Mario Coccia en terrorisme

Mario Coccia toont in een wetenschappelijk artikel aan dat terrorisme ontstaat in landen met een sterke bevolkingsgroei, zoals in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Religie speelt daarbij een rol, maar is zeker niet de oorzaak van terrorisme.

Coccia legt het causale verband tussen overbevolking en terrorisme als volgt uit: in landen met een extreme bevolkingsgroei is er een overaanbod aan jonge mensen voor wie er geen middelen van bestaan zijn. In een situatie van armoede, gebrek aan democratie en politieke instabiliteit kunnen groeperingen ontstaan bij wie de frustratie leidt tot terrorisme: geweld tegen burgers vanuit een behoefte aan macht, het willen uitdragen van een boodschap en vooral provoceren.

Een aantal van die kansloze jongeren emigreert naar rijke landen waar ze in een enclave van lotgenoten terecht komen en waar de vreemde omgeving als vijandig wordt gezien. Vanuit zo’n enclave kunnen de terroristische activiteiten vervolgens worden voortgezet, bijvoorbeeld in de wijk Molenbeek in Brussel. Deze dreiging zal nog vele jaren blijven bestaan.

We kunnen concluderen dat een van de voornaamste oorzaken van terrorisme en de verdere ontwikkeling daarvan bestaat uit een sterke bevolkingstoename in het Midden-Oosten, gekoppeld aan armoede, politieke instabiliteit en groepsidentiteit,’ stelt de auteur van het artikel vast.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Mario Coccia en terrorisme

 1. Esther Cuyvers zegt:

  ergens moeten we toch iets geleerd hebben uit de oorlogen…
  de tijden zijn veranderd dat wel en ja de dreigingen zullen we hebben in ons leven…
  eigenlijk heb ik er weinig woorden voor, het verbaasd me niet en ook weer wel, want het zijn ‘alle soorten mensen’ die het kunnen ‘doen’ maar ook beslissen om het niet te doen…
  ken je https://www.canvas.be/vranckx
  daar leer ik veel van!

  Geliked door 3 people

 2. perdebytjie zegt:

  Dit klink vir my baie logies, Rob.
  Hier by ons het ons ’n baie soortgelyke probleem. Egter nie terrorisme nie, maar geweldige burgerlike onrus. Daar word gedurig paaie geblokkeer met brandende bande, motors en busse aan die brand gesteek, stadsraadslede se huise afgebrand, hospitale geplunder…alles omdat mense nie werk het nie en ontevrede is met hul lot.

  Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek zegt:

  Eens men de oorzaak weet, kan men er iets aan doen, maar zo simpel lijkt het me niet…
  Zonnige groet.

  Geliked door 2 people

 4. Leo zegt:

  Geloof is al door de eeuwen heen aanleiding geweest voor kruistochten en oorlogen, het zou best kunnen dat we daar terrorisme aan kunnen toevoegen.

  Geliked door 2 people

 5. Sjoerd zegt:

  Nu even aangeven hoe we dit moeten oplossen…

  Geliked door 1 persoon

 6. Complicerende factor is ook nog eens de klimaatverandering, vrees ik.

  Geliked door 1 persoon

 7. Bertie zegt:

  Die ‘enclaves’ vond men vroeger ook in Brazilië, Canadda, Amerika, Australie ev. en nog steeds in de westerse wereld. Immiganten die hun oue leventje niet kunnen loslaten en een eigen kliek vormen.
  Je had een Hollandse kring , Duitse, Zweedse enzovoorts.en nu een Marokkaanse, Turkse, Surinaamse, en.v. Pas wanneer de nazaten uitvliegen passen ze zich aan.

  Geliked door 1 persoon

 8. ollieherman zegt:

  Indien hier terrorisme in brede zin wordt bedoeld, dan zou het kunnen kloppen. De aanslagen in West-Europa zijn slechts een klein onderdeel van het totale terrorisme. In Europa zien we vooral veel “kanslozen” vanuit Afrika komen, zowel Noord- als West Afrika. Over het algemeen komen hier weinig terroristen uit voort.

  Geliked door 1 persoon

 9. joke_dev zegt:

  Vanwaar komt het? Zolang geloof zolang gruwel

  Geliked door 1 persoon

 10. Ferrara zegt:

  IRA, ETA, RAF, kwamen toch niet uit het Midden-Oosten, maar wisten ook ferm de wapens te hanteren om hun gelijk te halen.

  Geliked door 2 people

 11. Als dit klopt staat ons nog wat te wachten…

  Geliked door 1 persoon

 12. KnutzEls zegt:

  Zou graag een oplossing aandragen, maar ik weet het ook niet hoe…..

  Geliked door 1 persoon

 13. Suskeblogt zegt:

  In het middenoosten kent men geen democratie zoals wie die kennen. Er is veel onstabiliteit op gebied van regeren. Dat kan leiden tot terrorisme. Of er een oplossing voor bestaat weet ik niet.

  Geliked door 2 people

 14. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  alles al gezegd , als het mede komt door overbevolking , wegwijs maken met anticonceptie , en minder geloven als die dat niet toestaan
  en zoals onze grootouders en ouders deden het land opbouwen , wat nu trouwens weer wordt afgebroken 😦
  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 15. bentenge zegt:

  73.26% van de “wereldproblemen” zijn een gevolg van de te sterke bevollkingsgroei op sommige plaatsen.

  Geliked door 1 persoon

 16. Vooral een overschot aan jonge mannen geeft altijd grote problemen.

  Geliked door 1 persoon

 17. willy zegt:

  die man zal wel voor een groot deel gelijk hebben..

  in het Midden-Oosten en Noord-Afrika gebeuren de meeste aanslagen

  ook in Zuid-Amerika heb je heel wat terroristische bewegingen..

  maar er zijn ook wel anderen redenen, ik denk slechts aan de R.A.F. in Duitsland..

  groeten

  Geliked door 1 persoon

 18. Spontanity zegt:

  Valt volgens mij niet op te lossen.

  Geliked door 1 persoon

 19. meninggever zegt:

  Hoeveel terrorisme zagen we vanuit katholieke kring de afgelopen jaren? Of vanuit protestantisme? Hindoes? Nee, het is wel degelijk aan de islam op te hangen, waar werelddominantie een grote rol speelt en haatpredikers ons zien als te verdrijven of te vernietigen volkeren. Waar enige ontwikkeling bestaat en de wet hoger staat dan het geloof zie je de behoefte aan wrede aanslagen afnemen. Het idee te strijden voor een heilige zaak maakt dat bepaalde types tientallen mensen afslachten. Want laten we wel zijn, Soeniten maken zich schuldig aan terrorisme t.a.v. shiieten, of omgekeerd. Moslims die elkaar vermoorden, maar ook christenen (Egypte) of joden. Ik zou dat niet willen afdoen als iets wat te maken heeft met te weinig kansen op de arbeidsmarkt. Het is niet willen integreren in de omgeving waarheen je reist die zorgt voor deze ellende. En die eeuwige claim op het enige gelijk. Ik ben voor een totaal verbod van al die religies, of een massale overstap naar het nudisme. Dan pas wordt iedereen gelijk…..

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.