Ratten en Reigers

Ratten hebben een negatief imago. Ratten zijn de overbrengers van Salmonella, E-coli, ziekte van Weil, Hantavirus, Tularemie, rattenbeetkoorts en de Pest. Voor kinderen, zieken en ouderen kunnen dit dodelijke ziekten zijn. Soms is er direct contact met de rat nodig voor besmetting. Besmetting kan  plaats vinden omdat de rat ons  voedsel heeft aangeraakt.  Ook een beet door een bange opgesloten rat geeft besmetting. Het aanraken van een dode of levende rat is ook gevaarlijk.

Vreemd genoeg zijn er veel buurtbewoners die ratten aantrekken. Samen met hun baby’s en kinderen voeren zij brood en rijst aan de ratten. Het verhaaltje wat zij dan vertellen is dat zij de eenden en duiven voeren. Maar de familie Rat ligt dan gewoon op de loer. Bij erge honger kunnen zij naar voren springen en de baby of het kind gaan bijten. Het voeren gebeurt aan het water, op bruggetjes. Maar ook in het groen of in de tuinen wordt er steeds meer brood en rijst weggegooid.

De winkeliers en de fastfoodzaken van de Kameleon voeren ook ratten. Zoals de marktkooplui van Kraaiennest dat ook doen. Met het op straat zetten van hun afval maken deze ondernemers dat er meer en meer ratten in de K-buurt zijn.

Soms zie je een dode rat liggen. Vaak is de dikzak volgevreten niet snel genoeg weggerend. En is de rat dood gereden. Het verhaal is dat voor elke levende rat die je ziet er nog 100 familie genoten rondlopen.

De gemeente en verhuurders proberen met speciale rattenkisten de ratten te bestrijden. Het beschikbare gif werkt al niet meer. De ratten huppelen gewoon vrolijk rond.

De oplossing is simpel. Geen brood, geen rijst, geen afval in het water, in de tuin, het groen of op straat. De ratten verspreiden ziekten. Maar eigenlijk zijn het de bewoners en ondernemers die de ziekten veroorzaken.

Reigers staan weer veel beter bekend. En er zijn nogal wat reigers in onze buurt. En ook deze dieren worden verwend. De visboer van de Kameleon voert elke dag de reigers. Ze staan vaak voor de winkeldeur te wachten. Zoals ook de visboer van de markt zijn favoriete klant de reigers extra bijvoerd. Even verderop koopt een buurman extra kippevlees. Elke dag staan de reigers in het grasveld op hem te wachten. Het wachten is op ongelukken. Reigers worden op den duur erg agressief. Als het eten niet snel genoeg gegeven wordt dan vallen ze de mensen aan met hun scherpe snavels. En als het niet genoeg is wat ze krijgen dan is er ook grote kans op agressieve reigers.

Na al deze treurnis wil ik ook een oplossing geven. Stoppen met voeren van de dieren in onze woonwijk. Juist als zij zelf op natuurlijke wijze hun voedsel zoeken krijgen wij een mooie en gezonde woonomgeving.

Het aantal ratten wordt dan veel minder. De kans op ziekten verdwijnt dan ook. En het mooiste is dat alle reigers weer hun gewone voedsel gaan zoeken. Reigers zijn de beste rattenvangers in onze buurt. Van nature jagen reigers op ratten.

Maar of de brood en rijststrooiende buren mijn verhaal lezen? En of de ondernemers van de Kameleon en de Kraaiennestmarkt hier mee lezen? Ik denk van niet. In plaats van te roepen dat ratten vies zijn en stinken? Ik zeg dat de ondernemers vieze stinkers zijn. Een schone buurt is gezond veilig en mooi. De meeste bewoners weten dat ook.

Voor de gemeente en de verhuurders is het een onmogelijke opdracht om onze woonwijk, het winkelcentrum de Kameleon en het marktplein Kraaiennest schoon en veilig te maken!

Een enkele buur, de meeste winkeliers en marktkooplui denken daar anders over. De gezondheid van alle bewoners heeft hier onder te lijden ….

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, Biologie, eten en drinken. Bookmark de permalink .

31 reacties op Ratten en Reigers

 1. Daar hebben wij gelukkig (nog) geen last van, en we houden het liever zo…

  Geliked door 1 persoon

 2. Suskeblogt zegt:

  Ik ben het volledig met je eens. Eten rondstrooien voor vogels etc. lokt ratten aan. Daarom ook onder andere is het verboden eten te strooien op het stationsplein. Niet alleen krijg je overlast door de duiven, maar ook ratten trek je aan. Die zie ik soms op klaarlichte dag tussen de gestalde fietsen.

  Geliked door 1 persoon

  • De woningbouwcorporatie alhier had jaren gelee al eens gewezen op het verbod om etenswaar op het grasveld te grabbel te leggen voor de dieren. Toch gooi ik bijna iedere dag(!!) een afgekloven appel benee op het gras! Oeioei, stoute ik.
   De kraaien zijn er vliegensvlug bij, want alles is weg na enkele minuten! En de ratten……. nooit gezien, want geen restje appel laten die ‘gierige’ kraaien achter.

   Geliked door 2 people

   • Rob Alberts zegt:

    Even verderop staat naast een schoolgebouw een volgroeide wilde appelboom.
    Telkens als ik daar voorbij kom word ik blij.
    Een leerkracht of een leerling heeft jaren terug een appelkroosje uit het raam gegooid.
    En nu staan daar twee volgroeide wilde appelbomen te pronken.
    De derde stam is jammer genoeg een paar jaar terug door een storm bezweken.

    Ik ben benieuwd of er bij jou ook ooit een zaadje tot ontkieming komt.

    Vrolijke groet,

    Like

 3. joannawijn zegt:

  Helemaal gelijk heb je ! Hier in Leuven komen de ratten soms in ons klein stadstuintje, omdat buren zogenaamd vogels voeren met brood…

  Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Heel goed dat je dit schrijft en al zijn er maar een paar die er wat van leren
  Gelukkig hier nog geen overlast van die diertjes
  Dat reigers op ratten jagen wist ik niet eens.
  Wel zag ik er laatst een met een mol in de bek…groetjes

  Geliked door 1 persoon

 5. basdew1922 zegt:

  Ik ben ooit door een reiger aangevallen, gelukkig niets aan over gehouden. En ja, geen eendjes voeren. Oud-brood gewoon in de GFT container.

  Like

 6. Bertie zegt:

  Gemeente en overheid samenwerken, affiches plakken, strooibiljetten, artikelen in buurtkrantjes, contrôle bij winkeliers. Dat zijn toch de gebruikelijke kanalen?
  En op alle scholen voorlichting.

  Geliked door 3 people

 7. Happy Hulk zegt:

  Mazzel dat er nog geen olifanten bij jullie rondlopen. Die blijf je voeren!

  Geliked door 1 persoon

 8. Skyblog zegt:

  Bij ons heeft reiger mol gegeten.Daar hebben logje van. Zelf filmpje. Of gevaarlijk is? Dat weet ik niet. Ratten is meestal hebben wat ziekte. Brengen over. Gelukkig hebben wij niet last van. Fijne avond.

  Geliked door 1 persoon

 9. Sjoerd zegt:

  Ik kan me alleen maar bij je aansluiten.

  Geliked door 1 persoon

 10. Karel zegt:

  ja Rob ik ben het geheel met je blog eens
  maar juist zei die zo stom bezig zijn lezen het niet 😦
  en zeg je er wat van , pas op , je kan klappen krijgen van sommige lui
  ja reigers zijn zeer goed rattenvangers , zijn beelden genoeg van te zien

  fijne avond groet

  Geliked door 1 persoon

 11. Oudmaarnietversleten zegt:

  Oei, lastig op te lossen. Je zou toch denken als men 1 rat ziet ze toch wel weten dat je geen voer buiten moet gooien. Maar helaas er moeten eerst dooien vallen .

  Geliked door 1 persoon

 12. Matroos Beek zegt:

  Brrr ratten. Mag er zelfs niet aan denken.

  Geliked door 1 persoon

 13. Anuscka zegt:

  Lieve help, hoe dom kunnen mensen zijn? Geen fijn idee, ratten in je buurt. Ik vond 1 hier op ons ‘platteland’ al erg genoeg (die hebben we overigens weken later dood in de schuur gevonden – het gif door de gemeentelijke rattenbestrijder gelegd, had zijn werk gedaan) Ik stond op het punt weer wat vogelvoer op te gaan hangen, maar ben nu weer even bezorgd of ik daarmee niet opnieuw een rat ook lok… (vogels kunnen niet netjes eten, dus wat we ook verzinnen, er valt altijd wel voer in het gras…) Ik wens je sterkte met deze toestand Rob!

  Geliked door 1 persoon

 14. Pingback: Blog over ratten en reigers.... - 1104 en zo

 15. Brrr, ik heb ook negatieve associaties met ratten helaas. Op dit moment hebben we muizen in huis! Ik weet dat er meerdere kanten aan zitten, maar ik gruwel ervan.

  Geliked door 1 persoon

  • Willem zegt:

   De beste en meest effectieve bestrijding van muizen in huis blijkt toch een kat te zijn. Ik heb me laten vertellen dat de geur van een kat voor een muis al voldoende is om het hazenpad te kiezen. En onlangs las ik dat muizen ook een hekel hebben aan de geur van pepermunt. Of dat echt waar is weet ik ook niet, want heb er verder niks meer over gevonden. Misschien een idee om een pepermuntplantje in de huiskamer te zetten, of geregeld aan de verse muntthee gaan. Het nuttige met het aangename verenigen heet ddat geloof ik.

   Geliked door 1 persoon

 16. staartje zegt:

  Wat lastig en wat een rot probleem. Mensen aanspreken, uitleggen. Mensen zijn soms dingen gewend. Dat is heel lastig te doorbreken. Als kind ( uh ja zo’ 60 jaar geleden 😁) gaven wij ( en de hele straat) de meeuwen onze restjes brood en voerden ook de eendjes. Jaren later bleek dat niet zo handig (ratten) en gebeurde dat ook niet meer na voorlichting.

  Geliked door 1 persoon

 17. Villasappho zegt:

  Ik zie wel eens bordjes, ik snap niet dat mensen het doen. Waarom koop je niet iets minder zodat je het niet overhoudt? Ik heb al jaren geen enkele boterham aan de beesten gegeven. EN als ik het doe dan gaat het direct in een bek en niet op de grond.

  Geliked door 1 persoon

 18. Onnadenkendheid ligt vaker ten grondslag aan problemen die met enige aandacht relatief simpel op te lossen zijn, vrees ik.

  Geliked door 1 persoon

 19. Karel zegt:

  ha die Rob
  ja een bomen boek lezen en bekijken om te leren
  en dan naar buiten en van ze genieten

  regenachtige groet

  Geliked door 1 persoon

 20. gewoonanneke zegt:

  Ben het helemaal met je eens . Je schept zo zelf problemen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.