Anda Kerkhoven

Van alle namen uit de portrettenserie Verzetshelden zoek ik achtergrond informatie. Dus ook Anda Kerkhoven krijgt van mij een aparte blogpost. Mijn ouders vertelden mondjesmaat over hun oorlogsherinneringen. Maar wij werden wel meegenomen in de geschiedenis van de Tweede Wereld Oorlog. Met het opzoeken, opschrijven en navertellen van bijvoorbeeld het leven van Anda Kerkhoven probeer ik een traditie voort te zetten. Praten en schrijven over Anda Kerkhoven houdt de herinnering aan haar levend.

Melisande Tatiana Marie Kerkhoven was een verzetsvrouw die werd doodgeschoten door Nederlandse handlangers van de Sicherheitsdienst. En wat mij bij haar levensloop opvalt? Geboren in Saint Cloud Frankrijk groeide zij op in het voormalige Nederlands-Indie. Van huis welgesteld en van goede komaf zoals dat soms wordt gezegd. Maar hier in Nederland stond zij voor haar normen en waarden. Een vredelievende wereld was haar doel. Onderdeel van het Nederlandse verzet was zij bij veel geweldloze acties betrokken. Maar uiteindelijk is zij een gewelddadige dood gestorven.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Anda_Kerkhoven

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, verzetshelden. Bookmark de permalink .

5 reacties op Anda Kerkhoven

 1. meninggever zegt:

  Wie de geschiedenis van stad en land kent weet dat er heel wat mensen tijdens die vreselijke bezetting van 1940-45 sneuvelden, werden afgeslacht of tot dwangarbeid veroordeeld. Binnenkort vertel ik iets over een indrukwekkend monument in Amsterdam dat aan een deel daarvan aandacht geeft en met veel respect.

  Geliked door 1 persoon

 2. Bertie zegt:

  De naam kende ik niet, lees het verslag nu voor het eerst.
  Ook zij bereikte het uiteindelijke doel niet maar dapper was ze.

  Geliked door 1 persoon

 3. Sjoerd zegt:

  In tijd van oorlog en ellende leer je iemand pas echt kennen.

  Geliked door 1 persoon

 4. elsjeveth zegt:

  Hoe wrang ook, ze heeft door haar daden een bijdrage geleverd aan de vrije wereld waar wij nu in mogen leven

  Like

 5. Mooi om deze verzetsvrouw op deze manier te eren!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.