Gordijn dames

Even terug leerde ik de Gordijn Dames kennen. Zij willen een Doe-werkplaats Windowdressing beginnen. Voor buurtbewoners gaan zij gordijnen voorzien van een isolerende voering.

In gesprek met bewonersgroepen willen zij energiekosten verlagen. Niet alleen met goede gordijnen maar ook m.b.v.  meer structurele oplossingen als zonnepanelen en/of hybride warmtepomp.

Samen organiseren zij LevenLangLerenenDoen: Cursus voor bewoners die langdurig in de bijstand zitten, gericht op het vinden van een zinvolle bestemming in de samenleving met speciale aandacht voor de draagkracht van het milieu en de kansen die daar liggen.

Met de jongeren en de mannen starten zij een Doe-werkplaats Groene Brigade: jongeren en mannen die stappen willen zetten in het leren van eenvoudige installatie- en isolatietechnieken toe te passen in het QuickFit deel van het GGQF project en daar mogelijk ook hun werk van willen maken.

Voor al hun activiteiten is hun oog gevallen op de voormalige Lotusschool, achter bij de winkelstrip van Holendrecht. Een schoolgebouw met 4 klassen en een gymzaaltje.

Deze groene Hub ZO biedt de volgende kansen:

· Impuls aan de participatie van bewoners door te werken vanuit de principes van democratische vernieuwing zoals die ook door het stadsbestuur worden onderkend (maatschappelijk akkoord).

· benutten sociale kansen van de impuls Amsterdam Aardgasvrij.

· De winkelstrip krijgt een impuls vanuit andere energie en een voorbeeldplek waar een duurzamer leven wordt voorgeleefd.

· Door gericht te werken aan een coöperatie stimuleren en ontwikkelen we een vorm van duurzaam ( ondersteund) ondernemerschap waarnaar bewoners de stap wel kunnen zetten

· Er ontstaat een energie-inloopplek waar mensen met hun vragen naartoe kunnen.

Ik ga mijn nieuwe isolerende groene en duurzame gordijnen bij deze energieke dames bestellen. Eventuele bestellingen van jullie speel ik graag naar deze Gordijn Dames door.

De volgende twee partners werken samen met de Gordijn Dames.

Stichting Kracht & Pracht

 

GaasperdamsGroenGas

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, duurzame energie, Onderwijs, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

23 reacties op Gordijn dames

 1. staartje zegt:

  Mooi gedragen haalbaar plan

  Geliked door 1 persoon

 2. Oudmaarnietversleten zegt:

  Wat een goed initiatief.

  Geliked door 2 people

 3. Matroos Beek zegt:

  Dames die van aanpakken weten. De gordijnen zullen succes hebben nu de dagen kouder worden.
  Groene groet.

  Geliked door 2 people

 4. Een mooi initiatief, er zal best belangstelling voor zijn..

  Geliked door 1 persoon

 5. Bertie zegt:

  Goed zo. Ik hoop dat het een plan een grote kans van slagen heeft.

  Geliked door 1 persoon

 6. Jokezelf zegt:

  Wat een geweldig idee. Ik hoop dat het allemaal lukt!

  Geliked door 1 persoon

 7. een prachtig initiatief

  ik wens ze alle succes toe

  Geliked door 1 persoon

 8. gewoonanneke zegt:

  Mooi initiatief. Als ik mijn gordijnen dichtdoe kan ook de verwarming 1 graad lager….. scheelt echt wel.

  Geliked door 1 persoon

 9. Sjoerd zegt:

  Hier een beetje overbodig, maar ik steun dit initiatief…

  Geliked door 1 persoon

 10. Willem zegt:

  Op het eerste gezicht een loffelijk initiatief, maar heb toch enige bedenkingen; Als een isolerende voering voor de gordijnen nodig is, lijkt het me dat je beter kunt investeren in goed isolerend glas, bijvoorbeeld HR ++ . Dat zal meer comfort opleveren dan zonnepanelen, warmtepompen en wat dies meer zij. En wat me minstens zo belangrijk lijkt is dat je met een warmtepomp beter even wachten kunt tot de overheid (eindelijk) besluit hoe ze de door hen zo vurig gewenste energiebesparing handen en voeten willen geven. Tot nu toe heeft ‘Den Haag’ weinig anders gedaan dan het formuleren van een aantal ambities die in 2030 gehaald moeten zijn, maar heb nog nergens gehoord of gelezen hoe ze dat willen doen. Een gezegde uit mijn geboorteprovincie illustreert aardig wat de overheid lijkt te willen; “van de zolder op de vloer stappen” en dat moet je juist niet doen. In mijn moerstaal wordt met de vloer de begane grond bedoeld.
  Deze bedenkingen klinken misschien voor mensen die mij kennen vreemd, want ik heb de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd om een optimaal geïsoleerd huis te krijgen, maar die laatste stap naar ‘hoe de woning gasloos te krijgen’ sla ik nog even over totdat de overheid duidelijker aangeeft hoe ze dat gedacht hadden te realiseren.

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik dacht eerst aan een ander soort gordijndames (waar ik nog nooit naar ben geweest en ook geen interesse in heb, voor alle duidelijkheid). Weer verkeerd, dus…

  Geliked door 1 persoon

 12. Melody zegt:

  Prachtig initiatief… en ieder begin de wereld een beetje leefbaarder te maken voor hen die al worstelen is er eentje en net als het steentje op het water gegooid zal dit een rimpel met effecten veroorzaken.

  Enkele weken geleden begaf mijn naaimachine het, ik heb gelukkig al het goede glas en andere isolatie in het huis maar mocht ik een bestelling weten/bedenken/ontvangen om me heen meld ik me.

  Geliked door 1 persoon

 13. Villasappho zegt:

  Ik wens ze alle geluk toe die dames, ze hebben een bijzonder idee waar ze best het patent van vast mogen leggen.

  Geliked door 1 persoon

 14. Deze gordijndames kunnen vast goed naaien?!

  Zonder gekheid,
  Ik denk dat deze ondernemingen meer een “ongeruste-geest-sussend” effect hebben dan een effectief resultaat geven. Alle beetjes helpen, maar men moet niet doorslaan.
  Ik werk bij een bedrijf in power-tools, dus elektrische boor- en slijpgereedschappen en nog veel meer. Gaan ze ook wel met groene kabels en stekkers de deur uit!! Gekker moet het niet worden met deze groene stroom suggestieve verkooppraktijken. Kennelijk zijn consumenten hier gevoelig voor? Om even in het verlengde hiervan door te ‘denken’:
  Groen autorijden suggereren door de velgen groen te kleuren……!!

  Vroeger, ja vroeger hadden we geen tochtstrippen en de tuindeuren kierden zodat er stuifsneeuw binnen op de drempel lag. “Dat waren nog eens winters” hoor ik zeggen met ijsbloemen op het enkel glas. Toen waren gevoerde gordijnen erg geliefd, en nog steeds want ik heb ze, èn dubbel glas, èn spouwmuurisolatie. Dan nog voel je de koude stroming tussen gevoerd gordijn en het dubbele glas!! Ken je nagaan!
  Toch zijn deze maatregelen een druppel op de gloeiende plaat en zet het niet echt zoden aan de dijk. Uiteraard is het ’n way to go, een mooi initiatief! Volgens mijn lekenbevinding is een hanteerbare kernfusie de oplossing voor alles???

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   De gordijndames komen voort uit de activiteiten van de Stichting Kracht&Pracht. Ik geef onderaan mijn blog de link naar de website van deze stichting. Ik copieer nu even de intro van deze website: De Stichting Kracht & Pracht is opgericht door Muriel Richards. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd als naailessen, kookcursussen, zumbalessen en er kunnen Nederlandse lessen worden gevolgd. Het doel is mensen uit hun sociaal isolement te halen, een luisterend oor te bieden, anderen te motiveren en mensen te informeren en gerust te stellen op weg naar de voorzieningen.
   Nostalgisch denk ik terug naar de ijsbloemen op het raam van mijn slaapkamer. Al is dat de eerste kritiek die ik krijg op mijn idealen; moeten we terug naar de MiddelEeuwen ??? Waarop mijn antwoord NEE is.
   Tegelijkertijd ben ik bang voor een herhaling van de rampen bij Harrisburg, Tjernobyl en Fukushima.
   Stille groet,

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.