De Nederlandse Ziekte

De roofbouw in ons land valt niet meer te ontkennen. De gevolgen van de Nederlandse ziekte zijn duidelijk zichtbaar. En het aantal slachtoffers wordt groter en groter. Vakorganisaties staan vooral machteloos toe te kijken.

In alle sectoren ploeteren meer en meer niet en/of laagopgeleide flexmedewerkers voor een hongerloontje. Met mooie woorden en afkortingen worden tijdelijke contracten en alleen ploeterende werkers binnen alle sectoren binnengehaald als een niet bestaande oplossing voor een goed functionerend economische bestel.

Ik heb het voordeel dat ik altijd binnen een geldende CAO heb mogen werken. Ik heb het voordeel dat ik nu van mijn AOW en pensioen kan genieten. Toch bekijk ik met zorg alle Nederlandse nieuwsberichten. De grote multinationals met vestigingen in Nederland, de Nederlandse families in de Quote 500 en de bedrijven van de AEX zijn in mijn ogen de boosdoeners. Al krijgen zij al jaren alle steun en medewerking door de opeenvolgende kabinetten Rutte.

De Nederlandse Ziekte maakt het de kleine ondernemers en de zzp-ers onmogelijk om een goed pensioen op te bouwen. De Nederlandse Ziekte maakt het vele ondernemers en zzp-ers onmogelijk om een menswaardig bestaan te verkrijgen. De Nederlandse Ziekte maakt dat er steeds meer mensen, gezinnen afhankelijk zijn voedselbanken.

We zijn en blijven een rijk land. Al zie ik door de door mij beschreven Nederlandse Ziekte steeds meer zichtbare en verborgen armoede ontstaan!

Over Rob Alberts

Mensen, natuur, de aarde, planten en dieren hebben mijn interesse. Monumentale Bomen fascineren mij. Onderwijs is mijn passie. In 1988 ben ik in de Bijlmermeer komen wonen. De mensen, het groen, de andere manier van bouwen / wonen hebben mijn hart gestolen. Zonder ver te reizen is hier de hele wereld binnen handbereik. Rondom mijn huis geniet ik vooral van de Familie Pimpelmees. In december 2009 ben ik gaan bloggen over wat mij opvalt of wat mij bezig houdt.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, persoonlijk, Politiek. Bookmark de permalink .

28 reacties op De Nederlandse Ziekte

 1. Karel zegt:

  ha die Rob
  de NL regering en hun vriendjes de grote bedrijven , hebben al sinds de jaren ’60 ons mooie landje verkwanseld aan wat zij noemen goedkope arbeidslanden , toen ook nog eens veel werkers uit de landen van rond de Middellandse zee hierheen gehaald , net als fruit en groente , en dus staat mij de veiling van Purmerend weer voor de geest , waar bergen fruit en groente werden doorgedraaid , bord er bovenop met een doodskop šŸ˜¦
  hoe ” men ” aan de onzin komt dat HL een rijkland is , is mij een raadsel
  ik heb mijn werkzame leven welke begon via school met stages begin jaren ’60 , geen dag zonder werk gezeten , nu 7.5 jaar met pensioen en een aow met een gat van 12% , omdat ik wat jaren in het buitenland werkte
  en nu kan een ieder het zien wt die uitverkoop van ons landje heeft gebracht , te korten van alles en nog wat , tot zelfs medicijnen aan toe , ik vond en vind het een schande , toen en nu šŸ˜¦

  bedroefde groet

  Geliked door 1 persoon

 2. groengenot zegt:

  Alles voor het ā€˜gigantismeā€™. Triestig he Rob?

  Geliked door 2 people

 3. Tiens, in Belgiƫ hebben we dezelfde ziekte!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ja, en dat gaat maar door. Maar er moet een moment komen waarop de wal het schip keert. De vraag is alleen hoe lang dat nog duurt en ten koste van wat en wie het zal gaan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Sjoerd zegt:

  De ziekte van Watje…

  Geliked door 1 persoon

 6. Bertie zegt:

  Het is een dooddoener maar: in andere landen is het niet veel beter.

  Geliked door 1 persoon

 7. careldem zegt:

  Het (neo)kapitalisme heeft hier met het beleid van de laatste twintig, dertig jaar tijd alle kans gekregen. Kostenbesparing werd leidend en daarmee gepaard gaande de dreiging dan de productie maar helemaal over te hevelen naar lage lonenlanden. Een dreiging die ook hier en daar geƫffectueeerd werd. Een van de gevolgen is de afnemende macht van de vakbonden al is dat ook de schuld van de werknemers die dachten het allemaal wel zelf te kunnen regelen. Eendracht maakt macht en dat is voor de loonslaaf volgens mij de enige kans het tij te keren.

  Geliked door 1 persoon

 8. Herman zegt:

  Oei, Rob, je gaat somber dit jaar verlaten. Ik ben het wel met je eens, maar de hand moet ook in eigen boezem worden gestoken. De mensen werden vanaf de jaren 70 meer en meer hebberig. Het collectivisme werd ingeruild voor het individualisme, zolang men er maar beter van werd. Vandaar de achteruitgang van de vakbonden. Uiteindelijk zet het individualisme ook de mensen tegen elkaar op.
  ZZP’ers hebben ook vaak zelf hiervoor gekozen, meer vrijheid, meer inkomsten. Totdat de grote bedrijven dit ontdekten en toen werd het anders.
  Hopelijk kunnen we de boel de komende jaren een beetje veranderen.
  Een hoopvolle groet,

  Geliked door 1 persoon

  • Rob Alberts zegt:

   Ik zit aan de goede kant. Deze maand krijg ik mijn eerste AOW en een pensioen. Ik ben een geluksvogel. Maar om mij heen zie ik vooral veel armoede en pechvogels. De ZZP’ers in mijn omgeving zijn vooral sappelaars die geen pensioen kunnen opbouwen. Ben ik somber? Nee, voor mij zelf geeft mijn pensioen heel veel rust. Maar de afbraak van normen en waarden en verdwenen eerlijke lonen geven mij zorgen. Stille groet,

   Like

 9. Rebbeltje zegt:

  De naam alleen al…ook in andere landen is het zo.
  We moeten samen kiezen voor wat anders…alleen dan is het te keren.

  Geliked door 1 persoon

 10. KnutzEls zegt:

  En de regering geeft het slechte voorbeeld. Het is diep droevig.

  Geliked door 1 persoon

 11. kniepertie zegt:

  Da’s een ernstige diagnose die je stelt, Rob en ik zie nog niet dat een behandeling aanslaat.
  Zolang het geld (en de techwereld) regeert is de gewone burger de klos

  Like

 12. Eveline Heart zegt:

  Hoi rob ik volg je en zal af en toe je blog komen lezen

  Vriendelijk groetjes Eveline šŸ™šŸ»

  Geliked door 1 persoon

 13. Koen zegt:

  Nog even en ik schaar me waarschijnlijk ook onder dat kopje … ‘gepensioneerde zzp’er’ die op een houtje moet bijten.

  Like

 14. hermanstel55 zegt:

  Een bitter blog! Maar helaas een waar blog. Individualisme als enige boosdoener is een te beperkte verklaring. De uitwassen van kapitalistisch denken verklaren ook niet alles. Maar bij elkaar opgeteld zien we een land, dat af is gegleden naar moreel verval, corruptie en onbetrouwbaarheid in alle geledingen en zelfs in de de politiek en rechtspraak. Het gevaarlijkste van alles werd vandaag goed beschreven door Plassterk. De politiek lapt de democratische regels aan haar laars en ministers en kamerleden worden niet meer afgerekend op leugens en bedrog.
  De sfeer is die van vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Het aantal incidenten neemt toe evenals het aantal conflicten. Wij gaan echt regelrecht op de afgrond af. Ken uw geschiedenis! Het lukt mij niet meer om optimistisch te blijven. En aan een goed pensioen heb je geen klap als jouw huis “in brand” staat.

  Geliked door 1 persoon

 15. Ik denk dat ‘de eerste wereld’ of ‘kapitalistische wereld’-ziekte mag heten want als ik lees wat er elders in de zogenaamde ontwikkelde wereld gebeurt, dan valt het hier nog enigszins mee.
  Maar verontrustend is het wel; hoe dat kleine beetje rijken steeds rijker wordt en de rest van de wereld alleen maar armer. En niet alleen op gebied van financiƫn.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.