Valiha

Terwijl ik iets te vroeg voor mijn afspraak door de straten van een nieuwbouwwijk in Zaandam slenter vind ik een bamboe met metalen snaren. Op mijn vraag op twitter reageert Karin Donkers snel; Valiha. De wikipedia link geef ik onderaan. Bij Kaypacha staat een uitgebreide omschrijving. Wel weer met de toevoeging dat zij dit instrument niet meer leveren. Een buisvormige citer. Mijn exemplaar is iets meer dan 70 cm lang. Er zitten 16 metalen snaren op. En elke snaar heeft twee kleine blokjes waar de toon mee geregeld kan worden.

Op weg naar huis heb ik de Valiha per ongeluk laten vallen. Nu mis ik 1 stemblokje. Al weet ik niet zeker of het in de trein terug naar huis is gebleven of dat het al eerder ontbrak.

Madagaskar is de oorsprong? Met gebruik tijdens religieuze bijeenkomsten? Uit Indonesië Oostelijk Borneo meegenomen in lang vervlogen tijden? Elders lees ik dat op de Filipijnen, in Vietnam, Maleisië een vergelijkbaar instrument wordt bespeeld. Maar bij navragen krijg ik daar tot nu toe geen bevestiging voor.

Als slechthorende oudere man heb ik weinig met muziek. Toch ben ik blij dat ik dit muziekinstrument meegenomen heb. Op de aanbiedingsplek voor grof vuil vond ik het niet thuis horen.

De Valiha wordt nu op Madagaskar ook voor moderne feestmuziek gebruikt. En juist dat spreekt mij aan. Hedendaagse muziek is vooral electronisch. En de traditionele instrumenten zijn vooral vervangen door een elektronische moderne variant. Terwijl de eenvoud, maar tegelijkertijd de complexiteit van traditionele instrumenten zo bijzonder zijn. Jazeker hier spreekt een oud-geboren slechthorende man.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Valiha

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

13 reacties op Valiha

 1. bloggersterk zegt:

  Beethoven was ook slechthorend Rob, dus daar kan het niet aan liggen 😉 Op Youtube kun je het instrument op veel filmpjes zien én horen. En ja, al komt het oorspronkelijk van Borneo, het klinkt toch wel erg Afrikaans. En muziek van de oostkust van Afrika klinkt altijd feestelijk.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  Het klinkt opgewekt, lieflijk bijna, ik heb de voorbeeldjes afgeluisterd.
  Inderdaad zijn oude instrumenten van waarde maar je moet iemand vinden die er interesse in heeft. Of zelf leren spelen…

  Geliked door 1 persoon

 3. Willem zegt:

  Als iemand mij een half uur geleden gevraagd had wat een valiha voor iets was, had ik nog niet geweten welke categorie ik zoeken moest. Heb net Wikipedia geraadpleegd en de twee gegeven fragmentjes beluisterd; werd er vrolijk van. Een lieflijk en opgewekt geluid, zoals ook @Bertie opmerkt. En heel eerlijk gezegd; een plezierige afwisseling met al dat songfestivalgeweld deze week op de nationale pratende schemerlamp.

  Geliked door 1 persoon

 4. Iemand die de Valiha weet te bespelen, kan daar duidelijke mooie klanken uit halen, waarbij je lekker kunt wegdromen naar warmere oorden.

  Geliked door 1 persoon

 5. Karel zegt:

  suc6 met het leren spelen

  Geliked door 1 persoon

 6. Koen zegt:

  Erg mooie vondst gered van het grof vuil. Extra goed punt voor Rob.

  Geliked door 1 persoon

 7. Sjoerd zegt:

  Volgens mij heb je nu een heel mooi en uniek instrument in je bezit.

  Geliked door 1 persoon

 8. Je zult vast wel iemand blij kunnen maken met de Valiha Rob.

  Geliked door 1 persoon

 9. elsjeveth zegt:

  wat een bijzondere vondst Rob. Een dergelijk instrument hoort zeer zeker niet op de vuilstort thuis

  Geliked door 1 persoon

 10. Anita zegt:

  Thank you for this very interesting post on the valiha, an emblematic instrument of Madagascar, my island, which made me discover a lot of information about it.
  Very good day

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.