Duurzaam wonen IX

Hansbart vertelt mij hoe hij zijn eengezinswoning uit 1974 Aardgasvrij heeft gemaakt.

Hij heeft 2 splitunit airco’s in zijn woning opgehangen. De 2 airco’s zijn de hoofdverwarming. Door deze airco zijn de verwarmingskosten erg laag. Hansbart heeft voor de airco’s gekozen omdat hij hiermee in de zomer tegelijkertijd een koeling heeft in zijn woning. Omdat de woning van Hansbart open is kan hij de airco’s gebruiken. Anders zou er in elke afgesloten kamer een airco nodig hebben. In de woonkamer en in zijn slaapkamer op de eerste verdieping hangen deze splitunit airco’s. De warmwatervoorziening in de keuken is een close in boiler. En voor de douche, wasbak gebruikt hij nu een instant heater van 11,5 kWh. Bij stilstand wordt er dus geen stroom gebruikt. In de keuken heeft een inductiekookplaat geïnstalleerd.

Voor een extra verwarming heeft een kleine infraroodpaneel boven zijn bank genomen. De woonkamer wordt met de split unit airco verwarmd. En hij zelf wordt door het infrarood paneel boven zijn hoofd extra verwarmd.

Hansbart heeft zijn platte dak extra geïsoleerd. Hij heeft een nieuwe isolatielaag van 10 cm op zijn platte dak aangebracht. Een goed geïsoleerde woning geeft natuurlijk minder energiekosten. Hij heeft 10 zonnepanelen op zijn platte dak.

Met zijn 10 zonnepanelen wil Hansbart voldoende stroom op te wekken voor zijn verbruik. Hij is dus met zijn zonnepanelen zelfvoorzienend. Hansbart heeft op deze manier zijn woning Aardgasvrij en all electric gemaakt en hij is zelfvoorzienend.

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in duurzame energie, Geen categorie. Bookmark de permalink .

21 reacties op Duurzaam wonen IX

 1. Karel zegt:

  ja dat is aardig gelukt , denk ook dat als de zon flink schijnt de panelen het wel redden

  Geliked door 1 persoon

 2. Jan Bon zegt:

  Wat een goeie actie en dat al zo lang! Hij laat zien dat t kan! Maar helaas de meeste mensen kunnen dit niet en willen/kunnen/ moeten aan de hand worden meegemomen…hoop dat t lukt! Ik ben al ruim een jaar van t gas af! Kook op een inductieplaat. Voor zonnepanelen en driedubbel glas ben ik afhankelijk van de inzet van Rochdale! Herhaaldelijk gepoogd tot meer snelheid in de uitvoering…tot nu toe na ongeveer een jaar nog GEEN resultaat!

  Geliked door 1 persoon

 3. picpholio zegt:

  En toch blijf ik er een dubbel gevoel bij hebben….

  Like

 4. Bertie zegt:

  Prima, hij kon het waarschijnlijk betalen. Als je ziet wat de prijzen zijn…

  Like

 5. Rebbeltje zegt:

  Zo doet eenieder wat in zijn mogelijkheden binnen bereik liggen

  Like

 6. elektrische verwarming…

  ik ben benieuwd of hij met de zonnepanelen werkelijk zelfvoorzienend is

  groeten

  Like

 7. Sjoerd zegt:

  Als hij nu ook groene stroom afneemt is het plaatje compleet.

  Like

 8. Willem zegt:

  Waar ik nu benieuwd naar wordt is hoe groot zijn elektriciteitsverbruik geworden is. Het is erg vooruitstrevend en milieuvriendelijk dat je helemaal van het gas af wilt, maar daar tegenover staat dat je terug moet vallen op een superbetrouwbare aanvoer van elektriciteit. En het is al vele decennia bekend dat de transportcapaciteit van de opgewekte stroom in Nederland en waarschijnlijk in geheel (West-)Europa dicht bij het maximum zit en in een aantal gebieden in Nederland is dat maximum al bereikt.
  Als de beste man aan het koken is en gelijktijdig warmwater vraagt, de airco op halve kracht werkt dan heeft hij al snel richting 25 kWh nodig. En de wet tot behoud van chagrijn luidt in dat geval dat ook de buren, die ook van het gas af zijn, een dergelijk vermogen nodig kunnen hebben en voor je het weet is de aanvoercapaciteit onvoldoende en zit een hele straat/stad zonder elektra.
  Om die reden lijkt het me dat ‘van het gas af gaan’ iets is wat een landelijke coördinatie vereist en niet afhankelijk mag zijn van lokale initiatieven. Dus ondergebracht moet worden bij een ministerie, of desnoods een eigen ministerie krijgen moet. Dan is het misschien ook mogelijk om het hele traject van aanvraag tot uitvoering van een hoogspanningslijn drastisch in te korten. Op dit moment is dat minimaal 10 jaar. En we zullen ook moeten accepteren dat er meer bovengrondse hoogspanningslijnen komen, want niet alles kan ondergronds. Er schijnt geen land ter wereld te zijn dat zo’n ondergrondse infrastructuur als Nederland. In stedelijke gebieden is nog nauwelijks ondergrondse ruimte.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Er is een heel klein onderzoek gaande. Vergelijkbare huizen met verschillende systemen noteren hun verbruik en opbrengst.
   De investering en de energierekening worden vergeleken.

   Het onderzoek loopt nog.

   Ik hoop in de toekomst een anoniem overzicht te kunnen publiceren.

   Vriendelijke groet,

   Like

   • Willem zegt:

    Eerlijkheidshalve; ik ben veel banger voor de transportcapaciteit van ons hoogspanningsnet. Dat heeft nu al bijna zijn maximum bereikt en met de benodigde zonne- en windparken en andere alternatieven voor stroomopwekking zal de transportcapaciteit groter moeten worden en uitbreiding van het hoogspanningsnet vergt procedures die de traagheid hebben van koude stroop door een nauwe trechter. Daarom ook mijn pleidooi voor één ministerie dat zich met het dossier ‘van het gas af’ gaat bemoeien. Zijn er in ieder geval al een paar hobbels minder te nemen en ik ben naïef genoeg om te denken dat centrale aansturing de zaak kan versnellen.

    Like

    • Rob Alberts zegt:

     Een paar jaar geleden zaten alle netwerkbeheerders, beleggers, vastgoed eigenaren en de verhuurders in mijn postcodegebied bij elkaar. Een eerste inventarisatie voor verduurzaming en de energietransitie was het onderwerp. De beperking van het electriciteitsnet naar en in de woonwijk werd benoemd. De aanleg van 1.200 m2 zonnepanelen en een all electric woonwijk werden ook genoemd. Een oude woonwijk is nu all electric gerenoveerd. De bouw van een nieuwe all electric woonwijk vordert op de tekentafel. In tussen gaat de geplande vernieuwing van het aardgasnet verder. Vreemd genoeg door en naast aangewezen Aardgasvrij buurtjes. Het nu al tot haar maximum belaste electriciteitsnet piept en kraakt. Maar plannen voor vernieuwing en/of verzwaring zijn er nog steeds niet ….

     Like

 9. Wat electriciteit betreft zal hij niet zelfvoorzienend zijn, tenzij hij er een (momenteel nog zeer dure) batterij bij heeft geplaatst.

  Like

  • Rob Alberts zegt:

   Klopt. Een accu heeft Hansbart nog niet.
   Ook ik ben mij aan het informeren over de mogelijkheden.

   Mijn zonnepanelen produceren gedurende het kalenderjaar wat ik in een heel kalenderjaar nodig heb.

   Maar in de avond, nacht en winter gebruik ik natuurlijk meer. Zoals overdag en in de zomer de productie weer veel meer is.

   Accu’s zijn nu nog niet groot genoeg. Maar ook nog te prijzig ….

   Duurzame groet,

   Geliked door 1 persoon

 10. meninggever zegt:

  Wat kostte dit allemaal?? Zo te lezen tienduizend(en)euro’s en wat is dan de besparing op termijn? Wie heeft dit geld zo maar even liggen? En welk doel dient het voor de man in kwestie behalve een zgn schuldcomplex vermijden, opgelegd door al te linkse buren of mensen met utopische gedachten? Ik ben relatief simpel. What’s in it for me? Wat levert het op, wat is het rendement? Bij pakweg nu 19 miljoen inwoners van ons land vraagt dit een zodanige investering in infrastructurele werken op stroomgebied dat we met zijn allen dreigen failliet te gaan dan wel dat op enig moment het licht uit gaat. Ultiem wellicht voor hen die terugwillen naar de Middeleeuwen, niet voor mij….

  Like

  • Willem zegt:

   Ben een paar dagen niet online geweest en reageer daardoor misschien wat aan de late kant. Wat mij keer-op-keer verbaast is de vraag ‘wat kost het’, meteen gevoldg door ‘en wat brengt het op.’
   Deze persoon, Hansbart, had het geld ervoor liggen of op een andere wijze verkregen en hij vond het ook belangrijk dat geld te steken in verduurzaming van zijn woning.
   Naar mijn vaste overtuiging hoeft hij daarvoor aan niemand anders verantwoording over af te leggen dan aan zichzelf en ingeval hij een partner heeft, ook daaraan. Niemand anders mag/ moet/hoeft daarover te oordelen, laat staan dat hij daarover verantwoording dient af te leggen. Lichtkans dat hij verduurzaming en/of woongenot belangrijker vindt dan rendement. Helemaal zijn eigen afweging.

   Geliked door 1 persoon

 11. Rob Alberts zegt:

  Hansbart vertelt mij dat zijn wooncomfort vergroot en verbeterd is. Computer gestuurd op termijn en op elk moment heeft hij zomer en winter die temperatuur in huis die hij wil en verkiest. High tec en de tijd vooruit. Jouw obsessie met de Middeleeuwen speelt jou ook nu weer parten.

  PS: zijn investering is lager dan de bedragen die jij in jouw huis hebt gestopt. Maar hij is ook enige tijd bezig geweest om zich goed te oriënteren en informeren.

  Duurzame groet,

  Like

  • meninggever zegt:

   Blijft de vraag wat het echt heeft gekost en nu oplevert. Heeft ook van doen met de grootte van een huis. Heeft dat 60m2 oppervlakte ligt dat toch anders dan wanneer je over 250m2 beschikt. Doen de buren mee met isolatie (onder de vloer van onze woning is dat dus aan de ene kant wel en de ander niet het geval…) en wanneer is jouw huis ooit gebouwd. Allemaal zaken die rationeel spelen. Wie geld genoeg te besteden heeft moet dit allemaal vooral doen. Ik kijk ook naar comfort, gemak, betaalbaarheid en terugverdientijd. En doe dit niet voor de groenlinkse gardisten die van alles oreren, maar zelf het slechte voorbeeld geven. Ik ben van de centrale aanpak. Per stad, dorp, wijk of stad. Dat biedt soelaas. En nog even voor de herinnering, met 11% subsidie op investering kom je er niet.

   Like

   • Rob Alberts zegt:

    Je vraagt privé informatie die ik niet ga verstrekken.
    Er loopt een klein onderzoek met alle relevante kengetallen. Wanneer dat vrijgegeven wordt zal ik daar natuurlijk iets over schrijven.

    Ik ben voor de individuele keuzes van bewoners/eigenaren. Centraal gestuurde economieën hebben juist niet mijn voorkeur.

    Jouw afkeer van subsidies deel ik niet volledig. Daarbij heeft de aan mij uitgekeerde subsidie niet de doorslag gegeven. Zoals bij Hansbart de grote verbetering van zijn wooncomfort de belangrijkste reden is geweest.

    Duurzame groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.