrel. Terwijl we op die momenten ook vaak vlees eten. Sluipvlees noemen wij dat: vlees waar we ons niet zo bewust van zijn dat we het eten. Denk aan een plakje ham of kipfilet op brood, of de bitterbal bij de borrel. Een derde van ons vlees eten we op andere momenten dan tijdens de avondmaaltijd. Het is dus van belang om ook daar bewust mee om te gaan. Probeer een keertje hummus op je brood, of eet een gezonde salade tijdens de lunch.

https://www.vegetariers.nl/

 

 

 

Advertisements

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, gezondheid, Natuur en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

21 reacties op Sluipvlees ?

  1. Bertie zegt:

    Tja, maar ik wil ook graag ontspannen eten.
    Bij elk sausje, slaatje en andere artikelen te moeten controleren of er geen dierlijke of schadelijke stoffen zijn gebruikt doet de trek vergaan.

    Liked by 2 people

  2. Sjoerd van bVision zegt:

    Ik eet gewoon waar ik zin in heb, veelal koolhydraatarm.

    Liked by 2 people

  3. fietszwerver zegt:

    mogge Rob
    wat Bertie hier boven zegt heeft wel wat
    maar ook wat daar boven in je blog staat , en zeker in de gegeven link
    sluipvlees , een mooie term en ik ben/was daar een groot gebruiker van , zo je weet ben ik begonnen met wat kilotjes te verliezen , en daaronder valt ook het zoveel mogelijk weg laten van deze stukjes sluipvlees dus

    HuisHaat groet

    Liked by 3 people

  4. Villasappho zegt:

    Hummus nou nee
    Eet al jaren geen vleeswaren meer bah.

    Liked by 4 people

  5. voulaah zegt:

    Have a very nice day dear
    Kisses

    Liked by 2 people

  6. egoecho zegt:

    Een interessant artikel over minder vlees eten en hoe het menu van de toekomst er uit zou kunnen zien:
    https://decorrespondent.nl/5411/zo-zou-de-wereld-eruitzien-als-iedereen-veganist-werd/76817028827-d7727a72

    Liked by 2 people

  7. meninggever zegt:

    Vegetarisch eten is (of lijkt) een prima plan. Zeker als je iets op hebt met het dierenleed. Maar ja, hele volksstammen zullen vlees blijven eten en over dat leed maken met name de Chinese vleeseters zich niet druk. Die eten alles wat poten heeft behalve hun tafels. Maar een groter probleem is dat de vegetarische leefstijl slechter blijkt voor het milieu dan die van de omnivoren. Met mate lijkt het devies. En dat is in een tijd van obesitas niet eens zo’n slechte gedachte. Vlees af en toe, groenten en granen voor het evenwicht, maar alles met mate. Niks mis mee…

    Liked by 1 persoon

  8. Ik eet helemaal geen vlees, dus ook geen beleg of kroketjes
    Eet wel vis, maar daar probeer ik ook minder van te eten…hou heel veel van garnalen, maar ook dat probeer ik te minderen…Ik doe mijn best…

    Liked by 2 people

  9. Rebbeltje zegt:

    Dat smeersel van die kikkererwtjes wil ik niet maar onze kleinzoon is er dol op…
    Dus als hij komt heb ik het in huis en mag hij de erwtjes op eten die er als versiering op liggen 😉 Groetjes

    Liked by 2 people

  10. Alleen magere vleeswaren.. en niet eens elke dag! Dus dat gaat wel goed!

    Liked by 2 people

  11. Voelsprieten zegt:

    Mooi woord: sluipvlees. Al zie ik het in een ander perspectief. Letterlijkbijvoorbeeld.
    Goed om het weer eens aan te kaarten…..

    Liked by 1 persoon

  12. Tussen de middag houd ik het bij een broodje kaas en bij de borrel beperk me tot een mengeling van kaas, nootjes en tomaatjes.

    Liked by 1 persoon

  13. gewoonanneke zegt:

    Touché ….. Ik noem mezelf ook flexitariër omdat ik bewust 2 of 3 dagen per week geen vlees bij de warme maaltijd eet. Maar dus wel een broodje ham bij de Hema …… wat een prachtig woord sluipvlees maar wel om over na te denken.

    Like

  14. small kucing zegt:

    Yes i eat meat over here.

    Like

  15. Hillechien zegt:

    Ben er echte vleeseetster dus mij krijg je niet om 😊

    Like

  16. Rob Alberts zegt:

    Geen haar op mijn kale hoofd die jou probeert te veranderen ….
    Vrolijke groet,

    Like

  17. Wij eten ongeveer 2 dagen per week geen vlees. Maar dat sluipvlees, daar had ik nog niet aan gedacht, want op die dagen gaat er wel gewoon rookvlees op mijn brood. Een eye-opener, dit stukje.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s