Zichtbare fysieke ongemakken en onverwachte niet zichtbare problemen

Boeken kunnen door kleinere, onzichtbare en grotere, schadelijke dieren aangetast worden. Zilvervisjes en andere franjestaarten, het papiervisje of boekenvisje kunnen stilletjes en stiekem onze boeken en paperassen opeten. Maar ook kleine knaagdieren kunnen boeken en papieren versnipperen voor benodigd nestmateriaal. En dan noem ik nog niet eens bacteriën en schimmels die tergend langzaam verantwoordelijk zijn voor het onleesbaar worden en verdwijnen van letters, woorden en zinnen.

Voor het leesbaar zijn van oude geschriften is de steen van Rosetta ooit noodzakelijk geweest. Voor het ontcijferen en toegankelijk maken van gegevensdragers in de toekomst maak ik mij al langer zorgen. De gegevensdragers en de daarvoor benodigde apparatuur zijn de afgelopen eeuw met een grote snelheid vernieuwd en veranderd. Veel bestanden zijn nu al niet meer herkenbaar en/of te lezen. En steeds meer hangt er in onzichtbare wolken in niet aan te raken elektronische luchten informatie, kennis en geschiedenis. De aantastingen aan deze informatie, kennis en geschiedenis zal niet meer te omschrijven zijn met toepasselijke namen als het papiervisje of boekenvisje. Maar de schade in de vorm van verminkte bestanden of zelfs verregende of weggewaaide bestanden uit de lucht is niet te overzien. Een terroristen aanval of wereldoorlog zijn hier niet voor nodig.

Toegankelijkheid en privacy zijn eerst de vraagstukken die besproken moeten worden. Is de digitale wereld voor iedereen? Of is de digitale wereld afgesloten en beschermd alleen toegankelijk voor bevoorrechten? In deze discussie verbaas ik mij over de wens om onbetaald alles zo maar te mogen kopiëren. Alsof een wetenschapper, kunstenaar of schrijver geen rechten heeft om hier een bijdrage voor te ontvangen. Scholen kopiëren om hoge boekenkosten te ontlopen en uitgeverijen verhogen hun boekenprijzen of vernieuwen niet in nieuwe lesmethoden. Obscure platenzaken verdwijnen en nieuwe muziek wordt zonder kosten al dan niet illegaal van het internet geplukt.

Zwervend op het internet wordt door gigantische koekfabrieken ieders leven gekoppeld aan wat iedereen wanner allemaal doet en of wilt. De gevolgen van het al eerder geformuleerde “Big Brother is watching You” zijn nog steeds niet te overzien. Maar de vrijheid van kiezen om hier wel of niet aan deel te nemen wordt steeds kleiner. De perfecte organisatie van de Nederlandse overheid maakte grote delen van onze bevolking in de periode 1940-1945 dodelijk kwetsbaar. Maar ook de heksenjacht van 1500 tot 1700 geeft ons nu nog te denken hoe impulsief een morele paniek ook nu nog met andere vooroordelen voor gruwelijke gevolgen kan zorgen.

Mijn zorg is dat veel bestanden nu al niet meer toegankelijk zijn. De benodigde afspeelapparatuur werkt niet meer of is niet meer beschikbaar. Problemen over veilig gebruik van verouderde software worden ook als maar groter. En de toegankelijkheid van veel bestanden worden meer en meer overschaduwd met meelezen en volgen van onduidelijke bedrijven. Zonder ergens voor te betalen worden we steeds meer afhankelijk van de verkoopbaarheid van ons computergebruik.

Om bij te blijven is het lezen van een krant, boek of strooibiljet niet meer voldoende. Het versturen van een brief met een opgeplakte en betaalbare postzegel is ook steeds minder van deze tijd. Een goede postwet is er niet zonder slag en stoot gekomen. Zo zal dat met de juiste, veilige en eerlijke afspraken over internet gebruik ook nog enige tijd nodig hebben. Dat veel wat men nu gratis krijgt uiteindelijk betaald zal moeten worden is mij duidelijk.

Voor niets gaat de zon op,

maar

blijven alle bestanden wel veilig en goed toegankelijk in de lucht hangen ???

http://nl.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

13 reacties op Zichtbare fysieke ongemakken en onverwachte niet zichtbare problemen

  1. Myriam zegt:

    Een héél ingewikkelde problematiek waar we nog lang niet uit zijn vrees ik 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Frank-103 zegt:

    Er zijn al lieden die beweren, hoewel er deze jaren meer foto’s dan ooit geschoten worden, dat daar over 100 jaar vrijwel niets van over is, geen negatieven die ergens opduiken en weer afgedrukt kunnen worden, geen boeken met mooie afbeeldingen, die leest men immers ook digitaal. Het zijn duistere tijden Rob! Ik zou weer een steen, beitel en hamer scoren bij de plaatselijke middenstander!

    Geliked door 1 persoon

  3. Joolzz zegt:

    Ik weet het niet. Heel eerlijk gezegd… Mijn lief is daarom bewust niet te vinden op ‘het net’… Tja..

    Geliked door 1 persoon

  4. Het voort bestaan van het papier of boekenvisje is dus ook in gevaar ben ik me nu van bewust, nooit eerder over nagedacht.

    Geliked door 1 persoon

  5. Bertie zegt:

    Het is een probleem dat al langer speelt. Tussen papier en het web zitten diverse informatiedragers die niet meer te beluisteren/bekijken zijn, al kan iemand op zoekmachines nog aardig wat boven water halen. Juist om die reden is veel info, films e.d. gedigitaliseerd.
    Hoe het verder moet met de onbestuurbare gegevens die op het web, weet ik niet. Wie wel?
    Terzijde:
    sommige mensen vertonen een ongebreidelde publicatiezucht die hen ertoe brengt hun hele privé-hebben en houden eruit te gooien. Alsof ze alleen daarmee interessant zijn.

    Geliked door 1 persoon

  6. Er is eigenlijk veel te veel overbodig geworden. Ik had vroeger een grote encyclopedie, ik geloof wel 20 delen. In etappes aangeschaft. Kennis vergaren was altijd mijn drijfveer en die boeken konden me daarmee helpen. Maar ik heb hem verkocht voor de zoveelste verhuizing… was met internet niet meer nodig en scheelde veel ruimte…
    Maar wat er met al die oude gegevens op internet moet gebeuren die ergens hangen, is waarschijnlijk niet meer in te halen om ze eraf te gooien…

    Geliked door 1 persoon

  7. kakel zegt:

    Ik houd mijn hart vast! “Ze” hebben een lek in onze ov’s gevonden. Als ze die kunnen kraken, kunnen ze dat ook met andere pasjes doen. Op hoop van zegen, maar.
    Fijn weekend!

    Geliked door 1 persoon

  8. sjoerd zegt:

    Dacht je met floppy’s iets goeds te hebben, of met vde CD, vergeet het m,aar. Ook dat is niet eeuwig…

    Geliked door 1 persoon

  9. fietszwerver zegt:

    na het lezen van de reacties Rob
    heb ik er niets aan toe te voegen
    ik hoop alleen dat men er van leert , al heb ik nu al mijn twijfels

    Geliked door 1 persoon

  10. gewoonanneke zegt:

    Goh ik heb dat soort afwegingen ook wel moet ik zeggen. Dat ik denk als toch de hele digitale winkel eens dicht gaat wat hebben we dan nog gegevens van mensen. Wat weten we nog aan dingen. Telefoonnummers, vroeger kende ik ze allemaal uit mijn hoofd, nu staan ze in mijn telefoon.
    Heb zelf nog ergens een floppy met dingen er op dat ik helemaal niet meer kan bekijken ergens want een computer met floppy kom ik niet meer tegen. Zal ergens nog wel kunnen. Zelf heb ik een digitaal dagboek maar ik print het ook nog uit voor het geval dat……. Ja dat soort dingen houden mij ook wel bezig eigenlijk.

    Geliked door 1 persoon

  11. En dan stel je mij voor een zoektocht te organiseren bij de belastingen 🙂

    Geliked door 1 persoon

  12. Suskeblogt zegt:

    met die cloud worden veel gegevens gecentraliseerd op servers over heel de wereld. Als die servers de gegevens updaten zodat die leesbaar blijven voor alle software en de mensen die ervan gebruik maken is er geen vuiltje aan de lucht. De tijd dat we alles netjes thuis bewaren op schijfjes enzo is verleden tijd. Ik bewaar mijn teksten op google drive en als morgen mijn pc ontploft heb ik nog steeds mijn gegevens daar. Trouwens bij huisbranden zijn ook al veel boeken en eigen werk verloren gegaan. Wie heeft er nooit een foto verloren ? Alles bewaren hoe dan ook is een utopie.

    Geliked door 3 people

  13. Harrij Smit zegt:

    We spelen inderdaad met vuur, Rob, en het is zeer de vraag of we ook met – het oplossen van – dit probleem al niet veel te laat zijn. Mooi onder woorden gebracht!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.