Nieuw Kempering ???

In 1990 woonden langdurig psychiatrische patienten in een beschermd wonen constructie in de flat Kempering. Als dagbesteding werd het zwerfvuil in de Kbuurt verzameld door deze mensen. De sluiting van veel geestelijke gezondheidscentra in Amsterdam veroorzaken bij de direct betrokkenen en hun omgeving heel veel leed.

Het volgende artikel van Historiek.net laat zien dat er ook andere mogelijkheden zijn:

Geel is een begrip wereldwijd in de psychiatrie. Al eeuwen worden geesteszieken daar, in dat Kempens dorp, op een alternatieve, zachtzinnige manier behandeld. ‘Ons Zottekes’, zoals de inwoners van Geel hun gasten soms teder noemen, leven er in gewone gastgezinnen en delen het dagelijkse reilen en zeilen. Die unieke, heilzame therapie vindt haar oorsprong in het verhaal van een vrouw: de heilige Dimpna. Een tentoonstelling en een klepper van een boek Zot van Dimpna vertellen meer over haar levensverhaal, haar cultus en één groots schilderij.

Zo wens ik de Kbuurt een vergelijkbare vorm van aanpak voor langdurig psychiatrische patienten. De weerstand tegen het opzetten van een opvangplek in boerderij Langerlust in het Gaasperpark is in mijn ogen dan ook ongepast.

Na de publicatie van de volgende blogpost: https://1104enzo.nl/boerderij-langerlust-opvang-psychiatrische-patienten/ is het in mijn ogen verdacht stil. Dat verontrustende berichten over het sluiten van centra onderwerp is van Tweede Kamervragen helpt misschien?

https://www.at5.nl/artikelen/214531/kamervragen-over-sluiting-psychiatrische-kliniek-nieuw-west

Om met de Heilige Dimpna te spreken: te zot voor woorden …

Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Geen categorie, gezondheid, Onderwijs, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

14 reacties op Nieuw Kempering ???

 1. Karel zegt:

  ben bang dat het zoals vaak een centen kwestie is Rob , het mag allemaal niets kosren 😦

  bedroefde groet

  Geliked door 2 people

 2. In ‘Dwars door de lage landen’ (ook bij jullie uitgezonden) kwam Geel ter sprake.

  Geliked door 4 people

 3. AnneTanne zegt:

  Ik woon in een buurgemeente van Geel, en die ‘gezinsverpleging’ is daar nog steeds actueel:
  https://www.opzgeel.be/nl/zorgaanbod/wonen/geelse-gezinsverpleging.

  Geliked door 4 people

 4. Sjoerd zegt:

  Daar sluit ik me bij aan…

  Geliked door 2 people

 5. Willem zegt:

  In de jaren ’50 heb ik 3 jaar in Beilen op school gezeten. Hetzelfde Beilen waar ook een grote psychiatrische instelling stond en waarschijnlijk nog staat; Beileroord.
  De patiënten, althans een deel ervan, was ook bij gastgezinnen in Beilen en directe omgeving ondergebracht. Voor ons als scholieren was het een bijna natuurlijk gegeven dat ‘de gekken’ gewoon ‘los’ rondliepen. Uiteraard draaide er wel eens iemand door, maar heb nooit gehoord dat dat tot echt grote problemen heeft geleid. En geloof me ook zonder de huidige communicatiemiddelen hadden de geruchten en roddels in de jaren ’50, hele lange benen en konden zich in razend tempo verspreiden. De oerwoudtamtam is van alle tijden en nog steeds uitermate effectief.

  Geliked door 2 people

 6. En dat alles over de rug van de cliënt.

  Geliked door 1 persoon

 7. picpholio zegt:

  De gezinsverpleging in Geel heeft een hele lange historie en nog steeds bestaande.

  Geliked door 2 people

 8. Bertie zegt:

  Over Geel zag ik ook op tv.
  Het was altijd al moeilijk om deze mensen op te vangen, jammer genoeg.

  Geliked door 1 persoon

 9. gewoonanneke zegt:

  Ik heb het hier ook gezien dat een voorziening werd gecreëerd in een boerderij. Zoveel mensen die er bezwaar tegen maakten maar het ging door en ik hoor er niemand meer over. Sterker nog ze hebben mooie tuinen waar ze groentes en bloemen kweken en verkopen en een recreatie ruimte waar workshops gegeven worden waar ook andere mogen komen en eigenlijk gaat het heel erg goed daar. Ging er eens mijn overschot aan tomatenplantjes brengen die ze graag wilden hebben, was zo leuk daar. Het kan dus wel. Onbekend maakt ook soms onbemind.

  Geliked door 1 persoon

 10. AnneTanne zegt:

  Ik merk in België een trend dat in cohousing projecten units voorzien worden voor mensen met een beperking (fysiek, cognitief, psychisch) waar ze binnen een warme buurt begeleid zelfstandig kunnen wonen.
  Zo is er Oak Tree Projects, die binnen (koop)projecten in ontwikkeling studios aankoopt en die verhuurt aan mensen met een beperking.
  Andere projecten, zoals cohousing Ekelen in Herentals (een coöperatief project), voorziet zelf al drie ‘inclusie-studio’s’.

  Geliked door 1 persoon

 11. Jammer dat de optie in het Gaasperpark niks is geworden. Geel is inderdaad heel bijzonder.
  Ik was zaterdag nog aan het dwalen daar in de buurt. Ik moest naar Nellestein, Lopikhof.
  Overal opbrekingen en/of ik reed de juiste straat voorbij. Ik heb in een zijstraat van de Klieverinkweg de weg gevraagd aan een man die net bij zijn auto stond. Hij ging nog naar binnen om zijn vrouw te vragen hoe ik daar moest komen. Toen hij weer buiten was zei hij.. ik weet het, rijd u maar achter me aan! Zo ontzettend aardig!!! 🦋

  Geliked door 1 persoon

 12. Pingback: Blog over...psychiatrie en vuil prikken - 1104 en zo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.