Kakkerlakken en de Klimaat Crisis

De kakkerlakken maken kans, maar de mens?

Biodiversiteit ís belangrijk. Alles wat leeft op aarde hangt met elkaar samen: mug, walvis, schimmel en mens. Het is een soort jenga-blokkentoren, of een motor. Een paar blokken of onderdelen minder gaat vaak nog. Daarna is de boel kapot. Zonder muggen geen vogels, zonder vogels geen zaadverspreiding, zonder zaden geen bomen en zonder bomen geen zuurstof of appels en dus geen mensen (dit is uiteraard wat kort door de bocht, maar het punt is duidelijk).

Er overleeft allicht wel wat, ook als wij de hele wereld volbouwen en vrolijk doorgaan met vervuilen. De kakkerlakken hebben een kansje. En daar komt nieuw leven uit voort, leven dat zich zolang de aarde bestaat aanpast aan de omstandigheden, want wat kán overleven overleeft en plant zich voort. Maar of de vogel dat redt, of de mens? Tijd dus om bewust te kiezen: waagt u het erop, of probeert u zelf te doen wat kan voor een nog lang leefbare wereld?

Het hele artikel is te lezen op:

https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/de-kakkerlakken-maken-kans-vogels-en-mensen-ook?utm_source=VDsep20&utm_medium=e-mail&utm_campaign=Vogelsdigitaal

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Biologie, gezondheid, Natuur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

14 reacties op Kakkerlakken en de Klimaat Crisis

 1. Rebbeltje zegt:

  Heel leerzaam om te lezen en ja de sterken overwinnen maar of dat de mens zal zijn?

  Geliked door 2 people

 2. Dat is waar… we leven in symbiose met elkaar. Bij sommige beestjes vraag ik me wel af wat het nut is zoals teken… maar ik probeer zo weinig mogelijk soorten te doden en zo ecologisch mogelijk te leven.

  Geliked door 2 people

 3. Karel zegt:

  de mens is de zwakste schakel in het hele aardse leven
  jammer dat ze zelf anders denken

  Geliked door 2 people

 4. bvision zegt:

  Volgens mij zijn wij degenen die hier niet thuishoren…

  Geliked door 2 people

 5. De mens kan niet zonder de natuur, de natuur kan heel goed zonder de mens.

  Geliked door 3 people

 6. Als kakkerlakken kakken, dan blijft het aan de muren plakken!
  Sorry voor deze uiting van poëzie op maandagnamiddag, wijt het aan mijn chaotisch brein.
  Tja, de mens bakt er iets van, maar wat doen we eraan?

  Geliked door 1 persoon

 7. Bertie zegt:

  Ik ben eruit, als het zover is met de wereld laat ik me ombouwen tot kakkerlak. Tot een heel volkje.

  Geliked door 1 persoon

 8. groengenot zegt:

  Kakkerlakken en krokodillen. Brr, lijkt me een griezelige science-fiction film 😥

  Geliked door 1 persoon

 9. ollieherman zegt:

  Mooi artikel dat aangeeft dat alles samenhangt in de natuur. Natuur is voor mij allesomvattend, dus niet alleen de flora en fauna, maar ook de mens en alles wat daarmee samenhangt.
  Duidelijk is ook dat er sprake is van een “mammoettanker”, die niet ineens van koers kan veranderen. Ingrepen nu zullen pas op langere termijn effect hebben.
  Maar we moeten het wel willen en doen, voor de generaties na ons.

  Een bezorgde groet,

  Geliked door 1 persoon

 10. meninggever zegt:

  In de Bijlmer hadden we in die laatste jaren wonen last van kakkerlakken. We werden er onpasselijk van. Met dank aan de Surinaamse buren die ze niet erg vonden, wij wel. De WBV liet regelmatig gif spuiten om die dingen uit te roeien. Dat werkte een paar weken, daarna kropen ze weer van beneden naar boven door alle gangenstelsels in die flat en hadden we er weer last van. Vreselijke beesten. Ellendig genoeg telen ze aan als witjes….Dat ze alles overleven wil ik dus wel geloven…Ze hielpen ons indertijd vluchten…

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Het verspreidingsgebied van de kakkerlakken is gigantisch. Zoals er ook gigantische kakkerlakken zijn.
   In Nederland hebben we alleen te maken met drie soorten: De Duitse kakkerlak, de Oosterse kakkerlak en de Amerikaanse kakkerlak. Heel soms duikt ook de Australische kakkerlak op. Het soort waar wij het meeste last van hebben in heel Nederland is de Duitse kakkerlak.
   De laatste keer dat ik een kakkerlak tegen kwam was in het winkelcentrum Gelderlandplein. Met name supermarkten hebben het moeilijk om het magazijn en de winkelschappen kakkerlakvrij te houden.

   Like

 11. Voor mijn filosofiegroepje las ik een boek van de filosoof Rene ten Bos over het antropoceen. Hij zegt ook dat we als mens onderdeel van de natuur zijn, en niet zo arrogant moeten zijn om te denken dat we het wel even naar onze hand zullen zetten…

  Geliked door 1 persoon

 12. douryeh zegt:

  Als we ons zorgen moeten maken om kakkerlakken, is ’t menens met de klimaatverandering. Het lijkt er echter op, dat de mens zelf een soort kakkerlak is.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.