COVID-19 en vleermuizen: de feiten op een rij

Deze blogpost citeer ik de Zoogdiervereniging: Tekst: Erik Korsten, Zoogdiervereniging, naar een voorbeeld van the Bat Conservation Trust

Terwijl Nederland en de rest van de wereld hard werkt om de verdere verspreiding van COVID-19 te voorkomen, krijgt de Zoogdiervereniging vaker vragen over of Nederlandse vleermuizen dit coronavirus kunnen verspreiden. Die zorgen zijn echter niet nodig. Bij onze vleermuizen komt het COVID-19 virus niet voor.

We begrijpen wel dat mensen deze vragen hebben. In kranten en op sociale media verschijnen soms ongenuanceerde en dreigende berichten over COVID-19 en vleermuizen. Het antwoord is eenvoudig: Vleermuizen in Nederland (en de rest van Europa) zijn geen bron van het COVID-19-virus en verspreiden dus geen COVID-19. Aan gevels of bomen geplaatste vleermuiskasten, ingebouwde vleermuiskasten en andere voorzieningen voor vleermuizen vormen daarom geen risico op verspreiding van dit virus. Dergelijke beschermingsmaatregelen voor vleermuizen zijn nodig om deze unieke dieren voor de toekomst te behouden.

Hoe zit dat precies? De feiten op een rij:

  1. Vleermuizen verspreiden geen COVID-19. Mensen verspreiden COVID-19 door het virus van mens op mens over te dragen. 
  2. De ziekte COVID-19 wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus ook wel COVID-19 virus genoemd. Hoewel het virus genetisch lijkt op een virus dat in één Zuidoost-Aziatische vleermuissoort (Rhinolophus affinis) is aangetroffen zijn er geen bewijzen van rechtstreekse overdracht op de mens. Buiten deze vleermuis zijn ook in andere dieren (niet-vleermuizen) virussen gevonden die lijken op het COVID-19 virus. De vernietiging en verstoring van leefgebieden en de handel in wilde dieren op ongecontroleerde wildmarkten worden genoemd als oorzaken van het ontstaan van het virus en de COVID-19 uitbraak. Er zijn sterke aanwijzingen dat bij de overdracht naar de mens andere dieren, zoals een schubdier, betrokken zijn.
  3. Het gaat in de media vaak over dé vleermuis, maar er zijn meer dan 1400 soorten vleermuizen in de wereld. Daarvan komen er 18 voor in Nederland en bijna 40 Europa. Deze populaties staan niet in contact met vleermuizen in Zuid-Oost Azië. Ook in recente onderzoeken naar virussen is het COVID-19 virus niet aangetroffen bij vleermuizen in Nederland of Europa.
  4. Veel van de Nederlandse vleermuissoorten hebben zich over de eeuwen aangepast aan onze omgeving. Zonder dat ze een gevaar voor ons vormen vliegen ze rond in tuinen, parken en straten en wonen soms in een spouw of onder de dakpannen. Ook al zie je vleermuizen niet zo vaak, ze horen er net zo bij als veel tuin- en bosvogels.
  5. Vleermuizen bewijzen ons allerlei diensten: ze eten veel hinderlijke of voor de landbouw schadelijke insecten. Zonder vleermuizen zouden veel waterrijke woonwijken vergeven zijn van de muggen. Ook kan zonder vleermuizen de schade door insecten aan de wereldwijde graan- en rijstteelt oplopen tot in de biljoenen dollars. In de tropen spelen vleermuizen een grote rol in het bestuiven van bloemen en het verspreiden van zaden van vruchten. Zonder vleermuizen zijn er bijvoorbeeld geen mango’s, vanille, chocola (cacao), avocado’s, bananen, balsahout en zelfs geen tequila.
  6. Overal in de wereld worden soorten vleermuizen in hun voortbestaan bedreigd door onder andere ontbossing, de groei van steden en infrastructuur, klimaatopwarming, gebruik van pesticiden en de afname van biodiversiteit. Niet voor niets zijn ook alle Nederlandse soorten wettelijk beschermd.
    Een negatieve houding tegenover vleermuizen helpt niet tegen de verspreiding van COVID-19 en brengt vleermuizen alleen maar verder in de problemen
  7. Het ophangen en inbouwen van vleermuiskasten vindt (meestal) plaats in het kader van de Wet Natuurbescherming. Deze wet geeft onze maatschappij de ruimte om – door rekening te houden met beschermde soorten – bouw, renovatie en de aanleg van infrastructuur samen te laten gaan met het behoud van natuurwaarden. Omdat het COVID-19 virus niet voorkomt bij onze vleermuizen, geven vleermuiskasten en andere vleermuisvoorzieningen geen risico’s op de verspreiding van COVID-19.
    1. de verspreiding van COVID-19.

    Deze feiten worden ondersteund door vertegenwoordigers en vleermuisexperts van de Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals (CMS) van de Verenigde Naties, de vertegenwoordigers van The Agreement on the Conservation of Populations of European Bats (EUROBATS) en de Agreement of African-Eurasian Migratory Waterbirds (AEWA).

  8. https://www.zoogdiervereniging.nl/nieuws/2020/covid-19-en-vleermuizen-de-feiten-op-een-rij
Advertentie

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in eten en drinken, gezondheid, Natuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op COVID-19 en vleermuizen: de feiten op een rij

  1. meninggever zegt:

    Met dank aan de hongerpolitiek van kameraad Mao ontstond in China een handel in en fokkweek van wilde dieren voor consumptie. Dat werd een hele industrie. Chinezen eten alles met poten, behalve de tafel, en er kwamen Wet Markets van de grond die grote varieteit aan wilde dieren koppelen aan pluimvee of varkens. Gestapeld. Overdracht van vuil en virussen gegarandeerd. Als iets ons parten speelt dan deze wonderlijke gewoonte. Maar de markten zijn alweer open, ook in Wuhan. De volgende ramp ligt al weer klaar. Kunnen die kleine vleermuisjes in ons land weinig aan doen…

    Like

  2. Karel zegt:

    er zijn vele misvattingen en lukraak schuldigen aanwijzen Rob
    ik las vanochtend het volgende , zou ook goed zijn voor bedreigde soorten
    https://www.worldanimalprotection.nl/actueel/oproep-aan-who-beperk-wereldwijde-handel-wilde-dieren

    zonnige groet

    Geliked door 1 persoon

  3. Goéd dat je het even onder de aandacht brengt Rob, anders zijn er mensen die in staat zijn ze kompleet uit te roeien terwijl dat helemaal niet hoéft ! Merci uit naam van de vleermuizen .

    Bij mij komen ze ’s zomers even binnen vliegen als ik ’s avonds de vensters wijd open laat voor wat frissere buitenlucht, doen een rondje (vaak boven mijn jungle-planten) en gaan weer naar buiten … Ik weet niet of het steeds dezelfde is of telkens een andere, ik heb nog geen kennis met hen persoonlijk gemaakt… Uit een zonnig Toulouse, hanny

    Geliked door 1 persoon

  4. Daardoor is het zover gekomen dat we een panische angst krijgen om in de buurt van andere mensen te komen…

    Geliked door 1 persoon

  5. zinderen zegt:

    Ik sluit me aan bij Hanny, goed dat je dit post!

    Onlangs zag ik op tv een stukje van een documentaire over Mao die op een dag bedacht dat mussen toch wel heel veel graantjes van het land meepikten. Dus dacht hij slim: als ik ze uitroei, blijft er meer graan over voor mijn onderdanen.
    Nou, die dictatuur van Mao was heel streng, dus alle onderdanen deden wat hij vroeg: erg hoor! Het resultaat was een grote hongersnood, nadat de mussen naast granen ook geen insectjes meer aten en er dus vreselijke insectenplagen kwamen….

    liefs, Vanessa

    Geliked door 1 persoon

  6. Sjoerd zegt:

    Dat verhaal is meteen al ontkracht door deskundigen, maar leidt op de een of andere manier een eigen leven.

    Geliked door 1 persoon

  7. Bertie zegt:

    Prima uitleg, ik hoop dat het helpt.
    Je leest de meest belachelijke dingen.
    Er lopen veel mensen rond die in de belangstelling willen staan met ‘onderbouwde’ theorieën. Laten ze die maar aan Trump verkopen, hij zal graag luisteren.

    Like

  8. Hoppa…. alle vleermuizen het land uit, en hoppa…. alle 5G-zendmasten in de fik….
    Wie verzint er nog wat?
    😐 Rare mensen, die mensen! 😐

    Geliked door 1 persoon

  9. Ximaar zegt:

    Zoals hierboven beschreven komt het virus naar aller waarschijnlijkheid van 1 bepaald soort vleesmuis met een hoefijzerneus. Die komen niet voor in Wuhan, maar in vrijwel onbereikbare grotten van Yunnan zo’n 900km zuidelijker. Die beesten hebben ooit een civetkat besmet, waardoor SARS-CoV1 in het zuiden van China is ontstaan. In Wuhan staat het belangrijkste viruslab van China. Mensen van dat lab hebben dit type vleermuis naar Wuhan gehaald om ze te onderzoeken, om de situatie van SARS-CoV1 te voorkomen. Een sterk vermoeden is er dat het daar misgegaan is, waar uiteindelijk een zeevis-en-schaaldierenmarkt de schuld van kreeg. Of het virus direct van zo’n vleermuis naar de mens is overgegaan of dat de pangolin (schubdier) er tussen zat is nog altijd niet duidelijk. Die pangolins zijn zeer zeldzaam en komen uit Afrika. In China maken ze er medicijnen van. Maar er is nog altijd geen pangolin met het corona gevonden. Wel heeft dat lab uitgezocht dat het mogelijk via een panolin kan. Omdat er nog steeds niets gevonden is denk ik dat de kans groot is dat de bron van de uitbraak het lab is geweest. Daar werken 300 mensen aan onderzoeken naar dit soort virussen. Het is daar al een paar keer misgegaan waarbij een vleermuis urineerde op een onderzoeker. Die bleven vervolgens 14 dagen in thuisquarantaine. Mogelijk is daar iemand besmet die zelf niet in de gaten had dat die besmet was. En als dat zo is, dan houdt China zoiets graag onder de pet en vinden ze het prima dat die markt vooralsnog de schuld krijgt. Van die markt zijn geen foto’s of video’s met vleermuizen of pangolins. De vleermuizenvideo’s en foto’s die circuleren zijn van een markt in het zuiden van China en zijn een jaar of 5 geleden gemaakt. Er is ook een video van een Chinese die vleermuissoep uit. Dat deed ze 4 jaar geleden op Palau, een eilandenstaatje ruim 1000km ten oosten van de Filipijnen.

    Like

  10. Spontanity zegt:

    Vorig jaar zaten wij met vrienden buiten in de tuin.
    Ineens, vleermuizen, overal, schrok me te pletter.
    Zag ze voor het eerst in het echt.
    Schijnt normaal te zijn op een bepaald tijdstip 🙂

    Like

  11. Men heeft het over het eten van die ‘wilde dieren’ – o.a. vleren en pangolins – door ‘de Chinezen’ maar we vergeten dat er in andere landen dan Nederland ook vaak àndere dieren genuttigd worden…
    In Nederland eet men ook wild, haas, konijn, houtduif, patrijs, fazant , eend, en wat nog …Als dààr “iets mee is” lopen we hetzelfde risiko… (zelfs met niét wilde dieren zoals de ‘dolle koe’ en ver-pestte varkens)
    In België eet men slakken, carcollen of hoe ze die ook noemen, en in Frankrijk de wijngaardslak, kikkerbilletjes, wild zwijn, en keek ik er heel verwonderd op toen ik kwarteltjes en kwartel-eitjes in de levensmiddelen winkels te koop zag … Ik kende kwarteltjes in Nederland alleen als sierbeestjes in volières en slakken en kikkers vond ik èng …
    In Japan eet men rauwe vis, en in Amerika staan ze versteld dat wij ‘tamme’ konijnen eten, en in sommige Afrikaanse landen eet met dikke vette wormen, of zelfs apen …
    Ik bedoel maar, er kàn altijd wel ergens iets besmet raken door allerlei àndere gewoonten dan die wij “normaal” vinden en zèlfs met ‘ons eigen’ voedsel, koe, kip, varken, mixomathose-konijn enz… ( de mixomathose komt oorspronkleijk uit Australië )
    Dus, denk hier een over na voordat men welk volk dan ook ‘beschuldigt’ van ‘rampen’ …
    Groetjes, hanny

    Geliked door 1 persoon

  12. wdfyfe zegt:

    Very good information. Facts are always the best solution to problems and we need more of them. cheers

    Like

  13. vleermuizen.

    .in onzekere tijden doen de vreemdste geruchten de ronde Rob

    Like

  14. Goed om dit nog eens te delen… triestig dat mensen nu de vleermuizen alle schuld geven.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.