Eigen Haard ???

Terwijl ik langs fiets staat Hans in zijn voordeur. Al tijden verbaas ik mij over de uitstekende pijp op het dak van zijn woning. Hans woont in Kortvoort. Kortvoort is een leuk, klein wijkje in de K-buurt. En het gebruik van gekleurde bakstenen geeft de wijk de bijnaam Legodorp.

De woningen van Eigen Haard hebben luiken voor de ramen zitten. Gesloten luiken zorgen voor  een extra isolatie. Een simpele en doeltreffende manier om de energiekosten terug te dringen.

Vreemd genoeg vertelt Hans dat Eigen Haard bij de komende renovatie deze raamluiken wil verwijderen. De warmtepomp op zijn dak is ook al weer vervangen voor een aardgas gestookte cv-ketel. Als energiecommissaris 1104 verbaas ik mij hierover. Kortvoort heeft postcode 1104. Nadat ik dit blog heb geschreven ga ik dan ook verder kijken of er ook voor Kortvoort een sociaal en duurzame energietransitie mogelijk is. Juist een renovatie geeft hiervoor kansen en mogelijkheden.

Jammer genoeg hebben de beleidsmakers bij Eigen Haard ook de uitnodiging voor het Symposium Sociaal en Duurzaam niet opgepakt. De technische aspecten en de financieringsmogelijkheden van de noodzakelijke energietransitie zijn tijdens dit symposium gepresenteerd.  Maar ook het plan voor een windmolen voor de K-buurt van  Elvis hebben zij dus niet meegekregen. En ik kan hier verklappen dat Elvis in Kortvoort woont. Elvis zal zeker nog van zich laten horen. Gelukkig staat ook de Stichting CO2-Force na de zomervakantie klaar om mee te werken en denken met Eigen Haard!

https://www.eigenhaard.nl/in-uw-wijk/duurzaamheid

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

22 reacties op Eigen Haard ???

 1. In een tijd waar hard wordt nagedacht over het gebruik van aardgas op lange termijn, verbaast het me dat een energievriendelijker warmtepomp wordt weggehaald…
  De beleidsmakers zitten in de olie, zou je gaan denken.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat apart?! Ik dacht juist dat warmtepompen de toekomst waren….

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Vreemd, misschien geloven ze er niet in?

  Geliked door 1 persoon

 4. Ferrara zegt:

  Een woningbouwvereniging die de boot mist? Of spelen er andere belangen. Werk aan de winkel.

  Geliked door 1 persoon

 5. Karel zegt:

  heel vreemd
  maar dat is een woningbouw weer niet vreemd

  Geliked door 1 persoon

 6. Wat een rare Woningbouwvereniging… dom ook! Succes!

  Geliked door 1 persoon

 7. Sjoerd zegt:

  Verbazingwekkend…

  Geliked door 1 persoon

 8. Spontanity zegt:

  Verbazingwekkend!
  Denk je iets goed te doen.

  Geliked door 1 persoon

 9. Matroos Beek zegt:

  Dat is heel vreemd Rob. Benieuwd wat daarachter schuilt.
  Nieuwsgierige groet.

  Geliked door 1 persoon

 10. terrebel zegt:

  Ambtenaren hebben vaak een ander idee van duurzaamheid. In de regio Amsterdam is dat: ‘Wij vervangen de benzine-bladblazers door elektrische en hebben geen idee waar de stroom vandaan komt.’ Op mijn voorstel om de bezem in ere te herstellen luidde het antwoord: ‘Dat is RSI-gevoelig’. Dezelfde repeterende veegbeweging maken met een apparaat van 12 kilo is blijkbaar niet slecht voor het lichaam.

  Geliked door 1 persoon

 11. Karel zegt:

  ja Rob dat zal wat nostalgische herinneringen geven
  nu Arnhem en Nijmegen zijn mooie steden om aan terug te denken

  slaap wel groet

  Geliked door 1 persoon

 12. ollieherman zegt:

  Wat een vreemde benadering van Eigen Haard. Gelet op de naam zouden ze eigenlijk terug moeten naar vervanging van de gas-cv door een kolenkachel. Dan is er pas sprake van een eigen haard 🙂

  Geliked door 1 persoon

 13. Willem zegt:

  Ik ga mee in wat @ terrebel schrijft, al ben ik ook van mening dat hier sprake is van een denkfout. Er wordt niet voor niets gezegd dat dat een drukfout eerder opvalt dan een denkfout en in dit geval lijkt het te kloppen. De denkfout die hier gemaakt wordt is dat een woningbouwvereniging, wat Eigen Haard gewoon is, geleid wordt door idealisten. De leiding van dergelijke organisaties zijn in wezen allemaal zuinige boekhouders en als er vernieuwd/vervangen moet worden dan zijn alleen de directe kosten van belang, want daarvoor is ‘budget uitgetrokken’. Of iets in de toekomst minder onderhoud vergt, beter is voor de leefomgeving, een beter of meer woongenot geeft, of welke reden ook maar; het wordt allemaal ondergeschikt gemaakt aan het budget. De Britten hebben daar een uitdrukking voor “Penny wise and pound foolish”.

  Geliked door 1 persoon

 14. joke_dev zegt:

  Ik zou dat maar eens flink opvolgen en uitpeuteren!

  Geliked door 1 persoon

 15. Villasappho zegt:

  Er speelt altijd geld mee met dat soort dingen. Misschien een idee eens na te kijken waar ze geld mis hebben gelopen of denken te gaan verdienen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.