Kreaseni Balinese Dansgroep

Regelmatig kookt Isabella Alexandra Ferdinandus (Xandra) voor mij. Ik zal daar later nog op mijn blog nog eens op terug komen. Maar nu wil ik het hebben over haar culturele bezigheden. Zij geeft Balinese danslessen, dansworkshops en dansuitvoeringen.

Kreaseni was oorspronkelijk een Indonesische danstheatergroep, die in 1991 werd opgericht door o.a. Isabella Alexandra Ferdinandus (Xandra).

Sinds een aantal jaren houdt Kreaseni zich alleen nog bezig met het beoefenen van de Balinese danskunst. De oorspronkelijk Indonesische danstheatergroep is een Balinese dansgroep geworden.

De naam van de dansgroep komt van het Indonesisch “kreatif dengan seni”, wat vertaald in het Nederlands “creatief met kunst” betekend.Kreaseni richt zich op het behoud van de Balinese kunst en cultuur in Nederland.Dit doen zij d.m.v het geven van danslessen, dansworkshops en dansuitvoeringen.

De Balinese dansen zijn pure vermaakdansen, bedoeld als schouwspel voor mensen en vooral voor goden. In de dansen ligt een zekere spanning tussen volksvermaak en religieuze overgave, twee elementen die in verschillende verhouding altijd aanwezig zijn. Naar de mate van godsdienstigheid onderscheidt men drie hoofdtypen van dans.

Tari balih-balihan, echte vermaakdansen die in recente tijd voortgekomen zijn uit oude, traditionele dansvormen.

Tari bebali, ceremoniële (offer)dansen, die zowel naar inhoud als vorm nog volledig traditioneel zijn en voornamelijk worden uitgevoerd in de tempel of aan het hof van de vorst.

Tari wali, heilige dansen ten behoeve van eredienst, die normaal allen tijdens tempelceremoniën plaatsvinden.

Voor de kennners geef ik een overzicht van de Balinese dansen van Kreaseni: Panjembrahma, Puspawresti,  Oleg, Panjisemirang, Legong Kraton, Kupu-kupu, Tenun

Heeft u interesse in Balinese dansuitvoeringen of danslessen?

Via de website onderaan deze blogpost kunt u de contactgegevens Kreaseni en Xandra  vinden.

https://www.kreaseni.com/

 

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op Kreaseni Balinese Dansgroep

 1. Sjoerd zegt:

  Lijkt me leuk om eens te zien…

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  en ga je ook mee doen daar mee Rob
  suc6

  Geliked door 1 persoon

 3. Bertie zegt:

  Daar heb ik wel eens naar gekeken op tv.
  Heel apart, die vinger- en handbewegingen schijnen allemaal een eigen betekenis te hebben, net als maskers en make up.
  Best mooi.

  Geliked door 1 persoon

 4. Willem zegt:

  Ergens eind jaren ’80 van de vorige eeuw had ik een (vrouwelijke) collega die lid was van een Balinees dansgezelschap. Ik werkte toen in Arnhem. Naar wat ik van haar hoorde en soms ook zag, was dat in ieder geval de training ervoor, de vergelijking met topsport glansrijk kon doorstaan. Of dat gezelschap nog steeds bestaat weet ik niet. Door verandering van functie ben ik haar helemaal uit het oog verloren.
  En wat @Bertie ook al opmerkt; iedere beweging of gezichtsuitdrukking had een betekenis of stond ergens voor. Balinees dansen was/is een en al symboliek.

  Geliked door 1 persoon

 5. Het zal vast een energiek en kleurrijk gebeuren zijn.

  Geliked door 1 persoon

 6. Spontanity zegt:

  Wat een mooie naam heeft zij die regelmatig soep voor je kookt!

  Geliked door 1 persoon

 7. J’adore ! hier houd ik van …
  In de zuidelijke Filippijnse eilanden vind ik – tijdens de voorstellingen bij feestdagen – veel ‘indonesisch’ terug. gamelang-instrumenten (niet de xylofoon, maar die ‘omgekeerde klankschalen-bank’ en de gongs) gekombineerd met de daar meer gebruikelijke jukeliles, de sarongs, waaiers, en de hand-arm bewegingen en … parasols !
  Deze winter met zoon en gezin weer naar een ànder eiland iets meer zuidelijker dan waar we tot nu toe geweest ben, ben benieuwd hoe dààr de feestdagen zullen zijn …
  Nog een (Filippijnse) dans waar ik van houd is de ‘ Tinikling’,
  maar da’s weer een ànder verhaal 😉
  Frisse zuidelijk groetjes,
  hanny

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.