Wim Vreetkasteel

Naast mij woont Wim Vreetkasteel. Hij woont hier al weer een tijdje. Ik heb Wim leren kennen als een zachte vriendelijke man. Maar na verloop van tijd zijn van mijn kant kleine ergernissen groter geworden.
Bij de eerste bezoekjes aan Wim bewonderde ik in de zomer een prachtige haag van uitbundig zachtrose bloeiende rozen. Het viel mij eerst niet zo op. Maar gestaag verdwenen deze rozen. Na het verdwijnen van de rozen gebeurde er iets met de klimop in zijn voortuin.
Er ligt altijd een berg met tuinafval op onze stoep. Als ik naar het tuinafval wijs zegt Wim zegt dat hij een produktieve tijd in zijn tuin heeft door gebracht. De buurt mag al struikelend over het tuinafval zien dat Wim hard gewerkt heeft.
Het verdwijnen van de rozen heb ik nooit gekoppeld aan het tuinafval op de stoep. Maar nu weet ik beter.
Elke winter is de partner van Wim druk bezig met vogelvoer. Al heb ik Wim er nooit op kunnen betrappen dat hij hier enige aandacht voor had. Vreetkasteel is een verbastering van zijn Familienaam. Maar al etend komt zijn liefde voor dieren naar voren. Alles wat loopt, kruipt, vliegt of zwemt wordt door Wim smakelijk opgegeten. Maar of hij weet wat dierenliefde is?
Na het verdwijnen van de prachtige rozen en de klimop ging Wim verder. Plank voor plank, paal voor paal verdween uit mijn schutting. hoewel de schutting onze erfscheding was staat de schutting op mijn tuingrond. Geregeld heb ik in een buurtpraatje uitgelegd dat ik hier erg treurig van word.
Afgelopen jaar werden mijn kleine ergernissen steeds groter. In het voorjaar zijn er twee merelnesten met eieren vernietigd door Wim. Opmerkingen hierover door mij zijn steeds genegeerd. In de zomer ontdekte ik een bijenvolk in en onder mijn schutting. Wim is allergisch voor elke insect. Ik vertelde hem dan ook dat ik erg blij was met dit stukje natuur in mijn tuin. Maar ook legde ik hem uit dat verder slopen van mijn tuinschutting gevolgen voor zijn gezondheid kan geven. Een wolk woedende bijen kan vervelende gevolgen geven. Vreemd genoeg weer geen reactie van Wim. En ook zijn partner haalde zijn schouders op. De sloop van mjn schutting is gewoon door gegaan. Het bijenvolk is jammer genoeg verdwenen, gelukkig zonder gezondheidsproblemen van Wim.
In het najaar ontdekte ik een dode egel onder een gevallen schuttingplank. Door de sloopactiviteiten van Wim is er weer een dier gestorven. In zijn normale slaap of al in winterslaap het dier heeft er waarschijnlijk zelf niets van gemerkt.
Het restant van mijn klimop staat nu te bloeien. De meest kleurrijke vlinders eten de nectar en pollen van de klimop. Elke winter verbaas ik mij hierover. Maar ik vrees het ergste als Wim weer naar buiten komt met zijn snoeischaar …
Kerst is het feest van eten en gegeten worden. Maar ooit leerde ik dat respect voor mens, dier, plant en aarde voorop mag staan op deze feestdagen.
Hoe is dat bij jullie ???

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, eten en drinken, Natuur, persoonlijk. Bookmark de permalink .

47 reacties op Wim Vreetkasteel

 1. eltjedoddema zegt:

  BEESTEN

  we zain veul
  daaiersoorten
  verdwienen

  mor “beesten”
  vermeerdern zich
  as knienen

  Geliked door 2 people

 2. ms zegt:

  Ik zou hem niet als buurman willen. Eens minder hoffelijk zeggen dat hij met zijn handen van jouw deel van de schutting moet blijven?

  Geliked door 2 people

 3. ed mather zegt:

  Vandaag stukje kipfilet. Morgen vegetarisch.

  Sobere groet

  Geliked door 1 persoon

 4. De mens is de enige soort, die zich zo superieur voelt dat hij vindt dat hij de hele wereld naar eigen goeddunken mag gebruiken en misbruiken. Hij is tegelijk ook de enige soort die zijn eigen leefomgeving vernietigt…. hoe dom kun je zijn…

  Mijn vader zei altijd: wie met het zwaard leeft, zal door het zwaard sterven. Hij bedoelde dat breed, heel breed. Maar ik kan het nu niet nalaten om te bedenken wat dat voor je buurman zou kunnen betekenen…
  Niemand wil ruzie met een buur. Maar leven met zich steeds verleggende grenzen om ruzie te voorkomen, lijkt me ook geen optie.
  Ik wens je heel veel luisteren naar je gevoel, bij het omgaan met deze buurman.

  Een feest is ook prima te vieren zonder overdadig eten en drinken. Bovendien kan een feestmaaltijd ook heel goed zonder dierlijke eiwitten.

  Geliked door 2 people

 5. Nou, mooier dan Eltje kan ik het niet verwoorden. Wat is dat toch deze dagen met burenonrust her en der? Vrede op aarde en in ieder mens een welbehagen lijkt verder weg dan ooit. Evenals respect voor alles wat vliegt, zwemt, kruipt en kroelt. Maar hou vol Rob, met je pogingen bij deze meneer Vreetkasteel een zaadje van mededogen te planten. Meer kunnen we niet doen.
  Enne, nog even een antwoord op je vraag: onze buurman stort zijn snoeiafval bij ons op het gras. Hij wilt uitzicht – ook geen beestjes denk ik – en wij willen takken, zodat we onszelf, ons eten in de tuin en hopelijk in de toekomst ook een divers dierenleven enige beschutting tegen de wind kunnen bieden. Dus hier is uiteindelijk iedereen blij 🙂
  Ik wens je mooie dagen Rob!

  Geliked door 1 persoon

 6. Hier twee halve vegetariers..
  Het woord “respect” is niet gekend bij je buurman. Jammer…

  Geliked door 1 persoon

 7. kleinborkel zegt:

  Dag Rob, wat kunnen buren toch hoofdpijndossiers zijn. Ik wens jouw buurman wat meer inlevingsvermogen toe, of anders jou nieuwe buren. 😉

  Over jouw vraag: ik eet sinds een tijdje geen dieren meer, maar het heeft de nodige tijd gekost om tot die overtuiging te komen, want ik vind vlees lekker, en scharrelvlees leek me lange tijd een goed compromis. Maar toen kregen we kippen, en wat waren die onverwacht leuk en gezellig, en wat zaten er persoonlijkheidjes tussen. Ik ging daardoor (toen pas) anders denken over de dieren die we eten. We maken eigenlijk best een vreemd onderscheid tussen huisdieren en vee. Voor de eerste gaan we door het vuur en de tweede groep eten we op, terwijl die net zo goed besef hebben en levenslustig, grappig en lief zijn.

  Afijn, mijn overwegingen heel kort door de bocht: we hebben het altijd wat eufemistisch over dieren die geslacht worden, maar zou het over mensen gaan, dan noemen we ditzelfde (massa)moord. Ik heb me toen afgevraagd waarom er voor mijn eten bloed moet vloeien, zeker nu er zoveel prima vleesvervangers zijn. Ook denken we vaak dat dieren ergens geen of weinig ‘last’ van hebben (ganzen die vetgemest worden met een trechter in hun keel), maar misschien zou de vraag eerder moeten zijn: ‘denk je dat ze ’t leuk vinden?’, om daarmee een eerlijker antwoord te krijgen en niet ons geweten te laten sussen door wat de vleesindustrie en -lobby ons vaak wil laten geloven.

  Ik vind overigens dat iedereen daarin z’n eigen keuze moet en mag maken. Hooguit hoop ik dat vlees-eters hier eens hun gedachten over willen laten gaan. Dan ben ik allang blij. Maar ik bedrijf geen missie. Daar houd ik zelf niet van, en een ander vast ook niet.

  Tot slot zag ik onlangs het programma ‘De verwondering’, met daarin een theoloog/dichter/uitgever die elk jaar rond kerst een vredesdienst voor dieren houdt. Niet op kerkelijke gronden, maar op humanitaire. Ik vond er een paar heel mooie uitspraken tussen zitten. Voor wat het waard is: https://www.kro-ncrv.nl/deverwondering/seizoenen/seizoen-2018/hans-bouma

  Geliked door 2 people

  • Rob Alberts zegt:

   De tv-aflevering heb ik met interesse bekeken.
   Uit mijn jeugd herinner ik mij de boeren met liefde voor hun grond en dieren.

   Later werden de boeren gevangenen van de cooperaties. Het dierenleed werd voor ons Consumenten verstopt achter valse reclame.

   Toch vind ik dat eenieder hier een eigen keuze in heeft.

   Vredelievende groet,

   Geliked door 1 persoon

 8. Folkert Buiter zegt:

  Goed verhaal, Rob.
  Voor het kerstgevoel, zie mijn limerick over de bedreigde kalkoen.

  Geliked door 1 persoon

 9. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  die buurman heeft geluk naast jou te wonen , want vele anderen hadden hem waarschijnlijk ietsje hardhandiger verteld te stoppen met het slopen van jou schutting en het doden van dieren gggrrrr
  kerst gaat aan mij voorbij , zijn dagen als alle andere
  fijne middag groet

  Geliked door 1 persoon

 10. Jammer dat sommige mensen geen respect kunnen opbrengen voor hun omgeving. Het blijft een probleem.

  Geliked door 1 persoon

 11. Jij hebt me onlangs “een rustige en genuanceerd denkende Fries” genoemd of iets van dien aard, geloof ik …, maar als ik zo’n buurman had, dan waren de rust en nuance intussen toch tamelijk ver te zoeken geweest bij deze jongen, vrees ik.
  Desondanks een vredelievende kerstgroet van deze niet zo vreterige Fries.

  Geliked door 2 people

 12. els zegt:

  Goede buren zijn goud waard!
  In onze tuin is elk diertje welkom en we genieten ervan om ze te observeren. Behalve dit voorjaar tijdens de rattenplaag werd het ons echt even teveel.
  Jouw buurman zou ons het bloed onder de nagels vandaan halen….

  Geliked door 1 persoon

 13. Vrouwtje Jas zegt:

  O jee, dat vraagt veel van je, zo’n buurman. Is hij al geabonneerd op jouw blog?
  Voor mij geen vlees met kerst! De rest van het jaar ook niet trouwens 😉
  Ik wens iedereen een fijne en vredige kerst!

  Geliked door 1 persoon

 14. Bertie zegt:

  Vlees of vegetarisch eten doet hier niet ter zake. Hij heeft gewoon van jouw deel van de schutting af te blijven
  Ik begrijp wel dat je het liever zonder ruzie oplost maar je kent vast wel het get gezegde van ‘al te goed is…’?

  Geliked door 1 persoon

 15. Matroos Beek zegt:

  Niet leuk zo’n buur…
  Geniet van fijne feestdagen Rob.

  Geliked door 1 persoon

 16. Sjoerd zegt:

  Ik kan me voorstellen dat dit een knap lastige relatie is met de heren… Toch wens ik je een vredige kerst toe.

  Geliked door 1 persoon

 17. een buur met gebrek aan respect
  een vredige kerst gewenst

  Geliked door 1 persoon

 18. wdfyfe zegt:

  Good fences make good neighbours. Season’s Greetings,my friend

  Geliked door 1 persoon

 19. Suskeblogt zegt:

  Grote bewondering voor jou hoe je geen ruzie zoekt met die man. Anderen zouden voor minder de oorlogsbijl opgraven.

  Geliked door 1 persoon

 20. Villasappho zegt:

  Wat een vreselijke buurman hij mag je schutting niet afbreken zonder je toestemming hè. En ooit zei een hele wijze vrouw mensen die niet lief zijn voor dieren kun je gerust met rust laten

  Geliked door 2 people

 21. Rebbeltje zegt:

  Tijd voor de rijdende rechter?
  Gelukkig hebben wij met geen van beide buren trubbel
  Fijne dagen Rob

  Geliked door 1 persoon

 22. Stephano zegt:

  Zo! Dat klinkt heus niet als vrolijk kerst! Bij mij speelt dit gelukkig niet. En hopelijk komt dit wel gauw weer goed bij jouw en de buurman.

  Geliked door 1 persoon

 23. Marion zegt:

  Ik hoop dat deze buurman toch echt een keer gaat luisteren naar je. Een bijenvolk weg, een dode egel, rozenstruik naar zijn klootjes. Dat is toch jammer dat het zo moet.

  Geliked door 1 persoon

 24. shivatje zegt:

  Nooit leuk zo een buur naast je te hebben.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 25. Die naam Vreetkasteel vind ik vrij aardig passen bij de sfeer waarin veel mensen tegenwoordig denken de kerstdagen te moeten doorbrengen.

  Geliked door 1 persoon

 26. Marry zegt:

  In mijn tuin zijn alle dieren welkom, in mijn keuken geen. De klimop (niet alle soorten) staat in bloei. Een rozenstruik volhardt in het maken van bloemen. Vogels kwetteren, eekhoorns dartelen over takken en klimtouw. Uit eigenbelang heb ik wel een wespennest moeten laten verwijderen.
  Ik bijt me even vast in de puzzel van de familienaam. De beginletter zou wel fijn zijn.

  Geliked door 1 persoon

 27. Oudmaarnietversleten zegt:

  Gelukkig hebben we fijne buren en nooit problemen, we wonen dan ook niet zo dicht op elkaar. Bij de vorige buren hebben we ook wel die problemen gehad met hoogte’s van heggen of stiekem kaal snoeien. Maar ze hebben toch niet het recht om de schutting te slopen als hij ook nog eens op jouw erf staat? Hierover onstaan vaak de grootste ruzie’s.

  Geliked door 1 persoon

 28. Trudy zegt:

  Ach, ach, eerst dacht ik, je vertelt een sprookje en is die veelvraat vast een dier, maar het is je buurman? Ach, ach.

  Geliked door 1 persoon

 29. ChecheWinnie zegt:

  That is a bad neighbour and worst enemy to the environment.

  Geliked door 1 persoon

 30. joke_dev zegt:

  Lijkt me tijd voor jullie TV-programma de Rijdende Rechter of zoiets?

  Geliked door 1 persoon

 31. bentenge zegt:

  Persoonlijk snap ik niet dat je dat toelaat. Een djoef op zijn bakkes en een vrederechter aan zijn deur. Dat is mijn idee. De natuur van een ander laat je zeker met rust.

  Geliked door 1 persoon

 32. gewoonanneke zegt:

  Wat heel vervelend is zoiets zeg zeker om dan nog een beetje “de kerk in het midden” te houden. Zonde hoor dat alles zo voor de beestjes teniet gedaan wordt…. hoop dat er een oplossing komt.

  Geliked door 1 persoon

 33. Dat je toch nog redelijk aardig spreekt over die man.. Wat er met jouw schutting gebeurt is toch te zot voor woorden? Afblijven van mijn spullen moeten de buren! Nog nooit zoiets meegemaakt..
  Je bent te goed voor deze wereld Rob! Sterkte het komende jaar, ik mag hopen dat hij van je huis afblijft…

  Geliked door 1 persoon

 34. Buren kies je niet maar ik begrijp niet dat hij de afsluiting zomaar kan aanpakken als die op jouw terrein staat. Dan moet je toch op zijn minst gezamenlijk een akkoord hebben om tot aanpassingen over te gaan?
  Wat zegt de gemeente hierover?

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   De gemeente is hierin geen partij. Onze voortuinen grenzen aan elkaar. Mijn buurman heeft omdat de schutting op mijn grond staat een iets grotere tuin. Daar heb ik verder vrede mee. Maar dat hij de schutting in mijn tuin vernielt accepteer ik weer niet. Waarbij het mij vooral om de dieren die hij doodmaakt gaat. Diervriendelijke groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.