Komkommertijd?

Een oververhitte zomer!

In de zomer komen er vaak de meest vreemde berichten in het nieuws. Deze zomer is het vooral een losbarsten en weer oplaaien van gruwelijke conflicten. Een werelddeel, Antarctica, zonder brandhaard zal in de toekomst ook wel tot niet oplosbare conflicten zorgen. Het Zuidpoolgebied wordt door wetenschappers van alle continenten onder de noemer van noodzakelijk wetenschappelijk onderzoek bekeken op de exploitatie van winstgevende delfstoffen.

Maar oude en nieuwe conflicten over de hele wereld maken talloze slachtoffers en hebben treurende nabestaanden. Regeringsleiders geven hun verklaringen en de wapenhandel wordt vervolgd. De gevolgen van deze gewapende conflicten geven een rampspoed waar velen generaties nog de naweeën en pijn van ondervinden.

Praten, eten en drinken geeft nieuwe kansen, oplossingen voor vrede.

Met het volgende recept is een komkommersoep te maken met pit.

Ingrediënten

 • Anderhalve komkommer, in stukken
 • 2 uitjes, gesnipperd
 • 6 teentjes knoflook
 • 250 ml water
 • 250 ml sojayoghurt
 • 2 flinke theelepel mosterd
 • sap van een halve limoen
 • 2 flinke theelepels olijfolie
 • 5 tot 10 gekneusde peperkorrels
 • 2 eetlepels verse dille

Bereiden

Pureer alle ingrediënten, met uitzondering van één eetlepel dille en de gekneusde peperkorrels, in de keukenmachine tot een gladde soep. Breng op smaak met wat zeezout en zwarte peper.

Laat afkoelen en zet minstens drie uur in de koelkast. Haal de soep voor het serveren uit de koeling, voeg de gekneusde peperkorrels toe, roer goed door en serveer met de overige dille.

Opmerking

Dit frisse komkommersoepje helpt het zure in een gesprek te neutraliseren. Je kunt het in de ochtend al klaarmaken of een dag van tevoren, zodat er alle ruimte is voor een vredelievend gesprek. Tevens kun je het prima invriezen, zodat je altijd wat op voorraad hebt bij plotseling opkomende verhitte momenten. Als je het nu gaat maken kan het goed kan afkoelen en de smaken op elkaar kunnen inwerken. Zinvol ter afkoeling op oververhitte moment, maar altijd gezamenlijk opeten. Bevordert een goed gesprek!

Als slot een onvolledige lijst van conflictgebieden: Angola, Afghanistan, Algerije, Angola, Baskenland, Birma, Burundi, Centraal Afrikaanse Republiek, Colombia, Congo, Cyprus, China, Darfoer, Egypte, Eritrea, Ethiopië, Filipijnen, Gaza-strook, Georgië, India, Irak, Iran, Ivoorkust, Jemen, Kenia, Kirgizië, Korea, Kosovo, Libanon, Liberia, Libië, Macedonië, Mali, Mexico, Nepal, Niger, Nigeria, Noord-Ierland, Pakistan, Peru, Oeganda, Rusland, Rwanda, Sierra Leone, Somalië, Sri Lanka, Syrië, Sudan, Thailand, Tibet, Tsjaad, Tsjetsjenië, Tunesië, Turkije, Ukraine, Westelijke Sahara, Zuid Ossetië.

Voor meer info:

http://conflictenteller.nl/

Wapenindustrie en handel in Nederland: TNO, Nationaal Lucht en Ruimtevaartlaboratorium, Scheepswerf de Schelde, Stork, zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Defensie-industrie#Defensiebedrijven_in_Nederland

en

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wapenhandel

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, Politiek en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

31 reacties op Komkommertijd?

 1. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ik eet de komkommer wel uit het vuistje
  ik denk wel eens dat de wapenindustrie de conflicten in stand houd of anders nieuwe creeert
  zegt met tegen mij , nee dat zie je verkeerd
  nu ik heb mijn twijvels
  geniet nog thans de dag

  Geliked door 1 persoon

 2. Frank-103 zegt:

  Mensen zijn nu eenmaal ook gewoon een soort apen, met bijbehorende apenrots waarbij iedereen bovenop wil zitten en andere apen die dat ook willen naar het leven staan. Het is helaas niet anders.

  Geliked door 1 persoon

 3. Zilvertje zegt:

  Weet je dat ik daar ook aan dacht een poosje geleden, niks geen komkommertijd, ze hoefde deze zomer geen vreemde beesten laten dwalen op de heide, er waren nieuwsfeiten genoeg, pfffffffffff, denk dat veel journalisten van hun vakantie werden teruggehaald en oude uit het vet gehaald werden.

  Ik vind het lekker klinken, de sojayoghurt, waar haal je die, want die is me onbekend, is dat die van Arla, want die vla ken ik wel en vind ik heerlijk, mogelijk hebben ze het dan ook in ons dorp.

  Fijne dag!

  Ga je ook naar Utrecht zondag demonstreren?

  Like

 4. Rob Alberts zegt:

  Zilvertje, met Arla moet het lukken.
  Zondag ook weer.
  Vriendelijke groet,

  Like

 5. els zegt:

  Dat lijkt me een gezond soepje te zijn Rob.
  Je hebt mij overtuigd, ik ga het proberen!

  Like

 6. fietszwerver zegt:

  wie is jullie
  ik en m’n wandelstok 😉
  nee dat plaatsje lag niet op de route
  ik sluit af en zal weer aan het werk bij de baas
  en ach zo erg is dat opruim klusje niet hor
  ben het eens met je reactie over de reclame , helaas

  Like

 7. Hillechien Prins zegt:

  Altijd weer fijn om je te lezen, je heldere kijk op deze huidige wereld zet menigeen aan het denken

  Geliked door 1 persoon

 8. stiefbeen zegt:

  dat soepje lijkt mij niet verkeerd.ja ik zie ook meer in praten en samen eten soms in kleine brandhaardjes in de buurt is daar best succes mee te behalen, en ja als wij nou allemaal eens klein zouden beginnen in onze eigen buurt dan kan dat misschien als een olievlekje werken?

  Geliked door 1 persoon

 9. sjoerd zegt:

  Het lijkt van kwaad tor erger te worden in deze tijd. Wat Israël nu weer doe in de Gaza, ik vind het allemaal niet meer normaal. Waar is de denkende mens gebleven…

  Geliked door 1 persoon

 10. Rebbeltje zegt:

  Hou meer van warme soepjes…zoals broccoli/courgette en daar wat vis in laten zwemmen 😉
  En ja over dat andere gaan we het niet hebben genoeg te zien op tv en nieuwsflitsen
  Zolang de politiek spelletjes wil spelen, zal er weinig veranderen.
  Groetjes

  Like

 11. Henk van Blijderveen zegt:

  Ik heb gisteren weer 7 komkommers uit mijn kas weggegeven. We kunnen er bijkans niet meer tegen eten Rob. Ik overweeg sterk om je soep uit te proberen. En als dat inderdaad gebeurt, zal ik je laten weten hoe het gesmaakt heeft. 🙂

  Gr. Henk

  Geliked door 1 persoon

 12. Suskeblogt zegt:

  Samen eten is altijd beter dan samen vechten, maar of de ruziemakers het ook zo zien denk ik niet.

  Geliked door 1 persoon

 13. Sterk contrast tussen de luchtigheid van een komkommersoeprecept en de ernst van de broeihaard aan conflicten in de wereld, dit terwijl 99,99% van de aardebewoners het liever zonder conflicten zouden zien…

  Geliked door 1 persoon

 14. meninggever zegt:

  Als groot liefhebber van thuis gemaakte kippensoepen ben ik wat minder van dit soort recepten. Trouwens, geen idee wat ik er mee zou moeten, kan niet echt koken. Gelukkig al decennia lang verwend met een wel goed kokende partner. De conflicten lossen we helaas niet op. Omdat ze veelal baseren op zaken die uit een ver verleden komen, te maken hebben met etniciteit, met geloof, met extremisme, met haat en nijd. Vrede zit niet in de mens, afkeer wel. En door de volksverhuizingen die in de wereld plaatsvinden verplaatsen ook de conflicten zich even snel als ziekten die we nog niet kunnen genezen. Daar profiteren de wapenleveranciers van, maar ook de banken, en overheden met een dubbele agenda. En de gewone man of vrouw? Die drinkt een glas, doet een plas en laat alles zoals het altijd was…

  Like

 15. fluwijn zegt:

  Komkommersoep… heerlijk ! De lijst met conflictgebieden is ellendig lang. Als ze daar maar eens van Uw komkommersoep wilden proeven, Rob.

  Geliked door 1 persoon

 16. Henry zegt:

  In deze wereld zal nooit vrede zijn. Er is teveel verdeeldheid. Tenzij en totdat iedereen tot hogere niveaus van bewustzijn komt, zal er oorlog op deze planeet zijn. Dat is onvermijdelijk. Een oorlog is louter een uitvergroting van de gewelddadige neiging die in teveel mensen aanwezig is. Ik denk persoonlijk dat er niet meer inzit, het is enkel zoeken naar een wankel evenwicht. Probeer goed te doen, help elkander .. Thats it ..

  ps. Ik ga binnenkort naar Myanmar. Daar schijnt het vooral noedelsoep te zijn. Ik ga het proeven! 😉 Je hoort nog ..

  Like

 17. Samen eten beter dan samen vechten. Ik ga dat soepje eens uitproberen. Wat een hoop conflictgebieden….het doet mij alleen maar mee nadenken. Als iedereen wat verdraagzamer zou zijn.

  Geliked door 1 persoon

 18. fietszwerver zegt:

  mogge Rob
  ik zit nu aan de koffie en als ik vannacht thuis kom van het werk weer aan een pint hoor
  geniet de dag

  Like

 19. willy zegt:

  het is me wel wat al die conflicten..
  en een soort handelsoorlog met de Russen zal hieraan niet verhelpen…

  de wereldleiders zijn duidelijk aan je soepje toe

  groeten

  Like

 20. fietszwerver zegt:

  ha die Rob
  het koelt ook niet eens echt af , en vertel mij dat die regen nodig is , ik ben veel in de natuur en zie de droogte
  ik zal dit weekend eens gebruiken om wat te ruimen en poetsen
  fijn weekend gewenst

  Like

 21. Jan Jaap zegt:

  Ik word knap moedeloos van alle ellende in de wereld. Maar misschien moet ik het acht uur journaal eens laten voor wat het is en die tv uitzetten. Scheelt een hoop, je krijgt dan niet meer al die narigheid gelijk op je bord. Want met machteloze woede kom je weinig verder….
  Vr. groet, Jan Jaap

  Like

 22. staartje zegt:

  Mooie invulling. Dat soepje ga ik onthouden

  Geliked door 1 persoon

 23. Appelvrouw zegt:

  Gadverdamme, zoveel knoflook!

  Like

 24. Rob Alberts zegt:

  Ja, zonder knoflook wordt het een andere komkommersoep.
  Smakelijke groet,

  Like

 25. Waren alle conflicten maar met het samen nuttigen van komkommersoep op te lossen

  Geliked door 1 persoon

 26. bittytje zegt:

  Vreselijke tijden, je zou haast geloven in de voorspellingen van Nostradamus. Niettemin zal de komkommersoep smaken. Hoewel, koude soep….
  Bertie

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.