Censuur

Mijn blog schrijf ik bewust met mijn eigen naam. Omdat mijn eigen naam over de wereld redelijk veel voorkomt heb ik mij niet overal met mijn eigen naam op de digitale snelweg kunnen registreren. Soms gebruik ik elders op het internet een bijnaam, maar er is altijd een verwijzing naar mijn eigen naam te vinden. De bijnamen, die ik voorbij zie komen, bij anderen vind ik wel vaak heel toepasselijk.

Terug naar censuur; een collega sprak ooit schande over een printscreen van mijn blog. Tot mijn verbazing vertelde zij dat ik op mijn blog mijn eigen seksleven beschrijf. Mijn leidinggevende reageerde woedend. Ik moest mijn bloggen onmiddellijk beëindigen en al mijn blogposts van het internet verwijderen. Een weerwoord werd niet getolereerd. Een gesprek over de inhoud van mijn blog of de gewraakte blogpost was niet mogelijk.

Bij de reacties op mijn blogposts hanteer ik een simpele regel. Dat wat uitdrukkelijk als spam en reclame herkenbaar is verdwijnt in de prullenbak. Op het eerste gezicht onfatsoenlijk reacties en reageerders komen mijn eenmalige selectie ook niet voorbij. Wanneer iemand de eerste zeef doorstaan heeft beoordeel ik verder niet meer. Tenslotte zijn de gegeven reacties niet van mij. Maar de gegeven reacties zijn de verantwoordelijkheid van de reageerder.

Veel reacties en de meeste reageerders op mijn blogposts zijn instemmend positief. Juist diegene die een afwijkende mening geeft koester ik daarom. In het leven is het plezieriger om iets nieuws afwijkend te beleven en ervaren. Juist dat is wat ik ook waardeer bij mijn buren. Vrijheid van meningsuiting, zelfstandig denken en democratie is niet overal in de wereld mogelijk. Mijn buren openen hierin mijn ogen. Iets wat vanzelfsprekend lijkt is het vaak juist niet.

Afsluitend: Censuur blijft een lastig iets. Eerder schreef al iemand bij een blogpost dat de inhoud en interpretatie van onze Grondwet niet altijd even eenvoudig is. Ik citeer uit een van de reacties: Zowel de Grondwet als de bijbel is aan interpretatie onderhevig. We hebben in Nederland zelf een aparte groep aangewezen die de interpretaties maakt: de rechterlijke macht. Dat is per definitie een andere groep dan de wetgevende macht.. En die interpretaties veranderen in de tijd. 

Voorlopig kies ik er voor om geen censuur toe te passen op mijn blog.

https://www.denederlandsegrondwet.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

39 reacties op Censuur

  1. Rianne zegt:

    Wat ik mij nu afvraag: Heb jij gehoor gegeven aan de censuur van je leidinggevende?

    Geliked door 1 persoon

  2. Rob Alberts zegt:

    Beste Rianne,
    ik heb indertijd een aantal blogposts verborgen en heb korte tijd mijn blogposts onder een wachtwoord gepubliceerd. Uiteindelijk ben ik op non-actief gezet en is mijn arbeidsovereenkomst beëindigd.
    Een van de leerlingen van die school en die periode heeft mijn blogposts later nog gevolgd en gereageerd op mijn blogposts via Instagram.
    Vriendelijke groet,

    Like

  3. Karel zegt:

    mogge Rob
    hoe kwam zij aan dat printscreen , had ze vast niet van jou gehad
    kortzichtig zijn is ook censuuur

    mooi weer groet

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Volgens mij collega ging de printscreen bij de leerlingen rond. Nu ik dit opschrijf denk ik dat zij zelf de printscreen zelf nooit bekeken heeft. Of mijn oud-collega en/of leidinggevende ooit de moeite hebben genomen om mijn blogposts te lezen betwijfel ik ook.

      Door borduren op van horen zeggen is voor veel mensen dagelijks werk ….

      Stille groet,

      Like

  4. een pijnlijk verhaal Rob

    maar je kunt er weinig aan doen

    groeten

    Geliked door 3 people

  5. Een triestige bedoening Rob… mensen (ver)oordelen soms heel rap.

    Geliked door 2 people

  6. Menck zegt:

    De eerste voorwaarde voor vooruitgang is het verwijderen van censuur.

    Geliked door 2 people

  7. Jij bent behoorlijk integer. Er is steeds meer angst voor een eerlijke houding. Als dit het gevolg is dan ben ik bezorgd om de maatschappij die het mogelijk maakt… . Het zegt veel. Maar het zet je gevoel voor integriteit niet op de helling. Wel fel! Dit is er los over. Indicatief voor een cultuur van verraad… maar laat ons hopen dat het zo niet uitpakt…

    Geliked door 2 people

  8. Kakel zegt:

    Ronduit kortzichtig om af te gaan op geluiden van leerlingen over het rondgaan van een printscreen. Plus dat jou niet de mogelijkheid werd gegeven het e.e.a. toe te lichten. Bovendien was/is het jouw blog…

    Geliked door 2 people

  9. Rebbeltje zegt:

    Balen als je niet gewoon je eigen ding zou kunnen doen 😉

    Geliked door 1 persoon

  10. Ik heb een vergelijkbaar akkefietje gehad met een werkgever. Een goed gesprek bracht daarin al snel helderheid, omdat het ging om een satirisch bedoeld artikel. Dat liep dus gelukkig een stuk beter af dan in jouw geval.

    Geliked door 1 persoon

  11. jouw boodschap onder de titel “censuur” is helder en deel ik . Twee kleine bezwaren heb ik met je woordkeus “censuur”, je kent dat woord een negatieve betekenis toe, en je gebruikt het in “individuele” zin: een individu kan ook censuur toepassen. Om met het laatste te beginnen: “censuur” is meer iets van een groep, een censor wordt betaald door die groep om de norm van de groep te handhaven. Als individu kun je beter de woorden “blokkeren van reakties” gebruiken. Dat recht heb je, en jij mag een onfatsoenlijke reaktie weigeren op jouw blog. Je hanteert dan jouw interpretatie van het woord “onfatsoenlijk”. Ook omdat jij verantwoordelijk bent voor het verschijnen van de reakties op jouw blog. (en niet zoals je later zegt dat de reageerder verantwoordelijk is voor zijn of haar reaktie).
    In Nederland is het verboden om de Holocaust te ontkennen, als ik in een reaktie op jouw blog de holocaust ontken, heb jij de nederlandse plicht als nederlands onderdaan om die reaktie te verwijderen. In dat geval is het woord censuur wel van toepassing, omdat jij de norm in Nederland uitvoert, en jij kan dat op jouw blog het beste. Dit voorbeeld geeft ook aan dat het woord censuur niet altijd negatief is..(In Duitsland is een vijftal jaren geleden een speciale wet aangenomen om bedrijven aan te zetten tot bepaalde censuur, een wet die heel wat praktische bezwaren met zich meebrengt))

    Geliked door 2 people

  12. Willem zegt:

    Wat mij het meest zou storen in de door jou beschreven situatie is dat je nog niet de kans kreeg om het te verdedigen of toe te lichten. Het minste wat er vanuit jouw leidinggevenden gedaan had kunnen worden was wederhoor toepassen. Maar nu ben je ‘veroordeeld’ op een argument dat zich het best laat vergelijken met “Het stond op Facebook”. Iets wat ik de laatste pakweg 10 jaar steeds vaker hoor. Het geeft mij in ieder geval reden tot zorg over de maatschappelijke ontwikkelingen.
    Goedbeschouwd zegt het meer over de leiding van de school dan over het wel of niet integer zijn van jou.

    Geliked door 1 persoon

  13. Bertie zegt:

    Maar hier passen wij geen censuur toe hoor.
    Vertel ons al je geheimen maar. 😏

    Geliked door 1 persoon

  14. Yova zegt:

    Wat jammer dat je niet eigen dingen kunnen doen. Hopelijk kun je later nog bekijken. Fijne dag verder.

    Geliked door 1 persoon

  15. Sjoerd zegt:

    Ik heb al eens een verontwaardigde(jaloerse?) echtgenoot op mijn blog gehad die reageerde waarom ik reageerde op de blog van zijn vrouw…

    Geliked door 2 people

  16. KnutzEls zegt:

    Schelden of verwensingen vind ik niet tolerabel. VOor de rest mag iedereen een eigen mening hebben. Tenslotte heeft elkr zaaj meerdere kanten

    Geliked door 2 people

    • ^.^ zegt:

      Yes, and every coin has 2 sides. I find that more and more people are scared to speak out … especially this last year … because of covid … People are simply too scared to speak up anymore.

      Like

  17. Een achttal jaar geleden ben ik mijn weblog bij WordPress begonnen onder een pseudoniem. Dit omdat ik ‘onzichtbaar’ wou blijven voor mijn omgeving, of toch voor de mensen waarvan ik niet wou dat ze mijn weblog lezen. Wàt ik schrijf is mijn ding, wie mij niet wil lezen die blijft beter weg. Heel zelden (bij mijn weten is dit twee keer gebeurd) vraag ik een reageerder zelf om weg te blijven, als die het te bont maakt.
    Jouw weblog is een feest om te komen bezoeken. Af en toe een kritische noot op scheefgegroeid beleid, ja, maar dat moet kunnen. Nog nooit las ik iets ‘schokkends’ in die zin dat werkgevers zouden het recht hebben te eisen dat je stukjes worden verwijderd.

    Geliked door 2 people

    • Rob Alberts zegt:

      Jouw anonieme blogposts hebben mij altijd heel veel leesplezier gegeven. Dat jij uit de anonimiteit bent gestapt heeft een nieuwe dimensie aan jouw internet activiteiten gegeven.
      Van Brugge naar de Bijlmermeer en weer terug is een warme digitale vriendschapsband gegroeid.

      Warme groet,

      Like

  18. Suskeblogt zegt:

    censuur is een kwaal van deze tijd. Iedereen mag van mij schrijven wat hij wilt. Schelden enz is natuurlijk iets anders. Dan moet de persoon die zich aangesproken voelt maar een advocaat onder de arm nemen en klacht indienen. Dat is in het dagelijks leven ook zo.

    Geliked door 1 persoon

  19. Matroos Beek zegt:

    Mijn vrijheid van meningsuiting wordt op mijn werk al genoeg beknot. Wacht tot ik met pensioen ben… 😉

    Geliked door 1 persoon

    • @Matroos Beek: ik kan niet de neiging onderdrukken om naar aanleiding van jouw reaktie, op te merken dat er twee verschillenden definities zijn: 1) de vrijheid van meningsuiting en 2) het verbod om bepaalde teksten te bezigen, zoals het woord neger of nikker in Nederland, of het ontkennen van de Holocaust.
      Als je toch de teksten bezigt onder 2) dan kan je daarvoor in de gevangenis belanden. En dan kom je niet in de gevangenis omdat je in Nederland niet vrij je mening mag uiten, dat mag “gelukkig” wel, maar dus niet alle meningen zonder consequenties..
      Waarom “gelukkig” wel, omdat je anders met die bepaalde mening ondergronds gaat, de discussie vervolgens niet plaats vindt, en ik niet kan bepleiten jou een tijdje op te sluiten in de bak.

      In een ander land ligt dat vaak weer net even iets anders, in mijn woonland is “neger” gewoon een geuzennaam. Conclusie: mensen verschillen en culturen verschillen, maar het blijft handig na te gaan in welke groep op dit moment jezelf zit, wil je uit de bak blijven.

      Like

  20. Discussie is essentieel, censuur een laatste redmiddel.

    Geliked door 1 persoon

  21. Ferrara zegt:

    Ik heb nog eens teruggelezen. Blogland begreep er helemaal niets van. En ook nu denk ik weer hoe kan dat toch zo lopen. Niet de kans krijgen om je te verdedigen als er al wat te verdedigen viel. Je zou bijna denken dat iemand van je af wilde en de kans schoon zag.

    Geliked door 1 persoon

  22. Spontanity zegt:

    Ik krijg hier een naar gevoel bij!
    Heb het idee dat je arbeidsovereenkomst ten onrechte is beëindigd!
    Als ik jou zo lees ben je zo integer als het maar kan!

    Geliked door 1 persoon

  23. Je niet kunnen verdedigen … dàt vind ik héél erg.
    Nu bedenk ik …gelukkig ben ik pas met bloggen begonnen toen ik met pensioen ging.

    Geliked door 2 people

  24. wdfyfe zegt:

    Censorship is always a tough question. On my blog I use the “Is it true?” rule. If it isn’t true I normally kick it to the curb. cheers

    Geliked door 1 persoon

  25. Lehti Paul zegt:

    ‘In het leven is het plezieriger om iets nieuws afwijkend te beleven en ervaren.’

    Kijk, dat is nog eens een mooie tegeltjeswijsheid om een dinsdagmorgen mee te starten. Waarbij ‘er’ achter ‘plezierig’ een vergelijking impliceert. Maar dat hoeft geen tegenstelling te zijn. Gister de prachtige film ‘the woman in the van’ gezien. M.b.t. afwijkend en anders en hoe we ons daartoe verhouden een mooie film.

    Om de reden die jij aan het begin van je blog noemt genruik ik bewust wel een andere naam. Zo blijf ik verstoken van idiote prak tijken als die jij met je werkgever had. Ach ja, seks, het erover hebben is moeilijk. Dus dan maar gelijk anderen een spreekverbod opleggen is de makkelijkste weg.

    Geliked door 2 people

  26. Gerbie zegt:

    Herken (helaas) de situatie. Ben ook al eens op het matje geroepen, maar heb specifiek gevraagd wat men mij wilde laten verwijderen. Tussen 1500 blogjes (destijds) gaat er wel eens iets over mijn werk, maar nergens stond de naam van de werkgever. Om ze een voor een na te gaan ging me te ver. Heb gezegd dat ik best wilde kijken, maar dat men mij dan specifieke blogjes moest noemen en waarom men vond dat ik ze moest verwijderen. Niets van teruggehoord, maar veel ellende was het inderdaad wel.

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.