In mijn jeugd kreeg ik in Ziekenhuizen te eten volgens de Katholieke voorschriften. Ik herinner mij vooral de witte vis in botersaus, kapot gekookte worteltjes en aardappelpuree op de vrijdag. Een viseter ben ik er niet door geworden. Aardappelpuree heeft niet mijn voorkeur. En wortels eet ik liever rauw. Thuis kookte mijn moeder vooral het lievelingskostje van mijn vader. In een kinderdorp at ik bloedworst. Waarop mijn moeder thuis vertelde dan zal ik dat voor jou en mij ook eens maken. Met de mededeling dat mijn vader dit niet lekker vind.
Geloof en de voorkeuren binnen ons gezin hebben mijn eten dus bepaald.
Van de aspergeteelt in de buurt heb ik genoten.
Terwijl ik weer geen viseter ben geworden. Hobbyvissers genoeg in de omgeving maar weer geen visverkoop. Zo heeft de omgeving uit mijn jeugd toch nog steeds een invloed op mijn eetpatroon.
Tradities, geloof, omgeving, cultuur er zitten dus veel aspecten aan eten. Het stoppen van dier eten is een persoonlijke keuze geweest. Al zal ik daar steeds een andere hoofdreden voor vertellen.
Hasti Tarekat begon haar eettentje in World of Food omdat zij graag met haar collega’s de verschillende achtergronden van het eten wilde onderzoeken. Jammer genoeg is daar verder weinig van terecht gekomen. Geld verdienen en een maag vullen bleven de belangrijkste motivaties voor de standhouders van World of Food. En daar is natuurlijk niets verkeerd aan. Al vind ik het ook leuk om verder te kijken dan alleen maar een mooi opgemaakt en lekker bord eten …
Ik heb overgenomen wat ik bij mn oma zag. Eet weinig vlees alleen kip wel vis geen aardappelpuree das echt smerig.
LikeGeliked door 2 people
Rob als je het goed bekijkt zit er nog altijd een bepaalde traditie in bij mensen en eten. Zo ken ik er ook die steen vast vrijdag vis eten. Maar ik denk dat alles te maken heeft met opvoeding en dat bepaalde gewoon die trend doortrekt.
Aum Shanthi
LikeGeliked door 2 people
Wij aten als kind elke dag vers bereid eten. Mijn moeder was een grote kokkin. Dat maakte mij fijnproever. Ik lust alles als het maar goed en met liefde is bereid. Vlees eet ik amper, maar wel veel vis.
LikeGeliked door 1 persoon
Bij ons thuis was het ook volgens de katholieke traditie. Maar ik ben wel altijd vis blijven eten. Dat had dan niets te zien met de katholieken maar met de dag dat de visboer kwam.
😉
Hier komt geen visboer is wordt het iets moeilijker omdat ingevroren vis niet hetzelfde is.
LikeGeliked door 2 people
Eenmaal op mezelf ben ik totaal anders gaan eten dan wat ik thuis voorgeschoteld kreeg. Sowieso geen vlees meer. Alles vers, bij voorkeur veel rauw of roerbak/wok. Vroeger, thuiswonend, lustte ik bijna niets. Dat is nu wel anders, gelukkig.
LikeGeliked door 2 people
Er gaat niets boven een haring op zijn tijd, maar goed, als kind ging ik vaak met mijn ouders en grootouders naar Termunten om daar e.e.a. weg te happen. Dus ook een soort van traditie…
LikeGeliked door 1 persoon
mogge Rob
een smakelijk blog 🙂
bij ons was geen geloof , wel een volkstuin met groente en een grote liefde voor vis , dus dat heb ik niet van een vreemde dat ik zoveel vis eet , dat mijn nichtje wel eens zei , dat jij nog geen schubben hebt hihi
mijn vader en moeder waren topkoks , ik red me aardig , maar geen hoogstandjes hoor
jij kijkt uit naar het onweer las ik , vind ik ook mooi om te zien
maar eerst de warme dag door , dus zo om een boodschap en verder alles mak an
vakantie groet , ik heb geen vakantie en snipperdagen meer , dus ook geen vakantie hihi
opgewekte groet
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad Rob, sommige eetgewoontes uit je jeugd, neem je mee. In je herinneringen, waren de op een petroleumstel gebakken cake, en de gehaktballen van Oma toch het lekkerst van allemaal.
LikeGeliked door 1 persoon
Een uitgever hier wil eerstdaags een lifestyleblaadje uitgeven met de titel: Eat, drink & more. Dacht even dat je ervoor gestrikt was 😉
LikeGeliked door 3 people
Kun jij mij aanbevelen als schrijver?
Zomerse groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Maar natuurlijk! Met de groenten van Rob 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Het oog wil ook wel gestreeld worden..
Spruiten uit mijn kindertijd…lust ze nog steeds niet.
LikeGeliked door 2 people
Probeer eens tempura van spruiten. Een wereld van genot gaat dan voor jou open.
Warme groet,
LikeLike
Een keer gegeten met knoflook en ui en spekjes…was om te eten haha
LikeGeliked door 1 persoon
Ik geloof niet dat ik nog eet zoals mijn ouders dat deden. Mijn moeder kon absoluut niet koken, en ik doe het graag. Iedere dag wat anders…
LikeGeliked door 2 people
Oh Rob bij het lezen van de twee eerste zinnetjes ben ik gestopt. Het kostschool eten komt terug naar boven….
LikeGeliked door 1 persoon
Maar nu kun je toch wel genieten van lekker eten.
Warme groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Soms, heb nu lactose intolerantie maar vermoed meer, ook eieren en heb 8 jaar geen vlees kunnen eten, het zien deed mij al wurgen terwijl ik thuis met alle onderdelen van het varken enhet schaap ben groot gebracht, vette darmen en de maag was mijn lievelingskost ‘ s morgens vroeg
LikeGeliked door 1 persoon
Ek hou van tuisgemaakte kos en sal amper enigiets eet. Ek hou net nie van restaurantkos nie en gaan selde uiteet.
LikeGeliked door 2 people
Nieuwe dingen proberen, vooral op eetgebied, vind ik het leukste wat er is! En dat heb ik zeker niet van thuis uit meegekregen. Grappig zoals dingen kunnen veranderen 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Het meeste geniet ik van aanraders van anderen.
Ook ik heb een onderzoekende tong.
Smakelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Van het eten uit mijn jeugd heb ik weinig overgehouden, ook ik kreeg vrijdags vis, maar dan wel een heerlijk eigen gebakken schol, nooit meer zo lekker gehad. Bij mijn grootouders grootgebracht had mijn grootmoeder iedere dag gekookt, maar door weinig inkomen was het in ieder geval een keer rijst met boter en suiker en een keer broeder (Jan in de zak) met stroop en boter, de volgende werd de rest opgebakken. Broodbeleg was vaak geraspte worteltjes en één sneetje brood met kaas, ook gewoon witte suiker. De korst van de kaas mochten we later bakken op de kachel, snoep kreeg ik niet en frisdrinken was er nagenoeg niet, ik heb het niet gemist. Fruit ook niet of nauwelijks, we pikten uiteraard wel eens een appel 😉 Bramen plukken was leuk, en die namen we mee naar huis, oma maakte er bramensap van voor in de winter. Mijn man hield erg veel van vlees, en dat heb ik geweten, zelf gaf ik er niet zoveel om. En nu, ach ik eet wat het eerst op moet. Groetjes, Ann.
LikeGeliked door 2 people
Dank voor jouw uitgebreide antwoord.
Vriendelijke groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Als Katholiek ben ik wel met vis opgegroeid. Mijn oma kocht steevast vis bij een Scheveningse vrouw die met haar haringkar elke week de straat in kwam. Het vreemde is dat er nooit haring, waar ik zo gek op ben, op het bord kwam, maar wel schelvis en kabeljauw. Mijn man is een vleeseter, daarentegen ben ik weer een viseter, alhoewel niet alle vis heeft mijn voorkeur. Door de straathandel in de jaren 50 en 60 kocht men veel producten en hoefde men vrijwel de deur niet uit. Leuk verhaal Rob. Groetjes
LikeGeliked door 2 people
Joh ik vind aardappelpuree juist heerlijk! Waar je mee opgroeit blijft je bij.. Dat merk ik nu met Jan ook. Hij eet hele andere dingen dan ik. En wat mijn vader niet lustte kookte mijn moeder dus niet, ik lust dus echt geen gekookte worteltjes en voorheen ook geen bietjes. Wel grappig trouwens hoor!
LikeGeliked door 2 people
Ik ben nit blijven hangen bij het eten uit mijn jeugd. Tegenwoordig heel veel groenten, weinig vlees, eerder veel vis en vegetarische alternatieven. En af en toe eens een pannenkoek, natuurlijk.
LikeGeliked door 2 people
Vrijdag was bij ons altijd visdag.
Geen slechte eetherinneringen uit mijn jeugd.
Maar aardappelpuree zelf maken is fantastisch lekker hoor!!
LikeGeliked door 2 people
Geen vlees op vrijdag was bij mijn ouders ook de regel toen ik klein was. Dan kwamen er eieren of vis op tafel.
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn moeder kookte goed en, zoals de meeste mensen in de jaren vijftig, meestal vers. Toch eet ik zelf anders. Tijden veranderen.
LikeGeliked door 1 persoon
Begrijp ik goed dat jij nu vooral in de plaatselijke snackbar rondhangt?
Vrolijke groet,
LikeLike
Hahahaha, nooit. Geloof het of niet. ☻
LikeGeliked door 1 persoon
Vroeger lustte ik een poos geen vis omdat ik vissticks associeerde met die kapotgekookte witvis waar jij over schrijft… brrr. Maar een goed bereid visje word ik nu heel vrolijk van 😊
LikeGeliked door 2 people
Smakelijk blogje en dito antwoorden. Bloedworst met stroop aten wij thuis vroeger regelmatig.
Puree maak ik zelf en verder is er weinig wat ik niet lust. Oh ja, ooit als kind opgenomen geweest in een ziekenhuis en noodgedwongen aan de Haagse Bluf. Geklopt eiwit al of niet met een kleurtje. Yeach!
LikeGeliked door 2 people
Gelukkig ben ik een halve Indo en at ik al heel vroeg en jong, vanuit twee keukens, mijn eerste rijstballetje met sambal kreeg ik al naar binnen toen ik een maand of 7 a 8 oud was, hahaha
Verder, tsjah, als je iets gaat opzetten en verkopen, er zijn ook veel mensen die het proberen van uit hun hart te doen, een winkel of zaak opzetten van wat dan ook, maar tot nu toe, zie ik ze dus wel telkens ten onder gaan of ineens stoppen omdat ze niet zo voortvarend zijn en zich zakelijk gedragen, kun je ze nog zo helpen, maar nee, het werkt niiet, pas geleden nog zien gebeuren…
X
LikeGeliked door 2 people
When I was young we lived on the prairie so no fish. Now here on the ocean — lots. My tastes changed.
LikeGeliked door 1 persoon
Wij aten gemengd thuis. Katholieke moeder, opvoeding en scholing, dus in die leer opgevoerd. Stiefvader was niks. Die at graag rauwe groenten. Niet dat het hem hielp aan een betere gezondheid op latere leeftijd. Nee hoor,m daarvoor leefde hij toch te ongezond. Maar wij aten dus op vrijdag ook katholiek bepaalde zaken. Gerookte aal, met wortelen en aardappelpuree….gruwel. Vooral die arme dieren halen op de Albert Cuypmarkt waar ze door oude wijffies werden gekield. En daarna in stukken snijden en in de boter koken. Dat smaakte nog wel, maar ik kon die vechtende dieren maar moeilijk uit de gedachten zetten…nog!
LikeGeliked door 1 persoon
Ben opgegroeid met vrijwel altijd vers eten, naast “traditioneel Hollands” ook gevarieerd uit alle delen van de wereld en vaak ook scherp gekruid daar pa en ik daar erg van hielden.
Vanaf zelfstandigheid vegetarisch gaan eten, wel vis, zou geen week vis willen missen! Heb ook lange periodes waarin ik dan ineens in een bepaalde hoek van de wereld zit – Indiaas, Aziatisch, Grieks, Italiaans.
Experimenteren en uitproberen van nieuwe dingen doe ik graag! Recepten lezen ook, en daar dan een eigen draai aan geven na het een keer op de voorgeschreven wijze te hebben bereid..
Véél groenten, zo kort mogelijk gekookt of rauw verwerkt.
Puree lust ik wel, mits gekruid. Vreselijk is tot pulp gekookte groente.
Toevallig de laatste weken bezig geweest met het samenstellen en voorbereiden van een High Tea voor zes personen. Eerst ingelezen wat de bedoeling is, wat doorgaans in een High Tea zit, lijst gemaakt, lijst ingekort; uitnodiging, drankenlijst en hapjeskaart door partner gemaakt. En dan eindelijk na al het plannen, jagen en verzamelen, in drie dagen tijd alles bereid. Scones, cheesecake, bladerdeeghapjes. Wraps. Verschillende soorten crackers met belegjes, klein fruit, gevulde eieren, vishapjes [jaja! en die waren als eerste op] – nu ja de lijst lang, de hapjes natuurlijk allemaal heel klein. Choppen en hakken en snijden met elk soort mes wat we hier beschikbaar hebben :O}}.
Superleuk om te doen! Het moeilijkste was het beperken van het aanbod en het inperken van de hoeveelheden.
Dan bedenk je je toch ook hoe ongelooflijk goed wij het hier hebben in onze contreien. Hoe er streken zijn waar ze blij zijn met elke hap of slok, waarvan dan ook.
Denk niet dat ze daar moeilijk doen over puree of wortelstamp, vis of vlees, zoet of hartig, veel werk of instant prut.
Evengoed ben ik niet in staat high teas te organiseren in zulke oorden, wel om familie en vrienden hier een leuke middag te bieden [er was natuurlijk wel een aanleiding toe, anders deden we het niet] en met elkaar het leven te vieren.
Daar ben ik dankbaar voor.
LikeLike
Sorry voor de wat onbeschaafde lengte van mijn reactie.
LikeLike