Biomassa in het Diemerbos, de Diemerscheg

Vaak wordt er gesproken over biodiversiteit. In een gesprek werd vooral het belang van biomassa genoemd. De natuurlijke voedselpiramide heeft een top met bijzondere dieren. In Nederland krijgt de wolf nu veel aandacht. Bij vogelaars zijn broedende zeearenden heel populair. Bij de verduurzaming/isolatie van woningen wordt de vleermuis vaak vermeld. In de Diemerscheg kijken sommigen reikhalzend uit naar de Otter en de Bever,

De onderkant, de basis van de voedselpiramide is net zo interessant. Een bodem zonder regenwormen, de bovengrond zonder insecten is dood. En alle bovenlagen van de voedselpiramide tot aan de top hebben daar last van.

Landbouwgif, overbemesting, vervuild en verontreinigd grond, grondwater of oppervlakte water en lucht vernietigen de basis van de voedselpiramide. Bodemorganismes, bacterien, schimmels en micro organismen zijn onontbeerlijk voor de gravers, kruipers en wroeters in onze grond. Inheemse planten zorgen weer voor voeding en voortplanting van insecten.

Juist de hoeveelheid biomassa van de basis van de voedselpiramide is noodzakelijk voor het in stand houden van de biodiversiteit. Vreemd dat we leven en beweging in de grond als eng en vies ervaren. Om maar te zwijgen over rondvliegende, fladderende, kruipende en kriebelende of nog erger bijtende en prikkende insecten …

Biomassa wordt rondom de Diemerscheg vaak gekoppeld aan verbranding in de energiecentrales van Vattenfall. Een verdienmodel om electriciteit en stadswarmte op te wekken? Bomen/hout dat jaren nodig heeft om een beetje gewicht te krijgen wordt in gigantische ovens met subsidies weg gestookt. Alsof bomen en struiken snel genoeg groeien om andere energiebronnen voorbij te streven?

Ik kies voor de kleine vaak onzichtbare basis van de natuurlijke voedselpiramide in de natuur in de Diemerscheg. Het bestuur van de Vereniging Vrienden van het Diemerbos heeft een onderzoek gestart naar het belang van biodiversiteit in het Diemerbos, de Diemerscheg. Ik kijk uit naar het verslag van dit onderzoek!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Voedselpiramide

https://nl.wikipedia.org/wiki/Biodiversiteit

https://nl.wikipedia.org/wiki/Biomassa

https://www.vattenfall.nl/stadsverwarming/biomassa-voor-stadsverwarming

http://www.vriendenvanhetdiemerbos.nl

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, Diemerscheg, Driemond, duurzame energie, gezondheid, Kinderen, Natuur, Onderwijs, persoonlijk, Politiek en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Biomassa in het Diemerbos, de Diemerscheg

  1. Karel zegt:

    ha die Rob
    zonder die kleine kruipende en fladderende mooie wezentjes , zal de mens er ook niet lang meer zijn
    eigen schuld dikke bult

    bedroefde groet

    Like

  2. Goed verhaal, ik kan je gedachtegang helemaal volgen.

    Like

  3. Anuk zegt:

    Helemaal met je eens. De bodem van ons bestaan… als het daar al mis gaat, dan is het inderdaad wat Karel hier zegt, snel afgelopen met ons mensen. Ik heb vanmiddag weer wat lagen dik plastic verwijderd wat hier in een deel van de tuin ligt. De grond eronder is enerzijds dood (want: nooit gevoed met afvallend blad), maar aan de andere kant krioelt het van de beestjes. Wonderlijk.

    Like

  4. Spontanity zegt:

    Dat is de circel van het leven.
    Hopelijk blijft HET Leven.

    Like

  5. hermanstel55 zegt:

    Weer een voor mij leerzaam blog. Blijft voor mij een noodzakelijke bron van bewust blijven. 😉

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.