Groen in Kantershof

Aan het begin van de vorige bestuursperiode heeft de Dagelijks bestuurder Groen met de groencommissie van de BewonersBelangenvereniging Kantershof de wijk geschouwd. De topambtenaar en de dagelijks bestuurder stelde voor dat elke Kantershoffer een geveltuintje krijgt voor de tuinschuur. Gratis beplanting en ondersteuning bij het onderhoud werd aangeboden. Met een ruwe telling zijn er nu zo’n 450 geveltuintjes bij de tuinschuurtjes in Kantershof. De afmetingen verschillen en de hoogte van de beplanting varieert tussen de 10 cm en 3 meter. Er zijn miniatuur modeltuintjes en spontane inheemse kruidentuintjes. Het stadsdeel heeft regels en maten vastgesteld voor de geveltuinen. Niet breder dan 30 cm en de beplanting moet onder de 1.60 m blijven. Maar het stadsdeel geeft dus ook gratis planten en uitleg voor het onderhoud en beheer. Maar wie kent deze subsidie? En wie heeft er nu een gratis beplanting van het Stadsdeel gekregen ???

Na een oproep voor het melden van de exoot Japanse Duizendknoop kwamen er van de groenliefhebbers in de wijk zo’n 100 meldingen. De ambtelijk molens hebben 2 jaar staan draaien op deze meldingen. Veel tuinliefhebbers zijn toen zelf maar aan de slag gegaan. Nu worden er 2 methodes toegepast. De firma Dolmans is met elektroden op een beperkt aantal plekken deze woekerende plant ondergronds aan het verbranden. En een werkploeg van de gemeente Amsterdam is op een paar andere plekken de wortels van deze exoot aan het uitgraven. Overleg tussen deze twee ploegen is er niet. De schoffelaars en maaiers in de wijk herkennen de Japanse Duizendknoop nog steeds niet. De verspreiding gaat dus rustig verder. Naast de eerste 100 meldingen komen er op andere plekken nieuwe Japanse Duizendknopen te voorschijn. Dit tot ongenoegen van veel tuinliefhebbers in Kantershof.

Maar er zijn ook mooie groene dingen te zien in Kantershof. Een steeds groter wordende groep groenliefhebbers in K’hof zijn met Zelfbeheer actief. Met veel enthousiasme en energie is er langs de Kantershofstraat een bloemenlint gemaakt. Voor de bewoners van de Kantershofstraat 2 t/m 34 iets speciaals. Maar ook voor iedereen die Kantershof binnenkomt. Achter K’hof 1 t/m 8 zijn een aantal buren met kweekbakken bloemen, groenten en kruiden aan het kweken. Maar ook zijn er diverse fruitbomen aangeplant. Ingeklemd tussen de woningen en voor niemand zichtbaar zijn de buren van K’hof 34, 35 en 36 het jarenlang verwaarloosde plantsoen aan het ontginnen. De bewoners van K’hof 47 tot 52 hebben een brede strook plantsoen tot een mooie uitbreiding van hun tuin gemaakt. Bij K’hof 105 is een pracht boomspiegel beplant. De buren van K’hof 155, 156 en 157 zorgen voor meer bloemen en insecten naast hun stukje fietspad. Ook de bewoners van K’hof 161 hebben het groen geadopteerd. De bewoners van K’hof 197 tot en met 204 hebben een voedselbos in de groenstrook aangeplant. Het volgende voedselbosje is te vinden bij de huisnummers 287 tot aan 193. In het Tiny Forest bij K’hof 228 tot aan 237 is zelfs een prachtige picknicktafel met prullenbak aanwezig. Rondlopend door Kantershof is te zien dat er heel veel K’hoffers actief zijn met hun groene vingers.

Naar boven kijkend is er op de daken in Kantershof ook van alles te zien. Zoals de plantsoenendienst achterstallig onderhoud heeft met weghalen van dode bomen? Zo hebben talloze K’hoffers volgroeide bomen en struiken op hun daken staan. Of die bomen en struiken bewust geplant zijn? Het maakt onze woonwijk wel groener. Over sommige dakranden hangen her en der de mooiste toeven bloeiende kruiden. Bij een woning groeien en bloeien er zelfs planten in de zijgevel.

Her en der vragend blijken er diverse groene Whatsapp groepen te zijn in Kantershof. Er zijn diverse K’hoffersactief. Er zijn een handvol Whatsapp groepen van deze groene K’hoffers. Bloemenlinters, Kantersbossers, vbazo-deelnemers, vbazo-cremedelacremers, Groen in de Kbuurters.

En dan komt een oud idee weer bovendrijven. Een tuinwedstrijd op onderdelen? Van geveltuin, voortuin, achtertuin tot zelfbeheer?

https://kantershof.1104enzo.nl/

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Geen categorie, gezondheid, Natuur. Bookmark de permalink .

14 reacties op Groen in Kantershof

  1. Karel zegt:

    op de duizendknoop en niet met elkaar sprekende ploegen na
    een groene bedoening daar

    Geliked door 1 persoon

  2. Willem zegt:

    Het lijken me allemaal prachtige initiatieven, die ook alle steun verdienen, maar een terloopse zin in jouw pleidooi verontrust me wel een beetje: ” In het Tiny Forest bij K’hof 228 tot aan 237 is zelfs een prachtige picknicktafel met prullenbak aanwezig.” Een picknicktafel, met of zonder prullenbak, en een minibosje lijken me twee dingen die beslist niet bij elkaar passen. Zo’n klein bosje zal ongetwijfeld ook veel spelende kinderen aantrekken en daarvan vraag ik me al af of dat bosje dat kan verdragen en daar bovenop nog eens picknickende mensen met alle troep die ze vaak achterlaten lijkt me de doodsteek voor een dergelijk bosje.
    Hoe gek het ook klinkt, maar als er iets is dat een bordje verboden toegang zou verdienen, dan is het wel zo’n kwetsbaar minibosje.
    Hoe leuk zo’n minibosje op papier ook lijkt te zijn en misschien is het een (klimatologische) zegen voor de omwonenden, maar diezelfde omwonenden zijn ook vrijwel altijd de oorzaak dat het bosje weer naar de pielekwakker (dat is een Liemerse uitdrukking) gaat.

    Geliked door 1 persoon

    • Rob Alberts zegt:

      Pielekwakker, wat breng jij telkens weer mooie taaluitingen naar voren.

      Ik twijfelde bij het schrijven van deze blogpost over de vermelding van andere tuinbanken, tuinstoelen en kinderspeel attributen. Of de murals en boekenkastjes.

      Misschien dat ik daar een volgende keer over schrijf.

      Wat ik vooral wilde benoemen en beschrijven is dat steeds meer buren zich verantwoordelijk voelen voor de openbare ruimte en de leefbaarheid hiervan.

      En de groen vingers zijn ook de deelnemers aan de maandelijkse opruimactie in de wijk.

      Vriendelijke groet,

      Like

      • Willem zegt:

        Als de buurt zich verantwoordelijk gaat voelen voor iets, dan heeft het vele keren meer kans van slagen dan wanneer je ook die horde nog moet nemen.
        Veel succes met je voortdurende bezigheden voor een betere leefomgeving toegewenst. Uiteindelijk wint de aanhouder.

        Geliked door 2 people

  3. Jan zegt:

    Wat een boel aktiviteit in K,hof!

    Geliked door 2 people

  4. djaktief zegt:

    Rotterdam brengt de boel in kaart wat betreft de Japanse Duizendknoop. Ik kom hier ook wel stukjes in de buurt tegen met borden erover en dat je er niet doorheen mag lopen. https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/japanse-duizendknoop/

    Geliked door 1 persoon

  5. Jullie zijn daar zo te zien lekker bezig met vergroenen.

    Geliked door 1 persoon

  6. Sjoerd zegt:

    Mooi dat er door de bewoners zoveel groene initiatieven zijn ontstaan.

    Geliked door 1 persoon

  7. Yova zegt:

    Het is daar heel wat er doen met vergroenen Hoop werk. Er groeien heel hard. Maar het is wel erg droog. Bij ons regen klein beetje. Goed voor de natuur! Fijne dag.

    Geliked door 1 persoon

  8. Hoopvol bericht is dit!

    Geliked door 1 persoon

  9. Pingback: Blog over...groen in Kantershof - 1104 en zo

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.