Parool Kerstspeurtocht

De kerstspeurtocht van het Parool: zoek de hertachtigen in Amsterdam.

Voor een echt rendier moet je naar Artis, maar de stad zit vol andere hertachtigen. Zoek en vind ze tijdens de Parool kerstspeurtocht.

Het was in het najaar van 1957 dat de 18-jarige Henk Zilvergieter een ‘lumineus idee’ kreeg, aldus de Provinciale Drentsche en Asser Courant destijds. Henk werkte in een reparatiewerkplaats in Hammerfest, een dorp in het noorden van Noorwegen, in de provincie Finnmark. Hammerfest ligt op de poolcirkel, daar waar de Kerstman vandaan zou komen. Het is een plek met meer rendieren dan inwoners, en in reisgidsen wordt vermeld dat ‘er maar weinig gezelligheid is’. Vooral vanaf eind november: dan komt de zon twee maanden lang niet meer op.

Misschien wilde Henk daarom even in de schijnwerpers staan. Tijdens zijn lange werkdagen had hij een plan bedacht, voor als hij met de feestdagen huiswaarts zou keren. De Provinciale Drentsche en Asser Courant omschreef het als jeugdig enthou­siasme, maar je zou het ook gewoon een groots, spectaculair en meeslepend plan kunnen noemen. Henk Zilvergieter zou namelijk de drieduizend kilometer lange reis naar huis afleggen per rendier. Een rendierreis-in-kerstman-stijl, zoals hij het zelf noemde. Een episch kerstavontuur, zo was de bedoeling, dat aan de vooravond van Kerstmis tot een climax zou komen, als hij samen met zijn Rudolph het centrum van Amsterdam zou bereiken.

Misschien wilde Henk daarom even in de schijnwerpers staan. Tijdens zijn lange werkdagen had hij een plan bedacht, voor als hij met de feestdagen huiswaarts zou keren. De Provinciale Drentsche en Asser Courant omschreef het als jeugdig enthou­siasme, maar je zou het ook gewoon een groots, spectaculair en meeslepend plan kunnen noemen. Henk Zilvergieter zou namelijk de drieduizend kilometer lange reis naar huis afleggen per rendier. Een rendierreis-in-kerstman-stijl, zoals hij het zelf noemde. Een episch kerstavontuur, zo was de bedoeling, dat aan de vooravond van Kerstmis tot een climax zou komen, als hij samen met zijn Rudolph het centrum van Amsterdam zou bereiken.

Waarom dit alles relevant is? Omdat er wel degelijk rendieren in de Amsterdamse straten te zien zijn. Of nouja, hertachtigen. Verborgen in de gevels en op de daken in de binnenstad.

Volg de aanwijzingen van deze kerstspeurtocht – een wandeling van 7 kilometer – en maak van elk gevonden hert een foto. Of nog beter: maak een selfie met de herten. Stuur alle foto’s (een kort verslag is ook welkom) via mail of WeTransfer vóór maandag 4 januari naar winactie@parool.nl, onder ­vermelding van ‘Kerstspeurtocht’.

Onder de inzenders wordt geloot. De ­winnaar krijgt een thuisbezorgd etentje voor twee van een buurtrestaurant. De winnaars, én een verzameling van de beste ingestuurde selfies, staan in januari in PS van de Week.

Route

1. Begin op de Prins Hendrikkade, voor Centraal Station. Loop richting oost en begin rondom het Barbizon Palace Hotel met het afspeuren van de gevels. Het eerste hert heeft u – hopelijk – snel gevonden.

2. Wandel naar de Nieuwmarkt en ga daarna de Koningsstraat in. Loop helemaal door – de Korte Koningsstraat door, de Keizersbrug over – en sla linksaf. Zoek op het pand tegenover de parkeermeter naar het hert.

3. Loop door, ga met de bocht mee en daarna rechtsaf. Loop via de Nieuwe Uilenburgerstraat naar het Waterlooplein. Loop links om de Stopera heen en steek via de Blauwbrug de Amstel over. Ga meteen rechtsaf en zoek naar de goed verborgen herten, in een bos, op het pand van nummer 162.

4. Loop door tot aan de Munt en vervolg uw weg langs het Singel. Sla ter hoogte van de Paleisstraat linksaf, de brug over, naar de Gasthuismolensteeg. 

U nadert nu het hertachtigste deel van de stad. Eerst door de Hertenst…ehh…Hartenstraat en dan door de Reestraat. Sla linksaf, loop een meter of vijftig en zoek vanaf hier naar de zes opeenvolgende herten die herinneren aan brouwerij ‘Het Rode Hert’ die hier ooit zat.

5. Loop door en steek via de eerstvolgende brug de Prinsengracht over. Ga nu weer rechts en nog voor de eerste zijstraat kom je een eland tegen (ook uit de familie der hertachtigen!).

6. Nu is het nog een kwartier wandelen naar de laatste herten van de stad. Loop de Prinsengracht uit, helemaal tot aan de Brouwersgracht. Sla linksaf, en loop richting het bruggetje, en kijk ondertussen alvast naar rechts. Daar, aan de overkant van het water, vind je de mooiste herten van de stad!

Vanaf hier loop je in een kwartiertje weer naar Centraal Station, het startpunt van deze tocht.

Liever echte loslopende Amsterdamse herten zien?

In de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je echte damherten tegenkomen: er lopen er duizenden rond. Ecoloog Sterrin Smalbrugge geeft tips: “Herten zijn prooidieren, dus bij het minste of geringste gaan ze ervandoor. Draag geen opvallende kleding, kies voor donkere tinten. Ga niet als een malle rondstampen en fluister. Doe geen parfum op, want als de wind hun kant op staat, ruiken herten je van ver. Besteed aandacht aan de sporen, bijvoorbeeld uitwerpselen en pootafdrukken. En herten schuren vaak met hun gewei langs de bomen, en laten daar afdrukken achter. O, en neem een verrekijker mee. Dat is sowieso handig, want er komen niet alleen damherten voor, maar ook vossen, konijnen en bijzondere vogels.”

De Amsterdamse Waterleidingduinen: dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend. Honden niet toegestaan. Toegang vanaf 18 jaar: €1,50.

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

15 reacties op Parool Kerstspeurtocht

 1. Karel zegt:

  ha die Rob
  die in het AWD ken ik , die in het centrum van de stad niet , maar het maakt zeker een leuke wandeling

  Like

 2. Koen zegt:

  Een wandeling in A’dam die een keer met mijn kleinkinderen hoop te maken. In de AWD wandel ik af en toe met mijn dochter. Mooi gebied.

  Like

 3. bertiebo zegt:

  Ja, wat leuk hè. Heb het magazine bewaard en wil de wandeling doen. Ooit…

  Like

 4. ollieherman zegt:

  Lijkt me heel leuk om te doen. Het laat je de stad weer eens van een andere kant zien. In de duinen kun je de herten echt goed zien (op afstand en als het rustig is). Overigens zijn sommige vossen al zo vertrouwd met de mensen dat ze redelijk dichtbij komen (in de hoop op een hapje).

  Like

 5. meninggever zegt:

  Ik zie altijd van alles in Amsterdam, maar herten?? Nee! Toch eens op letten als we de stad weer door kunnen met camera en goed humeur…

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Nu de overlastgevende toeristen bijna geheel verdwenen zijn is het voor de bewoners van de binnenstad goed toeven in de binnenstad.
   Nederlands is weer de voertaal geworden.
   Maar belangrijker; er is weer een normale rust te vinden.

   Nu blijft het afwachten op ondernemers die voor de bewoners en betere toeristen gaan kiezen.

   Stille groet,
   Stille groet,

   Geliked door 1 persoon

   • meninggever zegt:

    Gezien de lockdowns in de meeste landen om ons heen komen er uberhaupt geen toeristen meer. Vraag is ook maar wanneer. En dan wordt de stad vanzelf een dorp waar Arabisch wordt gesproken en de taal van de groene revolutie. Ideaalbeeld…toch?

    Like

 6. hermanstel65 zegt:

  Interessant stuk. Amsterdam blijft verrassen! Fijne dagen!

  Like

 7. Wat een leuk idee zo’n kerstspeurtocht!
  En wanneer ik op vakantie kom naar Amsterdam dan staatn de Amsterdamse Waterleidingduinen bovenaan mijn to-do-lijstje!

  Like

 8. bertjens zegt:

  Leuk artikel, ik las het ook.

  Like

 9. KEES (PACO) zegt:

  Nooit geweten. Daar ga ik zeker op letten

  Like

 10. Spontanity zegt:

  Er valt hier een hoop te lezen.
  Tanja van ons is terug in Amsterdam komen wonen.
  Dus ik zal haar hier ook eens op wijzen, zal ze leuk vinden.

  Like

 11. Leuk zeg, zo’n hertenwandeling in Amsterdam! Had er echt nog nooit van gehoord!

  Like

 12. elsjeveth zegt:

  wat een bijzondere wandeling. zeker het proberen waard.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.